ciasto - 162907 przepisów (strona:2681/10861)

Ciasto z jagodami na oleju 229

Sezon jagodowy dalej trwa, więc zapraszam na szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne ucierane ciasto z jagodami. Puszyste, lekko waniliowe i od jagód delikatnie wilgotne. Ładnie i apetycznie wygląda w jagodowe kropeczki. Ciasto pieczemy w dużej blaszce, więc nie jest wysokie i za dużo nie rośnie. Wspaniałe do szklanki mleka, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)czas delikatnie mieszając łyżką lub najlepiej szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać w 3-4 partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6. Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i posypać cukrem wanilinowym. Wyłożyć je równomiernie na wierzch ciasta i blaszkę

Mała Cukierenka
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 215

jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, 1 żółtko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Do podania: piwo pszeniczne(...)stylu weissbier, sałatka śródziemnomorska (sałaty, pomidory, oliwki, oliwa). Przygotowanie: Ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło starte na tarce i rozetrzeć palcami. Jajko i żółtko rozmącić z wodą, dodać do mąki, zagnieść ciasto krótko wyrabiając żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę

SzczyptaSmaQ
Zdrowe ciasteczka dla dzieci 250

maluchach, ale na pewno zasmakują też dorosłym. Nie mam dużego doświadczenia w wypiekach bezglutenowych, ale im więcej czytam takich przepisów, tym bardziej podziwiam kreatywność – okazuje się, że ciasto da się upiec niemal ze wszystkiego :) Ciasteczka migdałowe, które chciałabym Wam zaproponować są zrobione na bazie mąki migdałowej, czyli po prostu zmielonych migdałów. Dodałam jednak do ciasta trochę mąki pszennej, żeby(...)łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczy Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy miękkie masło, jajko i skórkę otartą z połówki dobrze umytej (można też ją sparzyć) pomarańczy. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Masło w cieście powinno dobrze się schłodzić i nieco stwardnieć, wtedy łatwiej będzie rozwałkować ciasto

Ciastkozercy
Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską 150

Prawdziwa włoska pizza z szynką parmeńską, na cienkim chrupiącym cieście, a nie żadnym „hamerykańskim”. Do szczęścia przy niej zabrakło mi jedynie odpowiedniego pieca opalanego węglem. Składniki: Ciasto: • 250 g mąki pszennej • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant • 1 pełna łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy(...)wody, dodać 3 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać sól, resztę ciepłej wody i oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić (10 do kilkunastu minut), aż powstanie elastyczna, gładka masa. Włożyć np. do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno powiększyć swoją

Pociąg Do Kuchni
Ptysie z kremem pina colada 246

żelatyny 150 ml likieru Canari pina colada 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Trzymać na ogniu i mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciastem napełniać(...)worek cukierniczy z końcówką gwiazdki i na blasze wyłożonej papierem wyciskać okrągłe porcje ciasta. Nie za blisko siebie, ponieważ ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 30-35 minut. W trakcie pieczenia przez co najmniej 20 minut nie otwierać piekarnika. Upieczone ptysie wystudzić na metalowej kratce. Krem: W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Zimną kremówkę ubić

Ala piecze i gotuje
domowe proziaki z piekarnika wg babci Zosi 297

naturalnego 1 łyżeczka soli ok. 250 ml maślanki wykonanie: Mąki wsypujemy na stolnicę, dodajemy sodę oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, miód oraz stopniowo maślankę i zagniatamy elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 – 1,5 cm, wykrawamy placuszki dowolnego kształtu. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 492

Wspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach Składniki: Ciasto: 6 jajek 120 g mąki tortowej 13 dag cukru 2 czubate łyżki ciemnego kakao 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 100 ml nalewki(...)litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Wierzch: 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa 25 dag borówki amerykańskiej Sposób wykonania : Ciasto: Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy, dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem

Wanilia i Kardamon
Pączki 193

budyniowy, do nadziewania Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba(...)Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy  6,5  - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia

Motylkowa Kuchnia
Sernik Krakowski 179

wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko(...)spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), po nakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut do do ze złocenia. Składniki na masę

