ciasto z winogronami - 996 przepisów (strona:46/67)

Kruche ciasteczka Snickerdoodles 77

krowiego. Niezmiennie jednak używam kamienia winnego* (będącego składnikiem proszku do pieczenia), bo moim zdaniem tak smakują “oryginalniej” Składniki (na około 2-4 tuzinów ciasteczek – w zależności od wielkości): Ciasto: 200 g wegańskiego masła roślinnego 3/4 szklanki (180 ml) brązowego cukru np. trzcinowego 2 szklanki (480 ml) mąki jasnej orkiszowej typu 700 (ewentualnie zwykłej pszennej) 1 1/2 łyżeczki(...)mielonego cynamonu * Kamień winny (sól kwasu winowego, wodorowinian potasu (ang. cream of tartar) ) to naturalny przeciwutleniacz pochodzenia roślinnego (E336), który jest produktem ubocznym, powstającym w procesie fermentacji winogron przy produkcji wina. Kamień winny jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wykonanie: Do większego naczynia wkładamy miękkie masło i cukier i miksujemy

Lamarida.pl
ZUPA KREM Z SAŁATY I CUKINII. 194

Zielono na talerzu, a za oknem słońce. Idzie wiosna pełną parą! Słychać wszędzie ptasie śpiewy radosne, koniec z zimą plugawą i szarą. Kolorowe ubrania wyciągam już

W kuchni Karmel-itki
Kruche babeczki z cytrynowym budyniem 62

składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy(...)cukru kryształ (u mnie 100 gr) sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 40 gr mąki pszennej owoce do przystrojenia u mnie borówki, winogrona, poziomki i śliwki. Połowę mleka zagotować, resztę przelać do wysokiego naczynia, dodać jajka, mąkę cukier, sok i skórkę z cytryny, dokładnie zmiksować. Do gotującego się mleka powoli wlewać mieszankę jajeczną. Cały czas mieszając drewnianą

moj przepis na
Kruche babeczki z cytrynowym budyniem 57

składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy(...)cukru kryształ (u mnie 100 gr) sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 40 gr mąki pszennej owoce do przystrojenia u mnie borówki, winogrona, poziomki i śliwki. Połowę mleka zagotować, resztę przelać do wysokiego naczynia, dodać jajka, mąkę cukier, sok i skórkę z cytryny, dokładnie zmiksować. Do gotującego się mleka powoli wlewać mieszankę jajeczną. Cały czas mieszając drewnianą

moj przepis na
Kruche babeczki z cytrynowym budyniem 103

zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy 13 cm. Delikatnie przełożyć wykrojony krążek, delikatnie wcisnąć w dno foremki. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Foremki(...)cukru kryształ (u mnie 100 gr) sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 40 gr mąki pszennej owoce do przystrojenia u mnie borówki, winogrona, poziomki i śliwki. Połowę mleka zagotować, resztę przelać do wysokiego naczynia, dodać jajka, mąkę cukier, sok i skórkę z cytryny, dokładnie zmiksować. Do gotującego się mleka powoli wlewać mieszankę jajeczną. Cały czas mieszając drewnianą

moj przepis na
Kruche babeczki z cytrynowym budyniem 150

zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy 13 cm. Delikatnie przełożyć wykrojony krążek, delikatnie wcisnąć w dno foremki. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Foremki(...)cukru kryształ (u mnie 100 gr) sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny 40 gr mąki pszennej owoce do przystrojenia u mnie borówki, winogrona, poziomki i śliwki. Połowę mleka zagotować, resztę przelać do wysokiego naczynia, dodać jajka, mąkę cukier, sok i skórkę z cytryny, dokładnie zmiksować. Do gotującego się mleka powoli wlewać mieszankę jajeczną. Cały czas mieszając drewnianą

moj przepis na
Sałatka KRÓLICZY SZLAK 182

Przygotuj sałatkę jak w restauracji i oczaruj bliskich. Chude królicze mięso udusisz w piekarniku a resztę składników wystarczy pokroić, podlewając wszystko aksamitnym cydrowym dressingiem. Życzę pozytywnych

Kuchnia PROzdrowotna
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 146

Zdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 154

bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze rozmiary. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. W Europie, szczególnie w Holandii i Belgii, sajgonki znane są pod nazwą loempia..Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa(...)makaronu ryżowego - puszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso z indyka mielimy lub miksujemy w blenderze. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, przesmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz imbir (jedno

mojewypiekiinietylko
Dżem z dojrzałych pomidorów 127

moich ukochanych wiśni w rumie. Drzewka obrodziły pięknie, ale wszystko co dojrzało zgniło po pięciu dniach deszczu padającego cięgiem. Śliwa zaatakowana w kwietniu przez mszycę urodziła kilkanaście owoców wielkości winogrona, które bardzo szybko opadły. To samo brzoskwinia – jedno wielkie, smutne nic… Jabłoń dała nam jabłek na całe dwie szarlotki i porządną porcję crumble. Bida. Ale pomidorów miałam (i jeszcze(...)kurczakiem. Jak najlepiej określić jego smak? Jest lekko pikantny, czuć że rozgrzewa, a smak końcowy porównałabym do rabarbaru, bo w ten właśnie sposób najczęściej rzewień przyprawiam wykorzystując go do ciasta. Pomidorowy dżem jest pyszny i nieoczywisty – jednocześnie owocowy, słodki, pikantny i kwaskowy. Warto spróbować! PRZYGOTOWANIE Pomidory myjemy, zostawiamy je w skórce. Będziemy ich używać zarówno ze skórką

Karo in the Kitchen
Greckie pyszności - bez gotowania!:) 132

greckich dań - bo wiem, ze w Polsce nie sposób dostać tak wyśmienitych i prawdziwie dobrych produktów. Zaczynając od owoców. Ciepłych, soczystych, wypełnionych doskonałym bogactwem smaków aż po same brzegi. Winogrona, kiwi, granaty, figi. Po prostu rozpływały się w ustach. Były słodkie, intensywne i tysiąc razy lepsze od najlepszej czekolady :) Uwielbiałam Greka, który z szerokim uśmiechem na ustach rozwoził te przepyszne(...)produkty. Aż chciałoby się tam zamieszkać na zawsze :) To jednak nie mit, że kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza na świecie :) Koniecznie musicie kiedyś odwiedzić ten piękny kraj i zasmakować go :) Ciasto filo wypełnione fetą, szpinakiem, czy wspaniałym waniliowym nadzieniem z cynamonem, codziennie ciepłe i chrupiące, sprzedawane przez bardzo życzliwych Greków:) A oni zawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą

Kuchnia Pani Wiosny
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 178

Paczka botwinki. Dwa woreczki czerwonych winogron. Wielkie pudełko malin. Pojemnik z wiśniami. Torebka rabarbaru. Worek czerwonych porzeczek. Trzy pudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów.  Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę(...)wiosna rozkwitnie w pełni, a wraz z nią rozpocznie się  wreszcie wytęskniony czas świeżych warzyw i owoców.  O tej porze najbardziej tęsknie za chłodnikiem z botwinki i ciastem  z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni

KUCHARNIA
Chałwowiec na ciepłych lodach 155

Deser banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką

VioletoweKucharzenie
POTRAWKA Z SOCZEWICY. 197

Smutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego

W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIETRUSZKI. 197

Przeszukując stare, zaplamione kartki pożółkniętego już ze starości zeszytu, napotykam kolejne to rarytasy. Staranne pismo, rożne kolory nazw przepisów, co dzieli je na równe kategorie. Moje

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania