ciasto - 163312 przepisów (strona:3780/10888)

Makaron szpinakowy pici z warzywami 118

gałązek, orzeszki piniowe ( nie dałam bo nie miałam). Przygotowanie: Zaczęłam od przygotowania warzyw. Umyłam pomidory i przekroiłam na pół. Potem pokroiłam cukinię i czosnek. Odłożyłam na bok. Potem przygotowałam ciasto na makaron. Do malaksera wsypałam mąkę, sól i szpinak. Zaczęłam miksować kilka minut aż do połączenia się sadników z zieloną kulę. Wyjęłam ciasto i podsypując mąką zagniotłam chwilę. Odstawiłam(...)miski przykrywając miskę czepkiem. W tym czasie kiedy ciasto odpoczywało na patelnię wlałam oliwę z oliwek, dodałam czosnek i pomidory, po chwili cukinię. Doprawiłam solą i chili. Warzywa się dusiły ( krótko, aby cukinia pozostała chrupka) a ja zaczęłam formować makaron. Z kuli odrywałam kawałek ciasta  (wielkości wiśni) formowałam makaron na desce coś na kształt „zielonej fasolki”.  Można formować

AZgotuj!
Wielkanocne ciasteczka 141

jajko i wszystko dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy sok z limonki i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Miksujemy. Gdy masa będzie przypominać a la kruszonkę odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką. Ciasto schładzamy w lodówce podczas nagrzewania piekarnika (latem polecam włożyć je na 5 minut do zamrażalnika). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Z ciasta formujemy(...)dłoniach małe kulki. Spłaszczamy je i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciasto wciskamy kolorowe cukierki (ilość wg upodobań, mi pomagał synek). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasteczka do zarumienienia, około 15 minut. Ciasteczka studzimy i dopiero ściągamy z blaszki. Zaraz po upieczeniu mogą być lekko miękkie. Z podanych

Słodkie okruszki
Babka piegusek (na białkach) 131

aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku.  Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka(...)stróżką wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami składniki suche i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą lub szpatułką. Na końcu wlewamy sok z cytryny i dodajemy skórkę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do formy z kominem (średnica 21-23 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 min., do suchego patyczka. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 88

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami to od lat obowiązkowa pozycja na Wielkanocnym stole w moim domu. Są wyraziste, bardzo proste do zrobienia i smakują każdemu. Jajka faszerowane

Na-talerzu.pl
Irlandzki chleb sodowy z czosnkiem niedźwiedzim 126

kuchni ♥ Czosnek niedźwiedzi to wiosenny rarytas pełen zdrowotnych właściwości, który wraz z przebiśniegami i krokusami jest niepodważalnym zwiastunem Wiosny :) Chwyciłam garść tych soczyście zielonych, pysznych liści i zmieszałam z ciastem na Irlandzki Chleb Sodowy (Irish Soda Bread), który jest gotowy w mniej niż godzinę! Zmieszanie ciasta nie trwa więcej, niż 20 minut łącznie w przygotowaniami, ciasto nie musi wyrastać(...)łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj mąkę z sodą i solą. 2. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto, powinno być lekko klejące. 3. Uformuj chleb w okrągły bochenek, przełóż na blachę wyłożoną paierem do pieczenia i zrób nacięcie w kształcie krzyżyka na całym wierzchu chleba. 4. Piecz przez

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jabłecznik na kruszonce i pod kruszonką 89

Przepis na delikatne i pyszne ciasto z jabłkami, które przygotuje nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu ciast. Składniki 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 300g masła (użyłam osełki) 5 żółtek 1 op. proszku do pieczenia (15g) 1 op. cukru waniliowego (15g) 2,5 kg jabłek cynamon 1 szklanka cukru Przygotowanie Z mąki, cukru i cukru waniliowego, proszku do pieczenia, masła

Wasze Przepisy
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach 135

lodu, ziarna słonecznika W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i ciepłe mleko i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię, olej i sól, dokładnie wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Podłużną keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto. Zwilżonymi dłońmi wygładzamy(...)misy wkładamy drożdże, cukier, mleko i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1. 2 . Dodajemy obie mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię, olej i sól, wyrabiamy 3 min/interwał. 3 . Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto. Zwilżonymi

Be Fit Be Strong
Pieczone pierogi kebabowe 93

Jednym z moich ulubionych dań jest kebab <3 więc dziś pokażę Wam super przepis na proste i bardzo pyszne danie które świetnie sprawdzi się na domówkę. SKŁADNIKI NA CIASTO: 500g mąki 50g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 40g masła 1 żółtko 1 jajko 250ml ciepłego mleka 1 łyżeczka oregano SKŁADNIKI NA FARSZ: 1,5 papryki (może być(...)Masło roztapiamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem soli i cukru. 2. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, oregano, masło, rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia ciasta. 3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy z przyprawą gyros. Po chwili dodajemy warzywa pokrojone w kostkę - cebulę, pieczarki, paprykę. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy

Dziś Ja gotuje
Rurki z bitą śmietaną 118

Idą święta, co prawda trochę inne niż zawsze... ale warto osłodzić życie sobie i bliskim - rurkami z bitą śmietaną <3 Przepis na około 32 sztuki SKŁADNIKI NA CIASTO: 330g mąki 250g masła szczypta soli 200g gęstej śmietany SKŁADNIKI NA KREM: 400g śmietany 30% 5-6 łyżek cukru pudru DODATKOWO: polewa mleczna firmy Helio ewentualnie śmietana WYKONANIE: 1. Składniki(...)ciasto zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na około jedną godzinę. 2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na długie pasy, tniemy na paski, zawijamy ciasto na foremki. Pieczemy w temperaturze 200* około 20 minut. 3. Po wystudzeniu rurek ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier puder. Przygotowanym kremem nadziewamy rurki. Rurki możemy posypać cukrem pudrem albo polać polewą (polecam firmę helio - którą możecie

Dziś Ja gotuje
Czechy - Lokše, czyli ziemniaczane naleśniki z powidłami i makiem 205

dzień wcześniej) w mundurkach. 2) Schłodzone (następnego dnia) obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Do ziemniaków przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ręka, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się rozpadać. Na początku może wyglądać niezbyt obiecująco, ale po 2-3 minutach zagniatania będzie widać różnicę. Tak zagniecione ciasto odkładamy na 10 minut(...)Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu), z ciasta odrywamy kawałek (mniej więcej 60-70 g) i rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż uzyskamy mniej więcej grubość naleśnika. 4) Rozwałkowane ciasto przekładamy na rozgrzaną patelnię. Po około 2 minutach obracamy na drugą stronę. Gotowe placuszki lekko smarujemy olejem kokosowym (żeby nie wyschły - w oryginale używa się smalcu) i układamy jeden na drugim

Roślinożerni urlopowicze
Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 80

natłuszczenia formy, płatki owsiane W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 200ml letniej wody i mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki, 300ml letniej wody, otręby, słonecznik, siemię i sól, wyrabiamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 30 minut. Podłużną keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia(...)Thermomix: 1 . Do misy wkładamy drożdże, cukier i wodę, podgrzewamy 2min 30s/37°C/obr. 1. 2 . Dodajemy obie mąki, otręby, słonecznik, siemię lniane i sól, wyrabiamy 3 min/interwał.· 3 . Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Keksówkę natłuszczamy olejem i posypujemy płatkami owsianymi, przekładamy do niej ciasto

Be Fit Be Strong
Ciasto lodowiec bez pieczenia 85

Ciasto lodowiec bez pieczenia jest wyjątkowo pyszne i pięknie się prezentuje. Składniki 4 żółtka szklanka mleka 2 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) 3/4 szkl. cukru kostka masła roślinnego 5 łyżek kakao 2 łyżki rumu/spirytusu 2 galaretki zielone lub niebieskie galaretka czerwona pół szklanki orzechów 2 opakowania biszkoptów okrągłych opcjonalnie: wiśnie z syropu Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem, zalać(...)później brązową masę. Powbijać biszkopty według własnego wzoru i chwilę schłodzić. Później wylać jedną galaretkę, chwilę schłodzić, później drugą. Schłodzić do stężenia galaretek i gotowe. Autor przepisu: Paulina Artykuł Ciasto lodowiec bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Bananowa straciatella 144

Super ciacho na zbliżające się święta. Biszkopt, krem z bitej śmietanki z mascarpone i czekoladą, nasączone biszkopty, banany i galaretka. Ciasto najlepiej mi smakowało na 3 dzień. Zapraszam do wypróbowania, miłych wypieków🙂 Składniki blaszka 23/33: Biszkopt: mąka pszenna 3/4 szklanki, jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, Krem: śmietanka 36% 500ml, mascarpone(...)temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawac cukier, następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać do miski, wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części

kulinarne odsłony pati
Ciasto orkiszowo-jogurtowe z polewą czekoladową 127

Święta tuż, tuż. Na każdym rodzinnym stole znajdują się wykwintne dania i desery! Mam doskonałą propozycję na bardzo delikatne ciasto z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Z polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej! Składniki: Ciasto 2 jaja 50g erytrytolu 40ml oleju rzepakowego 150g mąki orkiszowej jasne typ 650 5g proszku do pieczenia 100g skyra naturalnego aromat Polewa 30g czekolady gorzkiej 10g oleju kokosowego(...)Sposób przygotowania: Ciasto Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, skyr i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Piec przez 40 minut w 180 stopniach. Polewa Czekoladę gorzką z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wyjęte i ostudzone ciasto. Smacznego

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania