ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:150/419)

Czekoladowa babka na białkach 66

Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto

moj przepis na
Czekoladowa babka na białkach 68

Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto

moj przepis na
Czekoladowa babka na białkach 80

Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto

moj przepis na
Pierożki z ciasta francuskiego z serem 187

piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 20min. Smacznego. pierożki z ciasta francuskiego z serem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pizzerinki z ciasta francuskiego Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie w sosie musztardowym Artykuł Pierożki z ciasta francuskiego z serem pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami. 182

postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam  z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać margarynę

Agusiowe smakołyki
Czekoladowa babka na białkach 160

sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie tu . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='25 g kakao 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g masła

moj przepis na
ŁATWE I PYSZNE CIASTO- POWIDŁOWIEC 661

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Moja masa nie była zbyt gładka ale zupełnie to nie przeszkadza, ważne by nie było grudek. W moim cieście widoczne były kawałki śliwek. Gdy mamy bardzo słodkie powidła wówczas cukru lub ksylitolu można dać jeszcze mniej, z kolei gdy lubimy bardzo słodkie ciasta można ilość ksylitolu zwiększyć do 1 pełnej szklanki

Smaczne Zdrowe
Jaglany Biszkopt Bezglutenowy ze śliwkami 220

łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju śliwki obrane z pestek  Co robić? 1. Jajka porządnie ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Skorzystaj z wysokich obrotów miksera. Ubijaj dobre 10 minut i pamiętaj aby jajka były w temperaturze pokojowej, a nie z lodówki - wtedy łatwiej o puszystość ciasta. 2. Nagrzej piekarnik na 170C w opcji(...)góra dół .  3. Przesiane mąki i (ewentualnie) proszek do pieczenia, dodawaj do masy powoli mieszając. Dodaj też olej. 4. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, na wierzch połóż śliwki i wstaw do pieca na 40 minut. Wskazówka: Jeśli owoce od razu opadną na dno, nie martw się, tylko po 10 minutach pieczenia delikatnie otwórz piekarnik i szybko

Matka Żywicielka
Niebanalne ciasto z patelni 133

cukru powstaje w ten sposób karmel) i  dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę a w tym czasie robimy ciasto.  Ciasto można zrobić ze śliwkami jak to moje lub bez owoców. Zamiast powideł można też dodać jedno starte jabłuszko lub jakiś kwaśny dżemik. Zawsze do ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników

prawdziwe jedzenie
Strzępiec ze śliwkami i budyniem czekoladowym 149

jeszcze jednej odsłonie. Przepis taki sam jak tutaj . Modyfikacja polega jedynie na tym, że zamiast jasnego budyniu użyłam czekoladowego, a oprócz powideł dodałam kawałeczki śliwek. To wystarczyło aby zmienić smak i wygląd ciasta. 6żółtek 3 czubate szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 margaryna cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku 4 łyżki śmietany kwaśnej na czubek łyżeczki amoniaku 2 łyżki kakao(...)Dodatkowo: powidła (użyłam czekopowidła własnej roboty) kilkanaście śliwek lub innych owoców 1 szklanka cukru 6 białek 1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) cukier puder do posypania Margarynę z mąką, proszkiem i cukrem posiekać. Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Jedną część wyrobić z kakao. Ciasto mocno schłodzić. Jasną cześć ciasta rozwałkować

Praktyczna pl
Babeczki z jabłkami 120

Trochę pofantazjujemy i wyjdzie bardzo ciekawy deser, z jabłkami w roli głównej.   Przygotowujemy:-12-15 jabłek-kilka śliwek-goździki-mąkę-cukier puder-margarynę-2 jajka-proszek do pieczenia-aromat śmietankowy   Jabłka obieramy i wydrążamy gniazda nasienne.   Przygotowujemy syrop:-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru-do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego(...)wąskie paseczki.   Na surowe ciasto kładziemy jabłko i owijamy je dookoła paseczkiem ciasta, które będzieimitowało ponacinaną skórkę. Aby paseczek nie zsuwał się po jabłku musimy dolny koniecumieścić pod jabłkiem. Paseczki można łączyć.Paseczek kończy się w otworku jabłka, dociskamy go kawałkiem śliwki lub innego owocu.Nie może zabraknąć wersji dla dzieci i tu zamiast imitacji skórki pojawia się czapeczkawykonana

Maminek kulinarny
Kokosowe ciasto ze śliwkami 135

cukru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła jajko 10 łyżek wiórków kokosowych Nadzienie: 1,5 kg śliwek 60 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto: Masło posiekać z mąką i pozostałymi suchymi składnikami. Dodać jajko oraz ekstrakt i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce(...)Usunąć pestki. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i dusić ok 20 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do śliwek. Wymieszać aż zgęstnieje. Przestudzić. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta, nakłuć widelcem. Wyłożyć masę śliwkową i pokruszyć na wierzch pozostałe ciasto. Piec w 175 stopniach przez ok 45 minut. Ostudzić i oprószyć cukrem

Smakołyki Asi
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami i kawą 128

smaku jest na prawdę pyszny. Nie za słodki - rzekłabym - lekko wytrawny. Śliwki zamiast w kawie możecie namoczyć w alkoholu (ja unikam procentów). Polecam do tego celu wiśniówkę lub inny owocowy trunek. Wówczas do alkoholu nie dodajecie cukru - przejdzie słodyczą namoczonych śliwek i tym naponczujecie biszkopt. Jeśli chodzi o ciasto to postawiłam na niezawodny biszkopt rzucany z tego przepisu ( klik ). Dostosowałam(...)mascarpone 200 g czekolady deserowej 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Dodatkowo:  200 g suszonych śliwek 200 ml mocnej kawy 2 łyżki cukru wiórki czekolady do dekoracji Zaparzyć mocną kawę i namoczyć w niej śliwki na 2 godziny. Następnie śliwki pokroić na mniejsze kawałki a do pozostałej kawy dodać 2 łyżki cukru (można lekko podgrzać aby cukier dokładnie

My simple kitchen
Rustykalna tarta z morelami 66

więcej cukru:), z jabłkami czy gruszkami, ze śliwkami i morelami. I właśnie ta z morelami zawładnęła ostatnio naszym podniebieniem:)  Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami Tarta z jagodami  Rustykalna tarta z rabarbarem Tartaletki z gruszką(...)cukru (najlepiej brązowego) 2 łyżki bułki tartej lub herbatników brązowy cukier do posypania płatki migdałów Masło i twaróg posiekać z mąką, cukrem pudrem i proszkiem, wlać wodę, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę. Morele przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Bułkę tartą (zmielone herbatniki) i cukier wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200stC

Obiad gotowy
Francuskie gniazdka z budyniem i śliwką 164

niego różne owoce czy nadzienia. Ja dziś postawiłam na budyń w połączeniu ze śliwkami. O tej porze roku użyłam śliwek mrożonych, bo świeżych już w sadzie nie ma. Ciastka wyszły bardzo smaczne, do kawy idealne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g 1 budyń waniliowy bez cukru 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru 6-8 śliwek(...)mieszając, aż zgęstniał. Budyń na chwilę odstawiłam. Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je na ok. 14 równych kwadratów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na niej pokrojone ciasto, zachowując nieduże odstępy. Na każdym kwadracie ciasta na środku nakładałam po łyżce gorącego budyniu oraz połówkę śliwki. Tak przygotowane ciastka wstawiłam do zimnego piekarnika

Waniliowe Improwizacje
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 146

się schłodziło. Daktyle pokroić w niewielką kostkę i poddusić na maśle, do czasu aż będą bardzo miękkie,a ich konsystencja zacznie przypominać pastę. Z wyjętego z lodówki ciasta formować kulki wielkości śliwki, w środek których wkładamy niewielką porcję nadzienia i zamykamy kulkę, aby nadzienie nie wychodziło na zewnątrz. Można też zamiast kulek rozwałkować ciasto, posmarować nadzieniem, zwinąć, tak jak roladę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta ze śliwkami 107

gorącej wody Sposób przygotowania: W misce umieściłam składniki na kruche ciasto, czyli: mąkę, cukier puder, pokrojone na plasterki zimne masło, żółtko, jajko, sok z cytryny i olejek pomarańczowy. Składniki posiekałam nożem, a następnie zagniotłam szybko luźne ciasto. Ciasto wstawiłam na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjęłam i rozwałkowałam na okrągły placek i przeniosłam je do formy(...)czasie przygotowałam śliwki. Umyłam je, osuszyłam i wypestkowałam. Można też użyć śliwek mrożonych. Wtedy należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć na sicie. Ugotowany budyń wyłożyłam na przygotowany spód. Na budyniu ułożyłam połówki śliwek. Tartę wstawiłam do piekarnika i piekłam ją około 45 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Galaretkę przeźroczystą rozpuściłam w 450ml gorącej

Waniliowe Improwizacje
Śliwki pod kruszonką czyli śliwkowe crumble 160

mamy chęć na dobry deser. Wtedy ten przepis sprawdzi się znakomicie. Mniej kłopotliwego ciasta nie znam. Mam tylko parę drobnych uwag. Ilość kruszonki w przepisie jest spora (przewidziana na formę 28 cm ), piekłam w formie 23 cm i całej kruszonki nie zużyłam. Dałam natomiast wszystkie śliwki i było ich w sam raz. Kolejna uwaga dotyczy cukru. Dla mnie(...)wyszło zdecydowanie za słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się przechowuje w lodówce i nic nie traci na smaku. Sama nie wiem, czy lepsze było ciepłe czy zimne!Oryginalny przepis

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania