tego ziarenka z połowy laski wanilii 20 g śmietany Karmelizowana śliwka: 40 g cukru 10 śliwek opcjonalnie gałązka tymianku Thermomix przepisy. Naleśniki z karmelizowaną śliwką Wykonanie: Do naczynia Thermomix wkładamy masło i podgrzewamy czas 3 min/80 stopni/obr.2 . Następnie dajemy pozostałe składniki i miksujemy czas 30s/obr.5. Ciasto przelewamy do innego naczynia. Wykonanie nadzienia: Do czystego naczynia Thermomix dajemy ser biały, cukier
Themo przepisyoraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (masa powinna podwoić swoją objętość.) Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić (powinno być puszyste i nieklejące się; można dosypać odrobinę mąki) i podzielić na około 21-22 porcji (w zależności od wielkości śliwek). W każdą porcję owinąć pół śliwki i uformować z niej niewielkie bułeczki, które należy kolejno ułożyć (obok siebie
Di gotujeProste ciasto z jabłkami, robi się je szybko i łatwo. Zamiast jabłek można użyć śliwek, brzoskwiń czy gruszek. Jeśli owoce są słodkie, nie trzeba dodawać dużo cukru. Zachęcam do pieczenia, smacznego :) 4 szklanki mąki pszennej 25 dag miękkiej margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 jajek (M) 240 ml mleka 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo; 4 duże, słodkie jabłka(...)cynamon Margarynę, cukier i mąkę mieszam w mikserze ( widełkami) do uzyskania kruszonki. Odsypuję szklankę ( zostanie na wierzch ciasta) Mleko mieszam z proszkiem do pieczenia, wbijam jajka i chwile miksuję. Taką mieszankę wlewam do „kruszonki” i mieszam chwilkę łyżką, niedokładnie ( zostają grudki) Jabłka obieram, i kroję, każde na 12 kawałków. Ciasto przekładam na blaszkę 38x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję
Takie tam pichcenieprzekładamy do torebki foliowej i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formy do pieczenia, pozostawiając część ciasta do ozdoby na wierzch. farsz: Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, kapustę kiszoną i śliwki-renklody. Całość dusimy około 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blenderem. Masą nadziewamy
SMYKWKUCHNIjuż od bardzo dawna, ponieważ dość często robiła je moja teściowa. Przygotowywała je ona ze świeżymi owocami, na przykład śliwkami lub agrestem. Moja wersja jest z powidłami śliwkowymi, ale można je zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z wiśni. Ciasto „Pleśniak” jest bardzo proste do przygotowania i na pewno wam zasmakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę
Danka Pichcimyślę, że tak naprawdę każde owoce, które nie są za bardzo wodniste, świetnie się nadadzą. Składniki (na 6 porcji): 2 arkusze ciasta filo (45 x 36 cm) owoce, np: jabłka, banany, gruszki, granat, truskawki, borówki, kiwi, śliwki... cukier puder do posypania Przygotowanie: Ja zaczęłam od przygotowania czegoś do zawinięcia moich paczuszek. Użyłam cieniutkiego drucika owiniętego folią aluminiową. Podobno istnieją takie
Zakręcony Widelecdodawać do tłuszczu. A następnie dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta, to możemy dolewać stopniowo mleka. Ciasto nie może być zbyt lejące. Ulubione bakalie, np orzechy włoskie, morele, suszone śliwki, żurawinę czy nieco bardziej egzotyczne kandyzowaną papaję lub mango pokroić na w miarę równe części. Proporcje musicie pomiędzy danymi bakaliami ustalić sami. Zależy(...)często to się zdarza figom, które tak bardzo lubią trafiać do keksa, to należy je sparzyć we wrzątku. Pozwolić im nasiąknąć. Odcedzone bakalie trzeba oprószyć mąką przed dodaniem do ciasta. Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia, Wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w 170- 180 stopniach przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. By uniknąć pęknięcia, można obłożyć je dodatkowo
Karczma HonoriettyKruche ciasto to nic innego jak domowy wypiek o kruchej strukturze. Podstawowe składniki kruchego ciasta to mąka, tłuszcz i jajka. Kruchy placek z marmoladą to bardzo smaczny wypiek, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Tym razem mamy dla Was delikatne, pyszne kruche ciasto z marmoladą różaną . Jest ono bardzo mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Do ciasta możecie także(...)dodajemy rabarbar, wiśnie, śliwki czy truskawki, lub inną ulubioną marmoladę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA KRUCHY PLACEK Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ Składniki: 200 g masła 1/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody marmolada różana 400 g Wykonanie: Ze wszystkich składników, prócz dżemu zagnieść ciasto. Podzielić
