Pyszne i ekspresowe ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Lekka i elegancka przystawka do pochrupania. Można podawać z różnymi sosami, sprawdza się np. sos czosnkowy. Szybka w przygotowaniu. Składniki opakowanie ciasta francuskiego 250g łososia wędzonego 1 jajko Ciasto wyjmujemy z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Rozwijamy je, na 2/3 ciasta układamy … Czytaj dalej Ślimaczki z łososiem
gotuj ze mnąSkładniki : • 6 plastrów szynki prosciutto • kostka zimnego masła • 12 listków świeżej szałwii • 6 filetów pstrąga • 2 łyżki oliwy • 100 ml białego wina • sok z jednej cytryny
KUCHNIA POLSKAnatomiast używamy drożdży instant, od razu przechodzimy do właściwego etapu: przesiewamy mąkę pszenną przez sitko, dodajemy mąkę pszenną razową, drożdże instant lub zaczyn, resztę ciepłego mleka oraz olej, wyrabiamy ciasto rękami kilka minut, aż będzie odstawać od ręki. Przekładamy ciasto do keksówki o wymiarach 10x30cm i odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno(...)przepisie powyżej, wyrośnięty zaczyn przelewamy do termomixa (jeśli używamy drożdże instant, pomijamy przygotowywanie zaczynu), wlewamy mleko, olej, dodajemy sól oraz maki (mąkę pszenną przesiewamy przez sitko, wyrabiamy ciasto 2minuty/interwał. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej Jeśli podwoimy ilość składników możemy za jednym razem upiec dwa chlebki. Przepis na chlebek graham w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Symbolika jedzenia
KulinarneImpresje.plSzybkie bezproblemowe w przygotowaniu ciasto można powiedzieć że robi się samo 😉 uroczo kolorowe, dzieci za nim przepadają. Inna wersja galaretkowca , które już wcześniej robiłam. SKŁADNIKI (tortownica 24 cm) Biszkopt (lub gotowe biszkopty) 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Śmietanowa 4-5 ulubionych galaretek 1 śmietany(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSAskładniki: 1 mango 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 100 ml wody 1 łyżeczka miodu lub do smaku wykonanie: Miąższ mango przekładamy do kielich blendera lub
Domowy Smak JedzeniaMoje pierwsze ravioli zrobione razem z synem. Farsz jest trochę nietypowy bo z soczewicą i białym serem. Pachną jak pierogi z mięsem a smakują jak ruskie Składniki ciasto 300 g mąki 3 jajka 1 łyżka oleju ciepła woda farsz 250 g białego sera półtłustego lub tłustego 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypiorek(...)sól gałka muszkatołowa olej do smażenia dodatkowo masło rzeżucha 1. Jajka łączymy z mąką, dolewamy wodę, tyle aby powstało elastyczne ciasto. Dodajemy olej. Zagniatamy wszystkie składniki. Powstałe ciasto zawijamy w folie i zostawiamy aby odpoczęło. 2. Opłukaną soczewicę blendujemy. Dodajemy do niej biały ser, poszatkowany szczypiorek, podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Farsz doprawiamy solą i gałką muszkatołową. 3. Ciasto
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymąki ryżowej 2 łyżki wiórków kokosowych 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy szczypta soli 2 jajka ( 1łyżeczka oleju kokosowego do ciasta jeżeli nie lubicie smarować gofrownicy olejem) olej do posmarowania gofrownicy Przygotowanie Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W misce łączymy suche produkty: mąka, proszek(...)cukier wanilinowy z mokrymi: żółtka, mleko, olej kokosowy. wszystko ze sobą dobrze mieszamy za pomocą miksera. Na sam koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką, tak aby ciasto było bardzo puszyste. Gofry smażymy w gofrownicy na złocisty kolor. Smacznego
Niezły Młynekskładniki: ok. 200 g makaronu kokardki 1 pęczek zielonych szparagów 1 garść rukoli ok. 7 pomidorków koktajlowych lub więcej listki bazylii wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej
Domowy Smak JedzeniaSłodka i prosta w przygotowaniu frużelina brzoskwiniowa poleca się do wypieków! Frużelinę robiłam tylko z owoców z puszki, ale
Słodki Pomysłwodę. Łączę zawartość obu misek i za pomocą trzepaczki mieszam, dopóki składniki się nie połączą. Dodaję posiekaną czekoladę lub kropelki (tzw. groszek) czekoladowe i delikatnie mieszam. Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut. Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce. Jak przygotować muffinki z czekoladą w Kohersen Mycook Nagrzewam(...)wykładam papilotkami. Czekoladę łamię na mniejsze kawałki, wkładam do naczynia miksującego, ustawiam czas 10 sekund, obroty 5 Dodaję pozostałe składniki i miksuję 15 sekund, obroty 5 Papilotki napełniam ciastem do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut. Po upieczeniu muffinki z czekoladą wyjmuję z formy i pozostawiam do wystudzenia na kratce. Muffinki z czekoladą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasta z cukinią są częstym gościem w naszym domu bo są mega pyszne, całkiem zdrowe i do tego mega wilgotne, a można do nich włożyć co dusza zapragnie. Tym razem dodałam suszone owoce i orzechy, rezultat, pyszny kawał ciasta na talerzu. Polecam wypróbować ten szybki i prosty sposób. Ciasto z cukinią, suszonymi owocami i orzechami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskładniki: 1/2 pęczka rzodkiewek 1 duży ogórek ok. 100 g rukoli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka ziarenek lnu wykonanie: Nasionka lnu podprażamy na suchej patelni. Rzodkiewkę
Domowy Smak Jedzeniazewnątrz, ale w środku musi pozostać soczysty, nie suchy. Złociste kawałki kurczaka odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Przykrywamy, aby pozostały ciepłe. Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy mąkę pszenną. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulki. Każdą rozpłaszczamy i tworzymy małe podpłomyki. Na rozgrzanej, suchej patelni układamy krążki ciasta
Moja smaczna kuchniaciasto jakiś czas temu było moją małą improwizacją z wykorzystaniem minimum składników i dysponując niewielką ilością czasu. Okazało się wielkim hitem i nie raz usłyszałam, że jest lepsze od klasycznego ptasiego mleczka. Jest naprawdę przepyszne i wprost rozpływa się w ustach! Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego. Pycha! Koniecznie spróbujcie. (Forma(...)pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać masę. Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy. (Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.) (*) Na wierzch możecie użyć polewy lub kremu czekoladowego. Ja tym razem zdecydowałam się na nadzienie termostabilne Lauretta i uważam
Di gotujezawierają mąkę pełnoziarnistą graham, dlatego są zdrowsze od zwykłych. Bułeczki śniadaniowe są idealnym rozwiązaniem, gdy w sklepie nie ma akurat naszych ulubionych bułeczek, a pozostały tylko zrobione z mrożonego ciasta i udające świeżo wypiekane. Jeśli macie ciepło w kuchni, to przygotowanie takich bułeczek nie powinno zająć dużo czasu. Mnie najbardziej smakują bułeczki posypane sezamem, ale fajny smak nadaje(...)mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Mąki wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, ciepłym mlekiem i pozostałą wodą. Następnie dodać olej, sól i wyrobić jednolite, gładkie ciasto, jeśli jest zbyt twarde dodać nieco więcej wody. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia (podwoi objętość). Ciasto po wyrośnięciu odgazować, zrobić z niego wałek i pokroić na 8 - 10 części
Kuchcik gotuje