czasie rozetrzeć z pozostałymi składnikami nadzienia, odstawić. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Po tym czasie ciasto podzielić na 11 równych części (około(...)rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm. Posmarować nadzieniem, posypać żurawiną [ mielonymi orzechami] , zwinąć.O strym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie łódki. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut
Moje domowe kucharzenieodstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Płatki i obie mąki przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięty rozczyn, letnią wodę, letnie mleko, olej i sól. Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Miskę z wyrobionym ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte(...)ciasto przełożyć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrobić ręcznie, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką. Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę
Moje domowe kucharzenieTakie bajaderki można zrobić z różnego rodzaju ciast...u mnie akurat zostało piernika...więc bajaderki były piernikowe...do bajaderek można dodać róznego rodzaju bakalie itp.ale w pierniku akurat były , więc bajaderki zrobione były w ekspresowym tempie i bez żadnych dodatków.Do obtoczenia bajaderek użyłam między innymi wiórki kokosowe Kresto ..polecam... okruchy różnych ciast ewentualnie bakalie dżem posypka(...)wiórki kokosowe Ciasto pokruszyć za pomocą blendera, dodać dżem..wymieszać.W razie potrzeby dodać trochę przegotowanego mleka,aby ciasto było wilgotne [ ja nie dawałam].Z ciasta formować małe kulki , obtoczyć w kolorowej posypce lub wiórkach kokosowych
Moje domowe kucharzeniepewno każdy jadł..można je kupić w sklepie ..ale można również zrobić je samodzielnie i będą o wiele smaczniejsze niż te sklepowe..Pomysł na takie słomki podpatrzyłam tutaj .Ciasto parzone już było mi znane..robiłam kiedyś z podobnego ciasta kule śniegowe ..Kule są smażone w głębokim oleju, a słomkę piecze się w piekarniku.Moja słomka jest ciut inna niż Panimagogi(...)Przy wyciskaniu ciasta z dekoratora [ albo rękawa cukierniczego] robiłam takie troszkę "wykrzywione "słomki...i pierwsza blaszka słomki była troszkę "cienka"..wyciskałam trochę za mało ciasta..ale i tak te cieńsze mi bardziej smakowały.. Składniki na 3 duże blaszki słomki: ½ szkl. wody 50 g masła lub margaryny ½ szkl. mąki szczypta soli 2 jajka Dodatkowo: 1 jajko
Moje domowe kucharzeniedrożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, cukier, następnie wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto(...)minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić
Moje domowe kucharzenieZapomniałam o.. moich mazurkach -tartinkach...wyglądem przypominające jajko sadzone.. Ciasto kruche: 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru 4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać(...)żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody.Białka ubić
Moje domowe kucharzenierogalomania poszła w ruch.. przyszykowałam ciasto drożdżowe..ciasto pięknie wyrosło...i na początek mini rogaliki..takie na jeden ...no może ..dwa lub trzy kęsy..ciasto rozwałkowałam , przełożyłam na rogalomanię..praktycznie jeden ruch wałkiem i już mamy gotowe wycięte ciasto na 16 małych rogalików..teraz tylko łyżeczka w dłoń..i zabieramy się do nadziewania..taką łyżeczką idealnie odmierza się ilość(...)łyżki cukru 1 cukier waniliowy dżem lub marmolada Z drożdży i mleka przygotować rozczyn, dodać do mąki wraz z żółtkiem, masłem, cukrem i cukrem waniliowym.Wyrobić ciasto ,przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Układać
Moje domowe kucharzeniedomu straciły już swoje "piękno"..i musiałam coś z nimi zrobić.. no i wybór padł na tartaletki z musem truskawkowym.Ciasto kruche może być białe..ale do ciasta kruchego dodałam kakao i kawę ...chociaż to nie jest konieczne .. Proste..i smaczne..można zrobić dużą tartę lub kilka tartaletek. CIASTO: 1 ¼ szklanki mąki 0,5 szkl. cukru(...)łyżki zimnej wody Masa truskawkowa: 30 dkg truskawek 1/3 szkl. cukru sok z 0,5 cytryny 2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem , nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym
Moje domowe kucharzenieTatter w oparciu o przepis Dorotus był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie... Zaczyn: 320 g białej pszennej maki chlebowej [dałam zwykłą pszenną] 1 ,5 łyżeczki drożdży instant 340 g letniego mleka Mąkę połączyć(...)drożdżami, dolać mleko.Wymieszać, wyrobić rzadkie ciasto. Zostawić na 45-60 minut. Następnie do zaczynu dodać: 215 g białej pszennej mąki chlebowej [ dałam zwykłą pszenną] 20 g mielonych migdałów 25 g ciemnego słodu 15 g ciemnego muscovado [ dałam taki cukier] 1 łyżeczka soli 50 g stopionego masła 50 g melasy 1 jajko 100 g rodzynek [ dałam mniej
Moje domowe kucharzeniebędzie jeszcze więcej...Dziękuję bardzo za udział w akcji i zapraszam ponownie za rok.. Babki i babeczki-2012 Babki i babeczki-2013 A'la kuchnia Zielona babka czyli ciasto z cukinią Amanda Ricci-Butik z Przepisami Babka wielkanocna z bakaliami Apetyt i smak Babka orzechowa Babka trójkolorowa Arnikowa kuchnia Babka orzechowa z nutellą Babeczka Muffinki z prince polo Babeczki(...)babeczka z kokosem Waniliowa babka jogurtowa Babeczki nadziane chałwą Babeczki waniliowe Czerwień i błękit Babka drożdżowa z dżemem borowkowym Babka mleczna z kolorową posypką Muffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa z polewą Dziewczyna do zjedzenia Proste ciasto z krakersów i żurawiną Jasne ciasto
Moje domowe kucharzeniemleka 2 jajka 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo kawałek kiełbasy spora garść tartej mozzarelli szczypiorek sól stopione masła do smarowania ciasta Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki . Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać(...)sól, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło.Wymieszać . Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do chleba]. Rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę
Moje domowe kucharzenieletniej wody 7 g drożdży instant 1 łyżka soli 2 łyżki miodu 1 jajko sezam, mak Z podanych składników (oprócz jajka) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę . [ u mnie pracował na tym automat do chleba(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 15 części. Uformować z każdej kulkę i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrobić palcem dziurkę. Aby ją powiększyć można zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. W dużym
Moje domowe kucharzeniePekpol. Mini kabanoski naprawdę świetnie nadają się jako przekąska w ciągu dnia jak i składnik pysznego dania :) Chorizo zdecydowanie ostrzejsze od klasycznych kabanosów, świetnie pasują do pizzy! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 20g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kulka mozzarelli 6 łyżek kukurydzy konserwowej(...)kabanosków klasycznych mini firmy Pekpol 3 łyżki ketchupu 10 oliwek zielonych Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę. W szklance rozrabiamy drożdże z cukrem i dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko zagniatamy. Przekładamy na blaszkę
Emcia Pichciboku o grubości ok. 0,5 cm. Następnie solimy je, dodajemy pieprzu i czerwonej papryki ostrej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy 1/2 szklanki maki, mleko, szczyptę soli, pieprzu i odrobinę kurkumy. Ciasto miksujemy blenderem, tak aby je odpowiednio napowietrzyć (ciasto ma być gęste). Następnie przelewamy(...)miski z mięsem i mieszamy, tak aby ciasto dokładnie oblepiło mięso. Olej (najlepiej w głębokiej brytfance lub frytkownicy) nagrzewamy do ok. 170C (oleju musi być sporo - tak aby stripsy mogły w nim "pływać"). Mięso w cieście przekładamy do pojemnika z 2 szklankami mąki i potrząsamy nim, aby mąka przywarła do mięsa. Następnie wrzucamy mięso do rozgrzanego oleju i smażymy
Emcia PichciSkładniki na zaczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 1/3 szklanki ciepłego mleka Składniki na ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody 50 g masła Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania chałki(...)dokładnie ze sobą mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 15 minut (na naszym zaczynie muszą powstać bąbelki i musi on zwiększyć swoją objętość). Przepis na ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone masło, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę oraz gotowy zaczyn. Całość zagniatamy, tak aby ciasto było gładkie. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i pozostawiamy
Emcia Pichci