Syrop z mięty 185jeśli chcesz możesz dodać także imbir. Ten syrop nie wymaga nawet pasteryzacji, wystarczy, że gorące słoiczki postawisz do góry dnem i pozostawisz do ostygnięcia. Domowy syrop miętowy do ciast, deserów i napojów. Syrop z mięty około 40 gałązek świeżej mięty 3 szklanki cukru sok z 1 dużej cytryny opcjonalnie około 2 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony na cienkie
Cztery Fajery
Chleb na maślance 173dokładnie wymieszaj rózgą. 2. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (obie mąki i sól). 3. Suche składniki stopniowo dosypuj do mokrych mieszając drewnianą łyżką, a następnie wyrób ręką ciasto. 4. Gotowe ciasto wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 40 stopni C. 5. Po tym czasie wyjmij wyrośnięte ciasto, piekarnik nagrzej do 210 stopni C i wstaw do środka(...)chwilę naczynie żaroodoporne z przykrywką, aby się nagrzało. 6. Ciasto ponownie wyrób, wyjmij na posypany mąką blat i uformuj bochenek. 7. Wyjmij naczynie z piekarnika, ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju delikatnie przetrzyj wnętrze naczynia (uważaj, aby się nie oparzyć, jeśli naczynie będzie bardzo gorące), włóż do niego przygotowane ciasto. Ostrym nożem ogrzanym w ciepłej wodzie możesz ponacinać wierzch bochenka - skórka
Z notatnika dietetyka
Bagietki czosnkowo-pietruszkowe 153ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, oraz wyrośnięte drożdże. Mieszając składniki łyżką, wlewamy pozostałe mleko i wodę. Na końcu dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (gdyby ciasto było zbyt twarde (w zależności od użytej mąki), wlewamy odrobinę ciepłej wody. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, przykrywamy je w misce ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)ciepłe miejsce (na około godzinę). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy podłużną bagietkę. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 30 minut do napuszenia. Po tym czasie nacinamy je ukośnie ostrym nożem. Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Można doprawić je niewielką ilością
Smaki Na Talerzu
Chleb. Aby była piękna skórka i doskonały miękisz 206Piekąc domowy chleb, chcemy aby miał swoje idealne walory smakowe jak i pięknie wyglądał. Należy więc wiedzieć, że od konsystencji ciasta zależy wybór kształtu, jaki będzie miał nasz chleb, czy będzie to kształt keksu, czy okrągły bochenek. Ciasto bardziej miękkie i rzadsze pieczemy w formie keksowej, natomiast twarde możemy uformować w okrągły bochenek i po prostu ułożyć na blasze. Warto(...)keksowej (o wymiarach 30 x 11 cm) możemy piec chleby o wadze 500 lub 750 g. W obiegu są dostępne formy do pieczenia chleba w rozmaitych kształtach oraz rozmiarach. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem formy. Spód formy można posypać pestkami słonecznika, ziarenkami sezamu lub płatkami owsianymi. Dzięki temu nasz bochenek będzie miał atrakcyjną oraz pyszną skórkę. Po umieszczeniu ciasta
ProstePesto.pl
CIASTO ARBUZ – BISZKOPT SZPINAKOWY ZE ŚMIETANOWYM KREMEM, BORÓWKAMI I GALARETKĄ 1237Ciasto Arbuz już chyba od 2 lat króluje na blogach kulinarnych. Dziś i u mnie zagości ten przepis – tym razem znów przygotowany przez mamę. Kto obserwuje mnie dłużej ten pewnie zauważył, że wszystkie te ciach z kremami są przeważnie wypiekami mamy ( Ona strasznie lubuje się we wszelkiego rodzaju piankach i kremach ). Szpinakowe biszkopty przełożone lekką śmietanową pianką z dodatkiem(...)borówek i galaretki tworzą fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze. Ciasto możecie zrobić na 1 grubszym lub 2 cieńszych blatach tak jak ja. Jak wolicie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT SZPINAKOWY: * jajko L – 4 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 180 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia
Ostra na Słodko
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE, METODĄ TRÓJFAZOWĄ 256upieczenia tego chleba zainspirowała mnie czytelniczka bloga. To dzięki niej zgłębiłam wiedzę na temat prowadzenia ciasta metodą trójfazową- bardzo dziękuję za inspirację. I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać trochę skomplikowany, to zapewniam, iż nie jest. Pracy przy nim niewiele, kwestia tylko rozplanowania wszystkiego w czasie. Osobiście rozpoczęłam przygodę z ciastem późnym wieczorem tak, by drugi etap przypadł(...)godzinny przedpołudniowe następnego dnia, trzeci zakończył się popołudniu tak, że przed wieczorem chleb był już upieczony. Takie trójetapowe zakwaszanie ciasta powoduje, iż jest ono łatwiej przyswajalne przez organizm. Z mojego punktu obserwacji, mogę powiedzieć, że ten chleb różnił się od tych, które przygotowywałam dotychczas m.in. strukturą. Chleby żytnie są bowiem bardzo specyficzne, są takie gliniaste, bardziej ciężkie
Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka z mąką krupczatką 173Idealnie kruche ciasteczka. Ciasta nie musimy schładzać w lodówce. Zagniatamy, formujemy okrągłe ciasteczka i do piekarnika. Mnie bardzo smakowały takie gorące...mniam. Ciasteczka długo utrzymują kruchość, nie są zbite. Upieczcie, a skuszą się na nie i duzi i mali. Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru pudru 25 dag masła lub margaryny 2 szklanki mąki tortowej(...)szklanka mąki krupczatki 2 cukry waniliowe Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Formowanie ciastek: Następnie odrywamy kawałki ciasta, toczymy kulki i spłaszczamy formując ciasteczka. 3. Do pieczenia: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około
Izabelawkuchni
Racuchy drożdżowe z rabarbarem 142liści. Kroimy na małe kawałeczki. Do rozczynu dodajemy resztę mleka, cukru/erytrolu, jajko, mąkę i pokrojony rabarbar. Mieszamy. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Patelnię rozgrzewamy z olejem. Łyżką nakładamy ciasto. Smażymy racuchy na małym ogniu, przez kilka minut z każdej strony (racuchy powinny być zarumienione, a ciasto ścięte). Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem. Sprawdź również te przepisy z rabarbarem: CIASTO(...)GALARETKĄ RABARBAROWĄ SŁODZONĄ MIODEM CIASTO KEFIROWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ NAJPROSTSZE DROŻDŻÓWKI Z RABARBAREM CIASTECZKA OWSIANE Z RABARBAREM KOMPOT Z RABARBARU PROSTE ORKISZOWE CIASTO RABARBAROWE ORKISZOWE CRUMBLE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI RUSTYKALNA TARTA PEŁNOZIARNISTA Z RABARBAREM
Czarnawisienka
Ciasto straciatella z truskawkami 169miało być zupełnie inne ciasto. Upiekłam biszkopt pod tort z wiśniami, ale nasze plany uległy zmianie i tort okazał się zbędny, a biszkopt został. Enigmatycznie to brzmi, ale to była zwykła sytuacja z czasów początku pandemii, kiedy musieliśmy odwołać spotkanie ze znajomymi. Dziś już możemy spotykać się trochę bardziej, przynajmniej na świeżym powietrzu. I w końcu doczekaliśmy się świeżych(...)pierwsze truskawki to trzeba zjeść z cukrem i pogniecione widelcem. Ewentualnie z łyżką śmietany. A później już można szaleć. Jeść same, miksować, robić desery i pyszne ciasta. I na takie właśnie zostawiam Wam dziś przepis! Biszkopt kakaowy: porcja na tortownicę o średnicy 23 cm 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki pszennej (tortowej) 2 płaskie łyżki ciemnego
bistro mama
Vol-au-vent z pianką truskawkową 131vent powstają poprzez połączenie trzech kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w dwóch z nich wycina się jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączy ze sobą białkiem. Po upieczeniu wyrośnięte ciasto przypomina mały garnuszek z pokrywką, która powstaje z wyciętych małych okręgów. Uformowane w ten sposób babeczki mogą być samodzielnym daniem lub wykwitną przystawką. Składniki(...)sztuk " foremek" z ciasta francuskiego vol-au-vent/ kupionych lub upieczonych samodzielnie/ 15 małych łyżeczek frużeliny truskawkowej 1 białko 3 łyżki cukru 150 g truskawek listki mięty i kilka truskawek do dekoracji Przygotowanie: Umyte, obrane truskawki połączyłem z cukrem i zmiksowalem na gładki mus (ok. 5-6 min., aż powstała gęsta, puszysta masa ). Ubiłem
R'n'G Kitchen
Ciasto na pizze XXL 166Olej 3 łyżki Cukier 1/2 łyżeczki Sól łyżeczka Przygotowanie: Drożdże, olej, sól i cukier wymieszać z letnią wodą. Dodać mąkę i ręcznie lub za pomocą robota wyrobić ciasto przez kilka minut. Ciasto będzie lekko klejące i takie też powinno być. ( Jeśli będzie mocno się kleiło to lekko podsypać - im mniej tym lepiej). Ciasto od razu rozłożyć na blaszce posmarowanej(...)olejem i posypanej lekko mąką. Odstawić na ok 10-15 minut. Ułożyć ulubione składniki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni bez termoobiegu na pierwszą półkę od dołu. Pieczemy ok 12-15, aż składniki i ciasto z brzegu się zarumienią. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku
Kulinarne przygody
Tarta ze szparagami 125Dzisiaj polecam tarte ze szparagami Tarta ze szparagami Składniki na ciasto 250 g mąki 125 g zimnego masła 1 jajko ¼ łyżeczki soli szparagi małą puszka kukurydzy 2 jajka 100 ml śmietanki 50 ml mleka 3 łyżki startego sera parmezanu sól, pierz Tarta ze szparagami Z podanych składników zagnieć ciasto. Wylep nim dno i boki tortownicy. Wstaw do lodówki(...)minut, aby ciasto się schłodziło. Po schłodzeniu na tarte nakłuć widelcem i położyć pergamin, na pergamin nasypać coś na obciążenie (u mnie fasola). Podpiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu zdjąć pergamin i podpiekać jeszcze ok 10 minut bez obciążenia do momentu aż ciasto się zarumieni. Na podpieczone ciasto układamy szparagi i posypujemy kukurydzę
Pomysłowa kuchnia
Pizzerinki – pyszne mini pizze 250dopiero szybko znikają Zresztą spójrzcie sami jakie pyszności A to tylko niektóre produkty dostępne w ofercie Gotowi na pyszny przepis na pizzerinki? Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli pół łyżki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: sos pomidorowy (np. z tego(...)łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę lub olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką (przez dłuższy czas). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę (lub krócej, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło). W razie potrzeby można
Słodkie okruszki