migdałowy tort z owocami Torcik z musem mango Tort czekoladowo-miętowy Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) Tort jagodowy Tort ze szpinakiem "Leśny mech" Wychodzę z założenia, że truskawek trzeba najeść się do woli póki są. Owszem, można je zamrozić, zrobić dżemy, ale jednak nie ma to jak świeże:) Dlatego przychodzę dziś z pomysłem na tort waniliowo-truskawkowy. Powiedziałabym(...)puszysta kremowa masa. Wsypać przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną (i proszkiem, jeśli go dodajemy), delikatnie wymieszać łyżką, zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. Wlać olej i jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (średnica 18cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 170stC (góra+dół). (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt
Obiad gotowytruskawki, porzeczki, maliny, rabarbar, wiśnie, jabłka (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki) Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru 80 g masła 1 czubata łyżka cukru waniliowego Przygotować blaszkę do pieczenie (klasyczną 40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką. Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka. Suche składniki ciasta: mąkę
Kubki smakuustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego - śliwek . Hmm... W jednym sklepie - nie ma . W kolejnym - też nie . Co to ma być? Przecież jesień za pasem, sezon na śliwki w pełni. Niepocieszona, nabyłam kilogram truskawek, i ruszyłam do domu zastanawiając(...)stolik w salonie nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie. I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuszone pomidory pokrojone w paski oraz ostatnią porcję bulionu, gotuj jeszcze 2 minuty. Dodaj posiekane zioła, kozi ser, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj. Podwieczorek: Bezglutenowe Ciasto Bananowe Putka + garść borówek Kolacja bezglutenowa: Zapiekanki z pieczarkami, szpinakiem i żółtym serem Składniki / na 2 porcje: cebula - 1 mała sztuka pieczarki - 4 sztuki - 150 g oliwa(...)ciasto. Smaż małe placuszki na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywierającą z obu stron na złoty kolor. Podawaj ze świeżymi owocami, np. z pokrojonym na plasterki kiwi. Obiad : burgery z czerwonej fasoli i mozzarelli (bułkę tartą należy zastąpić kaszką kukurydzianą), Bezglutenowe Bułki do Hamburgera Putka , świeże warzywa, sos z jogurtu naturalnego z ząbkiem czosnku Podwieczorek: Bezglutenowe Brownie Putka , garść truskawek
Chilli Czosnek i Oliwaroku i z owocami, które akurat są dostępne. Mogą to być truskawki, wiśnie, jabłka, itp. Drożdżówki z rabarbarem i budyniem to smaczny dodatek do popołudniowej kawy, sprawdzą się również na śniadanie z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Drożdżówki z rabarbarem i budyniem: Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka
Danka Pichcirazem z odrobiną konfitury truskawkowej lub każdej innej, na jaką tylko macie ochotę. Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na klasycznym cisteczkowym spodzie, z kleksami konfitury, która nadaje całości barw, jak i przełamuje smak klasycznego sernika. Bardzo polecam. Składniki na spód: 250 g ciastek owsianych 100 g masła Ciasta kruszymy w blenderze, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałki. Masło rozpuszczamy(...)serka kremowego typu Philadelphia 230 g cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml śmietany kwaśnej 18% 200 g konfitury truskawkowej (lub wiśniowej, porzeczkowej itp.) 50 g płatków migdałów Ser ucieramy. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo cukier. Kolejno wsypujemy mąkę, ekstrakt z wanilii. Ucieramy krótko. Następnie dodajemy jajka i śmietanę. Ucieramy do połączenia się
Made By Mom And Sonpory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się z puszystą drożdżówką i chrupiącą kruszonką. Sezon na rabarbar nie trwa długo, zaczyna się tuż przed sezonem "truskawkowym", kiedy na krzaczkach truskawek pojawiają się białe kwiatki i trwa do końca(...)cukru szczypta cynamonu rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką i ugniatamy (ręcznie lub mikserem) aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto
Smakowity Blog KulinarnyCiasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić(...)kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
Bulliodostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam, bo to cholerstwo okazało się być tak dobre(...)wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając. Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Idealne na śniadanie
ladykitchenSmaczne i delikatne placuszki z mąki kokosowej z dodatkiem musu z pieczonego rabarbaru i truskawek. O dziwo. jest to jeden z przepisów z mąki kokosowej, który mogę uznać za udany, chociaż na co dzień nie za bardzo za sobą przepadamy. Dłuższy czas w szafce czeka opakowanie mąki kokosowej. który za każdym razem kiedy planuje wykorzystać powoduje jedynie zakalec i moje(...)doskonałe placuszki kokosowe. Ciasta natomiast kolejny raz nie odważyłabym się upiec, aczkolwiek kto wie- wszystko przede mną. Składniki (na 2 porcje): 2 jaja 40 gram mąki kokosowej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii olej rzepakowy do smażenia Mus rabarbarowo - truskawkowy: 1 lg rabarbaru 1 kg truskawek 1/2 szklanki cukru
Mango PapajaSkładniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 kopiaste łyżki Składniki na krem truskawki, 1kg śmietanka, 30%, 400ml galaretka truskawkowa, 3
Gotowanie moimi oczamiSezon truskawkowy trwa. Korzystam...Nie wiem jak Wy ale ja taki bałagan uwielbiam <3 Składniki : 10 truskawek 10 małych bezików pól szklanki śmietany kremówki
Z Majeczką w kuchniskładniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120
Domowy Smak JedzeniaPyszny, naturalny i ekspresowy w wykonaniu :) U mnie dziś prawdziwie domowy kisiel truskawkowy! Składniki: 40 dag truskawek 10 dag cukru 3 dag mąki ziemniaczanej Wykonanie: Truskawki
Tradycyjna KuchniaSezon truskawkowy w pełni, a u mnie dziś dobory kisiel:) Składniki: 1 ½ szklanki mleka, 20 dag truskawek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 żółtko. Wykonanie: Mąkę ziemniaczaną
Tradycyjna Kuchnia