ciasto - 163312 przepisów (strona:3041/10888)

Kostka orzechowo kajmakowa z kremem kawowym 114

Dziś coś absolutnie przepysznego; czekolada, kajmak, orzechy i kawa. Mogliście już widzieć to ciasto, bo robiłam je wcześniej w postaci tortu, postanowiłam jej jednak upiec w blaszce i nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, bo zdecydowanie ilość cukru była zbyt duża. Przyznam, że trzeba się trochę napracować, ale naprawdę warto, bo ciasto smakuje po prostu obłędnie.  Ciasto czekoladowe: 1 szklanka cukru(...)kakao. Przekładamy do blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia (i pieczemy w 180 st. C przez ok 35 minut. Mój biszkopt wyszedł dość niski, ale dał się przekroić. Ciasto orzechowe: 5 białek 1/2 szkl. cukru 250 g. orzechów włoskich grubo posiekanych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu szczypta soli Białka z solą ubijamy

Cynamonowe szczęście
Cebularze 103

były pyszne. I tylko zastanawia mnie, czy…. nie wyrosły mi zbyt mocno?;) Nadzienie: 4-5 dużych cebul 1-2 łyżki klarowanego masła sól 2-3 łyżeczki suchego maku Ciasto: 400 g mąki pszennej (dałam typ 00, do pizzy) 100 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Obie mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jajko oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy. Pod koniec dodajemy miękkie masło (ciasto nabierze nieco gorszej konsystencji, by po chwili wyrabiania stać się gładkie i elastyczne). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, na około godzinę. Gotowe ciasto ponownie krótko wyrabiamy, następnie

Smaki Na Talerzu
Faworki z mascarpone 129

łyżka Przygotowanie: W misce ubijamy mikserem żółtka z pudrem przez ok 2 minuty. Dodajemy mascarpone oraz octu lub spirytus. Odkładamy mikser i dosypujemy mąkę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie konieczności podsypać ciasto mąką. Ciasto porządnie wybić wałkiem przez minimum 10 minut.  Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na o. 30 minut(...)Wyjąć połowę ciasta z lodówki i cieniutko rozwałkować. Im cieńsze tym lepsze. Pociąć na mniejsze paski, zrobić na środku nacięcie i przeciągnąć przez środek jeden bok tworząc pętelkę. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoty kolor z każdej strony. Gotowe wyjąć na ręcznik papierowy a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego

Kulinarne przygody
Sernik z polewą czekoladową 100

Sernik z polewą czekoladową i rodzynkami. Puszysty, delikatny i bardzo subtelny w smaku. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto 2 szklanki mąki 3 żółtka 1/2 szklanki cukru pół margaryny Kasi 1 łyżka śmietany (ja dałam 12%) proszek do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę) Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto. Nadzienie ser z wiaderka 7 jaj 1 i 1/2 szklanki cukru 15dkg margaryny(...)mieszam łyżką. Polewa 1 jajko 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru pół margaryny Jajko, kakao, cukier miksuje. Margarynę rozpuszczamy i taką ciepłą wlewamy dalej miksujemy i wylewamy na ciasto. Ta polewa nie robi się twarda jest cały czas taka rozpływajaca sie w ustach. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Autor przepisu: Aneta Dziepak Artykuł Sernik z polewą czekoladową pochodzi

Wasze Przepisy
Bułki z drożdżowe z twarogiem 118

Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem twarogu. Użyłam twarogu sernikowego President.  Składniki ciasta: 35 dag twarogu 3,5 szklanki mąki typ 650 200 ml letniej wody 1 jajko 1 duża łyżka miękkiego smalcu po łyżeczce soli i cukru 1 opakowanie drożdży instant szczypta pieprzu mielonego Dodatkowo: słonecznik łuskany do posypania bułek           Wszystkie składniki umieścić(...)większym naczyniu. Wyrobić luźne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Naczynie przykryć pokrywką i odstawić, do momentu gdy ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i jeszcze raz króciutko wyrobić, po czym podzielić na 10 części. Formować okrągłe lub owalne bułki. Układać je na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem. Pozostawić na około 20 minut

Praktyczna pl
Przepis na chleb z ziołami i ziarnem 116

pomysł na doskonałe domowe pieczywo bez wyrabiania. Drożdżowy chlebek ziołowy z puszystym środkiem i chrupiącą skórką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jak zrobić szybki chleb ziołowy? Nie musisz wyrabiać ciasta. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i przełożysz do formy. Następnie odczekasz, aż ciasto wyrośnie i możesz piec! Chleb ziołowy przepis z dodatkiem czosnku i posypany słonecznikiem oraz siemieniem lnianym(...)aromatycznym. Podczas pieczenia, wszystkie te zapachy rozchodzą się po całym domu i nie sposób się doczekać, kiedy będzie można go ukroić i spróbować Jak upiec pyszny chleb ziołowy ? Wyrośnięte ciasto wstawiasz do nagrzanego piekarnika i po ok. 30 – 35 minutach masz pachnące domowe pieczywo. W naszym chlebku oprócz aromatycznego czosnku, znajdziesz pomidory suszone oraz suszoną bazylię. Możesz oczywiście

Kuchnia Na Wypasie
Ciasto Kinder Country bez pieczenia 81

Przepis na ciasto w stylu batonika kinder country. Pyszne i łatwe do przygotowania ciasto bez użycia piekarnika! Składniki herbatniki 1 łyżka masła śmietanka 30% łyżka cukru pudru fix do śmietany 1 tabliczka białej czekoladay 1 tabliczka mlecznej czekolady płatki kangus Przygotowanie Pokruszyłam w blenderze herbatniki 50g z łyżką masła, wyłożyłam na dno tortownicy (16cm), następnie ubiłam śmietankę 30%, dodałam łyżeczke(...)śmietany dodałam kangusy ilość wg uznania oraz biała czekoladę. Wyłożyłam na herbatniki i przykryłam mleczną czekoladą. Następnie wystarczy schłodzić w lodówce ok. 2h. Autor przepisu: Monika Wróbel-Walasiak Artykuł Ciasto Kinder Country bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pączki portugalskie, malasadas. 115

cukrem na puszystą masę.  Dodać mleko skondensowane i wodę.  Następnie wsypać mąkę, sól, drożdże i wlać schłodzone masło.  Wyrobić mikserem z hakami, lub robotem na gładkie ciasto.  Wierzch ciasta posypać delikatnie mąką i nakryć ściereczką.  Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Kiedy ładnie podrośnie, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.  Ciasto będzie się trochę(...)kleić, ale nie podsypujcie za dużo mąką.  Ciasto lekko rozwałkować, lub spłaszczyć dłońmi nasmarowanymi olejem.  Następnie wycinać małe krążki. Ja robiłam to foremką do ciastek.  Można też odrywać po kawałku ciasta i formować nieduże pączki, lub wykładać  łyżką na olej. Gotowe pączusie, układałam na blaszce nasmarowanej olejem.   Tak przygotowane pączki nakryć ściereczką i zostawić

Agusiowe smakołyki
Bułki orkiszowe – łatwy przepis 119

około 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy zawartość kubeczka, oliwę z oliwek (lub olej) i sól. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Podczas wyrabiania ciasta rękę posypujemy mąką. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę(...)czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto dzielimy na 6-8 kawałków. Formujemy z nich bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20-25 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, u mnie środkowa półka

Słodkie okruszki
Kora orzechowa 182

ciasto: 8 białek 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: sok z 1 puszki (820g) brzoskwiń 1 i 3/4 szklanki wody 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki pszennej 4 żółtka 300 g masła ponadto: 1 podwójna(...)paczka delicji pomarańczowych 1/4 szklanki mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć.  Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę

Kolorowa kuchnia Elki
Ciastka maślane 108

Dobra, nie będę Wam tutaj sprzedawać takich historii. Nie zjadł słodkości, taki jest fakt. Znowu. I żeby nie było, ciastek ze zdjęcia nie robiła dwulatka. Ja oczywiście zrobiłam ciasto, a Tolka wykrawała różne części ciała jeży, wiewiórek i innych ślimaków. Ciastka były krzywe, brzydkie, idealne. No wiecie o co mi biega. Wyszły bardzo prawdziwe, ale do publikacji się raczej(...)zimnego masła 90 g cukru pudru 1 żółtko (przepis na 3 blachy ciastek) Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego mąkę, cukier, żółtko i zagniatamy ciasto. Na początku może się kruszyć, ale ostatecznie dobrze się wyrabia. Gotowe ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki

Kardamonovy
Zapiekane naleśniki – DUTCH BABY 79

łyżeczka oleju roślinnego Holenderski naleśnik – DUTCH BABY Przygotowanie Mleko, jajka wyjmij z lodówki wcześniej i pozostaw w temperaturze pokojowej. Następnie w dość dużym naczyniu połącz składniki aż ciasto stanie się jedwabiście gładki. Ważne aby ciasto było płynne, zbyt gęste ciasto nie urośnie nam tak jakbyśmy tego oczekiwali. Gdy ciasto będzie gotowe włóż je do lodówki niech odpocznie. Włącz piekarni(...)piekarnika włóż naczynie żaroodporne lub patelnie żeliwną, niech również się rozgrzeje. Gdy piekarnik wraz z naczyniem będzie rozgrzany, dodaj łyżeczkę masła, niech się rozpuści. Następnie wlej ciasto i piec przez około 20 min. Zapiekany naleśnik będzie gotowy gdy będzie miał złoto-brązowy kolor i będzie wyrośnięty. Naleśnika możesz podać z owocami, lodami, możesz też dodać owoce 5 min przed końcem

Naleśniki
Ciasto przekładaniec 80

Szybkie i bardzo smaczne ciasto przekładaniec bez pieczenia to deser, który przypadnie do gustu osobom lubiącym ciasta z kremem. Składniki Blaszka 24×24 2 paczki biszkoptów (namoczyłam w mleku) dżem – 2 łyżki krem karpatka (przygotowujemy wg opisu na opakowaniu) śmietana śnieżka (przygotowujemy wg opisu na opakowaniu) 3 banany Przygotowanie Składniki układać warstwami: 1 warstwa biszkopty 2 – krem(...)karpatka 3 – dżem 4 – banany 5 – śnieżka (połowa) 6 – biszkopty 7 – śnieżka (pozostała połowa) Autor przepisu: Magda Malik Artykuł Ciasto przekładaniec pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Babeczki podwójnie czekoladowe 106

cukru pudru - 2 tabliczki czekolady - 100 ml śmietanki 30% Masło rozcieram z mąką i cukrem pudrem, tak aby powstał klejący piasek. Dodaję dwa jajka i szybko formuję elastyczne ciasto. W razie czego , jeśli za bardzo się klei podsypuję mąką. Ciasto wkładam do lodówki na jakąś godzinę. Część wyciskarki do cytrusów odwracam do góry nogami, owijam formą spożywczą i z wgłebienia(...)robię sobie foremkę. Wyklejam ją ciastem , do środka wkładam kostkę czekolady i zaklejam częścią ciasta. Odkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtarzam  czynność do wykończenia ciasta. Piekę w temp.190C ( termoobieg) około 20 min. Studzę. Z pozostałej czekolady i śmietanki, poprzez rozpuszczenie na bardzo małym ogniu wykonuję polewę. Polewam dokładnie babeczki. Można posypać jeszcze jakąś kolorową posypką

Kuchnia Pełna Emocji
Tort oreo z borówkami wg Aleex 108

dumna. Wyobraźcie sobie puszysty, mocno czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z odrobiną rumu, delikatną masę śmietanową z mascarpone, w której ukryły się pyszne ciasteczka oreo i kwaskowe borówki, przełamujące słodycz ciasta. Brzmi nieźle, prawda? Uwierzcie, jeszcze lepiej smakuje. A zresztą nie musicie wierzyć mi na słowo. Po prostu go zróbcie. Podczas każdej uroczystości, wśród bliskich, będziecie zachwycać się jego smakiem(...)Masę jajeczną połączyć delikatnie z mąką i kakao. Nie miksować! 7. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną masła. Boków niczym nie smarować. 8. Do tortownicy przełożyć ciasto biszkoptowe. Wyrównać powierzchnię. 9. Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (termoobieg i dolna grzałka) i piec przez 35-40 minut do suchego patyczka. 10. Biszkopt studzić w formie

W mojej kuchni