ciasto - 164325 przepisów (strona:3049/10955)

Tort schowany w owocach 157

dziś moje imieniny, to wstawiam go także tutaj, bo wiem że nie każdy korzysta z Instagrama ;) Składniki na tort o śr 16cm (w efekcie końcowym ok 20cm) Ciasto szpinakowe: 150g świeżego szpinaku 80g oleju Kujawskiego 3 ziarna sok z ½ cytryny 3 jajka 100g drobnego cukru 275g mąki tortowej 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400g borówek (można użyć jagód(...)czerwonej porzeczki Miks owoców (mrożonych lub jeszcze lepiej świeżych): maliny, truskawki, jeżyny, czerwona porzeczka, borówka amerykańska, winogrono zielone oraz listki mięty 3 galaretki przezroczyste lub kolorowe Sposób przygotowania Ciasto: Szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny na idealnie gładką papkę. Jajka ubijamy z cukrem na puch, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki z kremem rabarbarowym 126

masła beza włoska:   2 białka 150 g cukru ( podzielone na:110 g +40g) 30 ml wody   Przygotowanie: babeczki: Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciastoCiasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy do foremek(...)wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką.  Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia. krem: Rabarbar kroimy

Bon appetit mon amie
MURZYNEK WIDELCEM MIESZANY 108

Murzynek widelcem mieszany to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Nie potrzebne jest tu wyciąganie z szafy miksera, wystarczy widelec ewentualnie rózga kuchenna. A ze stołu znika tak samo szybko jak szybko się je robi ;) Jest tak proste, że chyba prościej już się nie da. Przygotowuję to ciasto zawsze wtedy, kiedy mam na coś ochotę, a słodyczy w domu brak(...)się podoba jeszcze, to to, że ciasto to można kroić zaraz po upieczeniu :) Murzynek widelcem mieszany - składniki: * 350 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 płaskie łyżki ciemnego kakao * 100 g cukru * 2 jajka * 250 ml mleka * 200 g dżemu truskawkowego * 90 ml oleju Wykonanie: Do miski wbić całe jajka, roztrzepać je przy pomocy widelca. Wlać mleko

Zrób to smacznie
Knedle ze śliwkami przepis 141

śliwkami, proste kluski na bazie ziemniaków. Tradycyjne knedle ze śliwkami dla dzieci i dorosłych. Pyszne domowe kluski lekko słodkie ze śliwką bez mąki ziemniaczanej. Knedle to kluski z ciasta kopytkowego, jego charakterystyczny smak idealnie pasuje do śliwki i odrobiny cukru. Jak zrobić knedle ze śliwkami? Przepis na knedle jest prosty, jeżeli wiesz jak robi się kopytka to sukces murowany. Sprawdzony(...)przepis na knedle krok po kroku. Knedle jakie ziemniaki Dlaczego ciasto na knedle się klei? Do knedli czy to ze śliwkami, truskawkami czy innymi owocami najlepiej używać ziemniaków mącznych ( typ C) . Dzięki temu ciasto na knedle będzie mięciutkie, ale nie będzie lepkie. Knedle będą się ładnie formować, a w gotowaniu zachowają swój kształt. Ciasto na knedle nie powinno być długo

Dieta moja pasja
Ptysie z kreme z czarnej porzeczki 131

jajka krem: 200 g czarnej porzeczki + 1 łyżka cukru 3 białka 210 g cukru Przygotowanie: ptysie: Wodę gotujemy z masłem, a kiedy zacznie wrzeć dosypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się gęste i zacznie odklejać się od ścianek rondla. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.  Do wystudzonej ciasta dodajemy po jednym jajku cały czas miksując ciastoCiasto przekładamy(...)worka cukierniczego, z którego wyciskamy na blaszkę okrągłe porcje ciasta na ptysie.   Pieczemy piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 25-30 minut, w zależności od wielkości ciastek. Upieczone ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem.   krem: Porzeczki wsypujemy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy aż puszczą sok, dosładzamy 1 łyżką cukru i przecieramy przez sitko

Bon appetit mon amie
CEBULARZYKI 162

jako produkt regionalny. Przepis, który Wam podaję, jest bardzo prosty i myślę, że nie zrobi trudności osobom "drożdżowym", bo jak wiadomo z drożdżami trzeba się lubić :-) .  Składniki na ciasto: 300 g mąki  20 g świeżych drożdży     1/2 szklanki ciepłego mleka  1 jajko  szczypta cukru szczypta soli  łyżka rozpuszczonego masła  Składniki(...)cukrem i łyżką mąki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.  Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, jajko, sól, masło oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto ręką, aż będzie odchodzić.  Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką i odrywać małe części ciasta

pieprzny smaczek
Rożki z brzoskwinią 145

Ciepłe brzoskwinie lubię bardziej od świeżych. Dlatego do kawki przygotowałam ciastka z tymi soczystymi i słodkimi owocami w kształcie rożków czy - jak kto woli - becików. Dzięki dodaniu do ciasta jogurtu, ciacha świetnie smakuję, zachowują odpowiednią wilgotność i nie kruszą się. Składniki (na ok. 35 ciastek): 0,5 kg mąki pszennej + mąka do podsypania  jajko  200 g masła(...)pół łyżeczki proszku do pieczenia  łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka cukru (jeśli zamierzacie posypać ciastka cukrem pudrem, można nie słodzić ciasta)  3-5 łyżek gęstego jogurtu 6 brzoskwiń paraguayo małe jajko do posmarowania Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrami.  Do suchych składników dodać jajko i pokrojone na małe kawałki masło. Wymieszać, rozgniatając masło

Weekendy w domu i ogrodzie
🍑 Drożdżówki ósemki z owocami i kruszonką 🍒 160

Składniki: (szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 10 sztuk) Rozczyn: Drożdże świeże 50 g Mleko 1/4 szklanki Cukier łyżeczka Mąka pszenna łyżka Ciasto: Mąka pszenna 500 g  Żółtka 3  Masło 100 g Cukier 1/4 szklanki Mleko 3/4 szklanki Dodatkowo:  Ulubione owoce, budyń, ser lub marmolada kruszonka ( 25 g masła, 25 g cukru, 50 g mąki - zagniatamy(...)ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wlewamy żółtka dodajemy cukier i mieszamy przez chwilę trzepaczką. Dodajemy letnie mleko, roztopione i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. ( razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe

Kulinarne przygody
Chlebek migdałowy 159

Szczerze przyznaję, że kiedy pierwszy raz przygotowywałam ten chlebek, to zamysł był taki, aby było to ciasto migdałowe z jabłkami na deser. Jednak kiedy go spróbowałam, to stwierdziłam, że może ciasto nie wyszło idealne, ale za to jest to fantastyczny chlebek na słodko, który sprawdzi się jako zdrowa alternatywa dla pieczywa na śniadanie czy podwieczorek. Smakuje świetnie z konfiturami(...)jednolitej konsystencji. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i wszystko mieszamy łyżką. Jabłko kroimy w średnią kostkę (można również zetrzeć na tarce, wtedy chlebek będzie bardziej wilgotny), wsypujemy do ciasta i ponownie mieszamy. Jeśli chcemy ciasto wzbogacić, to dodajemy jeszcze wybrane bakalie, np. żurawinę, rodzynki lub posiekane orzechy. Foremkę natłuszczamy delikatnie lub wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej

Analiza Smaku
Pierogi z borówką amerykańską 191

borówką amerykańską. Zaintrygowała mnie - u mnie w domu rodzinnym robiliśmy zawsze z leśnymi jagodami. Więc wypróbowałam z amerykańskimi - i wyszło rewelacyjnie! Pierogi w tej wersji będę robić częściej. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 500g borówki amerykańskiej mąka ziemniaczana Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto: ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto(...)odstawić na 10-15 minut pod ściereczką.  2. W międzyczasie do borówki amerykańskiej dodać trochę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Nie zmieni ona smaku borówki, ale dzięki niej ciasto nie przemoknie.  3. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć borówki i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i cukrem

Kuchnia domowa Ani
Chlebek odrywany 110

posypania PRZYGOTOWANIE: Do misy miksera dodaj mąkę, suche drożdże, cukier, sól oraz wodę Wszystko zmiksuj za pomocą końcówki typu hak, powinno po potrwać około 5-6 minut. Ostaw ciasto przykryte ściereczką lub folią kuchenną w ciepłe miejsce na około 1 h , powinno podwoić swoją objętość. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blat wysyp odrobinę mąki i oddzielaj porcję ciasta(...)malutkie okrągłe bułeczki . Kładź je na blasze, z lekkimi odstępami. Ja najpierw robię nieco większe a później już takie maleńkie na górę w wolne przestrzenie. UWAGA: z tej porcji ciasta zrobisz całą blachę wypieku, to naprawdę spora ilość. Jeśli chcesz nieco mniej zrób połowę porcji ciasta i wybierz nieco mniejszą blaszkę, albo układaj na połowie blachy. Tak przygotowane ciasto pozostaw

nietylkopasta.pl
Przepis na racuszki z jagodami 101

Puszyste, drożdżowe racuszki bez wyrabiania. Klasyczne racuszki smażone na patelni. Racuchy z owocami jedne z najbardziej lubianych przez nas drożdżowych ciastek. Szybkie i łatwe do zrobienia racuszki z jagodami. Ciasta drożdżowego na racuchy nie trzeba wyrabiać, wystarczy w naczyniu połączyć składniki i zostawić do wyrośnięcia. Jak zrobić racuszki z borówkami lub jagodami? Racuszki jakie ciasto? Jak smażyć drożdżowe racuchy(...)najczęściej nurtujące nas pytania. Przepis na racuszki Racuszki z jabłkami to te najczęściej robione. Można także przygotować racuszki z bananami, truskawkami, czekoladą czy rabarbarem. Ciasto na racuszki można przygotować na mleku jak i na kefirze, maślance czy jogurcie. A także te najbardziej sentymentalne racuszki jak u Babci na zsiadłym mleku. Te Babcine zazwyczaj były racuszkami bez drożdży na sodzie. Racuchy

Dieta moja pasja
Naleśniki czekoladowe 114

patelni (u mnie masło klarowane), Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać mleko wsypać kakao, cukier puder, oraz szczyptę soli i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka, gdy za płynne wsypać trochę mąki. Ciasto odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki - patelnię rozgrzać, smarować masłem (pędzelek maczam w rozpuszczonym maśle klarowanym), łyżką(...)wazową nalewać porcję ciasta rozlewając je na całej powierzchni patelni. Gdy naleje się zbyt dużo ciasta, należy je zlać – naleśniki nie powinny być za grube. Gdy ciasto się zetnie, obrócić łopatką lub podrzucić. Usmażone naleśniki składać na odwróconym do góry dnem talerzu. Do smażenia naleśników używam patelni do naleśników. Jest ona płaska, dzięki czemu wygodniej naleśniki przewracać, czy podrzucać. Podałam

królestwo garów
Sernik z borówkami i test blender ręcznego Zeegma Handy Chef 163

Dzięki temu blender naprawdę wszystko ładnie i szybko miksujemy i ubija. Do czego używam blendera ręcznego Handy Chef? Za pomocą jednego urządzenia mogę szybko przygotować wiele pysznych przepisów, np. ciasta, ciasteczka, ciasto na pizze (haki spokojnie dają radę), piuree z bananów i innych owoców, zupy krem, szatkuje też warzywa, rozdrabniam ciasteczka, a nawet robię lodowe shaky z mrożonych owoców(...)produkt. Szczegóły tutaj: https://zeegma.com/blender-reczny-zeegma-handy-chef Jak przygotować kremowy sernik z borówkami? Kto kocha serniki? U mnie w domu wszyscy. Moi znajomi też je uwielbiają. Dlatego to ciasto tak często gości na moim stole. Dziś polecam Wam prosty przepis na pyszny kremowy sernik z borówkami. Dosłownie rozpływa się w ustach. I… to nic, że tym razem popękał. Cóż

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania