Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny makowiec zawijany, ale nie z ciasta drożdżowego a z ciasta biszkoptowego. Makowiec jest bardzo smaczny, a ciasto delikatne i puszyste, i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: duża blacha z piekarnika o wymiarach około 34x30 cm 120 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około(...)cukru kryształ – niepełne ½ szklanki 250 ml 4 jajka rozmiar L ½ łyżeczki proszku dopieczenia szczypta soli masło do posmarowania papieru do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta przed zwijaniem masa makowa: 150 g maku mielonego z torebki – około 1 ½ szklanki 250 ml ¾ szklanki 250 ml mleka – 180 g 1 jajko rozmiar L około 40 g masła około 4 łyżek z górką
Uwaga Babcia GotujeNalewka śliwkowa, pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Nalewka, którą zrobicie w tym roku będzie idealna na następny sezon dlatego już dzisiaj przygotujcie jej więcej. Naprawdę warto
To co lubię - gotuję i polecamciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle i śliwki(...)stopni i piec do suchego patyczka - w zależności od rodzaju piekarnika, keks może się piec krócej lub dłużej niż przewidziany w przepisie czas, należy zawsze sugerować się wyglądem ciasta i sprawdzić patyczkiem stan jego upieczenia - upieczony keks wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić - wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię spożywczą lub w ściereczkę
Smakołyki Berenikisuche wióry. Tłuszczyk pełni tu ważną rolę, mięso po upieczeniu powinno być soczyste, miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Nie bez znaczenia jest też sos, słodko-pikantny BBQ ze śliwkami, dzięki któremu kanapka to prawdziwa petarda! Składniki: Szarpana kaczka: 4 nogi kaczki 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 2 gałązki tymianku(...)rwiemy na nieregularne kawałki Maślane bułki hamburgerowe: (Składniki na 8 bułek) ZACZYN: 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 CIASTO WŁAŚCIWE: 100 ml śmietany 30% 3 żółtka 80 g miękkiego masła 350 g mąki pszennej typ 500 ½ łyżeczki soli (5 g) białko do posmarowania sezam Przygotowanie: W misce (może być
Smakowity Blog Kulinarnyroślinnego (np. migdałowe/ryżowe, lub mleka) -5 łyżek maku niemielonego -ksylitol (ok 5 łyżek) -2 płaskie łyżeczki agaru (lub 4 łyżeczki żelatyny) Polewa czeko-śliwkowa -80g suszonych śliwek (lub daktyli) -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl. wody Orzechowe serduszka w malinowej posypce -100g orzechów ziemnych(...)ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy
Candy PandasCiasto idealne na imieniny, święta czy urodziny bo zawiera w sobie pyszne masy i nutkę alkoholu ;) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm (na blaszkę 24 x 24 cm podwoić składniki) Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Masa śliwkowa: 250 g śliwek suszonych, nie wędzonych 1 łyżka miodu (ewentualnie
Gotowanie...to proste !pasty orzechowej, które świetnie urozmaici smak ciasta. Jak udekorować świąteczny piernik? Aby piernik dojrzewający stał się ozdobą świątecznego stołu, warto go odpowiednio udekorować. Oczywiście w pierwszej kolejności należy oblać go solidną porcją polewy do ciast. Możesz wybrać taką przygotowaną na bazie czekolady lub tę robioną z masła i kakao. Wierzch ciasta możesz ozdobić skórkami cytrusów, orzechami, kolorowymi posypkami lub bakaliami(...)dojrzewania ciasta. Piernik powinien dojrzewać od 2 do 6 tygodni. Piernik dojrzewający: pieczenie i składanie ciasta Kiedy ciasto dojrzeje, podziel je na trzy równe części. Przygotuj blaszkę o wymiarach ok. 30cm x 40cm i wytnij kawałek papieru do pieczenia, pasujący do dna blaszki. Następnie rozwałkuj porcję ciasta na piernik dojrzewający, tak aby pasowała do prostokąta z papieru. Przełóż ciasto
okolicepalnika.plOk, śmiało mogę powiedzieć, że to jest moje popisowe danie. Gulasz z dzika już znacie, tym razem wjechała sarna. Porcja 6-10 Składniki: 1 kg
Niezły MłynekCrumble czyli zapiekane owoce pod kruszonką to deser, który sprawdzi się zarówno zimą - polany sosem waniliowym bądź jogurtem jak i latem z kulką lodów waniliowych
Moja kraina smakówKolejny przepis, który kojarzy mi się z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą
Oryginalny smakKolejny przepis, który kojarzy mi się z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą
Oryginalny smakLato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam stosunkowo delikatne ciasto, przypominające nieco coś pomiędzy Clafoutis a pieczoneym naleśnikiem , które pojawiły się już na Przepyszniku. Tym razem jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity z resztą(...)sezon na borówki chyli się ku końcowi, uspokoję Was, ponieważ Flaugnarde można jeść także z innymi owocami i będzie równie pyszne, polecam typowo jesienne, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki (suszonymi pasują idealnie!). Flaugnarde z borówkami 3/4 szkl. mąki pszennej 1 1/4 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 1 łyżeczka soku z cytryny ew. syrop klonowy 1/2 szkl. borówek masło
Przepysznik - BLW i nie tylkoMleczna polewa kolejny raz pojawia się w moim przepisie a to dlatego że idealnie pasuje do takich ciast, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polać je np. lukrem cytrynowym lub pomarańczowym. To już ostatni przepis przed Świętami Wielkiejnocy , tym samym chce Wam życzyć przede wszystkim zdrowych Świąt i radosnych w tym trudnym czasie. Spędźcie je w domu(...)jajka w temp. pokojowej kl. M 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100-150 g bakalii (śliwki suszone, rodzynki, orzechy, żurawina itp.) 2 łyżki mąki do obtoczenia bakalii 2 łyżki kandyzowanych skórek z pomarańczy kilka kropel esencji waniliowej Polewa mleczna: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka
Gotowanie...to proste !Kompot z gruszek Prosty przepis na kompot gruszkowy do słoików na zimę. Kompot z gruszek przepis na gruszki z cynamonem i goździkami. Taki kompot gruszkowy
Cztery Fajerysię pali w rękach i robi się bardzo przyjemna. Pomoc nie musi być bardzo wykwalifikowana, bo przy pierogach jest sporo prostych prac typu wyjmowanie z garnka, pilnowanie czasu, wycinanie ciasta szklanką. Pomocnik musi być tylko na tyle kumaty, żeby nie wylał na siebie garnka z wrzątkiem i żeby policzył ile nam pierogów wyszło.Potrzebujemy minimum 8 sztuk na każdą osobę(...)wersję bezglutenową kutii . 22.12 Dzień 5: Śledzie Wiadomo, że najlepszym deserem jest śledzior. Każdy ma swój ulubiony przepis. Od klasycznego z cebulą w oleju, po rolmopsy z suszonymi śliwkami , tatar ze śledzia i śledzie z wódką i cytryną . Bez śledzia nie ma świąt. Przechowujemy nasze śledzie w lodówce (najlepiej zalane olejem) i podajemy na ładnym talerzyku, gdy zabłyśnie pierwsza
Ugotowane pozamiatane