pasta z pomidorów Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier oraz suszone drożdże. Całość wymieszaj dokładnie. Do suchych składników dodaj wodę wymieszaną z oliwą. Następnie zagniataj gładkie ciasto. Powinno ładnie odchodzić od rąk. Gdy będzie za bardzo się kleić, dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło, mniej(...)części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta. Na środku każdego prostokąta rozsmaruj łyżkę pesto lub pasty pomidorowej (tak aby brzegi nie były posmarowane. Następnie na posmarowanej części ciasta połóż parówkę oraz ser. Nadzienie przykryj jednym brzegiem ciasta, a następnie drugim. Zlep je delikatnie, aby nie rozwaliły się podczas pieczenia. Hot dogi piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym
365 dni dookoła kuchnidomowy chleb to taki mały projekt, którego trzeba doglądać i pielęgnować. Osobiście uwielbiam patrzeć jak kilka prostych składników zamienia się w coś tak niesamowitego. Do tego obserwowanie, jak takie ciasto wyrasta to już dodatkowa porcja magii. Dziś mam dla was przepis na banalnie prosty chleb ze śliwkami. Robi się go na drożdżach, więc nie musicie się zajmować przygotowaniem zakwasu. Wystarczy(...)mąki przesiej przez sitko. Dodaj do niej miód, sól, pokrojone w cienkie paseczki śliwki oraz zaczyn. Zacznij wrabiać przy pomocy miksera z hakiem. Stopniowo zacznij wlewać wodę, nieustannie wyrabiając ciasto. Powinna powstać gęsta i dosyć kleista masa. W razie potrzeby dodaj jeszcze łyżkę mąki pszennej. Zbierz ciasto z brzegów miski. Przykryj ją szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
okolicepalnika.plgarnka – bagietki – kajzerki – chleb pszenny na zakwasie – focaccia z rozmarynem – paluszki chlebowe grissini – cebularze FOCCACIA Z CZOSNKIEM I ZOŁAMI Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej 750, klasyczna chlebowa) – 480 ml ciepłej wody – 2 łyżeczki cukru – 2 łyżeczki suchych drożdży lub około(...)typu hak najpierw powoli a w momencie kiedy składniki zaczną się już ładnie łączyć dodaj sól i zwiększ prędkość. Wyrabiaj na wysokich obrotach około 4 minut. Przykryj misę z ciastem filią spożywczą i odstaw na 2-3 h aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. Przygotuj dość sporą prostokątną blachę, możesz użyć do tego blachy trochę mniejszej niż ta standardowa
nietylkopasta.plDzisiaj pomysł na wykorzystanie resztek suchych ciast i ciasteczek - domowe mini bajaderki. Do tego przepisu możecie wykorzystać suche biszkopty, keks, murzynka czy nadmiar herbatników. Gotowe kulki możecie obtoczyć w gorzkim kakao, wiórkach kokosowych czy liofilizowanych owocach. Do bajaderek dodajcie swoje ulubione bakalie, np. rodzynki, śliwki, żurawinę czy mieszankę orzechów. Uwierzcie mi na słowo, że za każdym razem bajaderki będą miały(...)inny smak, ponieważ wszystko będzie zależeć od dodanych suchych składników jak i wykorzystanego dżemu. Uwaga: do bajaderek NIE wykorzystujemy ciast z galaretkami, kremami czy nadzieniami. Składniki na 18 kulek: 250 g suchych ciast, ciasteczek (np. biszkoptów, keksów, murzynków) 100 g dżemu lub marmolady 1 łyżka masła (25 g) 1-2 łyżki gorzkiego kakao 1/4 szklanki mleka ulubione bakalie* kilka
UgotowaćWłaściwie nie potrafię powiedzieć, dlaczego ma opinię takiego trudnego ciasta, bo mojego sernika wiedeńskiego w zasadzie nie sposób zepsuć. Nawet jeśli zdarza mu się trochę opaść, wcale się tym nie przejmuję, bo nadal jest pyszny. Przygotuj kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera (nie może być kwaśny. Możesz też ułatwić sobie zadanie i kupić zmielony już ser), dwie niepełne szklanki cukru(...)zerkasz przez szybkę, czy aby sernik z wierzchu nie za bardzo zbrązowiał. Jeśli tak, otwierasz na moment piekarnik, wyciągasz delikatnie tortownicę (nie zapomnij o włożeniu rękawicy) i przykrywasz ciasto płatem folii aluminiowej. Szybko wsuwasz ciasto z powrotem i zamykasz drzwiczki piekarnika, uważając, by nie klapnęły, bo sernik może „się przestraszyć” i opaść. Gdy minie dalsze
Kocham Czekoladęsuchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta – ja używam miksera z hakami . Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić(...)misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach
Kocham Czekoladęciepłą wodą, dodać łyżkę mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać cukier, sól, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, rozmieszane jajka i wyrobić ciasto. Gdy jajka są już wmieszane w ciasto dodać rozpuszczone, gorące masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny(...)podwojenia objętości. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkować je blacie przykrytym papierem do pieczenia (papier znacząco ułatwia zwijanie rolady), na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na kawałki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się napuszyły. Wstawić
Kocham Czekoladęnajczęściej ciepłymi sosami. Najlepsze są prosto z patelni. Kotlety ziemniaczane polecam z sosem pieczarkowym, leczo lub zwyczajnie podane z sosem pomidorowym lub ketchupem. Kotlety ziemniaczane można modyfikować dodając do ciasta np. pieczarki, paprykę, tarty ser, cebulę lub szczypior, koperek. Kotlety ziemniaczane SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)jajko, bułka tarta Uwagi do przepisu: Ziemniaki ważone były przed obraniem. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą dodatkowo maślanego aromatu). Do ciasta na kotlety ziemniaczane możecie dodać posiekany mały pęczek koperku lub 1 posiekaną niedużą cebulkę. Do przygotowania kotletów potrzebować będziesz praski do ziemniaków lub tłuczka. Przyda się także ręcznik papierowy
Zasmakuj Kuchniżółtko do posmarowania pierożków – sezam do posypania Wodę wymieszać z octem, wlać do dużej miski, dodać jajko i sól. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić na około 20 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Idealnym mięsem dla samsy jest drobno posiekana baranina, ale każdy modyfikuję „wsad(...)wyszło bardzo smacznie. Filety pokroić w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie włożyć do lodówki na około 25 minut. Wypoczęte ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Posmarować roztopionym masłem, chwilę odczekać, aż masło delikatnie zastygnie i zrolować w ciasną roladę. Roladę zawinąć w „ślimaka”, wyłożyć na talerz
Smaki ArmineBiszkopt,to ciasto,które można przygotować na wiele sposobów. Ważne,żeby mieć naprawdę dobry przepis. Niestety biszkopt czasem opada i po cieście. Ten biszkopt zawsze się udaje, sprawdziłam kilka razy i to ciasto nie opada. Jestem zachwycona przepisem,a szczególnie rzucaniem nim po upieczeniu. SKŁADNIKI: 6 jaj 1 szk mąki tortowej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej piany,następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie pomieszać, na dno formy położyć papier do pieczenia(nie smarować blachy), wylać ciasto,piec około 30-40 min. do "suchego patyka" w temperaturze 170 stopni(góra/dół), po upieczeniu upuścić formę z wysokości 30-40 cm na blat,wstawić ponownie do piekarnika
Kuchnia BeatyNieskromnie przyznam, że ilekroć zaserwuję go swoim gościom, za każdym razem ochów i achów nie ma końca. Dlatego właśnie uznałam, że czas podzielić się z Wami tym rewelacyjnym przepisem. Ciasto jest dość rzadkie, tak więc nie potrzeba wiele siły aby je wyrobić. Zajmuje to zaledwie kilka minut. Myślę, że ten przepis również u was pozostanie oznaczony jako ten szybki, prosty(...)oleju (kilka łyżek dodatkowo do formowania) 10 dkg drożdży (dwie paczki suchych) Krok po Kroku 1 Wszyskie składniki wrzucamy do miski i mieszamy przez chwilę aż do połączenia składników (ciasto będzie dość rzadkie). 2 Ręce smarujemy olejem, ciasto dzielimy na pół i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Układamy ciasto w kształt dysku o wysokości 2-3cm. 3 Przygotowane chleby
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyCórcia uwielbia pączki, prosiła, więc mama musiała zrobić. Domowe najlepsze. Pączusie są bez drożdży, dlatego nie musimy martwić się, że ciasto nie wyrośnie. 400 g mąki pszennej tortowej 300 ml wody 80 g margaryny lub masła 3 jajka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 400- 500 g smalcu do smażenia Cukier puder Mąkę przesiewamy przez sitko(...)pokrojoną margarynę. Wszystko zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Wtedy wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Masa będzie dość zwarta ale staramy się ją rozcierać. Garnek z ciastem odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto wystygnie wbijamy jajka. Całość miksujemy mikserem do momentu połączenia się produktów. Z masy lepimy małe kuleczki wielkości orzechów włoskich. Ciasto lepi się do rąk, dlatego
VioletoweKucharzenie500g pszennej tortowej) - 5 jajek (u mnie wiejskie, ale wielkość ok. "L") - 5 łyżeczek oliwy (daję z wytłoczyn) lub oleju Z mąki, jajek i oliwy zagniatamy gęste ciasto. Mnie wyręcza w tym hak miksera. Ciasto jest dość gęste i zbite, ale zarazem elastyczne. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie i formujemy z niego kulkę. Dzielimy na małe kawałki i delikatnie podsypując mąką(...)rozwałkowujemy na cieniutki placek. Następnie płat rozwałkowanego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i odstawiamy na ok. 30 minut do obsuszenia. Składamy po kilka kawałków ciasta (delikatnie podsypanego mąką, by się nie sklejały) i kroimy nożem na cieńsze lub grubsze paski, w zależności czy chcemy makaron bardzo cienki, czy grubszy. Pocięty makaron odkładamy do miski i przesypujemy lekko mąką. W dużym
Smaczne ZdroweMłyny” 220 ml wody ( niepełna szklanka) Wykonanie: do sporej miski wsypujemy zawartość opakowania, wlewamy wodę. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach, stopniowo przechodząc do najwyższych i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto formujemy do wielkości załączonej foremki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne ( lub blaszkę
Domowe ciastaSkładniki: (szklanka 250 ml, porcja na 12 sztuk) Ciasto: Mąka pszenna szklanka Olej 1/4 szklanki Cukier 1/3 szklanki Mleko 1/3 szklanki Jajko Kakao łyżka Proszek do pieczenia łyżeczka Masa serowa: Twaróg półtłusty 200 g Żółtko Cukier 3 łyżki Polewa: Czekolada mleczna 20 g Wiorki kokosowe 2 łyżki Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki na ciasto mąkę, kakao, cukier oraz proszek(...)pieczenia. w osobnej misce mieszamy mokre składniki na ciasto olej, jajko oraz mleko. Suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy łyżką. W misce rozgniatamy twaróg widelcem, dodaje żółtko, cukier i mieszam do połączenia składników. Do każdej foremki nadkładam na dno niewielką ilość ciasta, tak aby przykryła dno, dodaje łyżkę przygotowanego twarogu i przykrywam ciastem kakaowym. Muffinki wkładam do nagrzanego
Kulinarne przygody