ciasto - 164325 przepisów (strona:2676/10955)

Przebrzmiała Izaura czyli ciasto czekoladowe z masą serową. Mezalians polskiego murzynka z sernikiem. 220

początku '90 zarówno na polskich stołach jak i ...w telewizorach. Odzwierciedlenie popularności Isaury można znaleźć we fryzurach polskich pań, nadawanych imionach i...w starych zeszytach z przepisami na ciasta. Murzynek i sernik. Taki ciastowy mulat złożony z masy czekoladowej i masy sernikowej. Ciasto niemodne, trochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę. Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie spisywane(...)zeszytów i przekazywane prze babcie na świstkach papieru... Jutro niedziela więc...do piekarników marsz! Składniki: ciasto czekoladowe 1 1/2 szkl. mąki 1  szkl. cukru 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny/masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka 5 łyżek wody masa serowa 500-700 g sera białego 4 jajka 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła 1opakowanie

Fiolka w kuchni
Smaki wakacji.Jagodzianki. Bułeczki drożdżowe z jagodami. 234

tester jakości jagód: dobre! można piec... Składniki: ciasto: 500 gram mąki pszennej (połowa typ 550 zwykła, polowa chlebowej) 14 gram suchych drożdży pół szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka nadzienie: 400gram jagód cukier Wykonanie: 1. Zrób zaczyn: połowę ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki 2. Do miski wsyp przesianą mąkę(...)sól. Wbij jajko. Wlej pozostałe mleko. 3. Dodaj zaczyn i olej. 4. Wyrób ciasto. Powinno być miękkie i plastyczne. 5. Zostaw je  w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na 1h/1,5h) 6. Uderz w ciasto pięścią(odgazuj je) i krótko wyrób. 7. Ciasto podziel na 14 części. Uformuj w kuleczki. Zostaw na kwadrans. w tym czasie: 8. Umyj jagody

Fiolka w kuchni
CYNAMONKI-cinnammon rolls i brudna kuchenka 248

jeść INSPIRACJA: Siaśka. Nie żebym stosowała się do jej rad i sama je robiła. Ona je prawie całe zrobiła z pamięci gdy ja bajerowałam mojego współlokatora... Składniki na ciasto: 500g mąki 75g masła 1 szkl. mleka  25g świeżych drożdży 70g nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli Składniki na nadzienie: 1/2 szkl. nierafinowanego cukru trzcinowego 3 łyżeczki cynamonu 50 g masła(...)Wykonanie ciasta: 1.Zrób zaczyn (ciepłe/letnie mleko wymieszaj z łyżką cukru,łyżką mąki i drożdżami-uważaj by mleko nie było za gorące-wtedy zabijesz drożdże :( i odstaw w ciepłe miejsce 2.Rozpuść masło. 3.Do miski wsyp: mąkę cukier rozpuszczone lekko ciepłe masło wyrośnięty zaczyn 4.Zagnieć ciasto. 5.Odstaw do wyrośnięcia jakoś na godzinkę !!! ciasto możesz wsadzić do lodówki

Fiolka w kuchni
Marwitkowe ciasto marchewkowe - zdrowa słodycz 171

ciasto marchewkowe już dawno miałam ochotę, ale w lecie lepiej cieszyć się sezonem owocowym ;) Teraz przy okazji nowej akcji stwierdziłam, że to najlepsza okazja i zabrałam się za pieczenie marchewkowca. Jeszcze kilka lat temu sobie nie wyobrażałam połączenia ciasta z marchewką, ale to naprawdę strał w dziesiątkę i polecam wszystkim niedowiarkom :) Ciasto jest upieczone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i gryczanej(...)mimo wszystko wyszło bardzo puszyste. Orzechy, marchewka, cynamon... Jesień można jakoś przetrwać z takim połączeniem ;) Marwitkowe ciasto marchewkowe 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 i 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 opakowanie Marwitek (150 g) 1/2 szklanki ksylitolu 2 łyżki

FitKot
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym. 206

pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, a ciasto przestanie lśnić. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. NADZIENIE: 1 i 1/2 szklanki  puree z dyni 2-3 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże szczypty mielonego kardamonu      Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie

Rozpustne gotowanie
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 210

aktywnego ( dokarmionego ) zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, melasę,kminek, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało(...)dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki. Tak wyrobione ciasto  wkładamy do dwóch wyłożonych pergaminem foremek, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( wierzch chleba posypujemy

Miód i pieprz
razowy chleb pachnący kminkiem i melasą 167

łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, melasę, kminek, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody(...)powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki. Tak wyrobione ciasto  wkładamy do dwóch wyłożonych pergaminem foremek, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenków dłonią zwilżoną wodą

