Naturalne konfitury – dobre do wszystkiego! 144następnie naleśnik zwijamy i kroimy na roladki. Jeszcze inna propozycja to naleśniki w roli słodkiego deseru – smarujemy go konfiturą i układamy cząstki świeżych owoców, rolujemy i dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto z konfiturami Przygotowanie ciasta z konfiturami jest bardzo proste. Wymyślne smaki, jak egzotyczny krem bananowy z ananasem i kokosem od eterno.pl , idealnie nadają się na półkruche ciasto, które w kilka(...)minut zamienia się w wykwintny, oryginalny deser. Konfitury o wyrazistych smakach warto wykorzystać do robienia rogalików z ciasta francuskiego oraz do zdobienia prostych, drożdżowych babeczek. Ciasta biszkoptowe też będą smaczniejsze, kiedy płaty przełoży się słodką masą i grubą warstwą owocowej konfitury. Konfitury do mięsa Konfitury nie są wyłącznie do deserów. To także ciekawy dodatek do mięs, choć nie każdy smak
Moja smaczna kuchnia
tort z kremem michałkowym i malinowym 196ziemniaczanej wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 20 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok.170 st.C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy razem
Domowy Smak Jedzenia
SERNIK Z JAJEM 161marchewkowy. Idealnie smaczny. Wygląda i smakuje nieziemsko. Nada się zarówno na obiad jak i na kolacje. Ten sernik pokochają wszyscy. Delikatna nuta marchewki oraz jajko. Brzmi idealnie, prawda? Składniki: CIASTO: 250 g mąki 1/2 łyżeczki soli 12 i 1/2 dag masła 50 g tartego parmezanu jajko kilka łyżek wody FARSZ: 300 g marchewek 150 ml słodkiej śmietanki sól pieprz cukier(...)tartego parmezanu 250 g twarogu trzykrotnie zmielonego 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 5 jajek ugotowanych na twardo szczypiorek posiekany Przygotowujemy ciasto: Spód do tarty smarujemy masłem. Mąkę, sól, zimne masło utrzeć na gruby piasek. Dodać parmezan, jajko. Ugnieść. Dolewać wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie nadawało się
Kuchnia w oparach
Biała pizza z pieczarkami, truflą i camembertem / White pizza with mushrooms, truffle and camembert 207Scroll down for recipe in English. Składniki: (1 pizza dla 2 osób) Zaczyn 20 g. świeżych drożdży 200 ml. lekko ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki pszennej Ciasto 200 g. mąki pszennej 100 g. mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju zaczyn Biały sos 3 łyżki oliwy Biała Trufla Monini 1 łyżka mąki pszennej 1 szkl. mleka(...)odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Mąkę pszenną wymieszaj z krupczatką i solą. Do mąki wlej wyrośnięty zaczyn, dodaj olej i połącz składniki drewnianą łyżką. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj ugniatając rękami około 10 minut. Kulkę ciasta włóż do miski, przekruj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotuj
Delicious Place
Sernik ze śliwkami na spodzie brownie 133sernik, jak i brownie jak i śliwki. Sernik ze śliwkami już kiedyś poczyniłam więc postanowiłam go zmodyfikować i dołożyć spód brownie. Udało się. Oj udało się. Uwielbiam takie miksowanie ciast, które dodatkowo w tym przypadku super się sprawdziło. Śliwki zachowały kształt. Nie puściły też zbyt wiele soku, dzięki czemu ciasto nie zrobiło się zbyt mokre. I w ogóle podobało(...)Czekoladę rozpuszczamy np. w mikrofali. Gdy ostygnie ucieramy ja z masłem i cukrem. Na końcu dodajemy mąkę, kakao i jajko i krótko miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni maksymalnie 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Masa serowa (składniki muszą mieć temp. pokojową) : 500 g twarogu (korzystałam z sera z wiaderka
Relaxtime
Bułeczki pizzowe z kurczakiem 168skórką. Idealne na spotkanie ze znajomymi lub na ciepłą kolację. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych bułek. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło ale na zimno też są pyszne. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 7 g drożdży instant łyżeczka soli łyżeczka cukru jajko szkl ciepłego mleka łyżka oliwy z oliwek Nadzienie: 2 ugotowane/upieczone udka z kurczaka mała cebulka ząbek czosnku(...)patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć cebulkę i paprykę. Na koniec dodać czosnek i mięso. Doprawić do smaku. Farsz wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego dodać starty ser. Ciasto: W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, dodać ciepłe mleko, oliwę i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut
Smakołyki Asi
ciasto Raffaello 179Pyszne ciasto bez pieczenia - na herbatnikach, z delikatnym, budyniowym kremem. Kokosowe niebo w gębie ;-) Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na wykonanie skomplikowanych warstwowych przekładańców, a jednak najdzie Was ochota na ciasto z kremem - ten przepis jest właśnie dla Was. składniki: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 600 g herbatników 200 g masła(...)Gotowy budyń odstawiam do ostygnięcia. Miękkie masło ucieram na puch, stopniowo dodając zimny budyń. Miksuję, aż masa jest kremowa. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe (niewielką ilość zostawiam do udekorowania ciasta) i dokładnie mieszam z kremem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam ściśle pierwszą warstwę herbatników, przykrywam 1/4 częścią kremu. Postępuję tak do wyczerpania składników (wychodzą 4 warstwy). Ostatnią warstwę kremu
babka w formie
3 Bit ciasto bez pieczenia 128Matko i córko, kiedy ja dostałam przepis na to ciasto? Ponad 20 lat temu prawdopodobnie. Jak już kilka lat piszę dla Was bloga tak chyba nie było mi dane zrobić zdjęcia tej słodkości, bo żarli jak tylko stężało ciasto…Z racji, że mój blog jest moją książką kucharską, którą udostępniam i dla Was musiałam ciasto 3 [...] Artykuł(...)ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją
Test patelni Woll 144smażenia tradycyjnych kotletów schabowych, mielonych, panierowanych boczniaków, ryby. Do wszystkich tych potraw używałam odrobiny tłuszczu, dużo mniej niż zwykle, właściwie tylko dla podkreślenia smaku. Na deser - odwrócone ciasto ze śliwkami. Zawsze mnie korciło, żeby upiec odwrócone ciasto, ale do tej pory nie miałam do tego odpowiedniej formy. Z patelnią WOLL wszystko jest proste! Karmelizowane śliwki - wyszły doskonałe, takie(...)jakie powinny być. Potem tylko wyłożyłam na wierzch ucierane ciasto i całość wstawiłam do piekarnika. Moja patelnia z systemem click-by-click okazała się fantastycznym rozwiązaniem. Mogłam wypiąć rączkę na czas pieczenia, a następnie chłodnym uchwytem wyciągnąć gorące ciasto z piekarnika. Ciasto pięknie wyrosło, a dzięki powłoce non-stick bez problemu wyjmowałam je z patelni. Z patelni WOLL
babka w formie
Strasznie czekoladowe babeczki 131masy dodać pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Foremki wypełnić ciastem, ale tak żeby została wolna przestrzeń od góry (około 1 cm) (fot.2) . Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 -25 min, do tzw. "suchego patyczka". Gotowe babeczki
Świat Ciasta
Parówki w cieście francuskim. 139Dziś coś szybkiego i smacznego. Wystarczy ciasto francuskie, parówki i ser, żeby wyczarować pyszną kolację. Nie trzeba tu szczególnych umiejętności, to danie przygotują nawet dzieci. Powiem Wam , że ciasto francuskie, to bardzo fajny wynalazek. Bardzo szybko można z niego wyczarować pyszny deser, jak i danie obiadowe. Świetnie smakuje na słodko i w wersji wytrawnej. Warto mieć(...)swojej lodówce :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 5 parówek 5 plastrów sera żółtego Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu sezam do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na płasko na stolnicy. Przekroić nożem na 5 równych części. Parówki obrać z folii. Każdą parówkę owinąć plastrem sera, a następnie zawinąć w ciasto. Tak przygotowane parówki, ułożyć na blaszce
Agusiowe smakołyki
Cynamonowe Keto Ciasto Z Mikrofali 316Moja propozycja na cynamonowe keto ciasto z mikrofali jest chyba jedną z najprostszych w przygotowaniu jakie widziałem. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie pięciu składników i około 4 minut włącznie z pieczeniem. Większość przepisów na keto ciasta wymaga jednej lub dwóch mąk które nie zawsze mamy … The post Cynamonowe Keto Ciasto Z Mikrofali appeared first on Z Gruntu
ZGruntuFit
Proziaki z marchewką 166domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. Do ciasta możemy dodawać dodatki wedle własnego upodobania aby urozmaicić wypiek. Dziś(...)400g mąki pszennej Jak zrobić proziaki z marchewką: Najpierw do miski wsypujemy mąki. Potem dodajemy marchew, sól, cukier, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy kefir, wyrabiamy wszystko łyżką w misce. Ciasto musi być dość luźne jednak takiej konsystencji by dało się przenieść na stolnicę. Następnie na stolnicy wysypujemy grubą warstwę mąki – przenosimy ciasto i chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem
Dorota Smakuje
Przekąski na Halloween – Pizzerinki z Pająkiem 134strasznych przekąsek nie jest wcale trudne. Wystarczy odrobina wyobraźni i wolnego czasu. Na pewno dzieciaki będą zadowolone z takich przekąsek! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA PIZZERINKI Z PAJĄKIEM Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g wody 30 g masła 1 jajko 9g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 200g szynki konserwowej 120g sera(...)ketchupu oliwki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie W dużej misce umieścić wodę, cukier, drożdże, wymieszać i odstawić zaczyn na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Szynkę konserwową i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać ketchup i szczyptę chilli. Całość wymieszać. Ciasto umieścić
Przepiski.pl
Turek czy żulik? 170wrzątkiem. Odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić. W misce wymieszać suche składniki. Dodać do nich melasę, wymieszać. Do suchych składników dodać mleko z masłem i kawą. Wyrobić gładkie ciasto, które powinno odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodać rodzynki i ponownie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1,5- 2 godziny, by wyrosło. Po wyrośnięciu(...)ciasto ponownie wyrobić i uformować w podłużny, wrzecionowaty chleb. Rodzynki, które są na wierzchu, warto umieścić na spodzie lub wewnątrz ciasta. Chlebek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. kwadrans. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Wstawić chleb do nagrzanego piekarnika i piec
Weekendy w domu i ogrodzie