winogron i orzechami. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę, masło, żółtka, sól, drożdże i połowę jogurtu włożyć do malaksera i zmiksować. Wyłożyć na blat, szybko wyrobić. W razie potrzeby dodać resztę jogurtu. Rozwałkować na grubość około 0,3 -0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi
królestwo garówsię cukru, równie dobrze możesz pominąć ten krok. Przepis jest naprawdę bardzo prosty; aby go przygotować wystarczy miska, łyżka i kilka niebezpiecznie dojrzałych bananów, które domagają się wykorzystania. To ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu, co wiele ułatwia: wystarczy upiec go na przykład w weekend, żeby móc w tygodniu swobodnie sięgać po smakowity kawałek. Ze swojej strony podpowiem(...)soli 1 łyżeczka mielonej wanilii ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 ¼ szklanki mleka sojowego sok wyciśnięty z ½ cytryny 1/3 szklanki neutralnego w smaku oleju, np. z pestek winogron lub ryżowego 1/3 szklanki syropu klonowego 4 średnie bardzo dojrzałe banany Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Formę natłuść i wysyp mąką. W dużej misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę, skrobię
Roślinna - blog wegańskidokładniej grecką kuchnię z obszaru wysp Dodekanezu, bo zdaję sobie sprawę, że kuchnia różni się w zależności od regionu kraju. Np. na Kos nigdzie w menu nie widziałam ciasta filo nadziewanego fetą, które jadłam w greckiej restauracji w Polsce.Greckie potrawy - czyli co jadłam na wyjeździe?Tak naprawdę - co jadłam ja i mój Mąż, bo nie wszystkie dania skonsumowałam osobiście;) Jadąc(...)pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades (ντολµάδες) i gigantes plaki (γίγαντες πλακί)Dolmades to rodzaj gołąbków, w których farsz zawijany jest w liście winogron. Farsz może być z samego ryżu (z dodatkiem ziół) lub z ryżu i mięsa. Podaje się je jako meze z jogurtem greckim lub tzatziki.Gigantes plaki to w skrócie taka grecka
Chilli Czosnek i Oliwa1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki
Korniszonkicieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed podaniem, nabiera wówczas bogatszego smaku i doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami marynowanymi w oliwie, oliwkami lub ciemnymi winogronami. Ten ser najlepiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa dzień dzisiejszy proponuję lekką sałatkę owocową z dostępnych owoców. Jest pyszna i dodatkowo kolorowa, a wiadomo najpierw „jedzą” oczy. Składniki: 3 jabłka 2 mandarynki 1
Smaki Ewyprawdziw\u0105 wanili\u0105","olej rzepakowy do posmarowania gofrownicy","200 ml sch\u0142odzonej \u015bmietanki deserowej 36 %","2 \u0142y\u017cki cukru pudru","z\u0142ote kiwi","\u015bwie\u017ce je\u017cyny","ciemne winogrona","syrop klonowy"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"GOFRY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"M\u0105k\u0119 pszenn\u0105, m\u0105k\u0119 ziemniaczan\u0105 i proszek do pieczenia przesia\u0107 przez sito(...)porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 20 min. Kalorie 320 kcal Doskonałe maślankowe gofry: puszyste i chrupiące jednocześnie. Ulubiony przepis na wakacyjne gofry ze słodką śmietanką i owocami lata. Składniki: CIASTO GOFROWE 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka od kur z wolnego wybiegu 200 ml maślanki 50 ml mleka 50 g masła
ProstePesto.plniebo w gębie! Generalnie Clafoutis to zapiekany deser, którego ciasto przypomina nieco ciasto naleśnikowe, którym zalewa się owoce. Nazwa pochodzi od słowa 'clafir', czyli wypełniać, co w przypadku tego ciasta dotyczy owoców, które wypełniają je po brzegi. We Francji słynie z niego Limousin, gdzie piecze się go tylko przez kilka tygodni w roku, ponieważ głównym składnikiem są słodkie, ciemne wiśnie(...)krzywdy. Podaje się je na ciepło, oprószone lekko cukrem pudrem. Można też troszkę poszaleć i przygotować je w nieco innej wersji, na przykład z malinami, jagodami, morelami czy winogronami, a nawet z pomidorkami koktajlowymi, kiełbasą czy żółtym serem, ale to już nie na słodko, tylko w wersji wytrawnej, która też ma swoich zwolenników. Ja proponuje dziś Wam wersję klasyczną
