ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:580/829)

Na gorące dni owocowe kostki lodu 167

A na upały zróbmy sobie owocowe kostki lodu, lato to sezon na owoce i naprawdę można je dostać wszędzie i w dobrej cenie. Polecam zrobienie właśnie

Niezły Młynek
JAK ZROBIĆ KLUSKI LENIWE Z TWAROGIEM, TRUSKAWKAMI I ŚMIETANKĄ? 136

kluseczki przypominające kopytka, z tą różnicą, że są one z białym serem. Podawane zawsze na słodko np. ze śmietaną lub jogurtem oprószone delikatnie cukrem. Latem zawsze z owocami- truskawki sprawdzają się w tym połączeniu idealnie. Kluseczki leniwe można jeść prosto z wody - tylko ugotowane, lub podsmażone na maśle. Takie lubię najbardziej, jak grzeszyć to już z przytupem! PRZEPIS NA KLUSKI(...)sera białego najlepiej twarogu bardzo dobrej jakości. Ciasto zagniatamy. Przenosimy na stolnicę. Dzielimy na części, robimy wałeczki. Kroimy na równe kluski. Wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy gaz, jak wypłyną gotujemy 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Smażymy na złoty kolor a maśle lub oleju rzepakowym. Podajemy ze śmietaną i truskawkami. Polecam bardzo

SMYKWKUCHNI
Deser z chia, bananem, truskawkami i nektarynką 106

Po dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które

Programista w kuchni
Deser z chia, bananem, truskawkami i nektarynką 159

Po dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które

Programista w kuchni
Drożdżowy placek z owocami 196

owoce. składniki: 4 szklanki mąki 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g drożdży 5 jajek aromat rumowy 600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem odstawić. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać całe(...)dokładnie wymieszać. Potem dodać mleko, aromat rumowy i rozpuszczoną margarynę, odstawić na pół godzinki w ciepłe miejsce. Następnie wymieszać i dodawać porcjami mąke wszystko dokładnie mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25x28 natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Na wierzchu ułożyć owoce  i delikatnie je wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić

Monia miesza i gotuje
Upał , a ja piekę Yum Yums kształt paluch 133

mąki pszennej 1/2  łyżeczki soli 14 g suchych drożdży 30 g ksylitolu ( cukier brzozowy) Klos -Pol 100 g schłodzonego masła 1 szklanka wody  1 jajko Lukier: cukier truskawkowy 200 g mleko 3-4 łyżki Dodatkowo : Olej do smażenia papier do obciekania tłuszczu    Wykonanie Yum Yums paluchy :   Jak widać na fotkach krok po kroku wykonanie(...)mieszamy. Wsypujemy cukier i szczyptę soli i znowu mieszamy. Teraz dodajemy pokrojone masło w kostkę. Obsypujemy je maka ( normalnie palcami to robimy). Wlewamy wodę i wbijamy jajo.   Zarabiamy ciasto i zostawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Po niżej krok po kroku jest pokazane. Wałkujemy ciasto składając je jak kopertę tak parę razy,  aż masło  wejdzie

Różowa kuchnia
Pączki warszawskie (znakomite!) 162

mąki Ciasto cały przygotowany zaczyn 8 żółtek 80 g drobnego cukru 400 g mąki 250 ml śmietanki 30-36% nasionka z 1 laski wanilii 1/3 łyżeczki soli 150 g masła kieliszek spirytusu lub innego alkoholu (dałam 2 niepełne łyżki rumu) dodatkowo konfitura różana utarta z mielonymi migdałami (u mnie tylko w 6 pączkach, reszta z truskawkową i jagodową) luier(...)być letnia, ale nie gorąca). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Do utartych żółtek dodać zaczyn i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie ono dość luźne. Odłożyć do natłuszczonej miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie odrywać z niego 50g porcję,* uformować bułeczkę i odłożyć

Pełny talerz
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI 107

szklanki mąki pszennej 3 łyżki drobnego cukru 20 g świeżych drożdży 3 żółtka jajek 50 g masła, roztopionego, wystudzonego ½ szklanki ciepłego mleka (lekko je podgrzewam) ok. 16-24 świeżych truskawek Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Drożdżówki zaczynam od przygotowania zaczynu. Do wysokiej szklanki lub kubka wkruszam świeże drożdże, dodaję(...)wyrośniętym ciastem, chwilę wyrób i podziel na 8 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je papierem do pieczenia i odstaw na 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Zachowaj odstęp, ponieważ urosną. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 200 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu. Truskawki umyj, pozbaw szypułek

Zasmakuj Kuchni
Tort jogurtowy z bitą śmietaną 120

Tort jogurtowy z bitą śmietaną Składniki 800 ml jogurtu naturalnego 150 g cukru 4 płaskie łyżki żelatyny 200 ml wody 100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne 100 g jagód Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj ,  o średnicy 24 cm 200 ml śmietany 30 procent 50 g cukru pudru 1 nektarynka Dodatkowo Tortownica  o średnicy(...)dokładnie odcinamy jogurtową masę dookoła całego blaszanego rantu), połowę bitej śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej (lub torebki foliowej w której odcinamy nożem jeden z rogów) i dekorujemy górny brzeg ciasta.  Pozostałą bitą śmietanę nakładamy szerokim nożem na boki tortu. Owoc nektarynki przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie kroimy na bardzo cienkie plastry które układamy na wierzchu tortu

Miód i pieprz
Najlepsza tarta z rabarbarem 160

się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Crumble owocowe 158

Chyba większość z nad jadła już nie raz ceramble ale nigdy za dużo pysznych owoców pod chrupiącą skórką. Składniki:  - 2 gruszki - 500 g owoców mieszanych ( ja dałam mrożone truskawki, wiśnie i jagody) - 200 ml dżemu z owoców leśnych - 1,5 szklanki mąki - 80 g margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 120 ml mleka - 2 łyżki syropu(...)dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę. Margarynę obsypujemy mąką i rozgniatamy ręką do momentu aż będzie się kruszyć. Wlewamy mleko i syrop klonowy, dodajemy żółtko i mieszamy dokładnie szpatułką, ciasto będzie miało kleistą konsystencję. Przekładamy na wierzch partiami pomagając sobie łyżką. Nie układamy ciasta szczelnie na owocach aby para miała gdzie uchodzić. Wierzch posypujemy cukrem. Naczynia przekładamy na blachę i wkładamy

Kulinarne życie
Domowe pieczywo orkiszowe, pierś kurczaka duszona z truskawkami i rozmarynem, ricotta i jarmuż. Śniadanie w plenerze idealne. Mó 147

truskawek  2 łyżki margaryny Omega Optima do smażenia  szczypta chili w płatkach  Dodatki: 200 gram sera ricotta kilka liści jarmużu  gałązki świeżego rozmarynu do dekoracji  Pieczywo  Mąkę mieszam z suchymi drożdżami, cukrem i solą. W garnku rozpuszczam margarynę. Studzę. Rozpuszczoną margarynę i ciepłą wodę dodaję do mąki. Całość dokładnie mieszam kilka minut, ciasto powinno(...)Kurczak słodko- rozmarynowy  Na patelni rozpuszczam margarynę razem z rozmarynem, wówczas tłuszcz zyska aromat. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i marynuję w sosie sojowym, pieprzu i chili. Truskawki pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Na patelni smażę pierś do zarumienia, dodaję truskawki i całość duszę 8-10 minut, nadmiar powstałego sosu redukuję. Odstawiam pierś do wystudzenia.  Wykończenie

Mango Papaja
Zupa truskawkowa z Farfallami czekoladowymi 129

jogurtu naturalnego gęstego plasterki truskawki wiórki czekolady gorzkiej Goplany czekoladowe farfalle Przygotowanie: 1. Blat oprószyć obficie mąką 2. Przesiać mąki ze szczyptą soli, formując kopiec  z wgłębieniem  na środku, do którego należy dodać jajka  i oliwę z oliwek oraz rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladę 3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Energicznie(...)makaron: 2-5 minut w zależności od grubości suszony makaron: 10-12 minut Makaron odcedzić i ciepły układać na talerzach by delikatnie ostygł. Zupa: 1. Zblendować dokładnie jogurt z truskawkami. 2. Nakładać do talerzy/miseczek Dekorować: Kleksem jogurty naturalnego gęstego, truskawkami, wiórkami czekolady gorzkiej, oraz układać makaron czekoladowy na wierzch by przystroił całość. Podawać schłodzone Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji

KreatywnePiny
CIASTO 3 SMAKI 185

Podobne ciasto na  biszkoptach już kiedyś robiłam i wszystkim bardzo smakowało. Dziś szybsza wersja bez pieczenia, na herbatnikach. Lekkie, nie za słodkie z pyszną truskawkową warstwą. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM: 2 duże opakowania herbatników ( ok. 350  g) pół opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) TRUSKAWKI: ok. 80 dag truskawek (świeże lub mrożone) 2 galaretki(...)galaretka cytrynowa cukier puder do smaku ORAZ: czekolada do dekoracji (użyłam różowej o smaku malinowej) WYKONANIE: Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą. Układamy herbatniki.    TRUSKAWKI: Truskawki przekładamy do garnka, wlewamy ok 0,5 szklanki wody. Gotujemy przez chwilę, jeśli jest taka potrzeba wlewamy trochę wody. Wsypujemy galaretki oraz żelatynę (wcześniej zalewamy odrobiną zimnej wody) Mieszamy

Pani na deser
Maślana tarta z owocami leśnymi 115

waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem. Do tarty można użyć dowolnych owoców leśnych czy jagodowych – malin, jeżyn, borówek, jagód, porzeczek czy truskawek. Maślana tarta z owocami leśnymi – spód(...)masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) świeże owoce leśne'; document.write(" "); Spód: Masło kroimy na mniejsze części. Dodajemy je do mąki i wraz z cukrem pudrem, jajkiem i szczyptą soli zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki włożyć do malaksera i pulsacyjnie wymieszać do połączenia). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do formy

Poezja smaku