ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:161/224)

MLEKO FISTASZKOWE I SEREK Z FISTASZKÓW 182

Mleko roślinne w diecie beznabiałowej to znakomity odpowiednik zwykłego mleka krowiego. Jest lżejsze, dla mnie osobiście - smaczniejsze i obfituje w bogactwa, jakie skrywają w sobie te

W kuchni Karmel-itki
Sycąca sałatka z kurczakiem 939

Ta sałatka z kurczakiem to pyszna i sycąca propozycja zarówno na obiad, czy kolację, jak i na imprezę lub spotkanie rodzinne. Składa się z prostych

Alle Dobre!
Tebirkes czyli duńskie bułeczki maślane 69

Tebirkes to nazwa wielu bułeczek duńskich, zarówno słodkich jak i wytrawnych. To co ich łączy to duża ilość masła i charakterystyczny splot. Jak pisze Mirabelka u

Moje Małe Czarowanie
Krążki z manną i ziarenkami 78

Prosta propozycja pysznego deseru. Kilka składników i gotowe Chrupiący krążek ryżowy, słodziutka kasza i chrupiące ziarenka Co nam trzeba? Krążku ryżowe KUPIEC 1 szklanka mleka- dowolne

Latosiowydom
Wege burgery z marchewki i kaszy jaglanej 130

Już kiedyś publikowałam na blogu przepis na wege burgery z soczewicy, a tym razem pokusiłam się na przepis z Jadłonomi tylko na połowę porcji i z

Emskie Smaki
Chleb pszenny na drożdżach, dla początkujących piekarzy 156

pełnoziarnistej lub mąki pszennej chlebowej typ 750 (w tej ilości zawarta jest mąka do startera chleba) 1/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. otrębów owsianych lub pszennych 1/4 szkl. pestek słonecznika 1/4 szkl. pestek dyni lub pokrojonych na kawałki migdałów (ale nie płatków migdałów) 1/3 szkl. siemienia lnianego 1/4 łyżki soli 1/2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży(...)odmierzonej mąki) i 1/2 ciepłej wody, dokładnie zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Ja wstawiam miskę ze starterem chleba do piekarnika podgrzanego do 40 stopni (ale nie większej!!!).  Ciasto chlebowe: Pozostałe składniki chleba dokładnie odważyć i wymieszać w dużej misce. Gdy starter chleba podwoi objętość, dodać go do suchych składników chleba i dodać resztę wody (wg przepisu). Ciasto chlebowe

Codziennik Kuchenny
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 184

szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody; Garść ziaren słonecznika; Garść ziaren sezamu; Garść ziaren siemienia lnianego; Garść pestek dyni. Dodatkowo : Papier do pieczenia lub tłuszcz do wysmarowania keksówki. Szklanka = 250 ml. Kostka drożdży = 100 g Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć(...)robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i ziarna oraz pestki. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, przełożyć

Gospodyni Miejska
Ciasteczka jaglane z bananem i słonecznikiem, bezglutenowe 118

macie ochotę ich spróbować to śmiało do kuchni i pieczemy!. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 banan - 1/2 szklanki mleka - 4 łyżki miodu - 1/2 szklanki rodzynek - 1/4 szklanki słonecznika - 1/2 łyżeczki carry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki lnu mielonego - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - łyżka oleju kokosowego Produkty dobrej jakości znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę(...)miód i banana, blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, na przygotowane formy wyłożone papierem do pieczenia łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Czas pieczenia ok. 20 - 25 minut, pod koniec formę przekładamy na sam spód, aby ciastka dobrze się podpiekły od spodu

Apetyczna babeczka
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 146

zakwas żytni, jasny skład daje do myślenia i sprawia, że chleb ten jest po prostu zdrowy. Co w nim drzemie? Mąka orkiszowa pełnoziarnista: 60% , mąka żytnia typ 720: 10%, słonecznik łuskany : 16% , naturalny wysuszony zakwas żytni (mąka żytnia, kultura starterowa): 7,4%, siemię lniane: 4%, sól: 1,6% , naturalny słód żytni 1% Jak go przyrządzić? W prosty sposób, a właściwie(...)drożdży świeżych oraz mieszankę Orkiszowy Dobrodziej. Tyle. Najpierw rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy do mieszanki. Wyrabiamy 20 minut. Ja ustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka kolacyjna 68

Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka, która świetnie sprawdzi się na kolację. Składniki pierś z kurczaka 1 opakowanie mix sałat 1 opakowanie sera camembert albo

Wasze Przepisy
Muffinki dyniowe 77

Sezon na dynię trwa już od jakiegoś czasu, więc zapraszam Was dziś na muffinki dyniowo-marchewkowe. Są smaczne, zdrowe i idealnie nadają się na drugie śniadanie

To co lubię - gotuję i polecam
Najprostszy chleb z gara 99

Można kombinować z różnymi mąkami, ja piekłam już z dodatkiem żytniej i orkiszowej i za każdym razem zmieniam proporcje i dodaje to na co mam akurat ochotę np ziarna słonecznika, siemię lniane czy czarnuszkę. Chlebek długo pozostaje świeży, choć gwarantuję, że co najmniej pół zniknie jeszcze lekko ciepłe.   Składniki: 750 g mąki pszennej  25 g świeżych drożdży(...)się rozpuszczą dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto i znów odstawiamy na 30 minut. Garnek wraz z przykrywką wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy na 210 st. C. Gdy się nagrzeje ostrożnie przy pomocy pędzelka smarujemy jego wnętrze olejem. Wkładamy

Cynamonowe szczęście
Panierka paleo (bezglutenowa) 69

więc efekt jak na zdjęciu poniżej? Panierka paleo – panierka bezglutenowa – co i jak? Panierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane razem). Panierka paleo (bezglutenowa) – niektóre pomysły: wiórki kokosowe , mąka kokosowa płatki migdałowe, mielone migdały, mąka migdałowa łamane siemię lniane lub mąka lniana mielone(...)sól, pieprz, słodka papryka, chili, kolendra, czosnek w proszku, cebula w proszku, curry, mielony kmin rzymski… Teoretycznie panierkę można też przygotować używając innych nasion, jak np. sezamu czy słonecznika, jednak zawierają one bardzo dużo kwasu fitowego i/lub tłuszczów omega-6 , więc raczej nie zalecamy ich jedzenia. Dlaczego wykluczamy bułkę tartą? Zobacz: Zboża szkodzą . Najprostsza, najszybsza i chyba najtańsza panierka

PaleoSMAK
CHLEB NA ZAKWASIE Z ŻURAWINĄ 142

bloga Kuchnia Gucia i jest rzeczywiście bardzo smaczny. Pachnący i wilgotny nie zostawia śladów na nożu, co akurat dla mnie jest istotne. Miałam z nim sporo kłopotów – ciasto wyszło mi zbyt gęste i nie chciało wyrosnąć. Przerobiłam jeszcze raz dodając nieco wody i tadam jest Z lekkim poślizgiem prezentuję mój bochenek. Bardzo lubię pieczywo na zakwasie a dodatek żurawiny(...)chlebowej ( typ 720 ) 45 g wody 8 g soli 270 g łamanego żyta moczonego przez noc ( 135 g łamanego żyta i 135 g wody ) – u mnie mieszanka ziaren: słonecznik, siemię lniane i sezam 90 g suszonych porzeczek ( u mnie suszona żurawina ) W robocie z hakiem mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem porzeczek ( u mnie żurawiny ) 10 minut na pierwszym biegu

Pieguskowa Kuchnia
Pieczone buraki - dodatek do koktajli, obiadu, sałatek jak i ciast 176

przykryciem około 70-90 minut (im większe buraki, tym dłuższy czas pieczenia). Buraki przygotowane w poniższy sposób idealnie się obiera :) Ponadto pieczone buraki to baza idealna do koktajli, ciast, surówek jak i sałatek.  Składniki: buraki o podobnej wielkości naczynie żaroodporne Buraki umyć, odciąć końcówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w 180 ºC  przez około(...)Gotowe buraki ostudzić i obrać ze skórki. Do tych przepisów możecie wykorzystać pieczone buraki: 1. Sałatka z mieszanką sałat, pieczony burakami, czerwoną cebulką i gotowanymi jajkami. Całość posypana ziarnami słonecznika i polana sosem winegret wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej   (przepis  TUTAJ ) 2. Sałatka z pieczonymi burakami, fasolką szparagową i serem feta  (przepis TUTAJ ) 3. Carpaccio z pieczonymi

Ugotować

Proponowane wyszukiwania