ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:270/419)

Keks marcepanowy z bakaliami 134

dużą ilością maku:) i się zastanawiam nad przekąskami. Ciasto też jakieś będzie. Chodzi za mną tort makowy, wiec może się porwę na upieczenie. Ale dziś przychodzę do Was z keksem marcepanowym, który po kilku dniach leżakowania smakuje jeszcze lepiej. Do jego przygotowania użyłam dużej ilości różnych bakalii: kilku rodzajów rodzynków, śliwek, moreli, żurawiny oraz orzechów włoskich. I choć aranżacja(...)Przygotować bakalie: śliwki i moreli pokroić, orzechy posiekać, wszystkie bakalie wymieszać i zalać rumem, odstawić na 2 godziny. Masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać po jednym jajku oraz ekstrakt migdałowy. Jedną łyżkę mąki odłożyć (będzie potrzebna do bakalii), resztę mąki przesiać z proszkiem i sodą, wyspać do masy jajecznej, wymieszać. Bakalie oprószyć mąką, wmieszać do ciasta. Masę marcepanową zetrzeć

Obiad gotowy
Drożdżowe na twarogu 67

moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje(...)drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 68

moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje(...)drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 142

moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje(...)drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka 20 gr świeżych drożdży

moj przepis na
Drożdżowe na twarogu 203

bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć, a ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki(...)wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, rozkruszyć ser, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto

moj przepis na
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 205

drożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was!  Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia. Właściwie zniknęła prawie od razu choć z reguły wolimy te wilgotne(...)mleka 1 rozbełtane jajko 70 g miękkiego masła 70 g bakalii (rodzynki, śliwki suszone) 50 ml rumu do posmarowania 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Suche składniki mieszamy w misce mikserem. Robimy wgłębienie i wlewamy mleko z jajkiem. Mieszamy na średnich obrotach ok 6 minut by ciasto stało się elastyczne i miękkie. Po kawałeczku dodajemy masło i dolej mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Powidła śliwkowe z odzysku z cynamonem 55

laski cynamonu Przygotowanie powideł śliwkowych z cynamonem: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować(...)minut od momentu zagotowanie się wody. Tak przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na powideł śliwkowych z cynamonem 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu 2. Od czasu do czasu mieszać owoce

KuchniaWeDwoje.pl
Powidła śliwkowe z odzysku z cynamonem 168

minut na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli zależy wam na bardzo gęstych powidłach czynność tą można powtórzyć następnego dnia po wystygnięciu. Rozgotowane śliwki przetrzyj przez gęsty durszlak lub sitko. Śliwy ponownie zagotować, a pod koniec gotowania dodać 2 laski cynamonu, 1 szklankę cukru i dokładnie wymieszać. Ilość(...)przygotowana konfitura nadaje się najlepiej do ciasta, naleśników lub gofrów. A jeżeli masz jakieś inne propozycje to podziel się nimi ze mną i czytelnikami bloga w komentarzu poniżej. Krok po kroku przepis na powideł śliwkowych z cynamonem 1. Gotować śliwki przez godzinę na małym ogniu 2. Od czasu do czasu mieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto z agrestem i porzeczkami 119

Przepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Jest niezwykle puszyste i delikatne a dodatkowym atutem jest to, że szybko się je robi. Oczywiście możecie dodać do niego dowolne owoce np. śliwki, truskawki, borówki itp. Według mnie najlepiej smakuje na drugi dzień gdy nabierze trochę wilgoci od owoców. Zaraz po upieczeniu jest jak dla mnie trochę(...)puszystą i jasną masę. Dodać sól, olej i cały czas ucierając na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Posypać równą warstwą kokosu a następnie owocami. Ciasto piec ok 45 minut do tzw. suchego patyczka w 170 stopniach. Ostudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Proste ciasto ze śliwkami i borówkami 143

pieczenia* śliwki, borówki amerykańskie (mogą tez być dowolne ulubione owoce)Sposób wykonaniaBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka, wlać olej i ubijać do momentu połączenia z masą jajeczną.Następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać, można mikserem na niskich obrotach.Przełożyć ciasto

Mix smaku
PLACEK ZE ŚLIWKAMI 184

wyjdzie tak później cały tydzień pod górkę? Tak więc żeby było miło przez całe 7 dni proponuję zrobić coś słodkiego :-) To zawsze poprawia humor.  Składniki:   1/2 kg śliwek  2 szklanki mąki  1/2 szklanki cukru trzcinowego  4 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia  250 g masła  2 łyżeczki kakao  pół szklanki płatków(...)masę dodać do suchych składników. Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Połowę migdałów również dodać. Wszystko dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę lekko nasmarować tłuszczem, ja to zawsze robię z opakowania po  kostce masła :-) Następnie przełożyć masę do foremki, na wierz kłaść połówki śliwek skórką do spodu. Na wierzch posypać pozostałe migdały. Piec ok. 50 minut

pieprzny smaczek
Powidła z piekarnika 87

prosty sposób na uniknięcie ochlapanych ścian, ciągłego mieszania w garze i sprawdzania czy aby na pewno śliwki się nie przypaliły. Pokochałam ten przepis i gwarantuję, że wam również przypadnie do gustu. Jakie śliwki najlepiej nadają się na powidła? Najlepszym materiałem na powidła są śliwki węgierki. Powinny być duże, zdrowe, soczyste i dojrzałe. Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się(...)rozpuściła się po prostu w ciepłych powidłach. Ciekawym pomysłem będzie też dodanie do śliwek skórek cytrusów lub przypraw korzennych (np. cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej). Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego aromatu i zamienią się w doskonały dodatek chociażby do pierników lub innych, bożonarodzeniowych ciast. Jak sprawdzić czy powidła są odpowiednio gęste? Gęstość powideł to bardzo indywidualna sprawa, dlatego warto sprawdzać

okolicepalnika.pl
Powidła z piekarnika 82

prosty sposób na uniknięcie ochlapanych ścian, ciągłego mieszania w garze i sprawdzania czy aby na pewno śliwki się nie przypaliły. Pokochałam ten przepis i gwarantuję, że wam również przypadnie do gustu. Jakie śliwki najlepiej nadają się na powidła? Najlepszym materiałem na powidła są śliwki węgierki. Powinny być duże, zdrowe, soczyste i dojrzałe. Warto spróbować ich przed zakupem, aby upewnić się(...)rozpuściła się po prostu w ciepłych powidłach. Ciekawym pomysłem będzie też dodanie do śliwek skórek cytrusów lub przypraw korzennych (np. cynamonu, kardamonu lub gałki muszkatołowej). Dzięki nim nabiorą niepowtarzalnego aromatu i zamienią się w doskonały dodatek chociażby do pierników lub innych, bożonarodzeniowych ciast. Jak sprawdzić czy powidła są odpowiednio gęste? Gęstość powideł to bardzo indywidualna sprawa, dlatego warto sprawdzać

okolicepalnika.pl
Dieta na trzustkę – lista produktów dozwolonych oraz zakazanych 76

pokarmowego, np. śliwki i gruszki, czereśnie, figi, daktyle, •     tłuste mleko oraz tłuste przetwory mleczne, •     tłuste mięsa, •     tłuste ryby, •     smalec, •     boczek, •     margaryny, •     produkty wędzone, •     orzechy, •     czekoladę, •     tłuste ciasta i ciasto francuskie

kruche babeczki
Pierogi z bobem 84

mięsem Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem   Pierogi z botwiną i fetą   Pierogi z bobem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania 2/3 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju Przygotować ciasto

Obiad gotowy
Sodziaki na maślance 141

wlewamy do miski, dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli maślanka jest gęsta, ilość podanej będzie wystarczająca. W przeciwnym razie należy dodać 2 – 3 łyżki mąki więcej. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto drożdżowe. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i jego wierzch również oprószamy mąką i rozklepujemy dowolny kształt na grubość(...)wykałaczką lub patyczkiem. Jeśli po przebiciu racuszka jest on suchy i nie ma na nim śladu surowego ciasta, to znak, że sodziaki możemy podawać Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne racuchy. Polecamy: racuchy drożdżowe z jabłkami , racuchy drożdżowe ze śliwkami oraz racuchy z żurawiną . Życzymy smacznego! Artykuł Sodziaki na maślance pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
10 PROSTYCH PRZEPISÓW NA PRZEKĄSKI SYLWESTROWE 74

PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI I PRAŻONĄ CEBULKĄ-  przepis tutaj ROLADA SEROWA Z SERKIEM TOPIONYM-  przepis tutaj SEROWE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO-  przepis tutaj ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ-  przepis tutaj ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ Z SERKIEM I ZIARNAMI SŁONECZNIKA-  przepis tutaj KORECZKI ŚLEDZIOWE-  przepis tutaj SUSZONE ŚLIWKI W BOCZKU

Zrób to smacznie
Restauracja Ratuszowa w Nowym Sączu 110

razem miałam możliwość spróbować nie tylko pierogów, ale i innych dań. Pierogi nadal bardzo smaczne, ciasto idealne. Nadzień jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie: z kaszanką i kapustą, z soczewicą, z baraniną, z kapustą i grzybami, ze śliwkami suszonymi, z pokrzywą, sądeckie.... Jeżeli nie możemy zdecydować się na jeden smak, nie ma problemu, można zamówić michę pierogów

królestwo garów
Praliny "śliwki w marcepanie" 118

świąteczną w swojej kuchni. Nic tak nie pobudza wyobraźni o Bożym Narodzeniu, jak smak pierniczków, marcepanu lub ciasta z nutą pomarańczy. Ten czas przeważnie rozpoczynam od słodkości na Mikołajki i tak w tym roku jako pierwsze przygotowałam świąteczne pralinki znane jako śliwki w marcepanie. Mogą być znakomitym prezentem dla bliskiej osoby lub po prostu słodkim "umilaczem" w tym szczególnym miesiącu

Fabryka pomysłów
Sernik z musem śliwkowym 216

Szukałam ostatnio pomysłu na sernik i wpadł mi w oko sernik z musem z pieczonych śliwek z Moich Wypieków. W związku z tym, że chciałam skrócić

Bon appetit mon amie
Soczewicowa jak grochowa - orzekł chłop. Soczewicowo-groszkowa rozgrzewająca zupa z tymiankiem. 180

dyni, gotuję brukiew i ostrzę sobie zęby na brukselkę. Nałogowo kupuję ostatnie pełne słońca pomidory, papryki i śliwki. Cynamon po letnich miesiącach banicji powrócił do kuchennych łask podobnie jak kardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy. Coraz częściej myślę o lepieniu pierogów, pieczeniu makowców i gotowaniu

U Fiolki
Dżem śliwkowy z czerwonym winem. 202

galaretek czy powideł. W tym roku postanowiłam zrobić trochę słoików powideł i dżemów, które zazwyczaj wykorzystuję do ciast i deserów. Ja i mój R nie jemy słodkich śniadań ani obiadów, także nie potrzebuję dużej ilości słodkich przetworów. Pisałam ostatnio, że kupiłam śliwki, z części zrobiłam powidła, resztę odłożyłam, bo chciałam przygotować dżem z wytrawnym czerwonym winem. Dżem robi się bardzo

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Słońce w słoiku na szare wieczory i chłodne poranki 162

koszyka, a potem babcia, albo któraś z cioć gotowały z nich kompot :) Do tego kawałek ciasta i radość naszej gromadki była pełna! Na jednej z takich działek rośnie jeszcze mirabelkowe drzewko. Dostałam jakiś czas temu całą reklamówkę tych małych śliwek :) Postanowiłam przerobić je na mus, wzbogacić aromatem wanilii, który moim zdaniem wybitnie do nich pasuje, i zamknąć w słoikach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 126

jest niesamowity. Wszystkie smaki przeplatają się ze sobą nie zagłuszając się wzajemnie. Wyraźnie czuć smak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm)         Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka

Kuchnia u Krysi
MENU NA KOMUNIĘ, URODZINY, PRZYJĘCIE DOMOWE 1126

Naleśniki z marynowanym w rozmarynie kurczakiem, gorgonzolą i borówkami  TU Ser camembert faszerowany śliwkami    TU Roladki z bakłażana nadziewane pastą z pestek dyni i słonecznika  TU kulki drobiowe  TU Poza tym:   pieczywo, korniszonki, oliwki, półmisek wędlin, kapary, ciasto, tort

pieprzny smaczek
Ostatni akcent lata - ametystowy sernik z malinami 185

Jesień widać już w przyrodzie, miejsce owoców dojrzewających latem zajęły już piękne słodkie śliwki, dojrzałe soczyste jabłka i gruszki. Mimo, że pogoda w ostatnim tygodniu dopisała

Bon appetit mon amie
Świąteczna nalewka 134

zamierzam wypróbować i mam nadzieję, że będzie super w przedpołudnie pierwszego dnia Świąt Bożego Narodzenia do pysznego ciasta- wypróbujcie przepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki

Kuchnia Beaty
Chleb z miodem i płatkami owsianymi 110

soli 120 g płatków owsianych 15 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżki miodu 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych 150 ml letniego mleka 225 ml letniej wody 2 łyżeczki suchych drożdży. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto.   Pozostawić na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić

Na słodko lub wytrawnie