ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:213/457)

Bezglutenowy chleb z chia i śliwkami 180

składniki się połączą wyrabiaj ciasto tą samą łyżką przez 10 minut, starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dodaj suszone śliwki pokrojone na pół lub na trzy części. Wymieszaj jeszcze raz delikatnie. Miskę z ciastem przekryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Formę do pieczenia natłuść olejem (ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cm.) i przełóż

Delicious Place
Tarta śliwkowa z budyniową pianką 141

Bardzo smaczna tarta z lekko kwaśnym posmakiem śliwek, który doskonale łączy się z pianką budyniową. Tartę piekłam w formie o średnicy 29 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru (u mnie trzcinowy) 3 żółtka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 kg śliwek 3 białka + szczypta soli 1 łyżka cukru (u mnie(...)tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Jeżeli formę do tarty wylepiacie ręcznie, to należy włożyć ją ponownie na 10 minut do lodówki, a dopiero później włożyć do piekarnika. Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki (jeżeli korzystacie z mrożonych, to odmrozić

Passions hobbies life
Łaciaty sernik z piernikami 137

Klasyczny, uwielbiany w naszych domach sernik w duecie z pachnącymi przyprawami korzennymi i nadzianymi śliwkami piernikami to doskonała propozycja dla fanów tego najpopularniejszego ciasta w zupełnie nowej odsłonie, którą warto wypróbować. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżeczki kakao 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku

Szalona Kuchnia Eweliny
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 118

nich mąki pszennej zamiast gryczanej, a w różnych regionach mają nieco inne nazwy i podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Ja najbardziej lubię(...)tylko hodowali jabłonie, ale także szczepili gałązki i tworzyli nowe odmiany. Jabłka trafiły do sadów królewskich i pod chłopskie strzechy. Od tamtej pory stanowią podstawę wielu polskich dań, ciast i kompotów. Największe w Europie sady na Mazowszu słyną z doskonałej jakości owoców. Pierwsze jabłonie sadzono na tych terenach w XVI wieku za sprawą królowej Bony, a tradycje sadownicze przekazywano

smakowitehistorie.com
Racuchy z jabłkami z przepisu babci 147

nich mąki pszennej zamiast gryczanej, a w różnych regionach mają nieco inne nazwy i podaje się je z innymi dodatkami – na przykład z powidłami. Również do ciasta – zamiast jabłek – można dodawać rabarbar lub śliwki. Na Podlasiu racuchy są jedną z potraw podczas wieczerzy wigilijnej. Racuchy robi się także na wytrawnie – na smalcu i podaje z kwaśną śmietaną. Ja najbardziej lubię(...)tylko hodowali jabłonie, ale także szczepili gałązki i tworzyli nowe odmiany. Jabłka trafiły do sadów królewskich i pod chłopskie strzechy. Od tamtej pory stanowią podstawę wielu polskich dań, ciast i kompotów. Największe w Europie sady na Mazowszu słyną z doskonałej jakości owoców. Pierwsze jabłonie sadzono na tych terenach w XVI wieku za sprawą królowej Bony, a tradycje sadownicze przekazywano

smakowitehistorie.com
Knedle ze śliwkami 197

śliwek 2 łyżki cukru cynamon mielony Wykonanie: Ziemniaki utłuc, utrzeć z żółtkami, wsypać obie mąki, sól do smaku i wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałek na stolnicy, podzielić na plastry i nakładać śliwki bez pestek, posypać cynamonem wymieszanym z cukrem i zlepiać pyzy. Zagotować wodę w garnku, dodać olej, posolić i wrzucać pyzy, a po wypłynięciu na powierzchnię gotować

Tradycyjna Kuchnia
Kubanka 240

łasuch ocenił to ciasto? Stwierdził, że jest ono najlepsze w tym roku. W sumie mamy dopiero marzec ale ocena wcale nie jest na wyrost. Ciasto jest bardzo smaczne, łączny w sobie słodycz czekolady, cierpkość śliwek i delikatny smak śmietany połączony z gorzkim kakaem. Myślę, że zachęcę was tym do wypróbowania przepisu. W mojej wersji ciasto upiekłam na spodzie z ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Knedle ze śliwkami 198

ziemniaki ( ugotowane najlepiej poprzedniego dnia, przecisnięte przez praskę ) śliwki ( dojrzałe, wydrylowane, opruszone cukrem; zimą można użyć mrożonych ) mąka pszenna ( dosypujemy stopniowo do uzyskania porządanej konsystencji ciasta ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka ( dla nie alergików ) Do miski wkładamy zmielone ziemniaki i wyrównujemy wierzch. Ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną wykładamy na pozostałe ziemniaki(...)puste miejsce uzupełniamy mąką pszenną i ziemnieczaną. Ewent. dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta urywamy kawałki, spłaszczamy na dłoni tworząc placuszki. W środek wkładamy śliwkę i łączymy brzegi tworząc kulkę. Delikatnie rolujemy na stolnicy tworząc okrągły kształt. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Wyciągamy

Atlas Smaków
Buchty ze śliwkami, czyli proste bułeczki maślane 138

pieczenia: 25-30 minut   Bułeczki maślane ze śliwkami - składniki: 60 ml mleka 10g świeżych drożdży 2-3 łyżki cukru 40g miękkiego masła 150g mąki pszennej 1 żółtko Dodatkowo: 6 śliwek węgierek Ponadto: 10-20g stopionego masła (można też użyć białka) cukier puder do posypania (opcjonalnie)   Bułeczki maślane ze śliwkami - przygotowanie: Do ciepłego, ale nie gorącego mleka należy(...)Całość dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, aby było puszyste i nieklejące się do dłoni. (W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki, ale nie za wiele.) Ciasto podzielić na 6 porcji (około 50g każda). W każdy kawałek owinąć uprzednio wypestkowaną śliwkę i uformować z niej okrągłe bułeczki. Bułeczki przełożyć

Di gotuje
Babeczki z czekoladą i migdałami 198

pomadą i bakaliami , moja tegoroczna propozycja to Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami, w ich środku ukryta jest suszona śliwka wcześniej namoczona w rumie. Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami są bardzo delikatne i kruche, z tego ciasta można też przygotować ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki . Przepis na 24 Babeczki z czekoladą i migdałami:. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej(...)kostkę masło. Wyrabiamy szybko ciasto mechanicznie. Odrywamy kawałki ciasta i wyklejamy nim foremki na babeczki, foremki układamy na blasze i pieczemy babeczki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie przypiekamy ich zbytnio. Babeczki zostawiamy do wystygnięcia w foremkach, potem same wypadną. Na spód każdej babeczki kładziemy rumową śliwkę i wypełniamy je czekoladą. Dekorujemy migdałami i skórką pomarańczową. Czyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szneki z serem i śliwką 157

drożdży 4 żółtka 2 łyżki masła 1/2 szklanka cukru sól szczypta 1 szklanka mleka letniego 40 dkg sera twarogowego 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 20 dkg śliwek węgierek puder do posypania 1 żółtko 1 łyżka mleka Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki(...)nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia. Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki. Ser wykładam do wgłębień, układam cząstki śliwek, dodaję kruszonkę. Drożdżowi przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól temp 170 stopni na 25 minut aż się zrumienią

wesoła kuchnia
Kruche ciasto ze śliwkami czyli placek,który wyparowuje natychmiast, 212

kostka masła 2 jaja wielkości S lub 1 L 1 łyżka wody lub śmietany 1kg śliwek cynamon szczypta kardamonu ekstrakt waniliowy Wykonanie: 1. Do miski wsyp mąkę krupczatkę,cynamon,proszek do pieczenia,jaja i pokrojone na mamę kawałki masło i łyżkę śmietany. 2. Wyrób ciasto dłońmi lub malakserem. 3. Wyrabiaj ciasto jak najszybciej - kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania(...)mniej więcej w stosunku 3/4 i 1/4) Większa porcje ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyklej wiórkami z ciasta spód i boki foremki 8. Możesz podpiec spod przez 10-15 minut. 9. Ułóż na spodzie śliwki, posyp cynamonem i łyżeczką cukru brązowego.Skrop kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego albo zamień brązowy cukier na cukier z prawdziwą wanilią

U Fiolki
Früchtebrot, świąteczne ciasto 180

ciasta na święta. Można już go upiec i pozostawić w chłodnym miejscu. Pani Mario, wielkie dzięki. Ciasto jest po prostu znakomite. Przepis na ciasto zgodnie z oryginałem. Co zmieniłam? Zamiast orzechów dodałam 150g suszonych daktyli i śliwek, tak pół na pół. Gruszki i śliwki namoczyłam w mleku. Rodzynki i figi były mięciutkie i takie prosto do jedzenia z torebki(...)minutach przykryłam ciasto papierem do pieczenia, ma tendencję do szybkiego rumienienia się. Proponuję przykryć ciasto zanim włożymy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszyć temp. do 160st.  Früchtebrot Potrzebujemy 200g suszonych gruszek 200g suszonych fig 150g rodzynek 125g masła 150g.orzechow włoskich –obrane / dałam śliwki i daktyle / 150g cukru brązowego 3 jajka –średnie 100 ml rumu 125g mąki pszennej

Leśny Zakątek
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 137

żeby był już gotowy, gdy ziemniaki się ugotują. Odsączone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką. Łyżką lepimy duże kluski i wrzucamy je do gotującej się wody. Taką ilość ciasta trzeba będzie gotować na 2 albo 3 tury. Kluski są gotowe minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Trzeba je wtedy wyłowić łyżką cedzakową i zostawić na durszlaku do odcedzenia. Sos: Boczek smażymy(...)wina 3 jajka 3 łyżki likieru advokat 5 łyżek majonezu pół łyżeczki kurkumy szczypta szafranu szczypta soli 5 kropli aromatu pomarańczowego bio garść suszonych śliwek drobno pokrojonych keksówka posmarowana olejem i posypana mąką Przepis na ciasto z winem i advokatem Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj w dużej misce. Dodaj cukier puder, likier, jajka, przyprawy, majonez

Ugotowane pozamiatane
Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 171

stawiamy na małym ogniu. )Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy.Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ).Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut.Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła.Takie same koła wykrawamy z andrutów.Układamy torciki

kolorowotorcikowo