ciasto - 163312 przepisów (strona:2982/10888)

Sałatka jarzynowa z burakiem, na kruchym spodzie 85

barszczu pozostały mi warzywa. Tak powstała sałatka jarzynowa, zabarwiona burakiem. Podana w kształcie choinek przyciąga wzrok, ale zapewniam Was, że równie fantastycznie smakuje 😊   Składniki na ok 10 sztuk Ciasto: ok 220g mąki tortowej 100g masła 1 małe żółtko ½ łyżeczki soli Sałatka: 2 duże marchewki z wywaru na barszcz 2 pietruszki z wywaru na barszcz 1 mały kawałek selera(...)wywaru na barszcz 3 jajka na twardo 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula ok 6-8 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę siekamy z masłem i solą, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Foremki dokładnie wylepiamy ciastem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez

Kuchnia w czekoladzie
Będę piec chleb 131

się to nie zdarzyło. Pszenny chleb z sezamem to typowy chleb na drożdżach . Ja zazwyczaj używam świeżych drożdży, ale suszone drożdże też się dobrze sprawdzą. Kiedy piekę chleb moje ciasto wyrasta długo. Co pół godziny zwijam chleb w kopertę. Przez te praktyki upieczony chleb jest bardziej puszysty i dziurawy jak ser szwajcarski. Taki chleb lubię! Polecam ten przepis na chleb(...)piekarnika nastawionego na 275ºC. Powinien nagrzewać się przez conajmniej godzinę. Drożdże rozpuścić w mleku. Odważyć pszenną mąkę i wsypać do misy miksera. Wlać rozczyn, dodać sól i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto chlebowe na stolnicę i złożyć 2 razy w kopertę. Odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut

codojedzenia
Ciasto czekoladowo-makowe 65

Ciasto czekoladowo-makowe to przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto na święta i nie tylko. Sprawdzi się nawet w roli tortu! Artykuł Ciasto czekoladowo-makowe pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Przekąski z ciasta francuskiego 116

Rewelacyjne przekąski z ciasta francuskiego, które pysznie smakują, super się prezentują i zaskoczą Twoich gości na imprezowym stole! Przekąski z ciasta francuskiego to idealne rozwiązanie na każdą okazję. Ciasto francuskie to cienkie, kruche ciasto, The post Przekąski z ciasta francuskiego appeared first on Kulinarne Przeboje

Kulinarne Przeboje
Przepisy na Sylwestra 88

Sylwestra Jeśli lubicie domowe przekąski to polecam kilka przepisów, z których ja sama często korzystam. W tym roku na moim stole znajdą się pyszne kanapki tortowe, zapiekanki z ciasta francuskiego, marynowane krewetki i pyszne gruszki z serem. Wszystkie te pomysły można łatwo dopasować do swoich potrzeb smakowych. Przekąski z serem dają duże pole do popisu, ponieważ wybór serów jest ogromny(...)kostkę arbuza i fetę i połączyć wykałaczką. Takie koreczki są zawsze popularne i szybko znikają z talerza. Szpinakowe przekąski z feta Innymi, bardzo popularnymi przekąskami są te na bazie ciasta francuskiego . Zawsze mam w lodówce paczkę tego ciasta. Jest to uniwersalne ciasto, które pasuje zarówno do słodkich jak słonych przekąsek. Przekąski na Sylwestra z ciasta francuskiego mogą przybierać różne formy

codojedzenia
PASZTECIKI CHOINKI Z PIECZARKAMI 71

Paszteciki choinki z ciasta francuskiego są łatwe w przygotowaniu, efektowne i bardzo smaczne.         Będą ozdobą każdego stołu, polecam przepis.          SKŁADNIKI :  500 g pieczarek, sól, pieprz do smaku 1 ciasto francuskie XXL ketchup pikantny plaster sera parmezan do posypania ( niekoniecznie ) PRZYGOTOWANIE :  Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej, podsmażamy z przyprawami(...)płyny odparują.  Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy ketchupem i rozkładamy na połowie ciasta ostudzone pieczarki. Ciasto składamy na pół. Tniemy równe paski i układamy każdy na kształt choinki, wbijamy w nie patyczki do szaszłyków i układamy na blaszce i pieczemy około 15 minut, temperatura 190 % C.  Po upieczeniu  i ostudzeniu posypujemy parmezanem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Tartaletki z ciasta francuskiego z pieczakami i serem kozim 80

zachęca do jedzenia. Jest to świetna propozycja przystawki, na imprezkę, posiadówkę ze znajomymi, chociaż u mnie też często jest to przepis na obiad – wtedy zamiast wycinać kółeczka, rozkładam ciasto na całą blachę, zawijam rogi i rozkładam farsz. W obu wersjach równie dobre. Składniki (na około 14 mini tartaletek): arkusz ciasta francuskiego 400g pieczarek 150g kremowego sera koziego – użyłam(...)dużym ogniu, aż staną się złociste i aromatyczne. Ściągamy z ognia, doprawiamy solą oraz pieprzem.   Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i wycinamy z niego kółka – ja użyłam metalowej foremki, ale można też szklanki. Mi wyszło około 14 tartaletek, ale dwie to były takie już zlepki ze strzępów, więc takich

Smaczna Strona
Najlepsze uszka do barszczu 66

Dlaczego najlepsze? Bo w ten wigilijny wyjątkowy dzień smakują najbardziej. Zrobione z samych kapeluszy prawdziwków z dodatkiem suszonej śliwki, która dodaje im czegoś nieoczywistego. Ciasto zagniecione z najlepszej orkiszowej mąki z dodatkiem pudru z grzybów. Samo zdrowie. SKŁADNIKI: Ciasto na uszka:  mąka orkiszowa  1 szklanka +do podsypywania olej 1 łyżka woda gorąca 1/2 szklanki proszek ze zmielonych suszonych(...)niewielkiej ilosci oleju na patelni. Ugotowane grzyby posiekać i dodać do cebulki, dodać pokrojoną śliwkę.  Przełożyć zawartość do malaksera, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić. CIASTO: Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę. Szybko zagnieść. Zagniatać ok 10 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na kilka minut. LEPIENIE: Rozwałkować

AZgotuj!
Półkruche paszteciki z farszem mięsnym 77

farszem mięsnym też gładko wchodzą Zawsze można też wykorzystać jakoweś reszteczki gotowanego mięsiwa po rosole, czy bulionie Pyszne , półkruche , idealne jako przekąska. Smakują nawet na zimno . Polecam. skład: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej pół kostki zimnego masła 1/2 szklanki kefiru lub gęstej, kwaśnej śmietany 1 żółtko 10 g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli farsz: gotowane mięso drobiowe, około(...)gałki muszkatołowej 3 łyżki maggi w płynie lub sosu sojowego sól, pieprz czarny do smaku dodatkowo: masło do smażenia białko do posmarowania wierzchu pasztecików ( zostanie po oddzieleniu żółtka do ciasta ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najpierw trzeba zrobić farsz. Cebulę pokrój i podsmaż na złoto. Mięso, podsmażoną cebulę i marchewkę, zmiel na sitku nr8. Czyli na takim średnim, na jakim robi się

Ogrodnik w podróży
sernik z kokosem 64

składniki na spód z ciasteczek: 180 g herbatników kakaowych 80 g masła, rozpuszczone wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej np. przy pomocy blendera lub wałka. Do rozdrobnionych

Domowy Smak Jedzenia
Prosty sernik 58

zmiksowanych ciastek owsianych z masłem, żeby było jeszcze szybciej, ale jeśli ktoś ma więcej czasu to polecam zrobić domowy kruchy spód. Składniki (forma 24 x 24 cm): Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek ksylitolu 180 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)wiaderka 3/4 szklanki ksylitolu/erytrytolu/cukru 200 ml gęstego mleka kokosowego light 5 jajek 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek 60 g) Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka Wykonanie: Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i połączyć składniki w gładkie

Healthy food explorer
Kapuśniaczki 1063

Puszyste ciasto, cudowny smak i prostota wykonania. Sprawdź przepis na kapuśniaczki! Składniki Farsz 2,5 kg kapusty kiszonej 4 cebule 1,5 kg pieczarek sól pieprz vegeta Ciasto 5 szklanek mąki 100 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 2,5 szkl mleka Przygotowanie Kapustę kiszoną namoczyłam na noc, następnie zmieniłam wodę i zagotowałam. 4 cebulki pokroiłam(...)odparowania wody i dodałam ugotowaną kapustę. Doprawić vegetą, pieprzem i solą wedle uznania. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać sól i cukier, a na koniec mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Robić kapuśniaczki, zawijać wedle uznania. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem. Piec na złoty kolor w 180 C przez około 20 minut. Autor przepisu: Andżelika The post

Wasze Przepisy
Drożdżowe trójkąty z kapustą i grzybami 79

roku, na święta - zamiast tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, wynalazłam przepis na drożdżowe trójkąty z kapustą i grzybami. Pychota! Ciasto jest cieniutkie, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Z oryginalnego przepisu, znalezionego na blogu " pysznieprzepysznie.pl " wykorzystałam tylko wytyczne co do ciasta, które jest bezdyskusyjnie wspaniałe - ale farsz dobrałam sama, ponieważ brakowało mi w nim urozmaicenia. W moim farszu(...)oprócz kiszonej kapusty, znajdziecie dodatkowo suszone grzybki, jabłko i suszoną żurawinę. Składniki na ciasto: 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej ty 550 1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 białko Składniki na farsz: 20 g suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty,  1 cebula

Świat Domowej Kuchni
Pierniczki 70

przepis na pierniczki Katarzynki szykowane z innych, świątecznych wzorów foremek. Pierniczki z tego przepisu nie zawierają mleka ani masła. Są szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma potrzeby odkładania ciasta do lodówki – wystarczy wyrobić ciasto i od razu wykrawać dowolne kształty. Pierniczki z przepisu wychodzą puszyste i miękkie. To prosty przepis na domowe pierniczki, które poleżą kilkanaście dni w specjalnym(...)połączenia. Wbijam całe duże jajko – waga do 80 g. Możesz użyć dwóch mniejszych. Wlewam 200 g płynnego miodu, czyli około pół szklanki o pojemności 250 ml. Całość wyrabiam. Ciasto powinno być elastyczne i plastyczne. Porada. Jeśli Twoje ciasto jest za bardzo zbite i twarde, wlej odrobinę zimnej wody. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół

Zasmakuj Kuchni