Przepysznik - BLW i nie tylkotrufle dyniowo-orzechowe z kokosem – gryczane brownie z cukinii (bezglutenowe i wegańskie) – kabanosy w cieście francuskim – Pumpkin Spice Chia Pudding – mumie z ciasta fracuskiego – ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym 1. Mini papryki z oczami – małe papryczki – majonez – ziarna czarnego pieprzu, czarnego sezamu, czarnuszki Przy pomocy np. dużej strzykawki wyciskamy majonez tworząc oczy(...)mleczna – melon/arbuz Przy pomocy łyżki do wykrawania kulek wykrawamy z miąższu melona kulki. Czekoladę kroimy w drobną kostkę i wbijamy po jednej w każdą kulkę. 4. Oczy z winogron – winogrona – czekolada mleczna – czekolada biała *opcjonalnie: małe pianki + czekoladowy pisak do ciastek Winogrona kroimy na połówki lub podcinamy końcówkę tak, by winogrono stało stabilnie na desce. Czekolady
Be Fit Be Strongwinogron 1/2 szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan pokrojowy w półplasterki Kilka łyżeczek nutelli Szczypta soli Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Jajka wymieszać z olejem i maślanką. Suche składniki wymieszać z płynnymi - można mikserem lub po prostu łyżką lub rózgą. Do foremek do muffinek wlewać po ok. łyżce ciasta
Gotujemy i jemyciasta z dodatkiem tych galaretek.Ja zrobiłam delikatny,puszysty i lekki torcik na zimno. Składniki: 2 szt galaretka o smaku pina colada 2 szt galaretka o smaku mojito 2 szt galaretka o smaku pink margarita 3 szk mleka Do dekoracji 150 ml kremówka 1 szt galaretka o smaku pink margarita 1 szt śmietan fix cukier puder 1 łyżeczka zielone winogrona Przygotowanie
Ala piecze i gotujejest trochę miodu, ale spokojnie można z niego zrezygnować, lub również zastąpić erytrolem. Obawiałam się, że bezglutenowy biszkopt wyjdzie mi zbyt kruchy, aby móc go zwinąć, zrobiłam więc ciasto czekoladowe podobne do tego, z którego zazwyczaj robię tort, jest trochę mniej puszyste, ale za to bardziej elastyczne, myślę, że jeszcze kilka prób i dojdę do perfekcji w zwijaniu(...)ciacho się spodoba :) Składniki: 2 płaskie łyżki mąki z quinoy 5 łyżek kakao 3 jajka 100 gram czerwonej fasoli z puszki 2/3 szklanki erytrolu 1/3 szklanki oleju z pestek winogron pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli pół ziarenka bobu tonka 1 łyżkę pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki (opcjonalnie) 250 gram orzechów nerkowca 250 gram jagód leśnych sok z jednej
Quinoa Raz!daty produkcji. Oryginalny camembert ma kształt krążków ważących około 250 g i pakowany jest w papier i drewniane pudełeczko. Jak podawać ser camembert Camembert można smażyć, (zarówno w cieście francuskim, jak i w panierce jak lub bez niej), zapiekać na grillu lub w piekarniku albo marynować. Najczęściej podawany jest z dodatkiem żurawiny lub ziół i orzechów. Surowy camembert wyjmujemy(...)lodówki na około godzinę przed podaniem, nabiera wówczas bogatszego smaku i doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami marynowanymi w oliwie , oliwkami (np. czarnymi odmiany kalamata ) lub ciemnymi winogronami. Ten ser najlepiej komponuje się z jasnoczerwonym winem, takim jak Beaujolais, Chenin Blanc, St Emilion, St Estephe. Camembert je się łyżką
Cztery Fajerywinogron. Piękne nieprawdaż? Czekoladowe ciastka z jeżynami na ok 12 szt. 100 g masła 25 g gorzkiej czekolady 50 g cukru trzcinowego 20 g dobrego, ciemnego kakao 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 białko W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem. Przelewamy całość do miski. Dodajemy kakao, mąkę z proszkiem i sól. Zagniatamy ciasto
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto szybko się zagniata i smaży na patelni, dzięki czemu w kilka chwil możemy cieszyć się pysznymi calzone z ciągnącym serem w środku :) 7. Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? Wpis o tym, jak dostosować dietę śródziemnomorską do polskich realiów, szczególnie gdy mróz za oknem, a nas ciągnie do tłustego i słodkiego jedzenia. 6. Libańskie gołąbki w liściach winogron
Chilli Czosnek i Oliwa