Halloween Tort Oreo 547przestudzony przecinamy go na 4 równe spody. Każdy ze spodów nasączamy sokiem pomarańczowym. Na nasączony spód nakładamy cienką warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą warstwą kremu
Ciastkozercy
Muffiny pomarańczowe z mąki ryżowej 185łyżki mąki owsianej - 120 gram cukru brązowego - szczypta soli - aromat pomarańczowy lub sok i skórka z jednej pomarańczy Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy. Dodajemy mleko, olej (lub masło), sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat (lub sok i skórkę). Mieszamy. Wtedy wsypujemy mąki. Łączymy masę aż stanie się jednolita. Wylewamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Życie zamknięte w smaku
Wielkanocna babka pomarańczowa 294szklanki cukru pudru łyżka soku z pomarańczy opcjonalnie łyżka wódki pomarańczowej PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy jajka z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką
Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec z kajmakiem i skórką pomarańczową 214otulony słodkim kajmakiem i pysznym lukrem pomarańczowym. Rozpływa się w ustach, długo zachowuje świeżość i podbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia, trzy żółtka i jedno białko zagniatamy na kruche ciasto. Ćwiartkę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy gwiazdki i układamy je na talerzu – odkładamy do lodówki. Resztkę ciasta zagniatamy z pozostałym ciastem, wykładamy nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 20 minut schłodzony spód ciasta
Gotowanie i blogowanie
Panettone - włoskie dobro narodowe 212Około 8 rano (10 godzin później) zagniatamy ciasto ponownie, zostawiamy na 2-3 godziny, później pieczemy i studzimy. Składniki: (2 baby, papierowa foremka o średnicy 17cm, wysoka 12,5 cm - im wyższa foremka tym lepsza ) Mieszanka owocowo-skórkowa: 50g rodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey(...)Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku ( użyłam 50ml syropu z kwiatów bzu i 100ml wody) 1 wanilia (wyskrobane ziarenka z całej laski) 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy
Gotowanie i blogowanie
Kruche ciasteczka pomarańczowe czyli kuchnia z Zielonego Wzgórza 218które serwowany był dorsz w cieście, pieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które są moją dzisiejsza inspiracją. Przepis bardzo prosty(...)pomarańczą. Kruche ciasteczka pomarańczowe Składniki: 3/4 szklanki cukru 12 dag margaryny skórka otarta z całej pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody Jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę, ścieramy skórkę z pomarańczy bez białego albedo, dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy
Apetyczna babeczka
Sernik krakowski 369mąki ziemniaczanej łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek Składniki na lukier: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie spodu: Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie miksera za pomocą miksera. Im krócej ciasto będzie miało styczność z naszymi dłońmi tym lepiej. Dodać cukier puder
Mania Wypiekania
POMARAŃCZOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 243masło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu wsypać żurawinę. Wymieszać całość.Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów, wyrobić kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce
Walijskie Pichcenie
Tort śmietankowo – truskawkowy 224wykładamy papierem do pieczenia , samo dno. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę a następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony przekrawamy na 3 blaty. Krem śmietankowy: 750 ml śmietany(...)połączenia sie składników. Mus truskawkowy: 225 ml soku pomarańczowego 100% naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 75 g cukru 375 g mrożonych truskawek 15 g mąki ziemniaczanej 150 ml soku doprowadzamy do wrzenia z cukrem, cukrem waniliowym i 100 g truskawek. Resztę soku mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy, ciągle mieszając około minuty, do lekkiego zgęstnienia
Made By Mom And Son
Świąteczny tort. 249cukru pudru cukier waniliowy Delecta 120 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej sok pomarańczowy do nasączenia powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy) 400 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone ok 2-4 łyżki cukru pudru cynamon do smaku kuleczki zbożowe(...)sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie i wykładamy do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (samo dno) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 min. Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy
Malinowe Pocałunki
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 221Ciasto a raczej deser bez pieczenia. Delikatna pianka z mleka skondensowanego i galaretki przełożona musem jabłkowym i kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego(...)niesłodzonego, schłodzonego 1 galaretka pomarańczowa 2-3 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do rondelka. Dodać cukier i 1/2 szklanki wody. Dusić przez 3 minuty. Dodać galaretkę brzoskwiniową. dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 2. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 3. Zimne mleko skondensowane ubić mikserem przez
Moja Galeria Smaku
Wielkanocny keks z Hortexu 269pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku(...)masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do masy maślano-żółtkowej stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy
Mia Cucina Sofieta
Smoothie z mango w dwóch wariantach 228Lemesos11 z bloga Lemesos in Cyprus narobiła nam smaka na smoothie z mango, więc nie czekając postan owi liśmy wypróbować ten smakołyk .
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lody marchewkowe 140śmietanki 30% 3 łyżki cukru 1/2 cytryny zapach pomarańczowy Sposób wykonania Wycisnełam sok z marchwi. dodałam cukier,śmietankę i podgrzewałam do chwili wrzenia caly czas mieszałam(składniki muszą się dobrze wymieszać). Wyłączyłam gaz. Dodałam zapach i sok z cytryny. Zamieszałam kilka razy. Wylałam plyn do formy do ciasta . Nie może być warstwa grubsza jak 1.5 cm. Następnie wkladam
Eli Gotowanie
Grill jako piernik – wyjątkowe desery przygotować można na świeżym powietrzu 217grillach gazowych mogą być babeczki. Babeczki z grilla gazowego Składniki: Ciasto: 300g masła 300g gorzkiej czekolady dobrej jakości 300g cukru 1 łyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciepłego masła ale nie roztopionego odrobina soku pomarańczowego lub malinowego Wszystkie składniki glazury wymieszać i używać podczas pieczenia babeczek
naRuszcie
Ciasto z rabarbarem i pomarańczą 224połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) . Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 230g +1 łyżka mąki pszennej (użyłam
Mała Cukierenka
Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76 179czekolady deserowej łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej do polania: 50 ml soku pomarańczowego wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru pudru W misce łączymy suche składniki a w dużym kubku mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy energicznie widelcem. Dorzucamy czekoladę i skórkę, mieszamy i nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami. Ciasto powinno sięgać do 2/3 ich wysokości. Pieczemy ciastka
Dzieje kuchennej Wiewióry