Proste ciasto z malinami 146Mamy już wiosnę, ale pogoda niestety nie dopisuje, więc warto sobie umilić dzień jakimś ciastem z owocami. U mnie padło na maliny, więc dzielę się przepisem na takie pyszne, puszyste i bardzo proste do wykonania ciasto. Ciasto jest lekkie, wilgotne i doskonale sprawdza się jako deser do kawy. Można je też śmiało podać na świąteczny stół. Składniki: 2 szklanki(...)składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następne dodać maliny (mogą być nierozmrożone) i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Formę keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto i piec przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka
Healthy food explorer
Paluszki chlebowe, czyli włoskie grissini 145Grissini, czyli włoskie paluszki chlebowe. Doskonała wytrawna przekąska czy jako przystawka przed głównym daniem. Robione ze zwykłego ciasta na pizzę nie powinny przysporzyć problemów nawet niedoświadczonym kucharzom. Można dodać do nich odrobinę soli morskiej, kminku lub innych ulubionych przypraw. Chrupiące, w środku mięciutkie. Po prostu pyszne. Składniki: 250 g maki chlebowej typ 750 170 ml letniej wody 2 płaskie łyżeczki(...)ulubione zioła Paluszki chlebowe czyli włoskie grissini – przepis Paluszki najlepiej i najszybciej jest wyrabiać w mikserze planetarnym. Można to jednak zrobić również ręcznie, tylko pamiętać należy, aby wyrobione ciasto było idealnie gładkie, sprężyste i lśniące. W głębokiej misce wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i dokładnie zagnieść. Następnie należy odstawić przykryte ściereczką ciasto w ciepłe miejsce na około
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik Rafaello na zimno + film 121Sernik Rafaello na zimno to rewelacyjny pomysł na świąteczny stół, doskonała propozycja dla amatorów kokosu i ciast bez pieczenia. Nie poświęcisz zbyt wiele czasu na jego przygotowanie a Twoi goście będą zachwyceni. składniki na tortownicę 26 cm spód ciasta 400 g wafelków kokosowych z masą opcjonalnie 30-50 g rozpuszczonego masła masa serowa 500 g serka mascarpone(...)wiaderka 200 g śmietany 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 opakowanie śmietan – fixu ( 9 g ) 2-3 łyżki cukru pudru 200 g białej czekolady 150 g wiórków kokosowych wierzch ciasta 50 g wiórków kokosowych 11-12 sztuk kulek Rafaello przepis W misie miksera umieszczamy wafelki kokosowe z kremem, wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie potrzeby dodajemy rozpuszczone
Smakowite Dania
Babka cytrynowa z polewą cytrynową 142Babka cytrynowa z polewą cytrynową to nasze weekendowe ciasto do kawy. W tym roku większość naszych wypieków związanych z Wielkanocą ma cytrynowe nuty, dlatego też z chęcią sięgnęliśmy po przepis przesłany nam przez @evvkamarchevvka . Babka jest bardzo cytrynowa, podoba nam się także pomysł na polewę, która wsiąka w ciasto, nadając mu większej wilgoci, a na wierzchu zastyga, tworząc cytrynową skorupkę(...)obrotach. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie partiami wsypywać do masy, w dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Wlać sok ze skórką z cytryny, wymieszać. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem
niecodziennikpary
Kruche babeczki z czekoladą, konfiturą z porzeczek, kajmakiem i bitą śmietaną 129prostu sama słodycz - kajmak, czekolada i bita śmietana, których słodki smak przełamuje lekko kwaśna konfitura z porzeczek. Kruche babeczki z czekoladą, konfiturą z porzeczek, kajmakiem i bitą śmietaną Składniki: Ciasto: 1) 250 g mąki pszennej 2) 120 zimnego masła 3) 1 jajko(...)porzeczek 5) 50 g czekolady gorzkiej 6) 50 ml śmietany 30 % Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Następnie ciastem wylepiamy foremki do babeczek i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, w razie potrzeby odcinamy wystające końcówki ciasta. Spody babeczek nakłuwamy
Na kulinarnym poligonie
