Tartaletki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym 194było! Na szczęście zbliżają się wakacje, co wiąże się z dużo częstszym publikowaniem postów :) Dzisiaj proste połączenie słonego ze słodkim. Radzę jednak zachować umiar w jedzeniu tych tartaletek, bo ciasto, w którym jest olej + masło orzechowe + czekolada daje nam bardzo tłustą przekąskę. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki krupczatki 1/3 szklanki oleju 10 łyżek wody 4 szczypty solli Nadzienie: 100g gorzkiej(...)czekolady z orzechami laskowymi 2 łyżki mleka ryżowego lub innego roślinnego masło orzechowe z kawałkami orzeszków ziemnych Ewentualnie: wafelki/andruty/ciastka/musli Przygotowanie: Na początku zajmujemy się przygotowaniem ciasta. Do mąki dodajemy sól, następnie olej i mieszamy. Później dolewamy po łyżce wodę. W moim przypadku potrzebnych było dziesięć łyżek. Być może będziecie potrzebować ich mniej lub więcej. Należy dolewać wodę, aż ciasto
Weganizm infantylny
Roti z warzywami 246smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą. Dolewamy do ciasta stopniowo wodę i ugniatamy je. Na końcu dodajemy olej. Jeśli ciasto jest za suche, dolewamy więcej wody, jeśli jest za mokre, podsypujemy je mąką. Dzielimy je na równe części, z których(...)formujemy kuleczki. W zależności od wielkości, powinno wyjść ich ok. cztery. Rozrzucamy na stolnicy trochę mąki i wałkujemy na niej nasze kulki ciasta. Najcieniej jak się da, byle się nie podziurawiły. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej nieprzywierającą, ponieważ nie smażymy na oleju). Aby sprawdzić, czy patelnia odpowiednio się nagrzała, można skropić ją wodą. Jeśli od razu wyparuje - można już
Weganizm infantylny
Ażurowe roladki 204pokrojony w plasterki szczypiorek Przygotowanie: 1. Przesiałam mąkę do miski, wbiłam jajka, dodałam sól, cukier i szpinak, wlałam mleko, wodę oraz olej i całość wymieszałam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując
Kulinarny Pamiętnik
Mako - sernik 234Pyszne ciasto dla łasuchów, miłośników zarówno sernika jak i makowca. Wilgotne, rozpływające się w ustach. Wymagające trochę pracy ale efekt warty poświęcenia. Składniki Kruche ciasto - 1 szklanka mąki - 100 g margaryny - 1 żółtko - 140 g cukru pudru Masa makowa - 0,5 kg suchego maku - 1 białko - 180 g cukru - 3 czubate łyżki kaszy manny - kilka kropel olejku migdałowy Masa(...)serowa - 1 kg sera - 1 szklanka cukru - 150 g margaryny - 3 jajka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie budyniu waniliowego Wykonanie Kruche ciasto - mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut
Świat Smaku
Sernik wiśniowy 297też w składzie masy serowej, co wpływa na jego konsystencję, sernik jest delikatny i kremowy. Sernik z poniższego przepisu można przygotować w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik wiśniowy Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 60g masło 30g cukier puder szczypta soli 1 żółtko masa serowa 500g twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 100g cukru 3 jajka(...)pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 400g wydrylowanych wiśni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej polewa śmietanowa 350g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru Wykonanie: CIASTO - mąkę przesiać z cukrem, dodać sól, zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce formę wyłożyć papierem, schłodzonym ciastem wylepić równo
Smakołyki Bereniki
Króliczy tort z malinami 231sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Stale miksując, do białek dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Piec około 35-40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Poncz: 1/2 szklanki soku z malin(...)wlać rozrobione mąki. Gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Całkowicie ostudzić. Miękkie masło utrzeć z miękką margaryną na puszystą masę (około 10 minut). Dodawać po łyżce budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem. Masa
Z miłości do słodkości
Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli 231Składniki: na ciasto 300 g semoliny, użyłam De Cecco 3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce szczypta soli na farsz 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku 1/3 małej cukinii 1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek 2 łyżeczki oliwy extra virgin sól, pieprz do smaku(...)białych trufli, użyłam Monini 1 łyżeczka soli do wody, w której będziemy gotować ravioli do posypania ravioli: suszone zioła: czosnek, bazylia, oregano, tymianek Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto, gotowe odstawiamy owinięte folią spożywczą na pół godziny. Do miski przekładamy ricottę i rozdrabniamy widelcem. Na patelni podsmażamy posiekaną cukinię z czosnkiem, obsmażamy i przekładamy do ricotty, dokładnie mieszamy do uzyskania
Moja smaczna kuchnia
1453.Babeczki słodko -kwaśne 234koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami . Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce. Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka(...)łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić. Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę. Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce
Moje domowe kucharzenie
1514. Przekładaniec jabłkowy 249Mój mąż lubi różnego rodzaju ciasta z jabłkami...[ zresztą nie tylko z jabłkami]..i tak oto powstało takie ciasto..do ciasta dodałam pysznego miodu klonowego z Anielskich Przysmaków .. "Ten miód zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych.Ma kolor ciemno brązowo-żółty.Zawiera białko kwasów tłuszczowych,witaminy B1,B2,C oraz potas,żelazo.Ma działanie krwiotwórcze-oczyszcza krew.W smaku lekko karmelowy.Posiada(...)kakao 1 ,5 kg jabłek cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Z podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie tortownica 28 cm ]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć
Moje domowe kucharzenie
1557. Niezawodny chleb 177nich 1/2 szklanki letniej wody (odlać ją z 1/2 litra). Do suchych składników wlać zaczyn drożdżowy, resztę wody, olej, ocet. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką. Ciasto ma być gładkie, ale będzie dosyć mokre, będzie się lepiło do ręki. Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do podwojenia objętości . Ciasto nakładać łyżką(...)jest luźne, podzielić je na dwie części i umieścić w formach . Wyrównać zmoczoną w wodzie łyżką. Foremki z ciastem przykryć folią najlepiej reklamówką jednorazową, robiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni
Moje domowe kucharzenie
1558. Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami 214czasie rozetrzeć z pozostałymi składnikami nadzienia, odstawić. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około(...)rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać żurawiną [ mielonymi orzechami] , zwinąć.O strym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie łódki. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut
Moje domowe kucharzenie
Chleb z otrębami 240odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Płatki i obie mąki przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięty rozczyn, letnią wodę, letnie mleko, olej i sól. Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte(...)ciasto przełożyć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrobić ręcznie, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką. Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę
Moje domowe kucharzenie
Bajaderki piernikowe 219Takie bajaderki można zrobić z różnego rodzaju ciast...u mnie akurat zostało piernika...więc bajaderki były piernikowe...do bajaderek można dodać róznego rodzaju bakalie itp.ale w pierniku akurat były , więc bajaderki zrobione były w ekspresowym tempie i bez żadnych dodatków.Do obtoczenia bajaderek użyłam między innymi wiórki kokosowe Kresto ..polecam... okruchy różnych ciast ewentualnie bakalie dżem posypka(...)wiórki kokosowe Ciasto pokruszyć za pomocą blendera, dodać dżem..wymieszać.W razie potrzeby dodać trochę przegotowanego mleka,aby ciasto było wilgotne [ ja nie dawałam].Z ciasta formować małe kulki , obtoczyć w kolorowej posypce lub wiórkach kokosowych
Moje domowe kucharzenie
Ptysiowe słomki 191pewno każdy jadł..można je kupić w sklepie ..ale można również zrobić je samodzielnie i będą o wiele smaczniejsze niż te sklepowe..Pomysł na takie słomki podpatrzyłam tutaj .Ciasto parzone już było mi znane..robiłam kiedyś z podobnego ciasta kule śniegowe ..Kule są smażone w głębokim oleju, a słomkę piecze się w piekarniku.Moja słomka jest ciut inna niż Panimagogi(...)Przy wyciskaniu ciasta z dekoratora [ albo rękawa cukierniczego] robiłam takie troszkę "wykrzywione "słomki...i pierwsza blaszka słomki była troszkę "cienka"..wyciskałam trochę za mało ciasta..ale i tak te cieńsze mi bardziej smakowały.. Składniki na 3 duże blaszki słomki: ½ szkl. wody 50 g masła lub margaryny ½ szkl. mąki szczypta soli 2 jajka Dodatkowo: 1 jajko
Moje domowe kucharzenie
Pan de sal 245drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, cukier, następnie wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto(...)minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić
Moje domowe kucharzenie