ciasto - 164325 przepisów (strona:4152/10955)

Pizza z jajkami. 193

Pizza w nieco innym wydaniu. Ciasta nie posmarowałam sosem pomidorowym, a jedynie posypałam dwoma rodzajami sera. Powinnam się tu jednak trochę bardziej postarać i więcej uwagi poświęcić równomiernemu rozłożeniu sera. Następnym razem będzie lepiej, obiecuję :) W lodówce miałam jeszcze kilka plastrów szynki parmeńskiej. Wobec tego i ona znalazła się na mojej pizzy. Wszelkie zamienniki dozwolone. No i najważniejszy składnik tego(...)szczycie ;) Pizza ma swoje święto 9 lutego. W tym roku zbiegło się ono z dniem  naleśnika , dlatego celebrację odłożyłam w czasie i to prawie o miesiąc. Składniki: Ciasto 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Na wierzch: ser mozzarella ser cheddar ulubiona

zadanie-gotowanie
Pierogi z nadzieniem mandarynkowym i orange curd. 210

Słodki środek z aromatyczną wanilią i lekko kwaśny sos pomarańczowy, to bardzo harmonijne połączenie. Jeśli lubicie pierogi, a do tego w wersji deserowej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody jajko sól Nadzienie: 2 szkl. mleka 6 łyżek kaszy manny 4-5 mandarynek 2-3 łyżki cukru laska wanilii Wykonanie  Składniki(...)ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.  Mleko zagotować z kaszą, cukrem i ziarnami z połowy laski wanilii, cały czas mieszając. Ostudzić. Mandarynki umyć, obrać ze skóry, podzielić na cząstki i dokładnie obrać z białych błonek.  Mandarynki dodać do kaszy i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez

zadanie-gotowanie
Naleśniki pomarańczowe. 226

smażenia naleśników i placków, więc kiedy się do tego czasami zabieram przeżywam trochę emocji ;) Co z tego w ogóle wyjdzie? Coś wyszło. Powiem więcej - coś bardzo dobrego :)  To ciasto ma zadziwiająco dużo składników, ale wszystko idzie razem do miski i nie ma z tym wiele problemu. Mój stres szybko zniknął. Bardzo podobał mi się zapach wymieszanego ciasta, wprost(...)około 150 - 200 ml mąki pszennej Wykonanie: Połączyć jajko, maślankę, kremówkę, sok i skórkę pomarańczową w misce. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Mąki dać tyle by uzyskać typową konsystencję ciasta naleśnikowego. Wymieszać, ale nie przesadnie - grudki są pożądane. Smażyć na oleju do zrumienienia z obu stron. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce

zadanie-gotowanie
Biała kiełbasa w cieście francuskim. 242

Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z podwójnym sosem musztardowym. Wciąż słyszę w radiu reklamy białej kiełbasy, a na dodatek są to propozycje różnych na nią przepisów. Być może dlatego wrzuciłem ją do koszyka w sklepie odpowiedzialnym za tę akcję? Pewnie tak i nie ma na to rady ;) Tuż  tuż przed świętami każdy prosty pomysł na urozmaicenie dań(...)Zatem do dzieła :) Aha, a dlaczego sos jest podwójny? Otóż są w nim dwa rodzaje musztardy - francuskiej, chociaż pomysł jest pewnego sympatycznego Anglika ;) Składniki: 8 białych parzonych kiełbasek paczka ciasta francuskiego 1 nieduża cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól 100 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki francuskiej musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka musztardy Dijon Wykonanie: Z kiełbasek odciąć końcówki

zadanie-gotowanie
Sernik Snickers. 217

Wielkanoc było upieczenie sernika. Cudownie być gościem ;) Pyszny, słodki z orzechami, kajmakiem i polewą czekoladową. Taki jest właśnie sernik Snickers. Prawdziwa rozpusta i uczta dla zmysłów. Z tym ciastem zaczynałam wiele lat temu swoją sernikową przygodę :) Mam więc do niego sentyment i szczególnie go polecam. To już ostatnia prosta przed świętami. Wszystkim zaglądającym na naszego bloga życzymy spokojnych, radosnych chwil(...)spędzonych z najbliższymi. Składniki: Spód: 150 g herbatników 30 g masła Ciasto: 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielonego) 3/4 szkl. cukru 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Wierzch:  kajmak (160 g śmietany kremówki 30%, 140 g brązowego cukru) 75 g posiekanych orzeszków ziemnych tabliczka czekolady deserowej  Wykonanie: Ciastka rozdrobić do konsystencji piasku, masło rozpuścić. Wymieszać jedno z drugim

zadanie-gotowanie
jajka zapiekane w szynce 174

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 4 jajka 4 plasterki szynki 1 pieczarka oliwa z oliwek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz szczypiorek, narka pietruszki wykonanie: Pieczarkę drobno kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Półgotowe ciastka z nadzieniem brzoskwiniowym (z ciasta kruchego) 179

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Dlaczego ciastka - półgotowe? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób początkujących, niecierpliwych i dla tych, którzy nie dysponują długim czasem na zabawę w kuchni. Ciastka mogą być nadziewane czekoladą lub dowolnym dżemem - wg własnych upodobań. Niżej przedstawiam wersję z brzoskwiniami. 1 płat gotowego ciasta kruchego(...)jajko/mleko do posmarowania (opcjonalnie) cukier puder do posypania Przygotować nadzienie. Umyte, obrane i pokrojone brzoskwinie umieścić w garnuszku. Dodać cukier i po wymieszaniu dusić około 2-3 minuty. Z ciasta (foremką lub można za pomocą szklanki) wycinać dowolne kształty (używałam przyrządu do pierogów, który od razu sklejał ciastka; widoczny na zdjęciu). Na środku kawałka ciasta położyć (łyżką) odpowiednią porcję musu

Di gotuje
Tarta z brukselką - Rosenkohl Quiche 255

Brukselka na pewno nie jest nudnym warzywem, istnieje wiele dań w których może brylować. Do takich na pewno należy tarta brukselkowa. Kruche ciasto wypełnione kremowym farszem z zatopionymi brukselkami smakuje znakomicie. Specjał bardzo prosty do przygotowania.Tarta jest zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego(...)białego wina. Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej 80 g masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie: 500 g brukselki 200 ml mleka kokosowego lub śmietany 3 jajka sól, pieprz gałka muszkatałowa   Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść. Rozwałkować i wylepić dno i brzegi foremki cieniutko wysmarowanej masłem. Wstawić do lodówki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 199

smakowite nadzienie. Jeśli także macie ochotę podarować prezent prosto z serca swoim najmłodszym domownikom to znajdziecie tu przepis na ich uśmiechy. :) Zapraszam! Składniki (na 17 małych bułeczek):   Na ciasto: 500 gram mąki orkiszowej 500 gram  twarogu półtłustego 3 małe jajka lub 2 duże 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 8 łyżek kefiru 30 gram cukru trzcinowego/ksylitolu opakowanie cukru cytrynowego(...)mleka 35 gram cukru trzcinowego/ksylitolu dżem malinowy 100% owoców Do posypania:    karmel Delecta maczek truskawkowy Delecta kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz

Smiling Shrimp
Bułeczki króliczki 203

tylko smaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła szczypta soli jajko białko do posmarowania Dekoracja(...)drożdże, sól, cukier wsypać do miski i wymieszać. Mleko z masłem podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Przestudzić. Wlać do suchych składników, dodać rozbełtane jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki z których formować kulki i bardzo cienkie wałeczki

Smakołyki Asi
jajka marynowane w zalewie z buraczków 143

składniki: 3 jajka ok. 300 ml zalewy z buraczków marynowanych wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do garnuszka lub słoika wkładamy jajka i zalewamy

Domowy Smak Jedzenia
Tort marchewkowy z ananasem 253

Zaszalałam i upiekłam tort marchewkowy. Uwielbiam ciasto marchewkowe . Tort marchewkowy jest jego bardziej wypasioną wersją. Wiadomo tort to tort ! Tort marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty, a kluczem do jego smaku jest kokosowy cukier i kokosowe wiórki. Nie dodałam zbyt dużo cukru, bo marchewka przecież też jest słodka, nie mówiąc już o ananasie. Tort jest tak wilgotny, że rozpływa się(...)masą czekoladowo serową z dodatkiem białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do marchewkowego tortu. Tort marchewkowy to pewna karta, bo jeśli ktoś lubi marchewkowe ciasto, to tort na pewno przypadnie mu do smaku. Robię różne rodzaje tortów. Odkryłam, że marchewka świetnie pasuje z czekoladą. Upiekłam tort marchewkowo czekoladowy zimą. Tort marchewkowy z białym kremem

codojedzenia
Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą 200

żelatyny składniki na masę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 1 łyżka masła 1 łyżka serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić

Przysmaki Karolki
Spis sprawdzonych przepisów Wielkanocnych 250

Ciasta/Babki/słodkości/sałatki Kokosowe ciasto z jabłkami i chałwą Ciasto z serem i makiem na kruchym cieście Sernik Celinka Sernik królewski Sernik wiedeński Kawowy sernik z trzema warstwami Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z makiem na maślance Makowiec pod kokosową chmuirką Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki

W Moim Magicznym Domu
Króliczki- wielkanocne bułeczki. 245

niej wgłębienie i wlewamy rozpuszczone w mleku drożdże. Całość odstawiamy na około 10 minut.      Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier, sól, mleko, jajko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 5-8 minut). Następnie wlewamy masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż masło się wchłonie (4-5 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy(...)ciepłe miejsce na około 60 minut.      Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, delikatnie wyrabiamy i dzielimy na równe 4 części.  1. Każdą część dzielimy na pół. Jedna połówka to brzuch, natomiast drugą część znów dzielimy na pół. 2. Jedna z połówek to głowa uszy i nos, druga to ręce i nogi. Króliczki "składamy

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania