ciasto - 164325 przepisów (strona:3402/10955)

Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 248

zdrowe i doskonale rozgrzewają w chłodne dni.  Jednym z tych dość czasochłonnych dań są samosy, czyli indonezyjskie pierożki wegetariańskie lub z mięsnym farszem. Klasycznie używa się do nich ciasta filo, które dostępne jest w dobrych supermarketach. Można jednak zrobić ciasto samemu. Ja postanowiłam użyć gotowego. Potrzebne(...)Poza tym: - czubata łyżeczka papryki słodkiej                    - opakowanie ciasta filo - pieprz, sól

W poszukiwaniu inspiracji
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 316

Jako, że mój mężczyzna obchodził ostatnio urodziny, uparłam się na własnoręczne przygotowanie tortu. Przygotowałam się więc psychicznie, że spędzę pół dnia w kuchni. Miało być cudownie. I było :) Ciasto wyszło idealnie wilgotne, a smaki łączyły się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny(...)dodawać po 1/3 miksując po kilka sekund po każdej porcji. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta z mascarpone z migdałami 265

Święta się zbliżają, więc czas na słodkie wypieki. Ja serdecznie zapraszam do spróbowania mojej tarty z serkiem mascarpone i migdałami. To połączenie kruchego ciasta, serka kremowego i chrupiących migdałów. Nie jest za słodka, ani sucha, naprawdę smakuje znakomicie. Wiem, że taka tarta smakuje najlepiej następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły(...)dzieciom.   Serdecznie zapraszam do spróbowania. Składniki na tartę o średnicy 25 cm: ciasto:  200 g maki pszennej,  2- 3 łyżki cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 1 jajko, masa: 500 g serka mascarpone, 45 ml syropu z agawy, 3 małe jajka, 1 łyżka maki ziemniaczanej

Moniki Smakołyki
CHLEB 3 ZIARNA 321

płatków owsianych Wykonanie:  Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy

Walijskie Pichcenie
Mikołajkowe ciastka z odzysku 236

moje ulubione jabłka w karmelu, które sprzedają na straganach pod domem. Mniam! Dziękuję Mikołaju. Ponieważ nie tylko Mikołaj lubi sprawiać słodkie niespodzianki, też postanowiłam coś przygotować. Miałam akurat kawałek ciasta, na które nikt wcześniej nie miał ochoty, w związku z tym wpadłam na pomysł, żeby zrobić bajaderki. Osobiście nie jadałam ich zbyt często, ale D. bardzo je lubi. Mi się(...)kolejną. Czy smakują jak tamte z cukierni? Nie wiem. Nie pamiętam. Ale D. mówi, że są lepsze. Bajaderki Składniki: (na 16 sztuk po 35 g ) 250 g suchego ciasta (babka, biszkopt - bez owoców) 40 g rodzynek 40 g orzechów laskowych 3 łyżki rumu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka z potencjałem 199

prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej. Serduszka z truskawkami i galaretką Składniki: (na 20-25 sztuk) ciasto: 120 g mąki pszennej(...)niedużych truskawek 200 ml soku jabłkowego 3 łyżeczki żelatyny Płatki drobno zmielić blenderem. Wymieszać z przesianą mąką i cukrem. Dodać masło, posiekać.  Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi),  wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki w język szczypiące 163

pogoda i bolące paluszki pozwolą. Do kieszeni zapakujemy na drogę kilka ciasteczek, które wczoraj upiekłam. Jakoś tak rozpędziłam się z tartaletkami, że z rozbiegu zrobiłam więcej kruchego ciasta. Ciasteczka są najprostsze pod słońcem, bez żadnych wyszukanych składników, a jednak lekko zaskakujące - niewielki dodatek pieprzu sprawia, że naprawdę szczypią w język. A przy tym pokryte są chrupiącą, karmelową skorupką, która(...)Ikei, nabyty dawno temu, jeszcze nierozdziewiczony. Ślimaczek wydał mi się taki słodki, że idealnie wpasował się w moją wizję pikantnych ciasteczek. Następnym razem spróbuję dodać trochę pieprzu do ciasta, zobaczymy, co z tego wyjdzie... Kruche cynamonowe ślimaczki Składniki: (na 25 sztuk) 110 g mąki pszennej 20 g cukru 60 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany (18%) dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki - giganty 220

takich dużych, sycących, w pysznych, chrupiących bułeczkach. Weszłam więc do sklepu po ziarna dyni, bo - nie wiedzieć dlaczego - zapragnęłam je mieć na wierzchu mojego pieczywka. Wróciłam do domu, zagniotłam ciasto, pozwoliłam mu urosnąć, uformowałam bułki - i już, gotowe. Wyszły pyszne! Z wierzchu chrupiące, w środku mięciutkie, zniewalająco pachnące cebulką. Cudnie przypieczone, idealnie nadawały się do piętrowych kanapek.  Moje bułki(...)soli 20 g ziaren dyni Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać mleko, połączyć składniki. Dodać masło, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Dymkę pokroić razem ze szczypiorem, dodać do ciasto. Wyrobić, żeby równomiernie rozprowadzić cebulę w cieście. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 190

