ciasto z winogronami - 996 przepisów (strona:11/67)

ZIELONE DESERKI Z WINOGRONAMI 282

W Trójmieście upały są ogromne i cieszy bliskość morza. Zielone deserki zrobiłam na ostatnie rodzinne spotkanie i muszę powiedzieć, że podane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki

Przepisy Aleksandry
Bambino-deser z lodami w tle 157

jajka 3 szklanki mleka 1 łyżka oliwy olej do smażenia Nadzienie: 20 dag białej czekolady 150 g płatków migdałowych 1/2 litra ulubionych lodów owoce:truskawki,kiwi,winogrona sos czekoladowy do deserów Sposób przygotowania Ciasto:  Jajka ubić mikserem na puszystą pianę z cukrem,dodać zeskrobany miąższ z wanilii wlać mleko wsypać mąki dodać szczyptę soli i zmiksować gładkie lejące ciasto

Wanilia i Kardamon
jabłka z dżemem z ciemnych winogron w cieście francuskim... 141

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 250 ml/z winogron, szara reneta 4 sztuki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi wsypać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać, mąka ziemniaczana wciągnie cały

W Mojej Kuchni Lubię
Schacciata, czyli focaccia z winogronami 122

łyżeczki soli 250 g mąki pszennej 6 łyżek oliwy 1 1/2 szklanki czerwonych winogron 1 łyżka posiekanego rozmarynu 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej Wykonanie: W misce mieszamy wodę, mleko, cukier, drożdże, sól, mąkę i 2 łyżki oliwy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które będzie nieco lepiące, ale nie dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą(...)oliwie każdy kawałek ciasta rozciągamy na podłużne placki, przykrywamy na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Wyrośnięte placki smarujemy oliwą, układamy winogrona i posypujemy solą, cukrem i rozmarynem. Pieczemy przez 15 - 20 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto ucierane maślankowe z owocami 369

proszek do pieczenia – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- winogrona ( u mnie +morele ) – ok.0,5 kg- bułka tarta – do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cukier ubijamy z jajkami , dodajemy maślankę i olej , mieszamy.Mąkę z proszkiem i cukier waniliowym wsypujemy do masy , mieszamy.Owoce myjemy, osączamy.Ciasto wylewamy na blachę.Przez sitko posypujemy bułką tartą , układamy owoce.Pieczemy ok. 45 minut

Ostra na Słodko
Tarta z warzywami 190

pieczarki ser mozzarella 15 dag szynki konserwowej zioła prowansalskie keczup majonez Przygotowanie: Warzywa przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu :) Ja je podsmażam na oleju z pestek winogron. Studzimy je, ponieważ ciepłe warzywa dane na ciasto zniszczą je. Pieczarki kroimy w plasterki, ser również kroimy w plasterki.  Ciasto francuskie układamy w formie pokrytej papierem. Ciasto smarujemy keczupem. Wykładamy na nie warzywa

Lawendowe Niebo
Ciasto z owocami i kruszonką 124

chęci to i na szybko ciacho się zrobi...a ciacho łatwe do zrobienia i co najważniejsze sprzątania mało, bo tylko 1 łyżka i dwie miski.Do ciasta można dać dowolne owoce, u mnie trochę porzeczek,winogrono..miałam także zamrożoną kruszonkę, którą wykorzystałam..ale to nie jest koniecznie.Ciacho szybko zrobione...przełożone do foremki aluminiowej Gosia , której nie trzeba smarować..ciasto pięknie się

Moje domowe kucharzenie
gruszki w soku z winogron na ciastkach zbożowych z bitą galaretkową śmietaną... 136

miski przetrzeć łyżką ugotowane winogrona aż zostaną same pestki i skórki gruszki obrać ze skórki, pokroić w kawałeczki, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać sok z przetartych winogron - winogrona i gruszki były bardzo słodkie więc tylko tyle cukru dodałam na średnim ogniu gotować z 5 minut, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę na 1 litr - mieszać do rozpuszczenia żelatyny(...)szklanki i wlać pół szklanki gorącej wody i szybko wymieszać do rozpuszczenia galaretki śmietanę schłodzoną 30% ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać galaretkę ostudzoną bitą śmietanę rozprowadzić po cieście i posypać zmieloną czekoladą schować do lodówki na kilka godzin ciasto po prostu "niebo w gębie"....polecam......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sezonowe ciasto 179

namiastka letniego  smaku, ale lepsze zapasy zrobione własnoręcznie niż kupione w sklepie. Poezją smaku są teraz owoce. Jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie a niedługo będzie królować winogrono. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić ciastem z sezonowymi owocami, które moja rodzina lubi najbardziej. Bardzo proste i pyszne. Można używać do niego wszystkie owoce. Z tym, że owoce, które zawierają dużo soku

Kulinarne przemyslenia
ciasto drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... 165

wierzchu trochę mąką, misę nakryć talerzem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, u mnie było krócej z 45 minut bo ciasto rosło szybko i mocno dżem z ciemnych winogron, konfiturę niskosłodzoną z czereśni (użyłam swoje przetwory, są u mnie w przepisach) wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru obrane jabłka

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z winogronami i serem pleśniowym 125

farsz: 3 jajka 100 g sera z niebieską pleśnią ok 400 g czerwonych winogron, bez pestek 150 g śmietany 30% sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę, zmielone orzechy , wodę i sól umieszczamy w misce (lub dzieży robota), dodajemy masło, wodę oraz jajko i wyrabiamy ciasto do połęczenia składników. Ciasto(...)owijamy w folię spozywczą i na ok 30 minut umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowyjemy cienko i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok 10 minut aż spód będzie rumiany. Przygotujmy farsz. Winogrona myjemy, obieramy wszelkie ogonki i suszymy z nadmiaru wody. Śmietanę mieszamy z pozostałymi, trzema jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem

Szybko Tanio Smacznie
babka "murzynkowa" na oleju kokosowym z polewą czekoladowo-dżemową... 138

łyżki do pojemnika wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, wbić jajka, wlać olej kokosowy, mleko, dodać dżem(użyłam swój domowy z ciemnych winogron) i mikserem połączyć dobrze składniki do ciasta wsypać 3/4 opakowania skórki kandyzowanej i krótko mikserem połączyć składniki forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 190C

W Mojej Kuchni Lubię
BUŁKI Z OLIWKAMI 76

aromatycznej oliwie np. z dodatkiem czosnku lub chili to świetna propozycja na kolację lub imprezowy stół. Bułeczki są bardzo puchate, lekko słodkie i wytrawne zarazem, dzięki dodatkowi oliwek. Do ciasta możesz dodać zamiennie inne dodatki, np. posiekane suszone pomidory, kapary, zielone oliwki, a wierzch posypać sezamem lub makiem. Takie bułeczki podasz na śniadanie, np. z twarożkiem na kanapki . Bułki odrywane(...)solą. Oliwę możesz zastąpić olejem z pestek winogron, olejem ryżowym, nawet oliwą smakową, np. domową oliwą czosnkową . PRZYGOTOWANIE: Oliwki drylowane kroję w plasterki lub w większe kawałki. Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokruszone drożdże, sól, cukier oraz oliwę (lub zamiennie olej, np. z pestek winogron). Wlewam ciepłą wodę oraz posiekane oliwki, ciasto mieszam drewnianą łyżką, następnie wyrabiam dłońmi do połączenia

Zasmakuj Kuchni
Tarta z owocami 78

łyżeczka cukru z wanilią 250 g owoców, u mnie 120 g borówek, 3 truskawki i kilka bezpestkowych zielonych winogron PRZYGOTOWANIE: Do miski wsyp suche składniki, dodaj posiekane zimne masło (wyjęte prosto z lodówki), łyżkę zimnej wody oraz dwa żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Stwórz z niego zgrabną kulę, lekko ją spłaszcz, owiń(...)folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Owoce umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Truskawki pokrój w kostkę, bezpestkowe winogrona na pół. Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C, program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, ułóż na papierze do pieczenia (wielkości blachy, na którą je ułożysz) i rozwałkuj na okrąg o średnicy

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania