Kokosowe ciasto ze śliwkami, bez laktozy. Ciasto z mąką koksową, na oleju kokosowym i z wiórkami. Dodałam mak dzięki czemu fajnie chrupie w zębach.Taki piegusek kokosowy na śliwce do kawy wyszedł. ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru trzcinowego 250 g oleju kokosowego 35 dkg śliwek(...)kokosową, mak, proszek do pieczenia, mieszam mikserem. Na końcu dodaję olej roztopiony i zimny i dalej mieszam. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam do formy. Śliwki kroję na pół i układam skórką do dołu, wciskam w ciasto. Kruszonka: Do miski przekładam olej, dodaję mąkę kokosową, wiórki i mieszam. Na końcu dodaję cukier
wesoła kuchniazamknąć sobie śliwki z cynamonem w słoikach, to odsyłam Was do pierwszych przetworów na blogu, czyli przytulnych śliwek - TUTAJ . Na sobotę, niedzielę i każdy inny dzień tygodnia; do popołudniowej herbaty, kawy, na słodkie spotkanie z bliskimi lub po prostu pyszną przekąskę na co dzień i do pracy...cynamonki ze śliwkami! ♥ Bułeczki cynamonowe ze śliwkami Potrzebujesz: Ciasto 540g mąki pszennej(...)drożdżowy - rozpocznij zagniatanie ciasta. 4. Do wstępnie zagniecionego ciasta dodaj roztopione masło, zagniataj do uzyskania jednolitego, miękkiego i elastycznego ciasta (ok.10min). 5. Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez 45-60min. do wyrośnięcia. 6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na prostokąt 40cm x 20cm. 7. Powierzchnię ciasta posmaruj roztopionym masłem
Kuchnia w Słońcu Skąpananaprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam. P . S Warto śliwki drobno pokroić by nie mieć później problemu z krojeniem ciasta! :-) Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie PRZEPIS {forma: 25 x 30 cm} Temperatura piekarnika : 170ºC | Czas pieczenia: 35-40 min Biszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek(...)masła zambrowskiego Polewa czekoladowa 150 g czekolady 100 g masła 3-4 łyżki mleka Przygotowanie Przygotowanie śliwek i ponczu (wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta) . Wodę z cukrem zagotować. Wrzucić śliwki i pogotować ok. 5 minut na małym ogniu (nie dłużej by się nie rozpadły). Syrop ostudzić, śliwki odcedzić i przełożyć do słoika (syrop ze śliwek przechować do dnia
coolinarnastrefa.blogspot.combiszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej – 100 g mąki ziemniaczanej + 3 łyżeczki – 300 g drobnego cukru do wypieków(...)temperatury 180 st C. Ciasto wystudź przed podaniem i krojeniem, najlepiej od razu po upieczeniu studzić je jeszcze przez 15-20 minut w uchylonym ciepłym piekarniku. Smacznego! Artykuł Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl
nietylkopasta.pltrwa! Ja jak co roku wykorzystuję je nie tylko do przepysznych ciast, ale też robię z nich czekośliwkę ( powidła śliwkowe z czekoladą ) i pyszne, babcine knedle. Dziś mam dla Was jednak przepis znów na ciacho – zwane również pod nazwą Pleśniak ( pewnie słyszeliście? ). Pyszne, kruche ciasto pokryte soczystymi śliwkami i lekką pianką z chrupiącą kruszonką z całą pewnością zachwyci każdego(...)szczypta * cukier – 1 szkl = 250 ml * mąka ziemniaczana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrami, proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, pokrojone masło. Zagniatamy kruche ciasto, po czym na koniec dodajemy żółtka. Połową wylepiamy dno, nakłuwamy, drugą część mrozimy. RÓŻNICA: Wypestkowane śliwki układamy obok siebie na cieście przekrojoną częścią do góry. Białka ubijamy ze szczypta soli
Ostra na Słodkoproszku do pieczenia (kopiasta łyżeczka) 14 g cukru waniliowego 200 g zimnego masła 6 jajek z lodówki łyżka kakao 8 łyżeczek cukru ok. 600 g śliwek Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masło pokroić na drobne kawałki i dodać do suchych składników. Do składników ciasta(...)połówki i usunąć z nich pestki. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodawać stopniowo cukier. Ponownie zmiksować na sztywną pianę. Połówki śliwek ułożyć gęsto na cieście. Na śliwki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Rozłożyć je równomiernie. Na ciemną warstwę wyłożyć pianę z białek. Równo rozsmarować łopatką. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta i wysypać kruszonkę. Rozłożyć
Weekendy w domu i ogrodziejest ciasto. Wykonanie – tłuszcz roztopić. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wlać przestudzony tłuszcz i dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki i obłożyć śliwkami. Śliwki ułożyć przekrojoną częścią do góry. Obsypać górę ciasta cukrem. Pieczenie – blaszka 24- 28 cm, nagrzać piekarnik 160 C, góra i dół i piec
Kuchnia PokoleńTradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste. Wielu z Was
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g masła 1 jajko 1 łyżka bardzo zimnej wody Dodatkowo: 2 kubeczki gęstej, kwaśnej śmietany 18%, każdy po 330 g 150 g słodzonego mleka skondensowanego (gostyńskie w tubce) 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 3 jajka 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli wolisz, by ciasto było słodsze) około 400-500 g śliwek Mąkę(...)zimną wodę oraz jajko, składniki siekamy nożem, po czym wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje (2/3 i 1/3), owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na spód dajemy większą część ciasta (spód i częściowo na boki). Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na Talerzukolejna odsłona tego pysznego i łatwego do zrobienia ciasta. Jeśli niezbyt dobrze czujecie się w temacie pieczenia ciast, ciasto na maślance przypadnie Wam do gustu. Nie trzeba mieć wagi i miksera, składniki można wymieszać nawet widelcem. Na wierzchu świetnie sprawdzą się każde owoce, w jesiennej wersji mogą to być śliwki lub jabłka, w wiosennej truskawki, a w letniej maliny(...)owoce wymieszane z aromatycznymi przyprawami świetnie komponują się z maślano-migdałową kruszonką. Udostępnij Ciasto na maślance ze śliwkami – składniki 1 kg śliwek węgierek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 / 4 łyżeczki kardamonu 1 / 4 łyżeczki imbiru Ciasto na maślance: 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 3 / 4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy
niecodziennikparyŚliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki(...)masy. Polałam masą migdałową upieczoną tartę. Śliwki wydrylowałam i przekroiłam na połowy. Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową. Wymieszałam i ułożyłam na masie. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty. Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarty można podawać z dowolnymi składnikami. Owocami świeżymi
potrawyregionalnemamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu warto sięgnąć po ciasto francuskie. Z jego udziałem szybko przygotujemy coś słodkiego w dosłownie kilkanaście minut. Ja swoje ciasto połączyłam ze śliwkami węgierkami ale można też użyć jabłek lub brzoskwiń. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) śliwki węgierki ok 22 szt cukier brązowy 1 małe jajko Ciasto francuskie rozwinąć(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć na środku po 3-5 połówek śliwek, skórką do dołu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Śliwki posypać odrobina brązowego cukru. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto się przyrumieni ok 10-15 minut, funkcja termoobieg
Monia miesza i gotujeśliwki na kruchym cieście przykryte chrupiącą kruszonką... poezja :) Składniki: (na formę do tarty o średnicy 30cm) -śliwki -bułka tarta *ciasto kruche -270g mąki pszennej -150g margaryny -1 jajko -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia *kruszonka -50g mąki pszennej -50g margaryny -50g cukru Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Powinno zagnieść się dość(...)przekładamy do wyłożonej papierem formy (polecam formy silikonowe, które nie wymagają używania papieru ani natłuszczania, i łatwo je umyć). Dokładnie wylepiamy ciastem brzegi formy i całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Następnie wysypujemy warstwę bułki tartej i układamy ciasno pokrojone śliwki. Na owoce wykładamy kruszonkę, najlepiej urywać ją małymi kawałkami i kolejno układać na wierzchu. Gotową tartę pieczemy w 180 stopniach przez
KasiekGotujeDrożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji . Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy(...)formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika śliwki na cieście posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka (moje było gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni
Poezja smakuMigdałowe kruche ciasto ze śliwkami i bezą, to maślano - migdałowy spód, kwaskowe śliwki i delikatna, krucha beza. Znika bardzo szybko z blaszki. Składniki ciasta: 150 g mąki pszennej (typ 500) 50 g mąki migdałowej (polecam Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 80 g cukru 80 g zimnego masła 4 krople olejku migdałowego 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka(...)ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy śliwki - skórką do dołu. Na śliwkach, równomiernie rozsypujemy siekane migdały. Na śliwkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy
Smak mojego domu