masła 1 łyżeczka oliwy skórka otarta z 1/2 cytryny dodatkowo: 1 jajko 15 g ziaren dyni Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto.  Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pepperoni pokroić w niedużą kostkę(...)podsmażyć na suchej patelni, odsączyć z tłuszczu, wystudzić. Masło rozpuścić, wymieszać ze skórką cytrynową i oliwą. Ostudzić. Koperek posiekać. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Powierzchnię posmarować cytrynowym masłem, następnie równomiernie rozłożyć pepperoni i posypać koperkiem. Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części. Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 223

Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej - szczerze mówiąc nie wiem, jak to wpływa na smak, ale wyszły pyszne, więc widocznie tak ma być. Można więc ciasto przygotować rano i upiec wieczorem, lub, tak jak ja, zagnieść wieczorem, a upiec rano następnego dnia. Zapach niejednego łasucha wyciągnie z łóżka... W przepisie podano, że powinnam otrzymać czterdzieści pięć(...)sztuk. Patrząc na ilość surowego ciasta, nie chciało mi się w to wierzyć. Sięgnęłam więc po najmniejszą foremkę, jaką miałam, i - o dziwo! - udało się. Dokładnie czterdzieści pięć serduszek najpierw wycięłam, później upiekłam, a jeszcze później... Cóż, znikają błyskawicznie w niewyjaśnionych okolicznościach. No dobrze, przyznam się bez bicia - głównie z moją pomocą. Ale cóż ja mogę na to poradzić...? Oryginalna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 175

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody 35 g masła 60 g pestek dyni dodatkowo: 3 łyżki mleka 10 g płatków owsianych Płatki do ciasta dokładnie zmielić. Wymieszać z przesianą mąką. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu wlać resztę wody, zagnieść(...)ciasto. Dodać pestki, wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Z ciasta uformować kulę, umieścić w dużej misce, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować mlekiem, naciąć na krzyż, obsypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zakochaj się w pączku! 174

zgrabne jak jej... Ale bardzo się starałam, i te starania właśnie zostały docenione poprzez wchłonięcie połowy na jedno posiedzenie.  Uroczy kształt pożyczyłam od Ani, ale przepis na ciasto wzięłam od  Doroty  - z tej prostej przyczyny, że nie chciałam, żeby zostały mi bezpańskie białka. Proporcje jednak pozmieniałam tak, że z oryginalnym przepisem mają już niewiele wspólnego... Wyszły bardzo(...)wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę płynów, jajka, sól, wódkę i pozostały cukier. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Wykrwać foremką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na pyszne śniadanie we dwoje 254

domu miałam kolorową paprykę, postanowiłam ją również wykorzystać. Bułeczki naprawdę świetnie smakują z żółtym serem i pomidorem - mówię Wam, nikt się nie oprze. Idealne na leniwe śniadanie we dwoje. Ciasto nieco się klei - ja odrobinę podsypywałam mąką, ale moim zdaniem nie warto dodawać jej więcej do ciasta - dzięki temu bułeczki będą lżejsze i bardziej puszyste.  Pszenno-żytnie bułki(...)miski, wymieszać. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać sól, pozostałe płyny, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Dodać paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 272

wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, zalać połową mleka wymieszanego z wodą, odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę płynów, mleko w proszku i sól. Zagnieść ciasto.  Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać(...)Wymieszać z tymiankiem. wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, posmarować farszem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasny rulon. Przekroić wzdłuż na pół, zwinąć farszem na wierzch. Uformować wieniec.  Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięty wieniec opędzlować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać dodatkowo solą i pieprzem.  Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
World Baking Day! 262

poproszeni o przygotowanie stu przepisów na różnym poziomie trudności. Wchodząc na stronę można wybrać swój poziom, a wtedy zostaniemy skierowani do odpowiednich przepisów. Ja zdecydowałam się na poziom 87 - ciasto truskawkowe Kivilcim Namli Iren . Dlaczego? Po pierwsze - truskawki. Nie mogę się ostatnio oprzeć tym czerwonym pięknościom, więc stwierdziłam, że ciacho z nimi w roli głównej z pewnością będzie cieszyć się(...)żeby podjąć wyzwanie, ale skoro przepis został oznaczony tak wysokim numerem uznałam, że musi być w nim coś wyjątkowego. Tak naprawdę nie jestem do końca zadowolona. Kruche ciasto byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania