ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:189/419)

Czeko - śliwka do smarowania. 206

Dżem o smaku śliwek w czekoladzie to dla mnie po prostu rewelacja. Idealny do naleśników, tostów, czy przełożenia ciasta. Jest po prostu fantastyczny. Żałuję, że miałam tak mało śliwek i wyszła mi jedynie malutka miseczka. Następnym razem zrobię zdecydowanie więcej! SKŁADNIKI 30 dojrzałych śliwek węgierek 2 łyżki cukru (można więcej jeśli śliwki są kwaśne) 2 łyżki kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DefinicjaSmaku
Dzienny jadłospis z 14. lutego z przepisami 146

Kanapki wegetariańskie. Do picia zielona herbata. Śniadanie 2: 2 jabłka Obiad: Roladki drobiowe z żurawiną, kluseczkami i smażoną kapustą kiszoną. Do picia sok z jabłek i śliwek. Deser: Tort śmietankowo – truskawkowy z ciastem princepolkowo – biszkoptowym + kawa zbożowa. Kolacja: Tajska zupa z indykiem +herbata rooibos do picia R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video

Smakowy Raj
Jesienna tarta 90

Jesienna tarta z kiwi, śliwkami i mandarynkami. Wygląda apetycznie prawda?  Ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 masła - najlepiej 82 % zawartości tłuszczu 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą zagniatamy. Po połączeniu wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na wielkość o 3 cm większą niż średnica naszej

Mój Smak na Życie
Grzany porter ze śliwką 219

W chłodne wietrzne dni, gdy zmęczenie daje nam w kość, czasem szklaneczka dobrego trunku daje nam chwilę zapomnienia i otula niczym ciepły koc. Nie mam na

Kuchnia PROzdrowotna
Kruche babeczki ze śliwkami i budyniem 163

sezonowych - dzisiaj w roli głównej śliwka. Mini szarlotki rozeszły się w szybkim tempie z komentarzem "Pycha!", więc trzeba było zrobić coś następnego, a śliwki w kuchni kusiły :) Przejrzałam sporo przepisów, znalazłam jedynie ciasta ucierane, ale to mnie nie interesowało... W końcu wpadłam na pomysł zrobienia kruchych babeczek, wypełnionych budyniem i śliwką. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Śliwkowe brownie 141

Cześć :) Kilka dni temu byłam na spotkaniu z Elizą Mórawską, autorką znanego bloga White Plate :) Oczywiście na spotkanie nie mogłam się wybrać bez książki Elizy. W

Pora coś zjeść
Mazurek fit 116

proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 200 ml śmietany kremówki 150 g gorzkiej czekolady 80%   Dodatkowo: bakalie na wierzch mazurka (u mnie: suszone śliwki, suszone morele, migdały w płatkach, orzechy włoskie i wiórki kokosowe)  Ciasto kruche: Podane składniki szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

My simple kitchen
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 128

wymaga jakiś specjalnych umiejętności, ale jest dość czasochłonny. Mimo wszystko warto poświęcić trochę czasu w kuchni i przygotować coś pysznego. Obecnie mamy sezon na śliwki, ale śmiało można zastąpić je innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak. Przepis Składniki: Spód: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 opakowania(...)opakowanie budyniu waniliowego 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 jajka Kruszonka: 300 g mąki 140 g cukru 60 g zmielonych migdałów 200 g zimnego masła Owoce: 1 kg śliwek 1,5 łyżki cukru Rozdzieliliśmy dzisiaj składniki na poszczególne części, wiem że może to być problemem przy planowaniu zakupów, ale ułatwi nam pracę. Każdą z tych części przygotowujemy oddzielnie

KasiaiKrzysiu.pl
Proste racuszki ze śliwką bez tłuszczu. 152

przesianą mąkę. Ciasto powinno być średnio gęste, ma swobodnie spływać z łyżki, rwąc się.  Odstawmy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoję obiętość. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do wyrośniętego ciasta i mieszamy. Smażymy na suchej patelni, pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu. Gdy wierzch podeschnie, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy bez pokrywki. Jeszcze

Dieta moja pasja
Kruche ciasto śliwkowe pod bezową pianką 111

kostkę masło. Całość szatkujemy aby kawałki masła były wielkości ryżu. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto kroimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa - będzie to spód ciasta). Obydwa kawałki zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę. Śliwki kroimy na połówki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając do momentu(...)rozpuści a śliwki zmiękną. Do szklanki wsypujemy mąkę kukurydzianą zalewamy około 1/3 szklanki wody, mieszamy do uzyskania jednolitej zawiesiny. Śliwki zdejmujemy na chwilę z ognia, polewamy zawiesiną z maki, mieszamy i wstawiamy z powrotem na ogień. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Większy kawałek ciasta wyjmujemy z zamrażarki

Qchnia po prostu
Drozdzowka ze sliwkami bez wygniatania 128

suszonych śliwek - opcjonalnie\ bułka tarta lub mąka do wysypania blaszki KRUSZONKA: 100 g mąki 50 g cukru 60 g zimnego masła Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do miski. Ważne, aby zachować podaną wyżej kolejność i nie dodawać suszonych owoców. One muszą poczekać do samego końca. Nie mieszamy. Zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Jeśli robimy ciasto wieczorem(...)składniki się połączyły i powstała gładka masa. Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką lub mąką blaszkę. Układamy na wierzchu przekrojone na pół śliwki, pamiętając aby robić to skórkami do dołu. Posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 40 godzinę. Przez pierwsze 20 minut na półce o 1 niższej niż środkowa - zapobiegnie to przypalaniu się góry. Później wstawiamy ciasto na środek

Kuchnia od dwojga
ciasto ze śliwkami 193

długo aż masa stanie się puszysta. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Wierzch wyłożyć przygotowanymi wcześniej śliwkami polewa czekoladowa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Masło roztopić, dodać rozdrobnione czekolady, mieszać do momentu rozpuszczenia. Dodać śmietanę, połączyć, wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. Polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Ciasto na blaszkę 24x35

Darcia w kuchni
Knedle ze śliwkami 80

osolonej wodzie do miękkości. Śliwki płuczę i pozbawiam pestek, dodaję do nich 2 łyżki cukru i jeśli są soczyste również 1 łyżkę mąki krupczatki lub kaszy manny. Odcedzam ziemniaki a gdy już przestygną przeciskam je przez praskę. Dodaję mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko i wyrabiam gładkie ciasto. W zależności od tego(...)mniej lub więcej mąki. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. W dużym garnku zagotowuję wodę z 1 łyżką soli. Z ciasta formuję kulki, rozpłaszczam je i zawijam śliwki tworząc kulki. Uformowane knedle ze śliwkami Do gotującej się wody wrzucam knedle, delikatnie mieszam łyżką żeby nie przywarły do dna i gotuję na wolnym ogniu

Gotuj Się Kto Może
W stylu bydgoskim 165

być ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło!Nie wiem - może za sprawą urodzin mojej Mamy, które przypadały(...)złagodzą cały ten cukier. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować.Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowymSkładniki:(na ciasto o średnicy 20-22 cm)beza:4 białka1/4 łyżeczki soli180 g cukru1 łyżka kakao1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej40

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania