ciast które sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja 1 banan 2 galaretki truskawkowe 2 białka 1 galaretka brzoskwiniowa Masło . utrzeć . z . żółtkami, . dodać . banany . rozdrobnione
RAROSSAplackiem. Całość posmarować konfiturą, wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto udekorować według uznania i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Uwaga – sprawdzona rada: 1) laskę wanilii można zastąpić 1 łyżeczką cukru waniliowego jednak stracimy na intensywności aromatu 2) konfiturę można zastąpić marmoladą truskawkową lub wieloowocową Życzę smacznego i zapraszam
Świat Smakułyżki jogurtu naturalnego - oliwa z oliwek do smażenia Do podania: - mus truskawkowy (truskawki zmiksowane z odrobiną cukru) - serek homogenizowany naturalny Płatki owsiane przesypać do miseczki i zalać wrzątkiem (tylko do ich wysokości). Poczekać aż wchłoną wodę, po czym dodać jajko, jogurt naturalny oraz cukier brązowy, dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać na rozgrzaną patelnię (około półtorej łyżki na jeden placek) z odrobiną
Zgrabne Gotowanieróżnych ciast jest rewelacyjny ale ja szczególnie zwracam uwagę na końcówkę blendera i jego zastosowanie w te ciepłe dni. Dziś robimy orzeźwiający koktajl również dla dorosłych, nadający się na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Przygotowanie to na prawdę kilka minut. Urozmaicajcie Wasze spotkania i zaimponujcie innym. Składniki: 500 g arbuza bez pestek 300 g truskawek listki mięty
Niezły Młynek/mniej według uznania) PONCZ: woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki) 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DO DEKORACJI: wiórki kokosowe do obsypania tortu świeże truskawki (opcjonalnie) listki świeżej mięty (opcjonalnie) WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy(...)ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 60 - 70 cm na podłogę. Odstaw biszkopt do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki biszkoptu oddziel od formy dopiero po jego całkowitym ostudzeniu. FRUŻELINA TRUSKWKOWA: Truskawki
Słodko-Słony Świat Ilonykawy. Kruche, rozpływające się w ustach ciasto jest doskonałe tuż po upieczeniu, ale też na drugi dzień. Przepis na rogaliki podpatrzyłam u Pawła Małeckiego i bardzo mu za niego dziękuję! Po raz kolejny udało mi się przygotować coś pysznego, korzystając z jego przepisu. Na podstawie jego receptur robiłam także Tartę szpinakową z truskawkami , Pampuchy drożdżowe czy w końcu Pancakes Ciekawa(...)posmarowania rogalików. 2 W mące robimy wgłębienie i wlewamy mleko z cukrem i drożdżami oraz dodajemy sól i jajka - ugniatamy. Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto oprószamy mąką i wkładamy do miski do wyrośnięcia na około 40 minut - miskę przykrywamy ściereczką. 3 Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, kiedy się
Kuchnia BazyliiLatem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey
Moja Delicjamożna użyć trzcinowego) 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła (ja dziś użyłam masło) 2 jajka klasy M ¾ szklanki naturalnego jogurtu ¾ szklanki mleka Propozycja podania: syrop klonowy i truskawki lub inne owoce Przygotowanie: Uwaga! Składniki takie jak mleko, jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce mieszamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. W drugiej(...)partiami dodajemy mąką miksując na małych obrotach do połączenia składników. Odstawiamy nasze ciasto na około 10 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, tłuszcz jest już w cieście) małe placuszki – ja nakładam po łyżce masy na patelnię. Placuszki odwracamy na drugą stronę, gdy pojawią się pęcherzyki. Smażymy jeszcze chwilę i podajemy. Uwaga! Placuszki najlepiej smażyć na mniejszym
Słodkie okruszkidomu, brak gotówki, a dziecko kartą nie zapłaci. Składniki na kanapki są, a zbliża się wielkimi krokami lato więc nie mam chęci na wędliny, czy kiełbasy, w lodówce truskawki, ogórek, sałata, szczypior i pomidor i to mi podsunęło pomysł, gofry, ale nie takie słodkie, tradycyjne, ale na słono, zamiast kanapek, szybko i domowo. Bałam się, że wyjdą gumowate(...)Wytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędny w diecie każdego człowieka, oraz wpływa
dom-agi.plteż nie :P Czasami warto mieć gdzieś całą dietę^^ Wyznaję tę zasadę, że po co się głodzić, skoro można jeść normalnie. Zdecydowanie wolę sobie zjeść kawałek ciasta czy czekoladę i pójść pobiegać czy pojeździć na rowerze niż patrzeć się na słodkości błagającym wzrokiem i bić się z myślami pt. zjeść czy nie zjeść. Można wszystko. Byle z rozsądkiem. Dlatego moim(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 3 galaretki truskawkowe lub brzoskwiniowe Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy partiami cukier i mieszamy aż masa będzie gładka i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem
My simple kitchenLekkie, bardzo delikatne - wręcz dietetyczne (biszkoptowe) i baaardzo smaczne. Ciasto z mnóstwem owoców , idealne na lekki podwieczorek lub drugie śniadanie. Polecam, bardzo łatwe wykonanie a smak bardzo wyborny. Błyskawicznie się przygotowuje a jeszcze szybciej znika w niewyjaśnionych okolicznościach... ;-) Delikatny puch z dodatkiem owoców . Do jego przygotowania można użyć zarówno świeże, sezonowe, owoce jak i mrożone (bez rozmrażania). Piekłam w ciemnej(...)truskawki, śliwki,itp.) + dodatkowo: płatki migdałów lub trochę kruszonki W misie malaksera ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowo ksylitol/cukier i cały czas ubijać. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Do masy wlewamy stopniowo olej i ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście
Smaczne Zdroweśmietany kremówki galaretka pozostała od serduszek 1 łyżka cukru pudru dekoracja: 1/2 galaretki truskawkowej czekoladowa posypka mięta 20 dkg truskawek obręcz: 100 g czekolady białej serduszka czekoladowe czerwone truskawki liofilizowane 1/2 cytryny 50 ml wody Serduszka galaretka: Do gorącej wody dodaje galaretkę i rozpuszczam. Jak przestygnie wylewam ją po plastikowego pojemniczka małego wyłożonego folią spożywczą. Wkładam do lodówki(...)mieszam mikserem krótko. Mąki, proszek do pieczenia przesiewam i dodaję stopniowo mieszając od spodu delikatnie. Dno foremki od babki o wymiarach wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam blaszkę. Piekę około 15 minut do suchego patyczka. Krem: Galaretka która została od wycinania serc rozpuszczam ją w garnku
wesoła kuchniacukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Warstwa biała z galaretkami: 4 galaretki o różnym smaku ( ja miałam o smaku wiśniowym, truskawkowym, agrestowym, pomarańczowym ), galaretka cytrynowa, 2 czubate łyżki cukru pudru, 500g jogurtu greckiego. Warstwa górna: 2 galaretki o smaku agrestowym, puszka brzoskwiń ( 240g po odsączeniu ). Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka od żółtek(...)wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząć wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Wlać do blaszki, takiej samej rozmiarem jak było pieczone ciasto miodowe. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Warstwa biała z galaretkami: Każdą z czterech galaretek rozpuścić w 250ml wody
W kuchni u Monikiplacki, z niewielką ilością cukru. Dobrym pomysłem jest także przygotowywanie ciast oraz deserów bazujących na jogurcie naturalnym. Dzięki nim plan wdrożenia zdrowych nawyków żywieniowych nie ucierpi. Idealny przepis na ciasto wiosenne to taki, który zajmuje mało czasu. Jednym z takich placków wiosennych jest ciasto tęcza. Zobacz także: Przepis na ciasto wiosenne kolory tęczy, które zawsze się udaje Przygotowując wiosenne desery(...)ciast możesz dodawać pojawiające się powoli świeże owoce – dzięki nim desery będą smaczne i kolorowe. Świetnym pomysłem na wiosenne słodkie przekąski są desery w słoiczkach. Możesz je przygotować z jogurtu naturalnego, płatków owsianych, orzechów i świeżych owoców. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie owoców mrożonych. Mrożonki są przygotowywane z owoców sezonowych, dlatego są zdrowsze niż maliny czy truskawki kupowane wczesną wiosną
Kuchnia MagdaLeny