Dzisiaj na moim insta stories pokazywałam Wam nasz szybki patent na zapiekane owoce dokładnie śliwki pod kruszonką migdałową. Zapiekane owoce idealnie smakują na śniadanie, jako deser czy podwieczorek. Są świetną alternatywą dla ciast i czasochłonnych deserów. Robimy je bardzo często jesienią w różnych wariantach, ale dzisiaj pogoda taka trochę jesienna więc poszły śliwki do piekarnika. Dokładny filmik możesz
SMYKWKUCHNIzrobiłam (żeby podzielić się z moimi panami ;-)) takie francuskie ciastka, przekąskę na słodko z nimi w roli głównej. Tak na szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon cukier trzcinowy Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 prostokątów. Zaginamy końce do środka. Śliwki myję, przekrawał na pół, wyjmuje
kruche babeczkiKlasyczne ciasto na późne lato czyli pyszne ciasto ze śliwkami to idealny smakołyk do popołudniowej kawy. Jest ono niebywale łatwe w przygotowaniu, szybkie i tanie. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 130 g masła 1 szklanka mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy (16 g) 10-12 większych śliwek
Smakowite DaniaSkładniki na ciasto ze śliwkami na blachę o wymiarach 24x28 cm CIASTO: 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g masła 2 jajka NADZIENIE: 50 g masła 1 kg śliwek (umytych i wydrylowanych) 100-150 g cukru (w zależności od słodkości śliwek) 2 łyżki domowego cukru waniliowego płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki dżemu(...)pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę masło, dokładnie siekamy, aż otrzymamy drobniutką kruszonkę, następnie dodajemy jajka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy co najmniej 60 minut. Przygotowujemy nadzienie. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki, cukier i cukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się nieco rozpadną, a masa lekko zgęstnieje. Gotową masę
Rozpustne gotowaniebajeczną tartę. Moją przygotowałam ze śliwkami, ale można użyć malin, jeżyn, albo też owoce pominąć zupełnie. Samo bowiem obłędnie czekoladowe, kremowe i delikatne nadzienie, każdego powali na kolana. Nas urzekło; mówię Wam, ciężko na jednym kawałku skończyć. Do tego lekko kwaśne śliwki, które ożywiają całość, a to wszystko zamknięte w kruchym, mocno kakaowym cieście z nutą cytryny. Jest ona zaskakująca(...)posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść kruche ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, wypełnić formę fasolą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne ciasto, które robi się szybko i dobrze smakuje. Jako, że pierwszy raz w tym roku kupiłam śliwki (nie robaczywki ;)), postanowiłam zrobić z nich ciacho. Na początku miało być jogurtowe, ale jak wiecie, kobieta zmienna jest - postanowiłam zrobić kruche. A tak na serio potrzebowałam białka, do kolejnego przepisu ;) Ciasto jest pyszne! A zapach jaki unosi się podczas pieczenia, obłędny
CookYourselfłatwe do wykonania babeczki ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu na coś słodkiego do kawy. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają po upieczeniu, chociaż najlepsze są całkowicie wystudzone. Do babeczek ze śliwkami najlepsze są śliwki węgierki, gdyż zbyt łatwo nie rozpadają się w czasie pieczenia. Babeczki przygotowuje się bez użycia miksera, co niewątpliwie jest dodatkową(...)śliwek węgierek Dodatkowo: cukier puder i cynamon do posypania 2 łyżki mąki kokosowej lub pszennej Jak przygotować babeczki ze śliwkami? Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę, a następnie posypać łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami mąki, wymieszać. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, na koniec suche wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać. Do ciasta wmieszać
Kuchcik gotujeDzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g) 1 szklanka
W kuchennym oknie Ewykwadratowej blaszki 25x25 cm. Składniki na ciasto: - 40 dag mąki pszennej, użyłam typu 500 - 20 dag margaryny - 5 żółtek - 4 łyżki cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Na pianę: - 5 białek - szczypta soli - 1 niepełna szklanka cukru - 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - ok. 1 kg śliwek - 2 łyżki cukru - 4 łyżki domowej bułki(...)dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, ważne jest aby margaryna była mocno schłodzona. Powstałe ciasto dzielimy na trzy części i do jednej dodajemy kakao. Każdą część ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do zamrażalki. 2. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w drobne paski i posypujemy cukrem
Apetyczna babeczkatakim razie nie pozostaje jak wkleić zdjęcia do albumu z tegorocznych wakacji spakować walizki i ruszać w podróż do domu. Wszystko dobre szybko się kończy. Na osłodę przed wyjazdem mam tartę ze śliwkami, proste i smaczne ciasto. Składniki: rulon ciasta francuskiego 300 g śliwek dżem ze śliwek Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blaszce do pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodziePyszne i ekspresowe w przygotowaniu ucierane ciasto ze śliwkami. Pięknie rośnie i nie opada po wyjęciu z piekarnika. Jest wilgotne i delikatne jednocześnie. Dobrze wyważone pod
cool and mintykolejna przerobiona przez rodzicielkę na dżemy i kompoty. Ale nie mogło zabraknąć też ciasta z owocami! Przepis banalnie prosty, szybki. Użyjcie owoców, które macie, najlepiej sprawdzą się lekko kwaskowate, które będą kontrastowały ze słodyczą ciasta. Mniam! Ciasto ze śliwkami Przepis na średniej wielkości keksówkę Potrzebujemy: Składniki suche: 2 szklanki mąki (przesianej przez sito) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku
Bananowe Polekolejny baaaardzo stary przepis na ciasto owocowe, które jest proste, szybkie i zawsze się udaje. Można piec je przez cały rok, gdyż świetnie udaje się ze wszystkimi chyba owocami. Dzisiaj piekłam je ze śliwkami które w tym roku obrodziły niesamowicie. A do tego wyjątkowo nie są robaczywe.Na ciasto potrzebujemy:4 jajka3/4 szklanki cukru2 szklanki mąki1 kostka margaryny2 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia, przesiać, dodać cukier, żółtaka, margarynę pokrojoną w kostkę i dość szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedna 3/4 ciasta i druga 1/4 ciasta i włożyć do zamrażalnika do schłodzenia.Formę (24/30 cm) posmarować margaryną dla lepszej przyczepności i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć równomiernie na dno formy, docisnąć dłonią, wstawić(...)śliwki rozsypać jagody i porzeczki.Lekko ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca, następnie dodać kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia z piana.Wyłożyć pianę na owoce.Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą rozcierając palcami, aż powstaną grudki (zrobić to dosyć szybko).Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski
Mix smakunatłuściłam i przelałam masę Piekłam przez około 50 min. w prodiżu. Ciasto jest rzeczywiście dość piaskowe, następnym razem dodam więcej śliwek które wcisnę głęboko w ciasto. Wtedy będzie bardziej wilgotne. Jest dość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam tym osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast:) Jeśli zrobimy w większej formie
Proste Potrawy