Torcik marchewkowy 130CIASTO: mąka pszenna – 2,5 szkl proszek do pieczenia – 2 łyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki cynamon – 1 łyżeczka jajka – 4 szt sól – szczypta cukier – 2 szkl margaryna stopiona – 250 g marchew starta – 2 szklanki tłuszcz do formy bułka tarta KREM: serek mascarpone - 400 g masło - 250 g cukier puder - 4 łyżki kakao - 2 łyżki CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą(...)masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz i wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części. KREM: Masło miękkie
przepisy- Milki
Bułki poznańskie 156miękkiego masła 500 g mąki pszennej Przygotowanie: W większej misce skrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i mleko. Zamieszaj i przykryj na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Wyrobione ciast zostaw w misce, przykryj ścierką i odstaw na 60 minut. Ciasto przemieszaj i uformuj wałek. Wałek ciasta potnij na 8 równych części. Przygotuj duża blachę i wyłóż(...)papierem pergaminowym. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, delikatnie rozpłaszcz i ułóż na blasze. Na środku bułki zrób podłużne wgłębienie (używam części tępej noża). Bułki przykryj ścierką i odstaw (10 min, aż piekarnik się rozgrzeje). W tym czasie rozgrzej piekarnik na 200C. Bułki piecz około 20 minut Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie
Niezły Młynek
Pączki – przepis tradycyjny 199ciepłe miejsce, najlepiej w pobliżu kaloryfera lub do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Rozczyn jest gotowy gdy drożdże podwoją swoją objętość, zwykle po około 15-30 minutach . Przygotowanie ciasta W międzyczasie masło rozpuszczamy w garnku a żółtka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę. Następnie dodajemy do masy mąkę , pozostałe mleko oraz rozczyn . Całość dokładnie wyrabiamy rękoma (ciasto powinno być(...)ponownie wyrabiamy . Po dodaniu całego masła dodajemy spirytus lub wódkę i kontynuujemy wyrabianie. Następnie przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny . Po wyrośnięciu ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki (można również użyć wagi by każdy z pączków był podobnej wielkości, odmierzając 50 g pączki wyjdzie ich około 14 sztuk). Jeśli ciasto zbytnio się lepi
WegePrzepis
Tarta z boczkiem, camembertem i borówką 185wytrawną tarte. Jest przepyszna, bardzo prosta i do wykonania na szybki obiad. U mnie zniknęła w chwilę, wszyscy mlaskali z zachwytu. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 150g plasterków wędzonego, surowego boczku opakowanie sera camembert 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Na zalewę: opakowanie serka wiejskiego, gęstego 200ml śmietanki kremówki 3 duże jaja sól(...)pieprz do smaku Do podania: dżem z borówki lub żurawiny Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie wyklejamy ją gotowym ciastem francuskim – duży arkusz pokrywa około 2/3 blachy, resztę wyklejam kawałkiem po odcięciu nadmiaru ciasta z boków. Cebulę obieramy i kroje w bardzo cienkie pióra. Ser camembert kroje w plastry. Robimy zalewę
Smaczna Strona
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem. 148odstawiamy na 15 minut by drożdże zaczęły pracować. Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, miękkie masło oraz wlewamy resztę ciepłej wody. Mieszamy i wlewamy drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Następnie z ciasta formujemy kulkę, miskę przykrywamy folią spożywcza i ściereczką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Keksówkę smarujemy tłuszczem(...)posypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy ciasto na chleb, wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na kolejne 30 minut by ciasto odpoczęło. Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy chleb przez 30 – 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczony chleb wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Najlepszy chleb pszenno razowy to najdelikatniejszy, wilgotny, puszysty, świeżutki i domowej roboty! Jest to 100% chleb
Zdrowy Styl Joanny
Torcik migdałowy na makowym biszkopcie (bez glutenu, laktozy, białego cukru) 140miksować do jego rozpuszczenia. 3. Nadal ubijając dodać 2 żółtka (po każdym chwilę miksując). 4. Mąkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek i dodać mak. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto
Candy Pandas
Biszkoptowe tiramisu wg Aleex 156tiramisu robiłam w formie deseru. Mam świetny, oryginalny przepis, prosto z włoskiej kuchni, który Gwiazdeczka przywiozła mi z międzynarodowego obozu dawno temu. Ale dzisiaj zrobiłam tiramisu inaczej. Spróbowałam odtworzyć ciasto, które często kupuje Gwiazdeczka w cukierni na swoim osiedlu. I udało mi się. Tak naprawdę moje biszkoptowe tiramisu jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. I naprawdę dobrze smakuje. Doskonale(...)pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. 6. Dno tortownicy o średnicy 24 cm lub innej blachy o podobnych rozmiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. 7. Piec w temperaturze 165 - 170ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. 8. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 2 blaty, ale dopiero tuż przed przełożeniem
W mojej kuchni
Bułeczki orkiszowe 147domowej konfiturze wiśniowej. W przepisie podane jest jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem i posypaniem ziarnami - jak to ostatnio czasem przy niedzielach niehandlowych bywa, ostatnie jajka zużyłam do ciasta, więc wierzch bułek zwilżałam wodą i ziarna dociskałam. Trzymały się, jednak jeśli będziecie piec - upewnijcie się, że macie wystarczającą ilość jajek, bo ziarna lepiej trzymają gdy pieczywo jest posmarowane jajkiem. Polecam(...)misie umieścić mąkę orkiszową i sól, Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, gdy zaczną pracować wlać do misy z mąką, dodać jajka, olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w cieple, aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić
Kocham..lubię..gotuję..
