czekolady deserowej 50 - 70 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: 300 - 500 g śliwek, jagód, porzeczek lub innych ulubionych owoców cukier puder do posypania (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ciasto mieszane łyżką? W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać(...)łyżką. Mieszać tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długo nie mieszać, gdyż może to sprawić, że ciasto będzie dość twarde. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Po wierzchu posypać umytymi i osuszonymi owocami. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli owoce są kwaśne to, należy najpierw obtoczyć je w cukrze pudrze. Piec w piekarniku nagrzanym (góra
Kuchcik gotujebyłabym sobą ;-) No więc padło na śliwki, bo lubię je w każdej wersji :-) Trochę zamroziłam - będą w zimie do knedli albo do ciasta, a trochę przesmażyłam, ale nie na takie klasyczne powidła, tylko rzadkie śliwki, przypominające bardziej konfiturę. Są rewelacyjne! Nie za słodkie, z delikatnym posmakiem cynamonu. W zimie będą idealne na śniadanie. SKŁADNIKI 1,5 kg śliwek (najlepiej prawdziwych
Czary - gary w kuchniPyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami
cool and mintypieczenia - śliwki ok. 50-70 dag 1. Jaja miksujemy z cukrem, kolejno dodajemy mąkę, mleko, olej i proszek do pieczenia. 2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy połówki śliwek, można je posypać łyżką cukru. Czas pieczenia 60 -70 minut w tem 170 stopni
Apetyczna babeczkaponieważ w XVIII wieku używano do jego przygotowania głównie żytniej mąki, cukru i mleka. Z czasem przepis ten został wzbogacony o jajka, suszone śliwki i rum. Dzisiaj far breton jest nie tylko tradycyjnym ciastem regionu Bretanii, ale należy również do klasyków francuskiego cukiernictwa. Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 1 godz 10 min. Macerowanie: 1 godz. Porcja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzisiaj na moim insta stories pokazywałam Wam nasz szybki patent na zapiekane owoce dokładnie śliwki pod kruszonką migdałową. Zapiekane owoce idealnie smakują na śniadanie, jako deser czy podwieczorek. Są świetną alternatywą dla ciast i czasochłonnych deserów. Robimy je bardzo często jesienią w różnych wariantach, ale dzisiaj pogoda taka trochę jesienna więc poszły śliwki do piekarnika. Dokładny filmik możesz obejrzeć
SMYKWKUCHNIjuż ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaziemniaków 200 ml śmietany 36% masło klarowane do smażenia kilka suszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę(...)jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki pokrojone na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek. Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem
Kubki smakuDzisiaj pomysł na entremety/monoporcje w jesiennym wydaniu. Nadszedł czas śliwek i jabłek, które są idealne nie tylko do ciast czy przetworów , ale też do mini deserów. MONOPORCJA ŚLLIWKA Z JABŁKIEM W KARMELU Składniki: (na 8 porcji) insert/jabłko w karmelu: 1 jabłko 3 łyżki cukru 1/2 szkl ciepłej śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody mus śliwkowy(...)foremek silikonowych w kształcie półkul. Odstawiamy do zamrożenia. mus śliwkowy: Śliwki bez pestek podgrzewamy w garnku z odrobiną wody, kiedy zaczną się rozpadać miksujemy blenderem, a potem przecieramy przez sito. Mus studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem oraz serkiem mascarpone. Na końcu dodajemy mus ze śliwek. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, smarujemy nią boki większych foremek silikonowych w kształcie
Bon appetit mon amiePrzepis dla wszystkich co nie lubią zagniatania drożdżowego ciasta i w ogóle boją się drożdżowego, to się zawsze udaje, a ilość mąki jest tak dobrana aby warstwa ciasta nie była większa od warstwy nadzienia z owocami ;) Krótko mówiąc jeśli nie lubicie grubych ciach to ten przepis jest dla Was ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: 150 g przesianej, mąki(...)wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h 5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta jest niewiele, ale spokojnie rozciągnijcie je do boków :) 6. Następnie wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy odrobiną cukru i kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 7. Po lekkim podrośnięciu
Gotowanie...to proste !Pyszny, rozpływający się w ustach sernik z suszonymi śliwkami, powidłami śliwkowymi i ziarenkami z wanilii na spodzie z ciasteczek Oreo. Mniam <3 Sernik inspirowany jest
My Culinary Artcudownych suszonych owoców to nieodzowny ich element. Jedyne czego nie cierpię z suszonych owoców to kompot z wędzonych śliwek. Zapach wędzonki w serach i wędlinach jest super, ale nie w kompocie kojarzącym mi się ze słodkim zdrowym napojem. Keks świąteczny to ciasto na święta, które wytrwa na 100 % do drugiego dnia świąt i będzie równie pyszny co zaraz po upieczeniu(...)olejku śmietankowego 50 ml rumu lub kilka kropel olejku rumowego 100 g rodzynek, u mnie rodzynki Bakal 100 g suszonych fig, u mnie suszone figi Bakal 100 g suszonych śliwek, u mnie suszone śliwki Bakal 100 g suszonych moreli, u mnie suszone morele Bakal Wszystkie produkty na keks z bakaliami muszą być w temperaturze pokojowej. Bakalie siekamy i mieszamy
MamaOskarkamusem śliwkowym to kolejny przepis, który polecam nie tylko dla smakoszy serników, ale również śliwek. Wypróbujcie i na pewno się rozsmakujecie w tym jakże pysznym serniczku. W mojej wersji spód brownie, ale można zrobić swój wypróbowany SKŁADNIKI Ciasto brownie 60 g gorzkiej czekolady 50 g mąki 60 g masła 60 g cukru 1 jajko Masa serowa(...)uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę. Przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni ok. 7 -8 minut. Spód przestudzamy. Mus. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i wszystko umieszczamy w garnku.Dusimy na małym
W kuchennym oknie EwyKlasyczne jesienne ciasto - bardzo łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - i to przez kilka dni. Polecam wykorzystanie śliwek węgierek, które naprawdę dobrze komponują się z kakaowym smakiem. Ja przygotowałam to ciasto na weekendowy wyjazd ze znajomymi szukając czegoś co dobrze zniesie podróż i zachowa świeżość przez kilka dni. Zniknęło całe
Milion Smaków