Ja zrobić tortillę? 211przygotowuję wtedy, gdy zabrakło w domu pieczywa, a mam ochotę na kanapkę lub coś do niej podobnego. To rodzaj płaskiego placka o średnicy dostosowanej do średnicy patelni. Meksykanie przygotowują ciasto z mąki kukurydzianej lub pszennej. U mnie dzisiaj z mąki orkiszowej. Placki mogą być bazą do burrito (składniki kanapkowe zawijamy w tortillę), taco, fajity lub quesadilly (przepis wkrótce). Składniki(...)mąki orkiszowej typ 630 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy wrzątek Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać wrzątek (tyle, by uzyskać gęste ciasto i dało się je mieszać łyżką). Potem wyrabiać na gładką masę, uważając, by się nie poparzyć. Ja chyba mam już azbestowe ręce, bo wyrabiam ciasto ręcznie zaraz po wymieszaniu łyżką. Odstawić masę
Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb ze słonecznikiem i sezamem 133odstawić zaczyn w ciepłe miejsce aby zaczął pracować. Tak ok. 20 minut będzie w sam raz. Do zaczynu dodać mąkę, olej, ziarna i resztę wody oraz sól. Wyrabiać ciasto hakową końcówką miksera przez 10 minut, lub ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (ciasto ma być luźne). Ciasto zostawić w misce i przykryć czystą ściereczką , odstawić na godzinę(...)podwoiło swoją objętość. Keksówkę o wymiarach 35x11 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki i posmarować wierzch wodą. Ziarna słonecznika wymieszać z sezamem i makiem, a nastepnie obficie posypać chlebek. Odstawić chleb na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 70 minut na ustawiniu góra-dół bez termoobiegu
Krylowa Kuchnia
Ciasto Alpejska Słodycz 243Ciasto Alpejska Słodycz Delikatne ciasto z dwóch mas, jogurtowej i śmietanowej na biszkopcie z orzechami Składniki na biszkopt: · 6 jajek · 5 łyżek mąki pszennej · 5 łyżek mąki ziemniaczanej · 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masę biszkoptową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i pokruszone orzechy. 6. Wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm robiąc dowolny wzorek, na przemian ciasto białe, ciasto kakaowe. 7. Pieczemy 30 minut w 180°C. 8. W tym czasie jogurty miksujemy mikserem z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną oraz cukrem pudrem i dodajemy
Kulinarna Chwila
Ciasto mleczna kanapka 184Składniki na ciasto jajka, 3szt cukier, 100g sok z cytryny, 1 łyżeczka mąka pszenna, 50g kakao, 15g proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki olej, 2 łyżki Składniki na masę margaryna, 125g mleko, 1/4 szkl mleko w proszku, 120g cukier, 1/4 szkl serek śmietankowy, 100g Składniki na polewę czekolada mleczna, 100g mleko, 2 łyżki margaryna, 20g Przygotowanie Ciasto:Białka oddzielamy od żółtek(...)Margarynę ucieramy mikserem na puch, cienkim strumieniem wlewamy mleko z cukrem. Następnie małymi porcjami na przemian dodajemy mleko w proszku i serek (u mnie Bieluch). U pieczone i wystudzone ciasto przekładamy kremem. Lekko dociskamy. Polewa:Czekoladę, mleko i margarynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto. odstawiamy na godzinę do lodówki aby stężało
Gotowanie moimi oczami
Babka jogurtowa z żurawiną 174podobna, jeżeli chodzi o składniki. Natomiast zupełnie inny jest jej sposób przygotowania. W tamtej łączyliśmy po prostu wszystkie składniki. Dzięki temu było szybciej, ale babka była bardziej krucha, a ciasto mniej zwarte. Przypominało muffiny. Natomiast w tej łączy się jajka z cukrem, troszkę jak na biszkopt. Dzięki czemu ma bardziej zwartą konsystencję. Obie pyszne i obie wyszły Babka jogurtowa(...)końców dorzucamy żurawinę i delikatnie mieszamy szpatułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (ja wykorzystałam swoje malutkie foremki: dwie keksówki i jedna mini tortownica). Ciasto wylewamy do około 2/3 wysokości foremki (powinno wyrosnąć). I wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Ja swoje wyciągałam już po 40 minutach, a myślę, że mogły się piec jeszcze krócej
Relaxtime
Chałka z rodzynkami i migdałami 157zółtko do posmarowania chałki Przygotowanie: ✅ mleko, pokruszone drożdże i 5 łyżek mąki, wymieszać w misce i odstawić na 15 min pod przykryciem ✅ dodać pozostałą mąkę, sól i masło ✅ ciasto wyrobić ✅ dodać rodzynki i kolejny raz wyrobić ciasto ✅ciasto podzielić na 3 równe kawałki. ✅na oprószonej stolnicy uformuj wałek z każdego kawałka ✅sklej na górze i zapłać warkocz ✅gotowy warkocz
Niezły Młynek
Ciasteczka ze słonecznikiem 171śmietany 50 g masła 225 g łuskanego słonecznika Na stolnicę przesiewamy mąkę z kakao. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko. Szybko zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, wstawiamy na około 20-30 minut do lodówki, do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem(...)palnika zwiększamy i doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszamy, by nie dopuścić do przypalenia. Wsypujemy słonecznik. Nie przerywając mieszania, gotujemy masę aż lekko zgęstnieje. Wykładamy ją na gorące, podpieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut (aż do zrumienienia). Kroimy na mniejsze kawałki około 10 minut po wyjęciu z piekarnika. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia
Smaki Na Talerzu
Szybka babka z dodatkiem miodu 261Szybka babka z dodatkiem miodu Dziś prosty, szybki przepis dla miłośników słodkich ciast. Ta babka wychodzi naprawdę pyszna. Jest mięciutka i… dosłownie rozpływa się w ustach. Swój kolor zawdzięcza dodatkowi miodu i cukru trzcinowego. Przygotowanie tej babki jest naprawdę proste. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Babka ma dość delikatną strukturę, dlatego polecam Wam wyłożyć formę papierem, aby łatwiej się(...)szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki płynnego miodu – użyłam miód nektarowy wrzosowy Huzar 2 jajka klasy M 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 180 g masła cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki i sodę, mieszamy. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy. Potem
Słodkie okruszki
Bułki pszenne z sezamem 169Proste do zrobienia domowe bułki, które nie wymagają wiele pracy. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, i dzięki dodaniu do ciasta masła dość długo zachowują świeżość. Takie bułki to dobry pomysł, gdy zabraknie nam pieczywa lub po prostu nie chce nam się iść do sklepu. Na 8 bułek: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 100 g masła(...)pęcherzyki powietrza, zwiększył objętość) do zaczynu dodać resztę mleka, mąki, żółtko jajka i sól. Wyrobić do połączenia się składników, a następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie wyrobić. (Ciasto można wyrabiać ręcznie lub końcówką hakową miksera). Ciasto przykryć czystą ściereczką, a następnie odstawić na przynajmniej 1 h, ciasto musi podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto już wyrośnie podzielić
Krylowa Kuchnia
Kruche ciasteczkowe kule z owocowym nadzieniem 213Jeżeli lubicie kruche ciasteczka to dobrze trafiliście. Ten przepis nigdy mnie nie zawiódł, ciasto zawsze jest kruche, delikatne... rozpływa się w ustach. Na 25 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej 150 g masła lub margaryny 60 g cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta soli Dowolne owoce do nadziania, świerze(...)puszki, mogą być powidła, dżem, marmolada. Czekolada do polania, orzechy lub ulubiona posypka Z podanych składników wyrobić ciasto. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki. Wyjąć ciasto, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki, nadziewać i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego wnętrze opruszyć mąką
Jadło i czytadło
Galette z gruszkami 139rustykalna francuska tarta z zawiniętym nieregularnym brzegiem, a w środku cienka warstwa nadzienia z pysznych gruszek. Do tego ewentualnie kilka kropel syropu klonowego i mamy podwieczorek idealny. Składniki: na ciasto: szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli 110 g masła 60 g zimnej wody dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej jajko łyżka mleka(...)cynamon i/lub kardamon łyżka cukru brązowego Obie mąki przesiać, wymieszać z cukrem i solą, dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wodę. Mikserem lub ręcznie wyrobić całość ma gładkie ciasto. Zagnieść w kulę i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wymieszać z cukrem i przyprawami. Piekarnik nastawić na 200 stopni
wyzwania kuchenne
Filet z kaczki na racuszkach z jabłkami w sosie śliwkowym 205bulionem i dusimy. Przygotowanie racuszków: Mąkę, jaja, cukier i wodę dokładnie mieszamy na jednolitą gęstą masę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Przygotowane jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na delikatnie rozgrzanym tłuszczu. Całość podajemy jak na zdjęciu lub według własnego pomysłu. Porównaj
KUCHNIA POLSKA
Bułeczki z pieczarkami 134łyżki mleka WYKONANIE: rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem,wlewamy mleko i wodę,dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, lekko posypujemy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto i farsz: do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, sól,wbijamy jajko i wlewamy olej, zagniatamy ciasto,podsypując mąką w razie potrzeby, wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, posypujemy lekko mąką,przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(ciasto powinno podwoić objętość), pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę w piórka, doprawiamy solą,pieprzem,dodajemy lubczyk i smażymy do odparowania płynu, ciasto dzielimy na 8 części, każdą rozpłaszczamy, nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy, bułki układamy zlepioną częścią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem roztrzepanym w mleku, wstawiamy
Kuchnia Beaty
Bagietki z czosnkiem i serem 196ciepłej wody (temp. około 40 stopni) dodać miód i olej i dokładnie wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól- wymieszać. Następnie dodać wodę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać przez około 8-10 minut, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Miskę posmarować olejem, włożyć ciasto, przykryć pokrywką lub ściereczką kuchenną(...)odstawić w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5h. Po tym czasie, wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, uformować podłużne bagietki i wyłożyć na blachę zaścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Uformowane bagietki przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. W miseczce wymieszać olej z posiekanym
Smaki Armine