ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:267/419)

Drożdżowe na twarogu 150

moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje(...)drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 212

bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki(...)wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, rozkruszyć ser, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto

moj przepis na
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 213

drożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was!  Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia. Właściwie zniknęła prawie od razu choć z reguły wolimy te wilgotne(...)mleka 1 rozbełtane jajko 70 g miękkiego masła 70 g bakalii (rodzynki, śliwki suszone) 50 ml rumu do posmarowania 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Suche składniki mieszamy w misce mikserem. Robimy wgłębienie i wlewamy mleko z jajkiem. Mieszamy na średnich obrotach ok 6 minut by ciasto stało się elastyczne i miękkie. Po kawałeczku dodajemy masło i dolej mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Powidła śliwkowe z odzysku z cynamonem 64

laski cynamonu Przygotowanie powideł śliwkowych z cynamonem: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować(...)minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na powideł śliwkowych z cynamonem 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu 2. Od czasu do czasu mieszać owoce

KuchniaWeDwoje.pl
Powidła śliwkowe z odzysku z cynamonem 177

minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, a pod koniec gotowania dodać 2 laski cynamonu, 1 szklankę cukru i dokładnie wymieszać. Ilość(...)przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na powideł śliwkowych z cynamonem 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu 2. Od czasu do czasu mieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto z agrestem i porzeczkami 128

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę(...)puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Posypać równą warstwą kokosu a następnie owocami. Ciasto piec ok 45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach. Ostudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Proste ciasto ze śliwkami i borówkami 150

pieczenia* śliwki, borówki amerykańskie (mogą tez być dowolne ulubione owoce)Sposób wykonaniaBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka, wlać olej i ubijać do momentu połączenia z masą jajeczną.Następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać, można mikserem na niskich obrotach.Przełożyć ciasto

Mix smaku
PLACEK ZE ŚLIWKAMI 191

wyjdzie tak później cały tydzień pod górkę? Tak więc żeby było miło przez całe 7 dni proponuję zrobić coś słodkiego :-) To zawsze poprawia humor.  Składniki:   1/2 kg śliwek  2 szklanki mąki  1/2 szklanki cukru trzcinowego  4 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  250 g masła  2 łyżeczki kakao  pół szklanki płatków(...)masę dodać do suchych składników. Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Połowę migdałów również dodać. Wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę lekko nasmarować tłuszczem, ja to zawsze robię z opakowania po  kostce masła :-) Następnie przełożyć masę do foremki, na wierz kłaść połówki śliwek skórką do spodu. Na wierzch posypać pozostałe migdały. Piec ok. 50 minut

pieprzny smaczek
Powidła z piekarnika 96

prosty sposób na uniknięcie ochlapanych ścian, ciągłego mieszania w garze i sprawdzania czy aby na pewno śliwki się nie przypaliły. Pokochałam ten przepis i gwarantuję, że wam również przypadnie do gustu. Jakie śliwki najlepiej nadają się na powidła? Najlepszym materiałem na powidła są śliwki węgierki. Powinny być duże, zdrowe, soczyste i dojrzałe. Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się(...)rozpuściła się po prostu w ciepłych powidłach. Ciekawym pomysłem będzie też dodanie do śliwek skórek cytrusów lub przypraw korzennych (np. cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej). Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego aromatu i zamienią się w doskonały dodatek chociażby do pierników lub innych, bożonarodzeniowych ciast. Jak sprawdzić czy powidła są odpowiednio gęste? Gęstość powideł to bardzo indywidualna sprawa, dlatego warto sprawdzać

okolicepalnika.pl
Powidła z piekarnika 91

prosty sposób na uniknięcie ochlapanych ścian, ciągłego mieszania w garze i sprawdzania czy aby na pewno śliwki się nie przypaliły. Pokochałam ten przepis i gwarantuję, że wam również przypadnie do gustu. Jakie śliwki najlepiej nadają się na powidła? Najlepszym materiałem na powidła są śliwki węgierki. Powinny być duże, zdrowe, soczyste i dojrzałe. Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się(...)rozpuściła się po prostu w ciepłych powidłach. Ciekawym pomysłem będzie też dodanie do śliwek skórek cytrusów lub przypraw korzennych (np. cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej). Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego aromatu i zamienią się w doskonały dodatek chociażby do pierników lub innych, bożonarodzeniowych ciast. Jak sprawdzić czy powidła są odpowiednio gęste? Gęstość powideł to bardzo indywidualna sprawa, dlatego warto sprawdzać

okolicepalnika.pl
Dieta na trzustkę – lista produktów dozwolonych oraz zakazanych 84

pokarmowego, np. śliwki i gruszki, czereśnie, figi, daktyle, •     tłuste mleko oraz tłuste przetwory mleczne, •     tłuste mięsa, •     tłuste ryby, •     smalec, •     boczek, •     margaryny, •     produkty wędzone, •     orzechy, •     czekoladę, •     tłuste ciasta i ciasto francuskie

kruche babeczki
Pierogi z bobem 96

mięsem Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem   Pierogi z botwiną i fetą   Pierogi z bobem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju Przygotować ciasto

Obiad gotowy
Sodziaki na maślance 150

wlewamy do miski, dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli maślanka jest gęsta, ilość podanej będzie wystarczająca. W przeciwnym razie należy dodać 2 – 3 łyżki mąki więcej. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto drożdżowe. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i jego wierzch również oprószamy mąką i rozklepujemy dowolny kształt na grubość(...)wykałaczką lub patyczkiem. Jeśli po przebiciu racuszka jest on suchy i nie ma na nim śladu surowego ciasta, to znak, że sodziaki możemy podawać Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne racuchy. Polecamy: racuchy drożdżowe z jabłkami , racuchy drożdżowe ze śliwkami oraz racuchy z żurawiną . Życzymy smacznego! Artykuł Sodziaki na maślance pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
10 PROSTYCH PRZEPISÓW NA PRZEKĄSKI SYLWESTROWE 81

PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI I PRAŻONĄ CEBULKĄ-  przepis tutaj ROLADA SEROWA Z SERKIEM TOPIONYM-  przepis tutaj SEROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO-  przepis tutaj ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ-  przepis tutaj ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ Z SERKIEM I ZIARNAMI SŁONECZNIKA-  przepis tutaj KORECZKI ŚLEDZIOWE-  przepis tutaj SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania