ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:161/419)

Pozazdrościłam. 147

Dyniowe ciasto z ciecierzycy*;  ze śliwkami, tahini i miodem  *z ubitym białkiem Ciecierzyce kocham całym sercem (hummus ostatnio moim uzależnieniem), wszelkie wypieki z niej też i dalej miałam z niej kombinować, ale została gdzieś tam zapomniana w czeluściach tysiąca innych rzeczy, aż do chwili, gdy zagościła ona u Weroniki  w wydaniu dyniowym, wiedziałam, że i ja niebawem

More food, love and dreams
Salceson - kakaowe ciasto z jabłkami 385

pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30-40 minut do suchego patyczka. 4. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Zapraszam też na podobne ciasto kakaowe, ale ze śliwkami ( KLIK

Kuchnia domowa Ani
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 138

Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g

Pink Envelope
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 107

Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami. Ciężkie, podchodzące trochę pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 3 jajka 150g masła 150g gorzkiej czekolady Dodatkowo

pink envelope
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 607

ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy  drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym  kremem ,Wstawiamy  do lodówki, na ok. godzinę

w mojej kuchni
Sernik tradycyjny 210

twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy   Zagniatamy kruche

Maminek kulinarny
Wigilijne pierogi z nadziewaną śliwką 95

rzepakowego ½ łyżeczki soli Farsz: 25 sztuk suszonych śliwek bez pestki 40g mielonych migdałów 40g mielonych orzechów 40g mielonego maku ¼ szklanki płynnego miodu (do połączenia składników) Sos: ¼ szklanki wywaru z gotowania śliwek 1 łyżka cukru trzcinowego 4 łyżki kwaśnej śmietany ½ płaskiej łyżeczki cynamonu Dodatkowo masło do omaszczenia pierogów po ugotowaniu. Sposób przygotowania Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej(...)minut, w zależności od tego jak duże mamy śliwki. Odcedzamy. Śliwki przenosimy w chłodne miejsce do przestudzenia, a wywar pozostawiamy do sosu. Mielone bakalie łączymy z miodem. Ma powstać gęsty farsz, którym bez problemu nadziejemy przestudzoną śliwkę. Dajemy go tyle, by śliwki ładnie się zaokrągliły. Sos: Wywar z gotowania śliwek podgrzewamy z cukrem trzcinowym. Do śmietany dajemy połowę podgrzanego wywaru

Kuchnia w czekoladzie
Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem 1020

zawsze wychodzą. Ciasto jest elastyczne i łatwo się wycina. Można nadziewać je dżemem, powidłami, czekoladą lub owocami. Niezależnie od nadzienia, będą pyszne. Bardzo polecam! Składniki : Ciasto: 250 g masła 250 g białego sera (koniecznie mielonego!) 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: śliwki cynamon cukier puder Przygotowanie: Śliwki przeciąć na pół(...)usunąć pestki. Dodać około 1/2 łyżeczki cynamonu i wymieszać. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miseczki i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na 2 części i podsypując mąką rozwałkować na kształt koła (około 3 mm), każde koło pociąć na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć śliwkę i zwinąć zaczynając od szerokiego końca. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
Fioletowa tarta ze śliwkami, borówką 127

wody Masa : 6 łyżek cukru  250 g ricotty 2 jajka 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 150 g borówki Cukier brązowy do posypania Płatki migdałów do posypania 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść ciasto, owinać folia i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.  Foremkę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować(...)wylać na podpieczony blat, na to ułożyć borówki i poprzekrajane na pół śliwki. Wszystko posypać brązowym cukrem, wstawić do piekarnika    nastawionego na 180C i piec  20 minut. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć płatki migałów, a gdy tarta będzie gotowa posypać nimi ciasto. Podawać po przestudzeniu. Smacznego

