Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 200 ml/czekośliwka, szara reneta 4 sztuki, cukier brązowy 2 łyzki, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie nie mrożone rozwinąć na papierze i przenieść na blaszkę do pieczenia, przez część środka wzdłuż rozsmarować czekośliwkę (użyłam swojej domowej "zobacz TUTAJ" ) lub inny dżem jaki się lubi jabłka szara reneta obrać
W Mojej Kuchni Lubięwielkim hitem w moim domu, przygotowałam je w kilku wersjach z wiśniami, brzoskwiniami i śliwkami. Oceny były przeróżne, jednak mi najbardziej smakowało z wiśniami i śliwkami. Możecie je przygotować z waszymi ulubionymi owocami. Ciasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery! A owoce mogą
Niezły Młynekcynamonową kruszonką. Podczas pieczenia sam zapach sprawia ,że ma się ochotę już na to ciasto :) Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 40 g cukru 140 g masła zimnego 2 żółtka 1 stołowa łyżka kwaśnej śmietany Nadzienie 800 -900 g śliwek węgierek 50 ml wody 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Kruszonka: 130 g mąki 90 - 100 g zimnego(...)przez 15 minut w temp. 180*C Po tym czasie wyciągamy ciasto, ściągamy fasolę wraz z papierem do pieczenia i podpiekamy ciasto kolejne 10-15 minut do chwili aż się zarumieni. Wyciągamy i lekko studzimy. W międzyczasie myjemy śliwki, pozbawiamy ich pestek. Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 4-5 minut. Na podpieczone ciasto wysypujemy i wyrównujemy
W Moim Magicznym Domujuż kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy i przyjemnej chrupkości. Pasują każde bakalie. Polecam wypróbować. Czekoladowe ciasto fasolowe light PRZEPIS /inspiracja: DS/ Temperatura pieczenia: 180oCCzas pieczenia: 45-50 min. Ciasto /keksówka/ puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem) 3 jaja(...)śliwek kilka orzechów włoskich, posiekanych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście
coolinarnastrefa.blogspot.comminuty, masa ma być grudkowata. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na gładkie, dość gęste ciasto. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch i poukładać gęsto połówki śliwek skórką do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto
W Mojej Kuchni LubięOdkąd Krysia z bloga "Takie tam moje pomysły" podzieliła się przepisem na ciasto drożdżowe z dodatkiem śmietany kremówki, robiąc jakiekolwiek drożdżówki, słodkie bułeczki czy rogaliki korzystam tylko z Jej przepisu. Ciasto jest rewelacyjne. Tłuściutkie ... miękkie, nie przykleja się do stolnicy, więc praca z nim to przyjemność. A efekt końcowy? Wypieki są rewelacyjne! Bardzo delikatne i puszyste. I co ważne(...)wyrabiając. Ciasto nie będzie zbyt luźne, ale nie będzie się też kleić. Wyrobione - odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. U mnie trwało to około 1h. Wyrośnięte wyjąć na blat i lekko wyrobić, a następnie podzielić na małe kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę. Z każdej kulki ciasta formować placuszek i solidnie nadziewać śliwkami. Skleić bardzo
Walijskie Pichceniewylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Moja blaszka miała wymiary 25x30cm. Śliwki myjemy,przekrawamy na pół,wyciągamy pestki i połówki śliwek wykładamy na masę skórkami do dołu. Piekarnik nagrzewamy do 180C i wkładamy nasze ciasto.Pieczemy ok.50 min.Wyjmujemy do wystudzenia.Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszamusztarda - śliwki - drożdże Wykonanie: Ziemniaki wydrążyć. Położyć musztardę, kawałek śliwki, i posypać pokruszonymi drożdżami. Całość zapiec w piekarniku. Składniki: - kasza gryczana - ogórek kiszony - mak - śliwki - cukier - margaryna - mąka Wykonanie: Z mąki i margaryny ugniatamy ciasto którym wykładamy formę. Na to dajemy ugotowaną kaszę gryczaną zmieszaną z pokrojonymi w kostkę ogórkami. Mak smażymy ze śliwkami i cukrem. Tak przygotowaną masą przykrywamy(...)farsz i zawinąć go w liście kapusty. Zapiec lekko w piekarniku. Składniki: - drożdże - mąka - śliwki - jabłka - cukier Wykonanie: Pół kostki drożdży rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy trochę cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju
Kryzysowa Książka Kucharskasiekamy nożem. Dodajemy żółtka, wszystko mieszamy siekając nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok.21x33cm lub trochę większej). Ja ciasto podpiekam w 190 st. C na lekko rumiano. składniki na masę serową: ok. 600 g śliwek 1500 g sera, zmielonego 6 jajek 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny
Domowy Smak Jedzeniasię składniki ) Dodatkowo : 1,5 szkl bakalii ananasy - 1 puszka wiórki kokosowe - 2 łyżki Lukier : śmietana - 1 szkl cukier - 1 szkl spirytus - 1 łyżka Dekoracja : migdały śliwki suszone morele suszone Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, posiekać z mąką. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, dodać
Kuchnia Danusidrożdży 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 3 jajka 100 g rozpuszczonego masła 5-6 śliwek na kruszonkę: 2 czubate łyżki masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki wiórek kokosowych, 2 łyżki mąki Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać(...)wyrobić rękoma. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte czyste ściereczką na ok. 1 h, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić jeszcze na ok. 15 minut. W tym czasie umyć śliwki, wyjąć z nich pestki i pokroić na mniejsze cząstki. W miseczce połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i wyrobić je ręką
Simply Foodpapierem do pieczenia i przełóż połowę kruszonki formując spód ciasta. Podpiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Gdy piecze się spód sernika masz wystarczającą ilość czasu aby przygotować masę serową. Zblenduj dokładnie tofu, banana, połowę jogurtu/mleka. Do powstałej masy przesiej mąki i dokładnie wymieszaj. Posiekaj wszystkie śliwki. Po podpieczony spód wyłóż połowę śliwek i przełóż masę(...)wymieszaj. Agar rozpuść w około 50 ml wody i dodaj powstałego gluta do masy czekoladowej, ponownie bardzo! dokładnie wymieszaj. Upieczone ciasto lekko przestudź. Na wierzch ciasta przełóż mus czekoladowy i zanurz w nim śliwki. Całość umieć w lodówce, najlepiej na całą noc (oczywiście ja nie czekałam, no z godzinkę, nie dłużej) Smacznego! Przygotowanie
greenscarfHej! Wczoraj pogoda była "pod psem" i nastrajała albo do czytania, albo do pieczenia. No więc najpierw napiekłam, a potem siedziałam z książką, kawą
Tylko pysznie