Przepiski.plprzypraw korzennych to ciasto, które warto upiec. Kostka piernikowa Zbliżają się Święta i warto pomyśleć już teraz jakie ciasta w tym radosnym okresie chcemy upiec. Na pewno część z nas skusi się na sernik , ciasta z makiem czy piernik . Jeśli piernik to warto zrobić kostkę piernikową. Poza intensywnym smakiem przypraw korzennych w kostce znajdziemy również śliwki w formie dżemu oraz
mecookseksperymentach. Niestety (albo na szczęście) , uległam pokusie, rozciapkałam go widelcem i wymieszałam ze składnikami na ciasto. SKŁADNIKI: SPÓD: 3 kopiaste łyżki mąki kokosowej łyżka białka konopnego naturalna spiżarnia łyżeczka agaru 1/3 szklanki wody 1/2 dużego banana MASA: 80g tofu naturalnego 2 śliwki łyżka ksylitolu łyżka nasion chia DODATKOWO: figa do ozdoby łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: SPÓD: banana blendujemy(...)agar wlewamy do miski ze składnikami na spód i dokładnie mieszamy masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy MASA: śliwki obieramy, blendujemy razem z tofu i ksylitolem do zblendowanych składników dodajemy nasiona chia- mieszamy kładziemy jako kolejną warstwę ciasta całość odkładamy do stężenia GOTOWE CIASTO PODAJEMY Z KAWAŁKAMI FIGI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
healthy dreamsPyszne i proste w przygotowaniu kruche ciasto z owocami i budyniem. U mnie akurat z gruszkami ale śmiało możemy użyć innych owoców np śliwek czy moreli Tanie i z podstawowych składników które znajdują się w większości domów. Zawsze można po nie sięgnąć gdy mamy ochotę na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru
Blog kulinarny S9.PLnapój z suszonych śliwek Składniki 6 średniej wielkości suszonych śliwek 2 szklanki wrzącej wody Wykonanie jeśli masz śliwki z pestkami wyciągnij je, pokrój śliwki w połówki, umieść śliwki w litrowym słoiku wrzącą wodę wlej do słoika ze śliwkami gdy woda ostygnie zakręć słoik i umieść w lodówce na co najmniej 24 godziny po tym czasie zmiksuj śliwki z wodą(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk! Artykuł Domowy sok z suszonych śliwek – oczyszczanie jelit i narządów z tłuszczu! pochodzi z serwisu To musisz
To Musisz Wiedziećrównoważy smak kwaśnych owoców. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika ciężko(...)dodajemy cukier, suszone drożdże oraz szczyptę soli. Mieszamy składniki suche, a następnie wlewamy ciepłe mleko oraz olej i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Gdy klei się nam za bardzo do rąk, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby potroiło swoją objętość
Kuchnia MagdaLenyrównoważy smak kwaśnych owoców. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika ciężko(...)dodajemy cukier, suszone drożdże oraz szczyptę soli. Mieszamy składniki suche, a następnie wlewamy ciepłe mleko oraz olej i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Gdy klei się nam za bardzo do rąk, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby potroiło swoją objętość
Kuchnia MagdaLenyskładników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy ją do woreczka spożywczego i schładzamy przez ok. 60 min w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na części: 2/3 i 1/3 (mniejsza część na wałeczki z ciasta). 2/3 ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremki (ok.22×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Z 1/3 ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy je na kruchym cieście w kształcie(...)kratki. Krawędzie możemy docisnąć widelcem. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano przez ok. 20 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na wierzch mazurka 100-150 g śliwek suszonych 75 ml rumu lub wódki parę łyżek powidła śliwkowego 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej wykonanie: Śliwki kroimy na pół. