ciasto ze śliwką na szybko - 1082 przepisów (strona:54/73)

LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 115

sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie dojrzewania(...)Scyavuru  (w sycylijskim dialekcie oznacza zapach) zapewnia, że są one przygotowywane całkowicie ręcznie. Z poszanowaniem tradycji, pasją i miłością do kultury i miejsca. Wino doprowadza  się bardzo szybko do wrzenia, dzięki czemu można skoncentrować i wydobyć najlepsze zapachy i aromaty z wyśmienitych  sycylijskich win. Były bardzo smaczne. I w ten sposób dotarliśmy do słodkich deserów. Mieliśmy

królestwo garów
Słodki zielnik Lary – Lara Gessler – Książka na niedzielę 204

rozdziałów w każdym po 5 przepisów, przejdźmy więc do nich po kolei.  Zaczynamy naszą podróż przez zioła od Tymianku a tu przepisy na Koktajl z suszonym śliwek z tymiankiem, ciepły krem tymiankowy z jabłkiem i migdałami. Już czytając same tytuły od razu pachnie tymiankiem, prawda ? Drugi rozdział został poświęcony mojej ukochanej lawendzie i tu przepis który wypróbuję już niedługo(...)wykorzystania melisy w przepisach przekonuje nas Laura następującymi przepisami rozgrzewającym naparem na dobry sen czy najdelikatniejszy mus z melisy z wodą z kwiatu pomarańczy.  Mięta która tak szybko rozrasta się u mnie w ogródku i przepisy na jej wykorzystanie to Kisiel Mojito, Truskawki z Hotelu St James.  Liść laurowy który od kilku lat w PL możemy kupić

Kuchnia na wzgórzu
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 154

wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się nawet o przygotowanie kilku rodzajów nadzienia :) wtedy są to bułeczki z niespodzianką ;)Pomysł na muffinkowe bułeczki powstał dość prozaicznie. Po prostu przygotowałam więcej ciasta, bo w planie(...)czekolady, spora garść jagód goji,cukier do posypania.Przygotować ciasto:Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.W tym czasie przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
.1061. sprawozdanie 148

jadłam na prawde bardzo długo...Za rzadko je robię - były przepyszne! Ale rzadko się zdarza, że zostaje u mnie trochę chleba - zawsze szybko znika... :D Teraz specjalnie zostawiłam kawałek z myślą o tym właśnie śniadaniu. Do śliwek dodałam trochę korzennego aromatu, to chyba przez wczorajszą nieco jesienną pogodę...do 17.00 było słonecznie i gorąco, a potem nagle zaczeło lać(...)znać! Krótka przerwa na Starówce... Pierwszy raz kupiłam piwo! :D No, już mogę na legalu... :>  Potem wyruszamy dalej - kierunek Vege Miasto. Niestety nie mieli już lodów, ale ciasto było! Potem - ostatni już przystanek - lody, La Fragola (?) w Złotych Tarasach. Smacznie, aczkolwiek nic nie urywa :D I ceny też nieco przesadzone... Lód Ewy :) I Sylwii :) Iiiii mój :D Zdecydowałam

breakfast of dreams
Jak uniknąć bezglutenowego zakalca? 168

ciasto nie urośnie. Ciasta drożdżowego nie powinno się zostawiać do wyrośnięcia na zbyt długo – godzina to maksimum. Jeśli wyrośnie zbyt wysokie, mamy  większą szansę,  że zapadnie się po upieczeniu. Jeśli dodajemy do ciasta bakalie, nie przesadzajmy z ich ilością. Większe kawałki np. moreli, daktyli czy rodzynek królewskich dobrze jest pokroić na paseczki. Przed wrzuceniem bakalii do ciasta dobrze(...)zapobiega to opadaniu ich na dno ciasta. bakalie dobrze jest oprószyć odrobiną proszku do pieczenia Jeżeli używamy dodatku owoców z kompotu / syropu, dokładnie je odsączamy i osuszamy.  Do ciast bezglutenowych lepiej stosować mniejszą ilość owoców, można dodatkowo oprószyć je mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Układając na wierzchu ciasta owoce – np. połówki śliwek, trzeba kłaść je skórką do dołu

głodny alergik
Piernik, który zawsze się udaje 259

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ NA MAŚLANCE 386

masło lub olej i ubijać krótko. Mikser odłożyć. Na zmianę dodawać do ciasta małymi partiami maślankę i przesianą mąkę, wymieszać szpatułką do połączenia, nie dłużej. Robić to delikatnie, od góry do dołu. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę położyć owoce, przykryć kruszonką. Piec około 1 godziny(...)wanilinowego – 8 g Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka. * Nie polecam dodawać więcej niż 350 - 400 g owoców (ciasto się zapadnie, a wtedy może powstać zakalec). Jajka można włożyć do miski z ciepłą wodą, aby szybko uzyskać temp. pokojową

Calzonella.com
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 149

pomidory połamane na kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia.    ----- Podobne: Chleb marchwiowy na zakwasie Chleb wileński ze śliwkami i żurawiną Chleb z jagodami(...)mnóstwo zabawnych zdarzeń. Rozbraja wręcz język stosowany przez najmłodszą córkę (Duszkę) oraz jej sposób rozumowania. To naprawdę książka do delektowania się, jedna z tych, które się "oszczędza", by za szybko nie przeczytać. Choć jest to literatura typowo kobieca, przydałoby się, by przeczytali ją również mężczyźni. Może wówczas przejęliby część rodzicielskich obowiązków po powrocie z firmy, a nie czekali

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 189

Wiem, trochę kalorycznie, ale bardzo smacznie i szybko. To nie pomyłka - do ciasta nie dodajemy mąki, a mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam(...)niskiemu IG   mogą być bezpiecznie spożywane przed diabetyków.  Jagody najlepiej kupować w sezonie i jeść na surowo. Ja przyrządzam z nich też koktajle. Smakują dobrze w ciastach, ale z ich walorów zdrowotnych w ten sposób nie skorzystamy. Warto również zrobić przetwory na zimę lub zamrozić.   Miód - z najdziemy w nim mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wykazuje

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto Fale Dunaju 142

uzyskania jednolitego ciasta. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dosypujemy kakao przesiane przez sitko i dokładnie mieszamy. Wkładamy na jasne ciasto. Na wierzchu układamy obrane kawałki jabłek pokrojone w ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości. Pieczemy przez około 20-25 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Ciasto odstawiamy do przestudzenia(...)gęstego budyniu. Gotową masę wykładamy na upieczone wcześniej ciasto równomiernie rozprowadzając. Zostawiamy do przestudzenia, a później wkładamy do lodówki, żeby masa lepiej stężała. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub polewamy czekoladowym ganache według tego przepisu . Podajemy z ulubioną herbatką Smacznego! P.S. Na zdjęciach ciasto z jabłkami, ale można użyć również śliwek, wiśni, czereśni. Artykuł Ciasto Fale Dunaju pochodzi z serwisu

Lamarida.pl
Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią 148

Witajcie. Mam nadzieję, że nie jesteście źli, za to, że wczoraj nie wstawiłam obiecanego weekendowego ciacha.😇Mimo, że zakupy starałam się ogarnąć w sobotę, wczoraj jednak

Zdrowie i pysznie na talerzu
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 360

czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki z biało-niebieskim lukrem Miodowe ciasteczka korzenne Makowiec czekoladowy z kremem(...)imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny piernikowe z powidłami Świąteczny makowiec w cieście cytrynowym Mini makowce Pani Walewska z orzechami włoskimi. Ciasto Pychotka. Keks z bakaliami Pfeffernüsse Pychotka Keks angielski Makowiec japoński z jabłkami

My Culinary Art
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym 180

jest aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencje ciasta, w miarę potrzeby dodać maki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjąc, lekko odgazować, uformować kule i znowu odstawić(...)temp ok. 24 st. Mnie po tym czasie podwoił objętość. Piekarnik nagrzać do 240 st C (z kamieniem jeśli ktoś ma).Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku. Kiedy chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar

Moje domowe kucharzenie
Pełnoziarniste muffinki z malinami i morelami 145

Wakacje mijają tak szybko.. stanowczo za szybko. Dziś już połowa sierpnia, a na palcach mogę zliczyć dni, w których pogoda w Trójmieście dopisała tak, by faktycznie poczuć, że jest lato. Jednakże, moja złość na pogodę jest nieco mniejsza, gdyż dopisała ona podczas mojego pobytu na Sycylii. Kochani, jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli okazję pojechać na Sycylię(...)czasie.. To po prostu trzeba zobaczyć, bo widok ten daje porządnie do myślenia! Wracając do jedzenia.. świeżość owoców morza i soczystość owoców (nawet tych naszych jak śliwki, jabłka, czy gruszki), sprawiała wrażenie, jakby miało się do czynienia z zupełnie innym wymiarem ich smaku. Ich spożywanie to prawdziwa rozkosz… Jednakże, jesteśmy tu w Polsce i grzech nie skorzystać

Be Fit Be Strong
Ucierane ciasto na oleju, z owocami 166

powoli wlewamy do ciasta olej z kilkoma kroplami aromatu. Po dodaniu oleju masę jeszcze minutę miksujemy do połączenia na wysokich obrotach.   Przelewamy ciasto do formy z niskiej wysokości, tak żeby go za bardzo nie odpowietrzyć . Poruszamy formą żeby się wyrównało i wtykamy owoce – ciasto urośnie, otoczy je. Wkładamy blaszkę na środkowy poziom piekarnika i pieczemy ciasto przez(...)24cm średnicy to 12 uczciwych porcji. Z dużej blachy wyjdzie około 26-30 kawałków. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu i posypujemy cukrem pudrem.   Do ciasta można użyć malin, jagód, borówek, wiśni, czereśni, agrestu. Wychodzi też z cienkimi plastrami jabłek, gruszek, z ćwiartkami śliwek, z kiwi. Jeśli chcecie wykorzystać truskawki pokrójcie je na ćwiartki i nie kładźcie za dużo – owoce

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania