Duża domowa pizza z prostymi dodatkami 228odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól, ulubione przyprawy (opcjonalnie) i nasze rozdrobnione drożdże. Wszystko mieszamy chwilę łyżką, a następnie wyrabiamy ręką tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę. Miskę smarujemy lekko olejem. Wkładamy do niej nasze ciasto i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie(...)ciasto powinno podwoić swoją objętość. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy go lekko olejem i wykładamy na papier nasze wyrośnięte ciasto. Naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy sosem, posypujemy delikatnie serem, układamy nasze pokrojone dodatki: schab, pieczarkę, ogórek i paprykę. Posypujemy wszystko resztą sera. Pizze pieczemy w nagrzanym do 240 stopni piekarniku do ładnego zarumienienia, około
Słodkie okruszki
Piernik marchewkowy 120Jeśli nie udało Ci się przygotować ciasta na piernik dojrzewający, to nic straconego, poratuje Cię przepisem na prosty i szybki piernik marchewkowy. jest bardzo łatwy do przygotowania, w środku ma rodzynki i orzechy, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę, albo przygotować ze 2 dni przed świętami - wtedy przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w pojemniku, żeby(...)wysechł. Piernik marchewkowy Piernik marchewkowy z orzechami Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o dł. 11 cm Składniki Ciasto:⠀ 3 jajka⠀ 1 łyżka miodu ⠀ 110 g cukru trzcinowego ⠀ 6 łyżek oleju 1 średnia marchewka 230 g mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika⠀⠀ 1 łyżeczka proszku do pieczenia⠀ 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatity
Sernik Izaura. 146Sernik Izaura. Jest to pyszne i ładnie wyglądające ciasto . Znakomite połączenie kakaowego spodu i sernika . To ciasto jest idealne na Święta, a także na spotkania rodzinne. Cóż za smak i wracać do tego przepisu. Chociaż składniki tego sernika są proste jest on onieśmielający. Idealny sernik na Boże Narodzenie. Jest to znakomity sernik z lat 80. Kakao jest bogate w przeciwutleniacze(...)powstanie gładka, aksamitna masa. Masę twarogowa delikatnie przełóż na masę kakaową. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz przez 60 minut. Gdy czas pieczenia minie, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto by ostygło. Wyciągnij sernik z piekarnika i następnie polej ciasto płynną masą kakaową, którą wcześniej odlałaś do szklanki. Smacznego. Robienie sernika jest łatwiejszy niż myślisz! Przygotuj sernik Izaura na kakaowym
Zdrowy Styl Joanny
Owsiane ciasteczka z porzeczką - bezglutenowe 160Ciasteczka do mleka zawsze są sopko. W takim nastroju śmiało można położyć je na parapecie dla Mikołaja, a tak serio możecie je robić codziennie i nie są typowo świąteczne. Ciasto wymaga godziny schłodzenia, dlatego zaplanuj siebie z wyprzedzeniem jego przygotowanie. Składniki: 2/3 szklanki cukru 240 g miękkiego masła 250 g mąki owsianej 1 jajko 50 g dżemu porzeczkowego Cukier(...)puder do oprószenia Przygotowanie: Cukier, masło, jajko i mąkę zagnięć. Ciasto owiń folią i umieść w lodówce na godzinę do schłodzenia. Rozgrzej piekarnik na 180 C. Blachę wyłóż papierem pergaminowym. Na blachę ułóż 6 ciastek. Ciasto na ciasteczka uformuj za pomocą lekko zwilżonych dłoni, najpierw uformuj kulkę ok 1,5 cm, następnie rozgnieć kulkę
Niezły Młynek
Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami 134Pyszne ciasto z dużą ilością czekolady i zatopionymi całymi gruszkami. Bardzo polecam ten przepis! Nigdy nie wyjdzie Wam zakalec! Ciasto jest puszyste i mięsiste, aromatyczne i pyszne! SKŁADNIKI: - 200g mąki - 4 jaja -360 g mąki - 150 g cukru - łyżeczka sody - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao -2 łyżki powideł -150 ml maślanki - szczypta soli - łyżeczka przyprawy do piernika(...)sztywno z solą i dodaj do masy, wymieszaj łopatką. 6 gruszek obierz ze skórki, obetnij na równo "dupki" tak aby stabilnie stały w tortownicy. Gruszki ustaw w tortownicy, zalej ciastem dookoła. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do suchego patyczka. U mnie 175 stopni 1h 20 min, grzanie góra- dół. ciasto studzimy. Polewamy stopioną czekoladą posypujemy orzechami laskowymi. Gotowe
SMYKWKUCHNI
Świąteczne ciasto czekoladowe 143świątecznym stole bardzo efektownie będzie wyglądać ciasto czekoladowe. Nie jest ono zbyt często wykonywane, chociaż wbrew pozorom, wcale nie jest trudne do zrobienia. A cały trud włożony w jego przygotowanie na pewno się opłaci. Wygląda bowiem rewelacyjnie i bardzo dobrze smakuje. Składniki na ciasto 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 80 g masła(...)czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 25 g masła Dekoracje . gotowe słodycze Świąteczne ciasto czekoladowe – przepis Do rondelka wkładamy pokrojone masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, tak żeby się nie przypaliło, aż składniki się dobrze roztopią. Po czym zdejmujemy z ognia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mikołajkowe ciasteczka z budyniem i makiem 146poduszeczki wypełnione kremowym budyniem z cynamonem i makiem to pyszny wstęp do świątecznych łakoci :) Pyszne, urocze i bardzo świąteczne! Śmietankowy budyń z nutą cynamonu przyjemnie przenika przez kruche warstwy ciasta, lekko chrzęszcząc pod zębami ziarenkami maku, które wprowadzają odrobinę świątecznego zamieszania. Te ciasteczka to pyszna zabawa, do której spokojnie można zaprosić najmłodszych, sklejając krucho-kremowe przekąski dla brodacza w czerwonej(...)serca i z uśmiechem stają się najdroższym skarbem. Jeżeli zatem masz ochotę zapakować kilka ciastek i wręczyć bliskiej osobie, nie zapomnij dodać szczypty miłości do budyniowego kremu i zagnieść ciasta z łyżką serdeczności i troski :) Mikołajkowe ciasteczka z budyniem i makiem na ok. 10 ciastek Potrzebujesz: 300g mąki 120g masła lub oleju kokosowego 6 łyżek zimnej wody szczypta soli
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Królewiec z makiem 161Królewiec, zwany także plackiem hetmańskim to ciasto, które poznałam na studiach, robiła je moje współlokatorka, a mi posmakowało i także zaczęłam robić je w swoim domu. Wymaga trochę pracy ale smakuje świetnie, a do tego można je upiec wcześniej, dzięki temu, że krem jest gotowany nie psuje się i długo zachowuje świeżość. Powiedziałabym nawet, że po kilku dniach smakuje lepiej(...)Dziś chciałam Wam zaproponować świąteczną wersję tego pysznego ciasta, do tradycyjnego biszkoptu dodałam mak, który przyjemnie chrupie, a oprócz kremu do ciasto posmarowałam kwaskowatym dżemem, który świetnie przełamuje smaki miodowych placków i słodkiego kremu. Zanim przejdę do przepisu chciałam Wam polecić (jeśli jeszcze nie korzystaliście) personalizowane video od Mikołaja - moja Zuzia dostała taki filmik już w ubiegłym roku
Cynamonowe szczęście
Kruche herbaciane ciasteczka z rooibos, pomarańczami i czekoladą 119soli 2 łyżeczki herbaty Rooibos (u mnie mieszanka rooibosu, pomarańczy z wanilią i miodem) 20 ml soku z pomarańczy (można pominąć) kandyzowana skórka z pomarańczy – 50 g do ciasta, 50 g do dekoracji 100 g ciemnej czekolady Wykonanie W misce miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na krem. Wbijamy jajko, opcjonalnie sok pomarańczowy i jeszcze chwilę ucieramy. W osobnej(...)misce mieszamy mąkę, herbatę Rooibos i sól. Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, mieszamy. Dodajemy suche składniki do maślanego kremu i ucieramy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lepkie. Ciasto wykładamy na podsypaną lekko mąką stolnicę, dzielimy na dwie porcje. Z każdej porcji formujemy wałek o średnicy około 5 – 6 cm i zawijamy
Tajemnice Smaku