Babka Majonezowa Z Bakaliami 162oknem u nas na Śląsku tak chłodno się zrobiło że naszła nas ochota na babkę, taką wilgotną z bakaliami :) Ciasto wychodzi lekkie i puszyste, majonezu nie czuć w ogóle dlatego możecie śmiało je piec, jak widać po zdjęciu jeszcze ciepłe było krojone ;) Składniki na jedną keksówkę: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 4 jajka kl M 1 szkl(...)masę, następnie dodajemy majonez i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, esencja waniliowa i mieszamy całość. 2. Bakalie mieszamy z mąka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej (ja zapomniałam "wturlać" bakalie w mące dlatego spadły na dno ciasta, skleroza nie boli ;) Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około
Gotowanie...to proste !
Tarta z cukinią 152Tarta z cukinią i serem. Ja dodałam do tarty kwiaty cukinii, ale można ją przygotować z samej cukinii. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 150 g małej cukinii (2 cukinie), 4 kwiaty cukinii (jeżeli(...)mamy kwiatów cukinii to dodajemy kolejne 2 małe cukinie), 2 jajka, 100 g śmietany 18%, 150 g sera (u mnie cheddar), sól, gałka muszkatołowa, Ciasto : mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem
królestwo garów
Babka motylek 133ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, zmiksować. Dodać następie olejek arakowy i ubite na sztywno białka, wszystko razem zmiksować. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wylać na blaszkę, do drugiej części dodać kakao i wylać na białą część, a do trzeciej części dodać mak lub inny wybrany przez Ciebie(...)głosie oznajmiła, że przecież nie wyjdzie, jak nie zrobisz paseczka patyczkiem!!/. No więc podaję mega ważną informację: PO WYLANIU WSZYSTKICH TRZECH WARSTW NALEŻY PRZECIĄGNĄĆ PATYCZEK NA CAŁEJ DŁUGOŚCI CIASTA. Ja zrobiłam to trzy razy dla pewności:) Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Uchylić piekarnik i zostawić na chwilę, aby babka mogła
Słodki sentyment
FIT CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI – bez białego cukru i bez białej mąki 164kolejne, fantastyczne FIT ciasto wkracza na bloga! Cała FIT seria chyba Was w sobie rozkochała, bo każdego dnia dostaję od Was zdjęcia wypieków, batonów i innych słodkości przygotowanych właśnie z tych przepisów! Dziś przygotowałam dla Was przepis inspirowany poniekąd chlebkiem bananowym, który zrobił taką furorę wśród Was! Dodatek fasoli do ciasta sprawia, że jest ono wilgotne i ciężkie, a zarazem(...)suchego patyczka. Czas pieczenia możemy być wydłużony ze względu na moc i działanie piekarnika. Studzimy ( gorący jest jeszcze delikatnie mokry w środku ). Smacznego! Zobaczcie też inne FIT ciasta na blogu
Ostra na Słodko
Babeczki z malinami 188masła Krem – 2 żółtka – 4 łyżki cukru – 1 cukier wanilinowy – 500 ml mleka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej. – ok. 30 dkg truskawek Przygotowanie: Zarobić ciasto na małe tartaletki. Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło i cukier oraz szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180ᵒC. Przygotowujemy foremki na babeczki wklejamy do nich ciasto(...)Pieczemy przez kilka minut aż ciasto się zarumieni (ok. 12-15 minut.). W tym czasie szykujemy krem. Żółtka łączymy z 1/2 szklanki mleka i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostałe mleko podgrzewamy w osobnym garnku i rozpuszczamy w nim cukier i cukier wanilinowy. Do podgrzanego mleka dodajemy resztę wymieszanych składników i wszystko łączmy czekając aż krem zgęstnieje. Gotowe ciasto
I LOVE LIFE
TARTA Z RABARBAREM I KREMEM MIGDAŁOWYM 221Rabarbar jest źródłem wielu witamin (A, C, E) i błonnika, we Francji nieco mniej popularny niż w Polsce, ale we współczesnej kuchni francuskiej coraz częściej przygotowuje się desery i ciasta z jego udziałem. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na tartę z rabarbarem z nutą migdałową. Dla 6 osób Przygotowanie: 40 min. Chłodzenie: 1godz. Pieczenie: 45 min. Składniki na ciasto(...)szczypta soli Składniki na nadzienie: ● 4 gałązki rabarbaru (około 500 g) ● 100 g miękkiego masła ● 150 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 100 g mielonych migdałów Przygotowanie : Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem pudrem, mielonymi migdałami i solą. Domieszaj jajko, a następnie przesianą mąkę. Zawiń w folię żywnościową i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Nuggets 216Opis Nuggets: Nuggets (chicken nuggets) to słynne amerykańskie danie przyrządzane z kawałków piersi kurczaka lub indyka, które następnie obtoczone są w panierce bądź cieście i smażone. Krótko mówiąc są to pyszne małe kawałki kurczaka w panierce. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. Danie to znamy głównie ze słynnych sieci fast food. Jednak takie zawierają sporo tłuszczu i mięsa niewiadomego(...)dodajemy 1 łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy, aby pokryć całe mięso. Najlepiej na około godzinę mięso odstawić do lodówki. Wtedy przejdzie całym smakiem. W tym czasie możemy wtedy przygotować ciasto na panierkę. Do większej miski dodajemy mąkę pszenną, dodajemy również jajko oraz mleko i całość dokładnie mieszamy, by powstało gęste ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie mięso wyciągamy z lodówki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami 179Ponti 3 nieduże cukinie 250g wędzonej mozzarelli 3 łyżki Parmezanu lub Grana Padano 120ml mleka 15g świeżych drożdży 1 czubata łyżka oleju do ciasta oraz nieco do smażenia Płaska łyżeczka cukru Pół łyżeczki soli 120 ml wody 3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, parzonego do smaku(...)cukrem. Odstawić na kilka minut aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać łyżkę oleju , mleko z rozpuszczonymi drożdżami, tarty ser Parmezan, sól oraz wodę. Dokładnie wyrobić całość. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste. Można wyrabiać ręcznie lub w mikserze około 10 minut. Uformować kulkę i włożyć do posypanej mąką miski, zdobić na jej powierzchni poprzeczne nacięcie. Odstawić
W garach u Gosi
Tortilla domowa 144ciepłej wody Instructions Do dużej miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodać masło, wlać ciepłą wodę i wszystko energicznie wymieszać na początku można widelcem, a następnie zagniatając elastyczne ciasto, jeśli się bardzo klei dodać trochę mąki Ciasto dostawić na około 15 minut pod przykryciem, żeby "odpoczęło" Ciasto podzielić na około 70 g kuleczki, każdą kuleczkę obsypać mąką i uformować
SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki z jeżynami i świeżą miętą 108składniki w szafkach jeżyny na krzaku. Te dzisiejsze są delikatnie słodkie z kwaskowym środkiem jeżynowym i delikatnym posmakiem świeżej mięty. Jeśli lubicie bardzo słodkie dodajcie trochę więcej cukru do ciasta lub udekorujcie polewą lukrową. Print Muffinki z jeżynami i świeżą miętą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne i bardzo proste. Course Ciastka Cuisine Polska Keyword(...)jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre oraz siekaną miętę. Połączyć składniki suche z mokrymi, krótko mieszając, najlepiej widelcem, na koniec dodać jeżyny, wymieszać. Ciasto nałożyć do foremki na muffinki wyłożonej papilotami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotów. Piec w temperaturze 180° przez 20 - 25 minut. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce. Podawać
SprawdzonaKuchnia.pl