Uwielbiam wszelkiego rodzaju knedle z truskawkami, śliwkami, morelami… Słodki owoc ukryty w kołderce z ciasta. U mnie standardowo ciasto powinno zawierać ziemniaki, ale moja mama robiła knedle z ciasta niemal identycznego do pierogowego. Najlepsze knedle są ze zrumienioną na maśle bułeczką, ale oczywiście możecie polać je śmietaną czy sosem owocowym. Jeszcze jako dziecko pamiętam, że uwielbiałam posypywać bułkę cukrem(...)Dzisiaj już sporadycznie stosuję to barbarzyńskie przyzwyczajenie Ten mięsisty smak warstwy ciasta z nutką słodyczy w środku…mniam. Smak knedli zawsze będzie mi kojarzył się z dzieciństwem a może powiedźmy okresem podlotkowym. Moja mama robiła je zawsze ze śliwkami, więc knedle często wypadały na obiady pod koniec sierpnia a nierzadko również na początku szkoły. Jak dla mnie są szybsze
Mieszam w GarnkuNiestety zbliża się jesień, więc następuje sezon na śliwki. Można je wykorzystać na różnorodne sposoby. Ja przygotowałam szybkie i bardzo smaczne ciasto bananowe ze śliwami. Polecam! Składniki: 2 jaja 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki grycznaej 2 łyżki mąki kukurydzianej cynamon aromat 2 wydrylowane śliwki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem
Truskawkowa Fiestaszklanki, drożdże suche 1 opakowanie, wiórki kokosowe 14 łyżek, śliwki 20 sztuk składniki temperatura pokojowa - do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i na kogel-mogel ubić na dużych obrotach z 3 minuty wlać w trakcie ubijania maślankę, olej, gdy się składniki połączą wyłączyć i wsypać mąkę, drożdże ciasto wyrabiać na średnich obrotach z 5 minut, ciasto(...)może być ani gęste ani za rzadkie, wyjąć mieszadło, misę nakryć talerzem na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło forma silikonowa okrągła 24 cm - ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać połową wórek kokosowych ułożyć połówki śliwek wypestkowanych, posypać resztą wiórek kokosowych, piec około 45-50 minut w 180 C, grzanie góra/dół, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ( na tortownicę 18-22 cm) przepołowione śliwki bez pestek 100-200 g 250 g mąki 150 g cukru pudru 150 g miękkiego masła pół łyżeczki cukru waniliowego szczypta cynamonu Do dekoracji: cukier puder Przygotowanie: 1. Przesiać mąkę. Wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon(...)miękkie masło- najlepiej ręką. Nie wyrabiamy jednak jednolitej masy a staramy się tak połączyć masło z reszta składników by powstały małe grudki/ wiórki ciasta- kruszonka. 2. Połowę gotowej kruszonki wsypujemy na spód tortownicy, następnie układamy śliwki i przysypujemy pozostałą częścią kruszonki. Piec: około 15-25 min w temperaturze 180 stopni Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
KreatywnePinybłyskawicznych 200g suszonych śliwek (siekamy) Sposób przygotowania: Jajko, ksylitol, sól, syrop z agawy, cynamon, olej (w płynnej postaci) miksujemy dodajemy płatki owsiane, żytnie, sodę, suszone śliwki, mieszamy odkładamy na około 5 minut z ciasta formujemy w rękach kulki i rozpłaszczamy na kształt ciasteczek układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKnedle ze śliwkami to potrawa znana chyba w każdym domu. Ja postanowiłam przygotować ją w wersji bez białego cukru, jednocześnie nie pozbawiając słodyczy, z której knedle ze śliwkami przecież słyną. Śliwki słodzę zdrowym cukrem kokosowym, a gotowe knedle polewam syropem z agawy. Knedle ze śliwkami podaję obowiązkowo z chrupiącą bułką tartą i palonym masłem. Oczywiście jeśli nie macie ochoty(...)odchodzić) i przecisnąć przez praskę. Od razu do ciepłych dajemy mąkę, jajo, siekamy nożem a następnie formujemy wałek. Wałek kroimy na 9 kawałków, które wypełniamy śliwką. Ważne jest, aby w momencie gdy wyrabiamy ciasto, wstawić wodę w dużym garnku. Knedle bowiem należy od razu ugotować. Jeśli szukacie innych dań pozbawionych białego cukru, zapraszam tutaj . Polecam również książkę “ Owocowe historie
Moja DelicjaUwielbiam gdy po domu roznosi się zapach drożdży. Tym razem zapraszam na ciasto drożdżowe, które najlepiej komponuje się z jabłuszkiem lub śliwką węgierką. Czym umilić sobie filiżankę gorącej kawy czy herbaty, jak nie aromatycznym, świeżutkim ciast Artykuł Placek Drożdżowy z jabłkami pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!pestki. Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy. Przepołowione śliwki układamy ciasno w słoiczkach (nie dociskamy za mocno). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Śliwki takie można oczywiście użyć również do deserów czy ciast. W czasie pasteryzacji puszczają sporo soku mimo, że nie dodajemy do nich cukru. :-) Śliwki na zimę SMACZNEGO
peggiwkuchniSkładniki: Ciasto kruche kakaowe: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 łyżka kakao Ciasto: 5 jajek 0,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 250 ml czerwonej oranżady 220 g margaryny 2 szklanki płatków kukurydzianych z miodem(...)koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Mus śliwkowo - jabłkowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Śliwki
Ciastka - domowe słodkościsię z Wami kolejnym nowym przepisem, bo mój mazurkowy eksperyment okazał się strzałem w dziesiątkę. Kruche ciasto, nadzienie śliwkowo migdałowe polane czekoladą, po prostu genialnie. Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 40g cukru pudru 1 jajko Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je przez godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23x33(...)Nadzienie: 400 g suszonych śliwek (polecam dostępne na Skworcu.pl ) 100 g mielonych migdałów sok z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki wody W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy śliwki, migdały i sok z cytryny, gotujemy ok 10 minut. Następnie studzimy i blendujemy na gładką masę. Wykładamy na ostudzone ciasto i rozsmarowujemy. Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęściewodnej rozpuść czekoladę. W dużej misce zblenduj na idealnie gładka masę fasolę, cukier, olej, banany i mleko. Dodaj mąkę kukurydzianą i roztopioną czekoladę, zblenduj ponownie. Namoczone śliwki odsącz i 2/3 dodaj do ciasta, wymieszaj. Przygotowanie spodu: pokruszone ciasta zblenduj na „piasek” z dodatkiem oleju, wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie i podpiecz w temp(...)środkowej półce piekarnika przez 60-70 minut. Możesz do piekarnia wstawić naczynie z wodą, dzięi czemu sernik mniej popęka i będzie bardziej kremowy. Sernik udekoruj roztopioną czekoladą, śliwkami i pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego! Artykuł Wegański sernik czekoladowy ze śliwkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfpół szklanki cukru (niekoniecznie) 100 gram masła pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do środka: 6-7 dużych śliwek pół szklanki płatków/wiórków kokosowych szklanka kwaśnej śmietany 3/4 szklanki cukru łyżka mąki Zaczynamy od przygotowania ciasta na tartę - przesiewamy mąkę, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy. Siekamy nożem razem z masłem i zagniatamy, robiąc(...)lodówki na pół godziny celem schłodzenia. Po tym czasie można ciasto rozwałkować lub tak jak ja, nie chcąc brudzić wałka (nooo to zawsze mniej zmywania :D) można urywać kawałeczki i wykładać nimi dno i boki formy. Nakłuwamy jakkolwiek przygotowany spód widelcem i układamy śliwki. Całość posypujemy cukrem i płatkami kokosa, wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
sama złodyczPyszne knedelki z ciasta serowego i bułki tartej. Do tego tradycyjnie bułka zarumieniona na masełku to jest coś couwielbiam ;) Do bułki tartej możecie dodać garść posiekanych drobno orzechów, zobaczycie jakie pyszne ;) Knedle: 50dag białego sera 2 jajka 30g miękkiego masła 1/3 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 170g bułki tartej 8 śliwek + cukier bułka tarta zarumieniona na maśle cynamon(...)przecisnąć przez praskę) i dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać masło, cukier i bułkę tartą. Dokładnie połączyć na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Do środka każdej wsypać odrobinę cukru. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich spłaszczyć i na środek położyć śliwkę. Zlepić i uformować kulę. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną
Smakołyki Asiwcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram, jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele i śliwki. Owoce i bakalie łączę z ciastem. Przekładam do keksówek. Piekę w 180°C ok. godzinę.SMACZNEGO!***Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidobrze wyglądała na stole świątecznym ale sprawdzi się też przy niezapowiedzianych gościach, bo można ją przygotować w 30 minut. Wystarczy polędwiczka wieprzowa, duże opakowanie ciasta francuskiego i jakieś owoce do nadziewania: suszone śliwki, figi, żurawina, brzoskwinie z puszki... w tym przepisie świeże daktyle. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: duże opakowanie ciasta francuskiego (jeden płat), polędwiczka wieprzowa
SzczyptaSmaQ