Motylkowa Kuchnia
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 213

nią jest kolorowa tarta warzywna połączenie cukinii, marchwi, czerwonej papryki z nutą tymianku, czosnku, gałki muszkatołowej oraz  parmezanu. Pyszna na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI :  ciasto kruche (24 cm blaszka) 300 g mąki pszennej (450 używam) 150 g masła  90 ml zimnej wody  szczyptę soli  farsz   2 cukinie średnie  5 marchwi(...)smaku  świeżo zmielony pieprz do smaku  tymianek 4 gałązki  czosnek 2 ząbki  parmezan do posypania ok 3 łyżki   SPOSÓB WYKONANIA   CIASTO Mąkę przesiewamy, dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli, gdy już połączymy mąkę  z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny

Basia w kuchni
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 191

przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm  Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem(...)wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku.  Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej

SzczyptaSmaQ
Sernik złota rosa (sernik z rosą) 156

Dziś znowu piątek, jeszcze tydzień i znowu będziemy obchodzić święta. Pomimo tego, że już za chwilę w domu będzie pełno różnorodnych wypieków, nie mogę sobie odmówić ciasta na niedzielę - dziś będzie to sernik złota rosa, który zawsze się udaje. Poza tym wygląda naprawdę fajnie na stole, dzięki pianie z białek i rosie, która przepięknie wyskakuje na złociście przypieczonym wierzchu. Jeśli(...)budyń śmietankowy 2 całe jajka 4 żółtka Olejek waniliowy lub cytrynowy Wykonanie: Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, następnie do sera stopniowo dodajemy resztę składników i wszystko razem miksujemy. CIASTO: 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 małe jajko 10 dag margaryny, roztopić 1 czubata łyżka smalcu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto

psgotujemy
Sernik z serków homogenizowanych 687

było u mnie tym razem z serkami homogenizowanymi :) Sernik z nich wyszedł bardzo lekki, kremowy i delikatny. Dla wszystkich smakoszy słodkości to przepis godny wypróbowania. Smacznego!   Składniki [ciasto]: 3 szklanki mąki ¾ kostki stopionej i przestudzonej margaryny ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 żółtka Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki razem wyrabiamy tak jak kruszonkę. Całość dzielimy(...)smarujemy tłuszczem, spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki obsypujemy bułką tartą. Mieszamy razem serki, cukier i budyń, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy na spód, potem na ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z pieca i dobrze schładzamy

psgotujemy
Sernik krakowski 279

przygotowań, ale oczywiście nie tylko. Bowiem sernik ten nadaje się zarówno od święta, jak i na co dzień, ot tak po prostu do kawy. Zapraszam łasuchów do wypróbowania :) Smacznego! CIASTO - Składniki: 250 g mąki 125 g masła, schłodzonego 125 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko +dodatkowe żółtko do posmarowania wierzchu sernika Wykonanie: Do mąki dodajemy cukier, masło(...)jajko i siekamy je i szybko zagniatamy. Następnie wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie odkrawamy 2/3 ciasta, a pozostałą część wkładamy do lodówki. Odkrojoną część wałkujemy na placek o wielkości blaszki, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 min. SER - Składniki: 1 kg sera tłustego lub półtłustego

psgotujemy
Pierogi z kaszą gryczaną i mascarpone 295

proszku sól do smaku Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Dodać serek mascarpone i sok i skórkę a połowy limonki, sól i imbir. Całość wymieszać. Ciasto na pierogi: 150 g. mąki pszennej małe jajko 1/2 łyżeczki miękkiego masła około 1/2 szklanki gorącej wody  szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać jako, masło i sól - wymieszać. Stopniowo(...)dolewać wodę i mieszać ciasto łyżką. Jeśli ciasto okaże się zbyt zbite należy dolać nieco wody. Ciasto zagniatać tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie oprószyć blat lub stolnicę mąką, rozwałkować ciasto i wykrawać krążki ( od szklanki lub innego okrągłego naczynia). Na każdy krążek nakładać po łyżeczce lub więcej farszu ( tyle, aby łatwo było zlepić brzegi ciasta). Do dużego

apetytnapieczenie