Drożdżowe ciasteczka ślimaczki 177Składniki: Rozczyn: Drożdże 25 g Mleko letnie 1/2 szklanki Cukier łyżka Mąka łyżka Ciasto: Jajka 3 Cukier 1/2 szklanki Masło 50 g Cukier Waniliowy Mąka 500 g Dodatkowo: powidła, czekolada itp. żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania przed pieczeniem Przygotowanie: Składniki na rozczyn umieszczam w misce i wszystko mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut(...)czasie w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką. Dodajemy cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło oraz rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. ok 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany odrobiną mąki. Dzielimy
Kulinarne przygody
Proste kapuśniaczki 157się wydawało, a efekt... Mniam! 😃 Przepis jest bardzo prosty, trochę czasu zajmuje ich zrobienie ale tak naprawdę smak wynagradza wszystko. Farsz to zasmażana kapusta kiszona z grzybami. Składniki : Ciasto : 300 g mąki pszennej 30 g drożdży 1/4 szkl. mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 50 g masła Sól Farsz : 400/500 g kapusty kiszonej (najlepiej sprawdzi się domowa(...)mleka, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko, żółtko, resztę mleka, sól, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Kapustę gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Odcedzamy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę
Czarnawisienka
Drożdżowe racuszki na serku wiejskim 272budyń waniliowy w proszku wsypałam do miski. Wbiłam jajka. Serek wiejski zblendowałam na gładko i dodałam do miski z pozostałymi składnikami. Dodałam wyrośnięty zaczyn i wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miskę z ciastem przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, przystąpiłam do smażenia. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju(...)Łyżką nabierałam porcje ciasta i wykładałam na patelnię, tworząc placuszki. Dawałam jedną porządną łyżkę ciasta na jeden placek. Placki smażyłam na średnim ogniu z obu stron na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem racuszki oprószyłam cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na placki, np.: kefirowe placki nadziewane marmoladą (link do przepisu
Waniliowe Improwizacje
Chleb oliwny z oliwkami 219Ciasto na pizze przeważnie z mąki typ.00 przygotowujemy, ale z niej również chleb pieczemy. Kiedy dodatkowo oliwę i oliwki dodamy, to wyjątkowy chlebek mamy. Na jednej kromce z pewnością się nie zatrzymamy, bo kolejne z wielkim smakiem zjadamy. Idealny jako dodatek do sałatek. Składniki: 1 opakowanie drożdży instant lub świeżych 25 g, 1 płaska łyżeczka cukru, 350 g mąki(...)oliwki wystarczy je pokroić na mniejsze kawałki, nie musza być plasterki. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy oliwę z oliwek, oliwki, sól, oregano oraz stopniowo pozostałą mąkę. Na początku ciasto można mieszać dużą, drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiamy zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej złapało powietrza, powinno być delikatne, miękkie i nie przyklejać się do rąk. Formujemy kulę
Moniki Smakołyki
Uszka wigilijne 149Robi się je właściwie raz do roku, bo klejenie drobnych pierożków naprawdę wymaga sporo cierpliwości i wprawy. W każdym domu robi się je nieco inaczej. Jedni wycinają kwadraciki z ciasta, inni z kolei wolą kółka wycinane szklanką. Spora dowolność panuje także w przypadku farszu. Z mojego doświadczenia wynika, że w większości domów pojawiają się uszka z grzybami . Ale istnieje też(...)wigilijne 200 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe kilkanaście ziarenek kminku 2 kulki ziela angielskiego 80 g suszonych grzybów (np. podgrzybków) 1 duża cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Ciasto na uszka Przepis na ciasto na pierogi Jak zrobić uszka wigilijne Rozpocznij od przygotowania farszu. Kapustę zalej niedużą ilością wody i gotuj ją z dodatkiem ziela angielskiego, kminku i listków
okolicepalnika.pl
Sylwestrowe przekąski na 15 sposobów 137przygotować na wiele sposobów, ale moją ulubioną wersją są koreczki z szynką i serkiem chrzanowym. 10. Poduszeczki szpinakowe Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Co pysznego można przygotować z ciasta francuskiego? A no na przykład takie niewielkie poduszeczki ze szpinakiem . Proste i smaczne! 11. Tartaletki z kapustą i śliwkami Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Wykorzystując ten przepis możecie wykorzystać(...)zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Pomidorowa pasta z cieciorki może posłużyć wam do przygotowania niewielkich kanapeczek dla gości. Możecie też wykorzystać ją jako dip do warzyw lub chipsów. 13. Ciasto Grzane Wino – bez pieczenia Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie. Grzane wino – ciasto bez pieczenia , które idealnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy. Możecie też nim wznieść toast
okolicepalnika.pl
Pączki serowe 173pączki serowe. To fantastyczne połączenie doskonale wszystkim znanych pączków i oponek serowych. Będą świetnie pasować do kawy lub herbaty. Jeśli chcesz nieco podkręcić smak tych pączków, możesz dodać do ciasta np. wanilię, ulubiony aromat do ciast lub skórkę z cytryny. Oczywiście takie pączki można też nadziewać – wystarczy jedynie odpowiednia marmolada lub dżem. Możesz także poeksperymentować z polewami. Ja najczęściej(...)puszysty kogel mogel. Następnie dodaj do niego olej oraz przygotowany wcześniej twaróg. Na samym końcu do masy dodaj zaczyn oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie ciasto. Gdyby za bardzo kleiło się do rąk, podsyp je niedużą ilością mąki. Uformuj kulę, przykryj wilgotną ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Wyrośnięte ciasto oprósz
okolicepalnika.pl
Bułeczki pszenno kukurydziane 185mąki pszennej i kukurydzianej ciasto zagniecione, z którego małe bułeczki zostały upieczone. Słoneczny kolor kurkumą został wzmocniony, a oliwą z oliwek smak podkreślony. Bułeczki smaczne, radosne idealne nie tylko na wiosnę. Składniki na 8 szt.: 20 g świeżych drożdży, 1 płaska mała łyżeczka, 200 g maki kukurydzianej, ok. 300 g mąki pszennej typ. 405, 250 ml ciepłej wody(...)mieszamy z mąką kukurydzianą. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej. Następnie dodajemy sól, kurkumę, oliwę z oliwek, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Formułujemy kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką na ok. 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 części, z których formułujemy bułeczki. Przekładamy je na blachę od piekarnika, podsypaną mąką
Moniki Smakołyki
KAKAOWIEC Z BUDYNIEM 178zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń, dodać 2 łyżki cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do lekkiego przestudzenia. Budyń ma być ciepły. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem ubić na puszysta masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)kakao dokładnie wymieszać za pomocą robota na gładką masę. Ciasto wychodzi lekko gęste. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe kakaowe ciasto, wyrównujemy wierzch. Na wierzch ciasta wyłożyć łyżką ciepły budyń. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Dekoracja: W kąpieli
Ciastka - domowe słodkości
Plecione, kręcone, miękkie i delikatne... bułeczki i mini chałeczki 176misy wsypałam mąkę (600 g), dodałam sól i wymieszałam. Dodawałam po kolei pozostałe składniki: mleko z drożdżami, roztopione masło, miód oraz jajka. Zaczęłam mieszać i wyrabiać ciasto, dodając resztę (75 g) mąki w trzech porcjach. Teraz już tylko pozostało dobrze wyrobić, żeby ciasto nie kleiło się do misy i do rąk. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne(...)Przełożyłam do natłuszczonej miski, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, wyjęłam z miski, zagniotłam. Odkrawałam kawałki ciasta. Zwijałam, rolowałam tworząc paski, ruloniki długości około 37 - 38 cm długości Teraz już wg własnej fantazji skręcałam, podwijałam, przekładałam i plotłam ruloniki, tworząc bułeczki i plecione mini chałeczki. Wyplecione bułeczki i chałeczki
Kuchnia u Krysi
Jak zrobić łatwy chleb na drożdżach 324Dodaj ok. 2/3 mąki i wymieszaj mikserem lub łyżką. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 60 min. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę oraz sól i wyrób ciasto za pomocą miksera przez ok. 15 min. Foremkę wysmaruj olejem za pomocą pędzelka a następnie oprósz mąką. Ciasto przełóż do foremki, posyp niewielką ilością mąki i wyrównaj wierzch za pomocą(...)łyżki. Przykryj foremkę foliową reklamówką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60-90 min aż ciasto podwoi objętość. Włóż do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 15 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz kolejne 15 min. Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do ostygnięcia. Wskazówki: Chleb najlepiej kroić jak całkowicie wystygnie
Słodki Blog
Brioszka 178rozczyn na ok. 10 minut. Następnie ubijam dokładnie jajko z cukrem. Dodajemy mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiamy rękoma. Jeżeli się mocno lepi do rąk, to podsypuję je odrobiną mąki. Ciasto dzielimy na kulki(...)mnie sześć) i wykładam do prostokątnej lub okrągłej formy posmarowanej masłem. Ciasto zostawiamy na ok. 20 minut w formie pod przykryciem do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy brioszki przez ok 40 minut. Artykuł Brioszka pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE
Wytrawne naleśniki z cukinią i dymką 180rozkłócone jajka, sos sojowy, olej, pieprz do smaku oraz sezam jeśli używamy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą kuchenną. Do mokrych składników przesiewamy mąkę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta – powinno mieć konsystencję śmietanki kremówki. Do ciasta dodajemy odciśniętą cukinię oraz dymkę ze szczypiorkiem, mieszamy delikatnie do połączenia. Rozgrzewamy patelnię teflonową – ważne aby miała idealną powierzchnię, bez zarysowań(...)naleśniki idealnie dochodziły. Łyżką wazową wlewamy porcję ciasta, rozkładając kawałki cukinii równomiernie po naleśniku, a okrężnymi ruchami patelni rozprowadzamy ciasto. Pieczemy na złocisty kolor z jednej strony – na nieprzywieralnej patelni dobrze upieczony naleśnik sam się odklei i wywinie na brzegach – to znak aby go przewrócić. Pieczemy z drugiej strony także na złoto. Ściągamy z patelni. Postępujemy tak aż do wyczerpania
Smaczna Strona
Schabowy na chrupko 145najwyżej poznaje się nowych Polecam, to bardzo smaczna i ciekawa mięsna propozycja dla każdego mięsożercy . Składniki dla 4 osób : 4 grube plastry schabu, dobrej jakości mąka pszenna do obtoczenia ciasto : 3-4 strąki świeżego chilli , jeśli nie lubisz ostrości, pomiń 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka nasion, mielonej kolendry 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia woda mineralna, mocno gazowana olej do smażenia Mięso rozbij tłuczkiem na niezbyt cienkie plastry. Każdy obtocz mąką. Do miski włóż wszystkie składniki z listy ciasto i wymieszaj, dolewając tyle wody gazowanej żeby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie zanurzaj w cieście mięso i wykładaj na patelnię
Ogrodnik w podróży