Proziaki z Patelni 4464łyżeczka soli Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i sodę. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz wlewamy kefir. Całość wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta (może być lekko klejące). Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Przy pomocy miseczki lub dużego kubka wykrawamy koła o średnicy(...)Gotowe krążki z ciasta odstawiamy na 15 minut i przykrywamy ściereczką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rozgrzewamy patelnię na średni poziom, kładziemy na nią nasze proziaki. Pieczemy ok. 10-13 minut. Co 2 minuty obracamy z jednej strony na drugą. W ten sposób możemy skontrolować poziom zarumienienia i uniknąć przypalenia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe prosto z patelni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.pl
Szarlotka Anny 120Domowa szarlotka to ponadczasowe ciasto pasujące na każdą możliwą okazję. Składniki 2.5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 żółtek kostka masła Przygotowanie Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie wykładamy na blachę i podpiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Jabłka kroimy i podsmażamy z łyżeczką cukru. Można dodać cynamon(...)dałam 3 kilo. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, a na jabłka ubitą pianę ze szklanką cukru. Piec razem w 170 stopni jeszcze przez 20 minut pilnując pianę. Ja suszyłam ją z termoobiegiem. Autor przepisu: Anna Starzecka Artykuł Szarlotka Anny pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną 134rodzajami kasz też można eksperymentować. Tutaj też jednak mamy ograniczenia, dlatego w pierogach wylądowała kasza jęczmienna. Wyszło super. Nadal jednak jestem największą fanką ruskich. Na wieki wieków. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak zagrodowy) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej(...)gotowania rosołu 1 duża cebula 5 łyżek rosołu sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (przepis na około 60 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie być gładkie i sprężyste. Uważajcie żeby się nie poparzyć. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie kaszę dokładnie płuczemy na sicie pod bieżącą
Kardamonovy
Rogaliki Drożdżowe z Budyniem 154także zaserwować w formie deseru, kiedy spodziewamy się gości. Na pewno będą zachwyceni. A tymczasem zostawiam Was z przepisem. PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO DROŻDŻOWE 2 jajka 550 g mąki pszennej 3 łyżki płynnego masła 250 ml mleka 14 g drożdży instant 100 g cukru ½ łyżeczki soli NADZIENIE 2 budynie czekoladowe(...)następnie dodać drożdże, łyżkę cukru, mąki. Wymieszać łyżką, odstawić by drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier, masło, jaja i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę, przykryte ściereczką. Budyń przygotować zgodnie z instrukcją, dodając jednak 800 ml mleka-zamiast 1 l. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 centymetra. Wykrawać
Przepiski.pl
Kostka orzechowo kajmakowa z kremem kawowym 147Dziś coś absolutnie przepysznego; czekolada, kajmak, orzechy i kawa. Mogliście już widzieć to ciasto, bo robiłam je wcześniej w postaci tortu, postanowiłam jej jednak upiec w blaszce i nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, bo zdecydowanie ilość cukru była zbyt duża. Przyznam, że trzeba się trochę napracować, ale naprawdę warto, bo ciasto smakuje po prostu obłędnie. Ciasto czekoladowe: 1 szklanka cukru(...)kakao. Przekładamy do blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia (i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Mój biszkopt wyszedł dość niski, ale dał się przekroić. Ciasto orzechowe: 5 białek 1/2 szkl. cukru 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu szczypta soli Białka z solą ubijamy
Cynamonowe szczęście
Cebularze 130były pyszne. I tylko zastanawia mnie, czy…. nie wyrosły mi zbyt mocno?;) Nadzienie: 4-5 dużych cebul 1-2 łyżki klarowanego masła sól 2-3 łyżeczki suchego maku Ciasto: 400 g mąki pszennej (dałam typ 00, do pizzy) 100 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Obie mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy. Pod koniec dodajemy miękkie masło (ciasto nabierze nieco gorszej konsystencji, by po chwili wyrabiania stać się gładkie i elastyczne). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę. Gotowe ciasto ponownie krótko wyrabiamy, następnie
Smaki Na Talerzu
Faworki z mascarpone 153łyżka Przygotowanie: W misce ubijamy mikserem żółtka z pudrem przez ok 2 minuty. Dodajemy mascarpone oraz octu lub spirytus. Odkładamy mikser i dosypujemy mąkę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie konieczności podsypać ciasto mąką. Ciasto porządnie wybić wałkiem przez minimum 10 minut. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na o. 30 minut(...)Wyjąć połowę ciasta z lodówki i cieniutko rozwałkować. Im cieńsze tym lepsze. Pociąć na mniejsze paski, zrobić na środku nacięcie i przeciągnąć przez środek jeden bok tworząc pętelkę. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Gotowe wyjąć na ręcznik papierowy a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego
Kulinarne przygody