Miód i pieprz
Pizza wiejska 199

które lubi najbardziej. Dzisiejsza wersja powstała dość spontanicznie z produktów, które aktualnie były w lodówce. A wiejska, bo akurat mieliśmy swojskie ogórki kiszone, kiełbasę wiejską i mnóstwo cebuli.  Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki żytniej razowej 2 dag. drożdży szczypta soli Sos: 2 łyżki keczupu 2 łyżki(...)wymieszać ze sobą. Można dodać więcej czosnku lub bazylii, w zależności od upodobań. Mąkę przesiać, dodać do niej mąkę żytnią, sól, rozczyn i olej. Zagnieść i przez chwilkę wyrabiać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Po tym czasie ponownie wyrobić.  Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wtedy ciasto nie będzie przywierać do blachy i prościej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śliwkowe róże 251

mleka. Dzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :) Porcja na 12 róż Składniki   1 opakowanie ciasta francuskiego trochę powideł śliwkowych  do smarowania ok 12 śliwek twardych i słodkich Fajne rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie(...)plastry, ciasto tniemy na paski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin. Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :) Muffiny pieczemy w  piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być

Niezły Młynek
Tarta z brzoskwiniami! Bardzo łatwa! 251

kuchni lubię najbardziej. Patrzę na kosz z owocami w kuchni, otwieram lodówkę i już wymyślam co zrobię. Tak! zdecydowanie ten moment lubię najbardziej. Polecam Tarta z brzoskwiniami! SKŁADNIKI: NA CIASTO:  200 g mąki pszennej  1 jajo duże  łyżka jogurtu 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru brązowego Ciasto zagniatamy bardzo szybko. Wstawiamy do lodówki(...)brązowy max. 2-3 łyżki Brzoskwinie obierz ze skórki. Usuń pestki. Podziel na ósemki. Serek wymieszaj trzepaczką- rózgą z białkami, mlekiem, ziarenkami z laski wanilii i cukrem.  Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty. Ułóż brzoskwinie, zalej masą. Wierzch ciasta posypałam cukrem zmieszanym z proszkowanym migdałem i ziarenkami wanilii. Tartę pieczemy około 45 minut- 50 minut w temp 165 stopni

SMYKWKUCHNI
pachnący ziołowy chleb na kefirze 210

łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, bazylię, koperek, czosnek niedźwiedzi, oregano,szklankę kefiru, oraz sól.  Całość mieszamy(...)łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się do łyżki.  Tak wyrobione ciasto  wkładamy do wyłożonej pergaminem foremki, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( ponieważ jeszcze urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą, możemy jeszcze posypać ulubionymi nasionami ( ja posypałem czarnuszką, która dodaje całości ,rewelacyjnego zapachu i smaku

Miód i pieprz
Szarlotka z bezą . 202

bezą . No i oczywiście musiałam upiec i pokroić jeszcze ciepłą :) Chętnych zapraszam do degustacji :)                Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Platin http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 jajka(...)soku z cytryny   Wykonanie : Do miski wsypać mąkę z proszkiem  , cukier , cukier waniliowy , miękkie masło , jajka i wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.   Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia , będzie Wam się ją potem lepiej wyciągało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki tworząc w koło rant. Jabłka , brać , umyć i zetrzeć

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jogurtowe z jabłkami 341

Lekkie, puszyste ciasto z dużą zawartością naturalnego jogurtu i soczystych, kwaskowych jabłek. Smak podkreślają rodzynki, cynamon i przyrumienione płatki migdałowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko trzepaczka i duża łyżka, mikser stanowczo zbędny :-) Szybko i pysznie. Polecam!   Składniki: 700 g kwaśnych jabłek (Antonówka) 550 g naturalnego jogurtu greckiego 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 160 ml oleju(...)powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 50 minut lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można posypać ciasto

maniapieczenia
Karmelowa tarta z owocami dla zabieganych mam 197

przypadkiem. Tak podobno było również z tartą tatin, którą roztargniona (może zakochana?) kucharka próbowała uratować odwracając do góry dnem, po tym jak nieopatrznie ułożyła na dnie formy nadzienie zamiast ciasta. Historia historią, ważne jest natomiast, że ten rodzaj tarty jest super-przyjacielem zabieganych adeptów sztuki kulinarnej, z racji na prostotę wykonania. Jedyny trudniejszy moment pojawia się na samym końcu(...)powstała: Karmelowo – owocowa tarta zabieganych mam Składniki: 4 jabłka szklanka malin szklanka borówek amerykańskich (najlepiej z polskiej plantacji) 4 łyżki brązowego cukru 100 g masła 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego* Formę na tartę smarujemy delikatnie masłem. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Pozostałe owoce myjemy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier (podgrzewamy aż się rozpuści). Uwaga, jest nieprawdopodobnie parzący

Patchwork
Pizza na cienkim lub grubym cieście 232

oczywiście pyszną spróbujcie -na pewno też nie będziecie już szukać innego przepisu z tej jednej porcji wychodzi cała blacha duża piekarnikowa i pół drugiej(jeżeli chcemy na cienkim cieście,)jeżeli na grubym cieście to tylko jedna blacha duża piekarnikowa SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru(...)dodajemy rozkruszone drożdże,cukier,i wodę gorącą mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na ok 15min aż podrośnie następnie do reszty mąki dodajemy sól,olej i wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto oprószamy mąką przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przed wyrośnięciem po wyrośnieciu dzielimy na dwie części większą i mniejszą (jak chcemy na grubym cieście to całość

Swojskie jedzonko

Proponowane wyszukiwania