Lekkie ciasto piaskowe 144szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła + niewielka ilość do wysmarowania formy cukier puder do posypania ciasta Sposób wykonania: Jajka wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześniej, tak aby były w temperaturze pokojowej. Podłużną forę smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Masło wkładamy do rondelka i topimy(...)koniec miksowania dodajemy cukier waniliowy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy bezpośrednio do masy jajecznej. Miksujemy na małych obrotach. Stopione, gorące masło wlewamy do ciasta małym strumieniem cały czas miksując. Masę przekładamy do formy. Pieczemy przez 30 minut w 160°C. Następnie zwiększamy temperaturę do 170°C i pieczemy przez kolejne 20 minut. Po upływie tego
Qchnia po prostu
Drożdżowe z orzechami 117pewno znacie cinnamon rollsy. To jest więc jeden taki wielki rolls, ale bez cynamonu. Ciasto to samo, co na brioszkę , ale w środku z dodatkiem sporej ilości masła i orzechów nerkowca. Takie miałam akurat w domu i je wykorzystałam. Są miękkie i jednocześnie kruche, ale można użyć każdych innych. Albo migdałów. W ostatnim czasie fascynuje mnie o wiele bardziej(...)włączam funkcję samowyzwalacza. W telefonie mam aplikację zsynchronizowaną z aparatem. Telefon mam przy sobie i widzę podgląd zdjęcia na ekranie. Klikam "zrób zdjęcie" i mam dwie sekundy na posypanie ciasta cukrem pudrem. Dużo przygotowań, jeszcze więcej sprzątania. Czasami się zastanawiam, jak kiedyś dzieci będą wspominały to moje hobby... czy będę matką- pasjonatką, która robiła bałagan i ustawiała wszystkie akcesoria
bistro mama
Babka piaskowa / Polish Bundt Cake 124Babka piaskowa Tradycyjna babka piaskowa to pyszna wielkanocna babka cytrynowa , która zawsze się udaje. Jej składniki można zmieniać w zależności od tego jaką strukturę ciasta chcemy uzyskać. Wilgotna babka piaskowa ucierana na maśle to idealne ciasto na Święta. Zobaczcie przygotowanie babki krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Dzisiejsza babka piaskowa(...)dotyczy to przede wszystkim masła i żółtek), ale na etapie dodawania mąki i piany mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie mąki to częsta przyczyna zakalca w ciastach ucieranych. Moja wilgotna babka piaskowa to stary sprawdzony, klasyczny przepis na babkę - liczy sobie ponad 70 lat, znalazłam go w starym wydaniu Kuchni Polskiej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty
Lekcje w kuchni
Waniliowa babka łyżką mieszana 158Waniliowa babka łyżką mieszana Lubicie babki? Ja uwielbiam. Tak pyszne i zarazem tak proste w przygotowaniu. Dziś mam dla was przepis na szybką waniliową babkę. Do przygotowania ciasta wystarczy wam łyżka i kilka podstawowych składników. Babka z tego przepisu jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Możecie śmiało wzbogacić ją o dodatek ulubionych bakalii (mała garść) czy czekolady. Waniliowa babka(...)produktów do wypieków. Polecam wam tu zakupu w sklepie domowykoszyk.pl Kupiłam tam m.in. foremki na babkę i pasztet, foremki na muffinki, patyczki do szaszłyków (ja głównie nimi sprawdzam czy ciasto jest już gotowe), ściereczki (bez nich w kuchni ani rusz) i inne produkty do pieczenia. W sklepie domowykoszyk znajdziecie też chemię domową, akcesoria do sprzątania i wiele innych przydatnych produktów
Słodkie okruszki
Zapiekanka z ciasta francuskiego 159Rewelacyjna w smaku zapiekanka z ciasta francuskiego mięsa mielonego i pieczarek. Świetnie się sprawdzi na obiad, kolację czy na imprezę. Bardzo łatwa do zrobienia z prostych składników a efekt przepyszny. 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 gramów mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 300-350 gramów pieczarek 1 większa cebula 150 gramów żółtego sera typu gouda lub mozzarella sól pieprz ząbek czosnku(...)Następnie dolewamy odrobinę wody i dusimy do momentu aż mięso zmięknie. Gotowy farsz pozostawiamy do wystudzenia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do przestudzonego farszu. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie rozkładamy po całej powierzchni farsz i zwijamy zaczynając od krótszego brzegu na zakładkę o szerokości jednej trzeciej długości ciasta Brzegi dokładnie zlepiamy, nacinamy w kilku miejscach
Andzia Pichci
Chrupiące bułki jogurtowe 175jajko 2-3 łyżki mleka Do posypania bułeczek możemy użyć: ziarna słonecznika, suchy mak, czarnuszkę, sezam *** Masło rozpuszczamy i odkładamy do przestudzenia *** *** Następnie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do dużej miski *** *** Całość mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem) *** *** Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!) *** *** Bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem *** *** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia
Blog z Apetytem
Orzeszki - ciasto 398kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, owocowe - co tylko podpowie nam fantazja. Pomimo tego iż orzeszki nie należą do ekspresowych wypieków, to warto znaleźć chwilę, ponieważ smak wynagrodzi włożony trud :) Przepis na ciasto ze strony Obiad gotowy! Składniki (około 120 połówek): 2 jaja 100 g cukru 200 g miękkiego masła kilka kropli olejku migdałowego/ekstraktu 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki(...)Przygotowanie: Jaja umieścić w misie miksera wraz z cukrem i utrzeć, dodać miękkie masło, olejek i ponownie utrzeć. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości połowy orzecha włoskiego - trzeba wyczuć wielkość i dopasować do swojego urządzenia do wypiekania - wypiekacza elektrycznego, patelni na palnik gazowy czy małe pojedyncze foremki
Kocham..lubię..gotuję..
Chałka 146gorące)- dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na ok 15 minut. Do misy miksera przesypać mąkę i dodać sól. Dodać drożdże i wymieszać całość. Zamontować hak do ciasta drożdżowego. Dodać masło i rozbełtane jajko, wyrabiać ciasto przez ok 10 minut. Można oczywiście też wyrabiać ręką, tylko zajmie to trochę więcej czasu. Podsypać mąką, chwilę wyrabiać jeszcze. Miskę wysmarować(...)oliwą, przełożyć do niej ciasto i podsypać wierzch mąką, przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrastania. Stół albo matę do ciasta wysypać mąką, przełożyć ciasto, ugniatać przez chwilę i podzielić je na dwie części, a każdą z części na 3 kawałki. Z każdego kawałka zrobić długi wałek (ok 40 cm) i ułożyć dwie chałki w formie warkocza
Smaczny zeszyt
Czekoladowy grysikowiec na herbatnikach 180Grysikowiec na herbatnikach to błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu ciasto na zimno. Nie wymaga długiego czasu chłodzenia i wyszukanych składników. Taki domowy sposób na mały głód. Jeśli jeszcze dodam, że jest bardzo smaczny, to już niewiele brakuje aby stał się ciastem idealnym. I byłby takim, gdyby nie to, że za szybko znika z talerzy. Ja swój przygotowuję w wersji(...)wrzenia i zdejmuję z ognia. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, na którym układam warstwę herbatników. Na herbatniki wylewam gorącą masę i układam drugą warstwę herbatników. Odstawiam do wystudzenia. Ciasto już po około godzinie jest dobre do jedzenia. Jednak najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną. Smacznego :) Po więcej prostych i smacznych przepisów na ciasta zapraszam do mojej zakładki CIASTA
Kuchnia z widokiem na ogród
CIASTO BEZ PIECZENIA 134CIASTO BEZ PIECZENIA ALA NAPOLEON W dzisiejszym poście zapraszam do przygotowania bardzo pysznego i nie wymagającego gotowania ciasta. Ciasto to, na Ukrainie nazywa się "leniwy napoleon". W smaku troszke przypomina polska napoleonke. Jest bardzo smaczne, polecam wyprobowac przepis. Składniki na prostokatna forme o wymiarach 34х24 cm: ok 1/2 kg ciastek palmiery ( na Ukrainie te ciastka nazywaja sie uszkami(...)mleka 5 lyzek maki (plaskich bez gorki) 4 jajka 1,2 szkl cukru* 3 lyzki mleka zageszczonego slodzonego* 1 cukier waniliowy lub kilka kropel olejku waniliowego 100 g masla * ciasto to mozemy robic bez mleka zageszczonego, wtedy dajemy wiecej cukru -1 szklanke. Sposób przygotowania: 1. Do garnka z grubym dnem wbijamy cale jajka ( najlepiej wybrać garnek odporny na przepalenia). Dodajemy
Kulinarnie z Polką na Kresach