Sezon na truskawki trwa więc trzeba korzystać. Przygotowałam pyszny serniczek z truskawkami na bazie jogurtu naturalnego. Wyszło pyszne ciasto w sam raz na upalne dni. składniki: 800 g gęstego jogurtu naturalnego ok 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek 1 galaretka truskawkowa biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę truskawkową rozpuścić(...)truskawki zostaną przy dnie i nie będa pływać po powierzchni. Następnie wylać resztę jogurtowej masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia. Resztę truskawek zmiksować na mus, dodać tężejącą galaretkę. Truskawkowy mus wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały
Monia miesza i gotujeCiasto w smaku przypomina troszkę babkę piaskową i ma troszkę z biszkopta. Dzięki truskawkom nie jest suche i zapychające. Jest to porcja na tortownicę o średnicy 25 cm. Zakupy: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki drobnego cukru - 4 jajka - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 10 dag masła - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 35 dag truskawek Przygotowanie: Masło rozpuszczam(...)Teraz pomalutku dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przez sitko czyli przesiewam. Delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem tortownicy i na górę układam truskawki lekko wciskając je w ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i piekę przez 55 min do tzw. suchego patyczka
Tanio smacznie i prostojest dla Was! Ciasto jest wykonane z kaszy gryczanej niepalonej, dlatego ma lekki gryczany posmak, więc trzeba też lubić kaszę gryczaną, aby ono smakowało. Ciasto jest kakaowe z dodatkiem owoców - truskawek oraz borówek i słodzone bananami oraz daktylami. Jest ono wilgotne i ciężkie, w konsystencji podobne do chleba z kaszy gryczanej niepalonej. To idealna propozycja dla osób dbających(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do formy na tartę (średnica około 30 cm). Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Borówki pozostawiamy w całości. Owoce układamy na wierzchu ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLenyPyszne , szybkie w wykonaniu ciasteczka francuskie z serem i truskawką. W sam raz dla niespodziewanych gości. Zapraszam :) Składniki: 2 opakowani ciasta francuskiego miseczka mała truskawek 500 g sera białego 1 cukier waniliowy 4/5 łyżek cukru do smaku 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie : Ser mielimy i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy,jajkiem i budyniem. Ciasto rozwijamy i tniemy
Sama słodycz i szczypta chilimowa, a o.. drożdżówkach! Po dłuższej nieobecności chciałybyśmy Was nieco rozpieścić czymś słodkim, a że jak już wielokrotnie tu wspominałyśmy ciasto drożdżowe wprost ubóstwiamy, a na targach pojawiły się już czerwone, jędrne Panie jakimi są truskawki(również ubolewamy, że to jeszcze nie jest ten krajowy, słodziutki rarytas, ale..) to zapraszamy Was do sporządzenia naszych zawijasów drożdżowych z truskawkami oraz(...)soli i mieszamy drewnianą łyżką aż do bardzo dokładnego połączenia składników. Kolejno pracę wykonujemy ręcznie - zagniatamy składniki w spójne, elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, lekko spłaszczamy i odstawiamy w przykrytej lnianą ścierką misce aż do podwojenia objętości. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na dość regularną kostkę. Patelnię rozgrzewamy, wykładamy na nią 3/4 pokrojonych truskawek, przysypujemy łyżką
Symfonia Smakównajlepsze, więc zapraszam Was na puszyste mięciutkie bułeczki drożdżowe z nimi w roli głównej. Jakiś czas temu publikowałam przepis na Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami , a dziś przedstawię Wam nieco inną recepturę. Ciasto jest mięciutkie, nadziane dżemem, a przysłowiową wisienkę na torcie stanowi soczysta truskawka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe! Jak smakują po wystudzeniu to nie wiem, bo zniknęły niemal(...)olejem, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 60 minut. DODATKOWO: dżem (u mnie z zielonego agrestu) 8 truskawek żółtko do smarowania (lub mleko) cukier puder do oprószenia Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę i chwilę wyrabiamy (żeby odgazować ciasto). Formujemy ciasto w kulę i dzielimy na 8 równych części
Rozpustne gotowanietymże w tym przypadku została użyta jedna, większa blaszka. Mi nawet smakowo odrobinę przypomina drożdżówkę... Takie ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku niespodziewanych gości, ale przyznam, że świetnie smakuje przy każdej okazji i bez niej. Jeśli pod ręką nie macie akurat truskawek - to nic nie szkodzi, ponieważ możecie użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych. Ja truskawki połączyłam z cytrynową nutą(...)zbite.) Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć połówki truskawek - przekrojoną stroną do góry. Przygotować kruszonkę. Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć, a następnie rozetrzeć palcami i umieścić na owocach. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach
Di gotujesmaku Mokre składniki mieszamy razem, suche przesiewamy i dodajemy partiami do mokrych, energicznie, ale krótko mieszając. Krotko, aby nie uwolnić glutenu. Odstawiamy na dziesięć minut, aby ciasto dojrzało. Połowę truskawek rozgniatamy widelcem, gotujemy z miętą aż lekko odparują. Resztę owoców, kroimy na ćwiartki, dodajemy do odparowanego sosu, aby tylko się zagrzały. Wyjmujemy miętę, słodzimy do smaku. Na gorącej patelni
Dieta moja pasjasię nie muszą więc wpadać w panikę i spokojnie mogą zjeść 1 kawałek :) SKŁADNIKI (8 PORCJI): Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 120 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie: 300 g rabarbaru 200g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny 1. Mąkę, sól(...)Rabarbar umyj (nie obieraj), pokrój na kawałki szerokości 1 cm. Truskawki pokrój na grube plastry. 5. Do miski wrzuć mąkę, ksylitol i cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj. 5. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz około
Powiedz dietom niedodatkiem owoców! Co prawda na razie muszę zadowolić się zamrożonymi zapasami, ale dobre i to;)) Tym razem ma dla Was kruche ciasto z dużą ilością owoców oraz budyniową, waniliową pianką z bezy. Ja użyłam truskawek i jagód, ale możecie użyć dowolnych owoców. Nie wiem dlaczego, ale tego typu ciasta znikają u nas w zatrważającym tempie:) Szczególnie, gdy ciasto(...)budynie waniliowe, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 kg jagód, 1/2 kg truskawek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać sproszkowane budynie oraz olej. Krótko zmiksować. Owoce (mrożone rozmrozić i odsączyć) wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować piankę budyniową. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec około 40minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościmniejsze kawałki, cukier puder, żółtka, sol oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszy kawełek wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy dno większym kawałkiem ciasta. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. pieczemy góra dół bez termo obiegu(...)wlewamy wolnym strumieniem olej. Miksujmy do połączenia się składników. Truskawki umyć i osuszyć. Mniejsze podzielić na połówki, a większe na ćwiartki. Na wystudzony spód podpieczonego ciasta wylewamy piankę, a następnie układamy truskawki. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach kawałek ciasta z zamrażalnika. Ciasto pieczemy ok. 55 w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i strudzimy. Przed podaniem
Kulinarne przygodyczęsto nie robię i ich kształt pozostawia wiele do życzenia, natomiast w smaku są pyszne. Ciasto jest miękkie i delikatne. Z tego przepisu wychodzi ok 15-16 pierogów, więc od razu radzę zrobić z podwójnej ilości składników, bo znikają ekspresowo. Pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: szklanka mąki 1/2 łyżeczki masła szczypta soli 1/3 szklanki wrzątku truskawki PRZYGOTOWANIE: Mąkę wsypujemy do miseczki(...)elastyczne ciasto. Ciasto odkładamy na kwadrans, a w tym czasie gotujemy wodę i przygotowujemy truskawki. Truskawki należy obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, nakładamy na środek łyżeczkę truskawek i sklejamy. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 3 minutki od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z jogurtem lub śmietaną i cukrem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie szpinaku, ma piękny i naturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką. 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanka mąki pszennej ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka(...)ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń i ubić tylko przez moment. 5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica
Jadło i czytadłoCiasto filo jest bardzo uniwersalnym ciastem, możemy je, tak jak ciasto francuskie serwować zarówno na słodko, jak i na słono. Kilka wskazówek, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie w poprzednim wpisie na Truskawki w koszyczkach . Tam truskawki były na deser. Tym razem proponuję truskawki w daniu wytrawnym, zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim(...)przykrywamy pozostałym ciastem, również warstwowo posmarowanym olejem i “pomarszczonym”. Pieczemy 15 minut w 200°C. Jeżeli ciasto szybko się rumieni (w moim piekarniku tak jest) w połowie pieczenia przykrywamy całość folią aluminiowa. Podajemy jeszcze ciepłe z marynowanymi truskawkami z oliwkami. Smacznego
Tajemnice SmakuChyba mało kto nie lubi truskawek, dlatego dziś polecam ciasto lekkie, smaczne i tak bardzo truskawkowe jak lubicie...po prostu letnie:) Składniki na ciasto: 8 jajek, oddzielone żółtka od białek szczypta soli 1 szklanka mąki, przesianej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki rozpuszczonej margaryny lub oleju 1/2 szklanki soku z pomarańczy(...)cytryny (26 cm okrągła forma do pieczenia z kominem) Składniki na sos truskawkowy: 800 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w kostkę 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180*C. Przygotuj formę do pieczenia z kominem, jednak nie natłuszczaj jej W misce miksera dokładnie zmiksuj żółtka, ekstrakt z wanilii
Proste Potrawy