Jeżeli chcecie zachować smak lata na później to konfitura jest jednym ze świetnych sposobów. Za te kilka miesięcy, kiedy będzie już szaro i ciemno i deszczowo
FlymetothespoonZdarza się, że przyjmujemy niezapowiedzianych gości albo po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Na szczęście istnieją desery, które możemy szybko przygotować z kilku podstawowych składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzieciństwa, kiedy moja babcia gotując pierogi ruskie lubiła na koniec ugotować trochę pierogów z owocami – z truskawkami, z jagodami, a zimą najczęściej właśnie z jabłkami. Wybierała niewielkie karłowate jabłka, których nikt latem nie chciał jeść, a które dobrze przechowywały się w piwniczce. Ciasto na pierogi było typowe, takie samo jak na pierogi ruskie. Babcia zwykle przygotowywała je na mleku
Trzeci talerzNiedługo czeka nas raj owocowy - truskawki, maliny, jeżyny, śliwki morele... w oczekiwaniu pocieszam się jednak poczciwymi i niezawodnymi jabłkami. Dziś proponuję Wam ciasteczka z jabłkiem i cynamonem. Aromatyczne małe pierożki z ciasta drożdżowego, wypełnione pieczonymi jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Przepyszne! Skutecznie odpędzają tęsknotę za innymi owocami, właściwie skutecznie odpędzają wszelkie tęsknoty. Świetne jako deser albo przekąska, idealne
Smaczny zeszytJajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką. Patelnię dobrze rozgrzać, natłuścić małą ilością oleju. Na patelnię wylewać porcje ciasta, rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Smażyć chwilę, po czym odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną chwilę. Naleśniki podałam na słodko z konfiturą o smaku truskawki z cynamonem Skworcu
Zrób to smacznieUwielbiam lato! Te owoce letnie, piękna pogoda i lekkie kwaskawe ciasta z galaretką. Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z galaretką i owocami lata :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPrzygotowanie lodów w domu jest proste. Wcale nie potrzeba specjalnej maszynki, ani wymyślnych składników. Lody truskawkowo-ciasteczkowe to kolejny przepis, w którym
Kolorowy Przepisownikskórka starta z całej cytryny dodatkowo: 1-2 łyżki kropelek czekoladowych łyżka pudru truskawkowego (liofilizowane mielone truskawki) świeże maliny mięta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Wierzch posypujemy kropelkami czekoladowymi oraz odrobiną pudru truskawkowego. Pieczemy około 25 minut
Mienta blogminut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, wlewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki, zawijać w trójkąciki, układać na talerzu, podawać z kremowym serkiem, kleksem dżemu i ulubionymi owocami. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Smacznego
Wanilia i Kardamonrodzaju dżemy, powidła, konfitury domowego wyrobu. Niby najbardziej lubi taki z owoców leśnych – malin, jagód, truskawek, ale nie gardzi również innymi smakami, miło się nimi zaskakując. Prawdę mówiąc, często zapominamy zjadać nasze dżemy, bo używamy ich zwykle do omletów, naleśników czy ciast, raczej omijamy kanapki z dżemem. Jednak jak zabraknie innego nadzienia i mąż zmuszony jest do zjedzenia naleśników
Mieszam w Garnkudrożdży Nadzienie: 300g truskawek 250g twarogu 1 żółtko 3 łyżki cukru Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła 1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem. 4. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. 5. Pieczemy przez
Szefowa kuchninastępne 30-35 minut. Upieczone ciasto zostawić do przestygnięcia. Uwaga! Jeszcze ciepłe się mocno rozpada! Gotowe ciasto udekorować posypką z kakao i pokruszonych herbatników oraz połówkami ciasteczek Oreo. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Dobrze smakuje podane z owocami sezonowymi - truskawkami lub czereśniami. Smacznego! 🍰 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieZagotować masę z cukrem. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą Dodać pokrojone 100 g truskawek. Przelać do kubków/pucharków. Podawać z ulubionymi dodatkami. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-kisiel-truskawkowy/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy kisiel truskawkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuczeluści natki marchewki nieśmiało wychylają swoje łebki zielone szparagi. Gdzieś niedaleko zaczynają ze wstydu czerwienić się truskawki, wszak słodyczy im jeszcze brakuje, co z kolorem by mógł współgrać. Żeby tego było mało, wybujałe różowo-zielone łodygi rabarbaru czekają na zaproszenie do ciasta. Sezon rusza dość nieśmiało, jednak już tylko patrzeć jak zasypią nas prawdziwe plony ziemi, która już
Słodki Kompromisową kromkę posmarowaną pysznym kremem z orzechów laskowych i kakao możemy położyć różnego rodzaju owoce – banany, truskawki, borówki i wiele innych. Przygotowanie takiego kolorowego posiłku nie zajmie więcej niż kilka minut! Nutella doskonale komponuje się zarówno z naleśnikami, jak i goframi. Przygotowanie ciasta na kilka gofrów/naleśników nie zajmuje wiele czasu, a ciepły posiłek przed wyjściem z domu będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak zawsze mam w domu słodkie korpusy do babeczek na wypadek niespodziewanych gości. Mój mąż jest wielkim fanem masy owocowej do babeczek z tego przepisu, jednak
Mania Wypiekaniadosypujemy cukier. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto, a następnie wierzch przykrywamy ostatnimi kawałkami jasnego ciasta. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut. Ps. W sezonie letnim do skubańca można użyć innych owoców jak truskawki czy śliwki. Dekoracja kwiatowa w wykonaniu niezawodnej Różanej Krainy - zapraszam
Kuchnia w czekoladzieprzekałdamy do wyłożonej papierem formy składaniki na kruszonkę energicznie mieszamy rabarbar kroimy w kosteczki, układamy na cieście posypujemy kruszonką pieczemy w temp 175"C około 40- 45 minut po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO! P.S rabarbar możecie oczywiście zastąpić wiśniami, jagodami lub truskawkami nawet w wersji mrożonej
Luźna Kuchniaszklanki oleju -1/2 łyżeczki sody -kropla aromatu waniliowego -nadzienie: dowolny dżem (u mnie truskawki w syropie) Wykonanie: W naczyniu mieszamy wszystkie składniki oprócz dżemu, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy do każdej ciasto, do wysokości 1/3 foremki. Na to dajemy łyżeczkę dżemu, a następnie łyżeczka ciasta tak aby przykryć dżem. Wkładamy
KasiekGotujepieczenia łyżeczka cukru waniliowego 3-4 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem waniliowym, dodać masło i razem posiekać. Następnie dodać brązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie zagnieść. Następnie ciasto można podzielić na 3 mniejsze części i wstawić na jakieś 20 minut do lodówki. Potem każdą cześć rozwałkować
Moje pyszne gotowanieZachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba
zdrowo i aktywnieZachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem! Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Przyznaję, że na widok tego sernika nie jednemu opadła szczęka. Tak niewiele potrzeba
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 250 gram, kakao 5 łyżek mascarpone 250 gram, śmietana 30% 1 sztuka 330 gram, cukier puder 4 łyżki, truskawki pokrojone 30 dag, woda z cytryną 1/2 szklanki, kakao do posypania 1 łyżka Białka oddzielić od żółtek. i dać do misy robota, białka ubijać na sztywną pianę, dodawać łyżką cukier. Następnie(...)Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wlać do formy i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 40 minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości kolan, zostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku, biszkopt zimny przekroić na 3 blaty. Mascarpone, cukier puder, zimną kremówkę i truskawki pokrojone w plasterki mikserem zmiksować z 4 minuty
W Mojej Kuchni Lubięwprowadzając swoje niewielkie modyfikacje. Efekt zachwyci każdego czekoladoholika. Rozpływający się w ustach spód z ciemnej czekolady, chrupiacy krokant migdałowy, pięterko delikatnego musu czekoladowego, a to wszystko zwieńczone całą górą truskawek w syropie z kwiatów czarnego bzu z miętą. Pełna rozpusta :) Przy okazji podpinam torcik do Wyzwania Kulinarnego 2015 jako "Torcik piętrowy" (w końcu mamy tu 2 pietra czekolady!) i "Wypiek(...)Możemy również zrobić dekoracyjny wzorek na powierzchni musu używajac odłożonej wcześniej roztopionej czekolady. Ciasto przykrywamy szczelnie folią spożywczą tak, aby nie dotykała ona musu i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Tuż rzed podaniem dekorujemy owocami. Dekoracja: 500 g truskawek 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu listki mięty wiórki czekoladowe Truskawki myjemy, przekrajamy
Zawsze głodna!listków żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku Truskawkowy mus 300 g truskawek 2 listki żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku 4 łyżki cukru lub wedle smaku Dodatkowo truskawki do dekoracji biała czekolada Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Listki żelatyny zalej wodą w misce. Jeśli używasz żelatyny w proszku zalej 1 łyżką wody na 1 łyżeczkę żelatyny. Ciastka(...)brzegiem. Dobrze jest wyłożyć brzeg aluminiową folią. Wysyp okruchy ciasta na dno patery i dociśnij. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę serową. Do miski wlej śmietankę i ubij ale nie do końca. Dodaj zimny twaróg do śmietanki i ubijaj dalej . Na koniec wsyp cukier i zmiksuj raz. Oczyść truskawki z szypułek i zmiksuj w blenderze. Dodaj truskawkowy
codojedzenia