Gosia gotuje
Puszyste ciasto ze śliwkami i chrupiacą posypką 842

godzince można się już delektować smakowitym ciastem. Składniki : foremka 25x28 4 jajka  220 g (szklanka ) cukru 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej\ 200g masła czubata łyżeczka proszku do pieczenia Op cukru waniliowego Posypka: 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki wiórków kokosowych. Dodatkowo : 700 g śliwek  Wykonanie: Masło rozpuścić , przestudzić. Jajka(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę , ciągle miksując wlać masło , Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ubić do połączenia składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować , małe pozostawić w połówkach , większe podzielić na 4 części. Owoce ułożyć gęsto  na cieście . Wszystkie składniki posypki wymieszać i równą warstwą wysypać na ciasto

Malinowa Kawiarenka
KAKAOWIEC ZE ŚLIWKAMI 103

opakowania budyniu o smaku cytrynowym Przygotowanie: Ciasto kakaowe-  margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze(...)schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Mus śliwkowy -  0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Śliwki przełożyć do rondelka dodać odrobinę wody i podgrzać na małym ogniu. Gdy śliwko lekko się zlasują dodać powidła, wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i wsypać 2 opakowania o smaku cytrynowym, mieszamy. Podgrzewamy

Ciastka - domowe słodkości
sernik z ziemniakami 247

śmietany (u mnie jogurtu greckiego) 50 g masła 5 jaj 200 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli ponadto: kilka śliwek węgierek 2 galaretki wiśniowe Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto, odłożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej papierem blaszki do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)wyłożyć na podpieczony spód. wierzch wyrównać, brzegi blaszki zabezpieczyć folą aluminiową, obniżyć temperaturę do 16 stopni, piec sernik około godziny. Następnie nie wyjmując ciasta z piekarnika delikatnie zdjąć folię, na wierzchu sernika ułożyć pozbawione pestek połówki śliwek, piec sernik jeszcze ok 15 minut. Po upływie czasu pieczenia piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, wystudzić ciasto wewnątrz. Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu

6niebo
Drożdżówki ze śliwkami 101

Klasyczne drożdżówki ze śliwkami w roślinnej wersji. Pyszna słodka przekąska nie tylko dla dzieci Polecam! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki orkiszowej typu 750 (lub mąki pszennej) 14 g suszonych drożdży (2 opakowania) 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka roślinnego 1/4 szklanki oleju 2 łyżki białej (tłustej) części mleka kokosowego z puszki schłodzonego co najmniej przez noc w lodówce Nadzienie(...)miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Po około 1-2 godzin (w zależności od temperatury otoczenia) wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą z nich “rozprostowujemy” dłońmi na grubość około

Lamarida.pl
Rystykalna tarta z domowego ciasta àla francuskiego- Galette ze śliwkami 125

wszak na nie sezon 😊 Prosty i banalny placek- ot wystarczy zagnieść ciasto, wyłożyć owocami, niedbale zawinąć i upiec! Dużą robotę w tym przepisie robi ciasto, genialne ciasto- niby kruche, a fantastycznie listkujące się jak francuskie! 👌 Dziękuję Rozkoszny - od dziś jest to mój ulubiony przepis na 'kruche' ciasto! ciasto kruche ála francuskie: 1 szklanka mąki 120 g serka typu Philadelphia(...)soku z cytryny 2 łyżki kaszy manny do podsypania spodu tarty 2 łyżki cukru trzcinowego 1 małe, roztrzepane jajko Ze składników wyrobić ciasto, uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przygotować śliwki- przekroić na pół, usunąć pestki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut, następnie wstawić

Kraina Miodem Płynąca
Kruche ciasto ze śliwkami 137

Pomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g mąki pszennej tortowej 130g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru kryształu 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego Budyń: 2 budynie waniliowe litr mleka 2% 4 łyżki cukru kryształu Ok 30 średniej wielkości śliwek(...)widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st C) na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy ciepłym budyniem, układamy połówki śliwek (miąższem do góry), posypujemy delikatnie cynamonem i na wierzch ścieramy zamrożoną kruszonkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 50 minut w temp. 170st C. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ps. Jeszcze ciepłe ciasto wyśmienicie smakuje z gałką lodów waniliowych

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania