dawna chodziło za mną proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Musicie je koniecznie zrobić na niedzielę. Do ciasta proponuję słodkie wino Monte Santi , które idealnie komponuje się ze słodkimi deserami. Jeśli chcecie mieć udane popołudnie to połączenie poniższego ciasta oraz wina Monte Santi jest dla Was najlepszym rozwiązaniem. SKŁADNIKI 160 g mąki tortowej Extra , 160 g masła(...)mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy silikonowej z kominem o średnicy 22 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekciasto to świetna alternatywa na zalegające w kuchni jabłka już nie pierwszej świeżości. Dosyć słodkie,ale tą słodycz świetnie przełamuje żurawina. Cały smak uzupełnia kokosowa kruszonka . Składniki: 130 g miękkiego ciasta 200 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2-3 jabłka, pokrojonych w kostkę 150 g żurawiny świeżej lub suszonej kruszonka(...)masę. Dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec wmieszaj ręcznie jabłka i żurawinę. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj/ zagnieć. Ma przypominać pokruszony chleb. Kruszonkę rozłóż na cieście. Ciasto
Pysznie & PięknieBardzo efektowny i smaczny wypiek z ciasta francuskiego,który od pewnego czasu jest hitem internetu. Z racji tego,że mamy karnawał ja upiekłam te róże i podałam jako słodką przekąskę karnawałową moim gościom na imprezie organizowanej u mnie w domu. Goście byli zachwyceni. 1 op. gotowego ciasta francuskiego 2 jabłka 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowej konfitury morelowej(...)garnku zagotować 250 ml wody i sok z cytryny. Plasterki jabłek wrzucić do wrzątku,gotować dosłownie chwilę by plasterki delikatnie zmiękły. Wyjąć jabłka na sito,osączyć i przestudzić. Ciasto rozwinąć,pociąć na 6 pasków. Każdy pasek posmarować dżemem,na połowie ułożyć plasterki jabłek tak aby zachodziły na siebie. Jabłka mogą delikatnie wystawać ponad ciasto. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka
Kolorowa kuchnia Elkiwojny Litwa znajdowała się prawie na linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą(...)dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Przygotowując kartacze warto dobrze zaplanować wszystkie czynności: najpierw ugotować ziemniaki i je ostudzić, przygotować nadzienie, a dopiero wtedy surowe ziemniaki zetrzeć i odcisnąć. Przygotować ciasto: 0,5 kg ziemniaków obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc i ostudzić. Ziemniaki można ugotować w mundurkach, a po wystudzeniu i obraniu przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków obrać, zetrzeć
Obiad gotowydodając ok. 500 g mąki. Następnie dodajemy jabłka z bakaliami i całość mieszamy za pomocą dużej drewnianej łyżki, stopniowo dodajemy pozostałą część mąki ok. 300 g. Pod koniec możemy ciasto delikatnie wyrobić rękę. Ciasto powinno przyklejać się do dłoni. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Formę na babkę (średnica 25 cm) smarujemy masłem. Piekarnik(...)nastawiamy na 190°C. Ciasto dzielimy na dwie części. Połowę ciasta przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy delikatnie zwilżoną dłonią i wstawiamy do piekarnika. Wiech przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 min. Upieczoną babkę wyjmujemy, formę ponownie smarujemy masłem, wkładamy drugą część ciasta i pieczemy. Babki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moniki Smakołykibyłam ostatnio bardzo zajęta i nie maiłam czasu na bloga ale wreszcie koniec przeprowadzki i pomału będę wracać do blogowania bardzo mi tego brakowało :) Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto z jabłkami, orzechami i nutką cynamonu. Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje. Zapraszam :) Składniki : 4 średniej wielkości soczyste jabłka 2 szklanki maki(...)sodą,proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i obrane, pokrojone w kostkę jabłka, wszystko jeszcze raz mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone i schłodzone ciasto polewamy dowolną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ja polałam lukrem czekoladowym Dr. Oetkera. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidrożdże o dno miski. Jednym słowem zrobiłam rozczyn. Miskę przykryłam ściereczką, odstawiałam na około 10-15 minut. Kiedy rozczyn podwoił objętość całą zawartość miski wymieszałam łyżką, a potem wyrobiłam ciasto ręką. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam ją ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia . Po godzinie uderzyłam ciasto pięścią aby je odpowietrzyć, z ciasta uformowałam owalny bochenek(...)Paweł radził położyłam bochenek na papierze do pieczenia do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę. Po 30 minutach rośnięcia ciasta włożyłam garnek żeliwny do piekarnika, który następnie włączyłam i ustawiłam temperaturę na 250 stopni. Kiedy piekarnik nagrzał się do tej temperatury, piekarnik przykręciłam na 220 stopni . W tym momencie upłynęła godzina wyrastania bochenka chleba, który oprószyłam mąką (mąka chroni
Blondynka GotujePRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do ciasta, miksujemy robotem lub zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli jest za suche i nie chce się zagnieść dolewamy wody i ponownie zagniatamy. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, podpiekamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy pomidory(...)prużymy do momentu odparowania płynów. Kiedy sos zgęstnieje, blendujemy go i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Sery ścieramy na tarce i mieszamy, pieczarki, paprykę i cebulę drobno kroimy. Ciasto wykładamy na posypany blat mąką, lekko je zagniatamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienki placek odpowiadający blaszce na pizzę, brzegi ciasta smarujemy wodą, i wokół brzegów rozsypujemy
Kulinarne Fantazje Mariolikwaśnej śmietany Dodatkowo: konfitura wieloowocowa, wiśniowa, różana lub wiśnie cukier puder do posypania olej rzepakowy do smażenia Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciasto wybijamy wałkiem jakieś 10 - 15 minut, by pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza (ręka trochę boli he he)ciasto składamy i wybijamy, składamy i wybijamy. Ciasto dzielimy na porcje(...)Resztę ciasta wkładamy do lodówki. Musimy je bardzo cienko rozwałkować, wycinamy równą część krążków w 3 wielkościach ( u mnie szklanka, większy kieliszek i nakrętka z wody mineralnej). Każdy z krążków nacinamy kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki składamy po 3 od największego, średni i najmniejszy. Środek mocno naciskamy, żeby krążki mocno się skleiły. Na dużej, głębszej patelni
kruche babeczkiracuszki u nas nikogo nie trzeba namawiać:) Puchate, mięciutkie, z jabłkami, posypane cukrem pudrem, jeszcze gorące - takie są najlepsze. Tym razem do ciasta dodałam trochę maku i garść suszonej żurawiny. Zniknęły w okamgnieniu. Przygotujcie dziś na podwieczorek dla swoich bliskich:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 10g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jabłka(...)cukier puder do posypania olej do smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę, mak i wymieszać na jednolite ciasto (można mikserem z hakami). Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Obiad gotowyszklanki mąki (plus do podsypywania) 1 łyżeczka sody szczypta soli olej rzepakowy do smażenia Kefir, jajko, sól, masło i cukier roztrzepać, wlać spirytus, wsypać przesianą mąkę z sodą. Zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość luźne, lekko klejące. Przykryć go bawełnianą ściereczką i odstawić na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto, dłońmi rozpłaszczyć na grubość 1cm. Nożem pokroić w paski(...)szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto - jak faworki. W rondlu rozgrzać olej (olej wlać na wysokość 2-3cm), wkładać ciasto po kilka sztuk (taratuszki bardzo rosną), smażyć na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony). Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Obiad gotowyOsobiście nie znam dziecka, które by nie lubiło naleśników. Ale takie kolorowe szaszłyki z owocami znikną z talerzy jeszcze szybciej. Zielone ciasto uzyskamy dodając zmiksowane na papkę młode listki szpinaku, różowy kolor daje sok z buraków. Dzieciaki będą zachwycone! Składniki (na 8 naleśników): 150ml śmietanki 30% 150ml mleka 50ml wody gazowanej 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżka cukru(...)zmiksowanych na papkę liści szpinaku baby 2-3 łyżki soku z buraka opcjonalnie: kilka kropli olejku miętowego nadzienie: 400g serka śmietankowego 3 łyżki cukru waniliowego świeże truskawki kiwi Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolite ciasto, podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak i olejek miętowy (opcjonalnie), do drugiej sok z buraka, wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut. Na rozgrzaną
Obiad gotowykokosowa... Możliwości cały ogrom! Ja tym razem postawiłam na babkę pomarańczową , którą dodatkowo polałam niby galaretką na soku z pomarańczy, dzięki czemu pięknie błyszczała i zyskała dodatkowej słodyczy. Do ciasta dodałam śmietanę 18%, ale może to być też inna śmietana, np. 12% czy 30%. Może być też maślanka. Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki w mini keksówkach od Papil(...)wymiary 15,5x5,5x6cm), bo zależało mi na dwóch porcjach, ale małych (nie samym słodkim żyje człowiek 😌). Ale równie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało 😋 choć babka na święta nadaje się doskonale
Kolorowy PrzepisownikCzasami potrzebuję zrobić jakiś szybki deser bez pieczenia. Dzisiaj wykorzystałam upieczone ciasto, pokruszyłam na drobne kawałki, dodałam budyń i domowy mus jabłkowy. Myślę, że taki deser można też zjeść na śniadanie, bo jest dość sycący i może być alternatywą dla owsianki ;) Standardowo nie użyłam cukru - budyń posłodziłam ksylitolem, a mus jabłkowy zrobiłam sama i wiem, że w składzie cukru(...)Oczywiście możecie wykorzystać dowolne ciasto do wykonania pierwszej warstwy lub pokruszyć jakieś dobre ciasteczka ;) Prosty deser z budyniem i musem jabłkowym (bez cukru) kilka kromek domowego ciasta (ja użyłam bezglutenowego z karobem i bananami ) 500 ml mleka 2 łyżki ksylitolu 1 opakowanie budyniu śmietankowego słoiczek domowego musu jabłkowego ekspandowane ziarna zbóż do dekoracji Mleko przelać do garnka, zostawiając około
FitKotczegoś wykorzystać i tym oto sposobem trafiłam na blogu Kotlet.tv na pizzę. Pomijając ze składników mozzarellę będzie ona nie tylko bezglutenowa, ale także wegańska i bez laktozy. Ciasto jest płynne, jednak po zapieczeniu zmieni zupełnie konsystencję, więc nie musicie się tym martwić. Pizza w 100% wychodzi, jest przepyszna i zdrowa. Natomiast dodatki do niej możecie dobrać wg indywidualnych gustów smakowych(...)passaty (przecieru) pomidorowej ½ małej czerwonej cebuli 1/2 papryki (u mnie żółta) ½ kulki mozzarelli ok. 10-12 szt. zielonych oliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku Sól pieprz Przygotowanie: Składniki ciasta dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut i ponownie wymieszać. Dzięki temu mąka z ciecierzycy lepiej się rozpuści (bez grudek) i całe ciasto się trochę "napuszy". Formę
Fabryka pomysłów