lata temu. Pamiętam ten dzień jak dziś – wraz z kilkoma zaprzyjaźnionymi bloggerami udaliśmy się na warsztaty cukiernicze do znajomego kucharza. To właśnie wtedy nauczyłam się jak przygotowywać najlepsze ciasto francuskie, poznałam sekretudanych makaroników oraz odkryłam te nieznane mi kulki. Dużo się w ten dzień nauczyłam. Dziś zostały tylko wspomnienia, brudne od jedzenia karteczki z zapisanymi przepisami i zdjęcia. Tapioka(...)będzie mi się kojarzyła z tym dniem i tymi cudownymi osobami. Zapraszam Was na sentymentalną wariację na temat tapioki – jednego z najpyszniejszych deserów Pudding z tapioki z karmelizowanymi śliwkami i marakują porcja dla dwóch osób 400 ml mleka kokosowego łyżka miodu 45 g tapioki marakuja 3 duże śliwki łyżka masła klarowanego łyżka miodu cynamon Do rondla z grubym dnem
365 dni dookoła kuchniOstatnio bardzo nam posmakowały takie koktajle, więc na pewno będą się pojawiać częściej. Idealnie nadaje się na szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie. Koktajl jest bardzo pożywny
kuchnia doskimarchwiowa - Kliknij po przepis. 12. Pizza inaczej - Kliknij po przepis. 13. Rogaliki z ciasta francuskiego, na słono - Kliknij po przepis. 14. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 15. Roladki z tortilli - Kliknij po przepis. 16. Krakersy z czarnymi oliwkami i pastą z suszonych pomidorów - Kliknij po przepis(...)Guacamole - Kliknij po przepis. 19. Pierś kurczaka w panierce z sezamem - Kliknij po przepis. 20. Kulki mięsne - Kliknij po przepis. 21. Zapiekane śliwki suszone w bekonie - Kliknij po przepis. 22. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem - Kliknij po przepis. 23. Frykasy - Kliknij po przepis. 24. Rolada szpinakowa
W kuchni u MonikiByły knedle ze śliwkami, były i z truskawkami, nawet morele załapały się na ziemniaczaną otoczkę. Dzisiaj w wielkim stylu na salony kluskożerców wkraczają knedle z borówkami amerykańskimi. Przyznam szczerze, że zestawienie wydawało mi się ryzykowne, ale w końcu czemu nie próbować Knedle z borówką smakują wybornie, a jeszcze lepiej kolejnego dnia, kiedy to borówki, nieco mało wyraziste solo, nabierają smaku(...)razem w cieście oprócz ziemniaków, znajdziecie ser biały, przez co ciasto jest jeszcze delikatniejsze niż w wypadku tradycyjnego ciasta na knedle. Warto eksperymentować z nadzieniem, ja w planach mam jeszcze knedle z serem i wiśniami oraz wiśniami i makiem. Knedle podajemy ze zrumienioną na maśle bułeczką tartą. Dla tych co potrzebują słodszych doznań, posypujemy je cukrem, ewentualnie dodatkowo cynamonem. Przypominam
Mieszam w Garnkuciasto. Podzielić na kawałki i formować z nich kulki, a następnie palcem wskazującym zrobić wgłębienia pośrodku (jak na zdjęciu obok). Na osolony wrzątek wrzucać kluski. Jeśli wyszły Wam różnych rozmiarów, zacznijcie wrzucać od największych. Gotować kluski ok. minuty-dwóch od momenty ich wypłynięcia na wierzch. Podawać z sosem. U nas sos na bazie pieczarek i warzyw. ----- Podobne: Knedle ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodzieśliwki na zmianę z truskawkami. Niestety do lata daleko i próbuję ratować się owocami sezonowymi. I tym razem sięgnęłam po moje nie-ulubione gruszki. Na blogu pojawiło się już kilka ładnych przepisów z jabłkami w roli głównej, więc żeby się nie powtarzać, do nowego przepisu wykorzystałam właśnie gruszki. Nie przepadam za nimi specjalnie, ale to chyba oczywiste, że w cieście
Kuchnia Elliepołączeniami składników. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę i wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod kratkę z sernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min. Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany z odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Po upływie 90 min wyjąc sernik(...)delikatnie wyłożyć na wierzch śmietanę i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min. Kiedy jest gotowe wyjąc wystudzić i chłodzić min 3 godz w lodówce. Sos śliwkowy: Śliwki wypestkować pokroić i trochę posłodzić. Dodać odrobinę mielonego kardamonu. Jak się chce można dodać trochę wina czerwonego i podgotować całość. Zmiksować blenderem dosmaczyć i gotowe
Malinowe Pocałunkinagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około 12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem. Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy. Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)kremie. Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać. Smacznego! Polecam również przepisy na: tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami
potrawyregionalnePrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody GatityKolejny świąteczny przepis - tym razem śledziki marynowane w oleju z suszonymi pomidorami . Śledzie z suszonymi pomidorami są banalne w przygotowaniu, niebanalne w smaku. Jeśli lubicie ryby
W kuchni Karmel-itkiWspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale
W kuchni Karmel-itkimiękkie, aromatyczne ciasto z bakaliami jest idealną propozycją na deser lub podwieczorek, a nawet na śniadanie. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy lub herbaty, a także zdrową, energetyczną przekąską dla sportowców. Suszone owoce to naturalna słodycz, witaminy, minerały i źródło cennego błonnika, a najlepiej, jeśli zaopatrzycie się w nie w sklepie ze zdrową żywnością AGNEX. Na stronie sklepu www.sklepagnex.pl .znajdziecie całą(...)Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 50 min Dla 8 -10 osób: ● 4 jabłka ● 40 g daktyli ● 60 g suszonej żurawiny ● 40 g rodzynek ● 40 g suszonych śliwek ● 40 g kandyzowanego imbiru ● 3 jajka ● 210 g mąki pszennej ● 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ● 2 łyżki proszku do pieczenia Bio ● 150 g cukru trzcinowego ● 30 cl oliwy z oliwek ● 1 gałązka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem chwilę gotujemy(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem chwilę gotujemy(...)gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę. Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta. Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany. Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę. Smacznego
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...waniliowa i waniliowo - śliwkowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 75 g suszonych śliwek Nasączenie cynamonowe: 100 ml gorącej wody 300 ml przygotowanej zimnej wody 20 g cukru cynamonowego 1 łyżka syropu pomarańcza z goździkami i cynamonem Herbapol Dodatkowo: zielony cukier błyszczący różowy(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa - Śliwki suszone - pokroić w mała kostkę. Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia się
Ciastka - domowe słodkościpasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią(...)morza innych wege książek kucharskich są przepisy na wegańskie sosy alla pieczeniowe, czyli coś, czego najbardziej mi brakowało w kuchni wege. A na deser będą kluski śląskie ze śliwkami, tapenada z czekoladą i pieczone jabłka w winie. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta Autorka: Alicja Rokicka Wydawnictwo Marginesy Data premiery: 2019 Liczba stron: 288 Okładka: miękka Artykuł Świętujemy
Ugotowane pozamiatanemąki orkiszowej 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki z kopką zakwasu na chleb Śliwki pokroić w ćwiartki Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone śliwki i dokładnie wymieszać, żeby śliwki były równomiernie rozłożone Keksówkę o wymiarach 20cm x 12cm wysmarować masłem klarowanym i wysypać mąką orkiszową (moja foremka jest okrągła, dla odmiany) Masę na chleb przełożyć do foremki, wierzch delikatnie(...)łyżką Piecyk nagrzać do 50 stopni, wyłączyć go, włączyć tylko opcję lampki i włożyć chleb do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykrywając go folią. Sprawdzić po godzinie, czy ciasto nie zaczyna dochodzić do folii. W razie czego, zdjąć folię i dalej trzymać do wyrośnięcia U mnie dwa chleby na raz się robią :) Po tym czasie wyjąć i przełożyć chleb
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki orkiszowej 1 łyżka soli morskiej 3 łyżki z kopką zakwasu na chleb Śliwki pokroić w ćwiartki Pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone śliwki i dokładnie wymieszać, żeby śliwki były równomiernie rozłożone Keksówkę o wymiarach 20cm x 12cm wysmarować masłem klarowanym i wysypać mąką orkiszową (moja foremka jest okrągła, dla odmiany) Masę na chleb przełożyć do foremki, wierzch delikatnie(...)łyżką Piecyk nagrzać do 50 stopni, wyłączyć go, włączyć tylko opcję lampki i włożyć chleb do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykrywając go folią. Sprawdzić po godzinie, czy ciasto nie zaczyna dochodzić do folii. W razie czego, zdjąć folię i dalej trzymać do wyrośnięcia U mnie dwa chleby na raz się robią :) Po tym czasie wyjąć i przełożyć chleb
Szczęśliwa kuchniawyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciacho owsiane :) Składniki: 125 g płatków owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 5 suszonych fig (użyłam firmy Agnex ) 10 suszonych śliwek (użyłam firmy Agnex ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml maślanki 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko Migdałowa "kruszonka": 50 g migdałów (użyłam firmy Agnex ) 1 łyżka płynnego miodu(...)kokosowego Przygotowanie: Płatki zmiel na mąkę. Dodaj olej, proszek do pieczenia, maślankę, miód oraz jajko. Wymieszaj za pomocą łyżki. Suszone owoce pokrój w paski i dodaj co ciasta. Wymieszaj. Teraz przygotuj migdałową kruszonką. Zmiel dokładnie migdały, dodaj miód i olej kokosowy. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem o pieczenia i wylej masę. Na wierzchu ułóż migdałową kruszonkę
Zdrowie na języku :Pdżemu truskawkowego niskosłodzonego 2 łyżki płatków migdałów Mieszamy masło, cukier, serek i aromat na gładką masę. Następnie dosypujemy mąki, formujemy kulę. Wkładamy na 20 minut do zamrażarki. Następnie dzielimy ciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując mąką jeśli się klei. Powinny nam wyjść ciastka o średnicy ok.8-9 cm. Zwijamy brzegi, smarujemy dżemem, na wierzch układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy(...)piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni migdałami. Ps. Ze względu na sezon użyłam rabarbaru, ale panuje tutaj dowolność - z gruszkami, jabłkami czy śliwkami ciastka będą równie dobre. Przepis zaczerpnięty (i zmodyfikowany) stąd
Powiedz dietom nie