łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli DODATKI: 3 jabłka (obrane i pokrojone w ósemki) kilka mrożonych truskawek, garść mrożonych jagód i porzeczek KRUSZONKA: 50 g margaryny lub masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru cukier puder do posypania Przygotowujemy rozczyn: do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier(...)energicznie mieszamy do połączenia składników i odkładamy, by kruszonka stężała. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście układamy jabłka, zamarznięte truskawki, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, jagódki i na końcu wszystko przykrywamy kruszonką. Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 160-170 stopni i grzanie
Rozpustne gotowanienatłuścić i obsypać bułką tartą. Na spód formy do tarty zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta oraz oblepić boki formy. Podpiec spód przez 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C. Odstawić do odparowania, lekko przestudzić. Truskawki opłukać pod bieżącą zimną wodą i pozostawić na sicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek. Pianka waniliowa(...)robotem, a następnie wsypać drugie opakowanie budyniu i cały czas ubijać). Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. Na przestudzony podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę. Wierzch wyrównać i ułożyć truskawki. Lekko je docisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto można obsypać cukrem pudrem
Ciastka - domowe słodkościSezon truskawkowy zainspirował mnie do stworzenia troszkę innej koncepcji i to był super pomysł, to ciacho z truskawkami okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 530g mąki orkiszowej typ750 (lub 3 szklanki mąki pszennej tortowej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu(...)budyniowy oraz partiami ser, cały czas ucierając. Gotową masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Na masie serowej układamy umyte, odszypułkowane, przekrojone na połowy kawałki truskawek. Masa bezowa: - 5 białek (pozostawionych od kruchego ciasta) - 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego lub zwykłego Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę
Smaczne Zdroweskładników. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki. Frużelina truskawkowa Truskawki (200 g) blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną(...)Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam każdą truskawkę na 4 części ) i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy truskawki wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny. Krem straciatella Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Pod koniec ubijania
Wędrówki po kuchniMiały być drożdżówki z truskawkami, ale po wyrobieniu ciasta, robienie kruszonki i myśl o formowaniu małych drożdżówek kompletnie mnie przerosły. Do głowy przyszedł pewien pomysł - dodać trochę cynamonu i orzechów, wylać ciasto do foremki, posypać borówkami i mieć nadzieję, że wyjdzie z tego coś w miarę jadalnego. Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania, a bułacz stal się jedną z ulubionych śniadaniowych pozycji
Roślinożerni urlopowiczedobre zakończył się już sezon truskawkowy. Nie wiem jak Wy, ale ja wykorzystałem go jak należy. Nie próżnowałem w kuchni, robiłem ciasta, salse z truskawek oraz placki. Teraz przerzucam się na moje ulubione maliny. Z tej okazji mam dla Was rewelacyjny w smaku i prosty w przygotowaniu(...)się zaczyna. Mowa tu oczywiście o truskawkach i zastępujących je malinach, które bezgranicznie uwielbiam. Są niezwykle uniwersalne, mają intensywny słodki smak z kwaskową nutą. Kojarzą się z lasem, z latem w pełni, ze szczęściem po prostu. Można z nich przygotować soki, nalewki, ciasta, sosy oraz koktajle i shake
kuron.com.plPojawiają się pierwsze truskawki. Nasze , polskie..ochota na ich zakup była większa niż cena. Powstał takim sposobem lekki serniczek, który przygotujecie w kilka chwil Składniki: opakowanie
Z Majeczką w kuchnismaczne i bardzo szybko zostało zjedzone. Upiekłam trzy mazurki, ale ten cieszył się największym powodzeniem. Możecie do ciasta wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ja miałam jeżyny, kiwi, truskawki i winogron. Polecam! Ciasto 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa 100 g śmietany kremówki
O kuchni z uczuciemBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
BullioLekki i puszysty sernik z truskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np
Kuchnia bezglutenowaPiękny rabarbar wyrósł w moim warzywniaczki więc trzeba z niego korzystać. Przygotowałam z jego udziałem pyszne kruche ciasto z pianką. Podobne ciasto piekłam już z truskawkami tylko wtedy do pianki dodałam budyń. składniki: kruche ciasto 250 g masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek kisielowa pianka 5 białek 1 szklanka
Monia miesza i gotujeSernik waniliowy z truskawkami i białą czekoladą Bardzo kremowy, delikatny sernik. Mazisty wręcz. Niebiańsko waniliowy. Trochę czekoladowy, a do tego truskawkowy. To moja słodka propozycja na
Pełny talerzBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
BullioBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
Bulliocałe jajka4 żółtka / 4 białka 1 i ¼ szkl. cukru łyżeczka waniliowego zapachu do ciasta 1 kisiel owocowy ( u mnie truskawkowy) 30 dag truskawek świeżych lub mrożonych Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Wylepić dużą blachę do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 – 15 minut. Utrzeć 2 jajka, i żółtka(...)cukrem Następnie do utartej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera nie przerywając ubijania.. Połączyć z mlekiem, olejem, budyniami oraz zapachem do ciasta. Masa będzie bardzo rzadka. Na koniec dodać truskawki i wymieszać.Gotową masę wylać na podpieczony spód i piec ok. godziny w temperaturze 190 stopni. Gdy sernik będzie się piekł ubić pianę
Na słodko lub wytrawnie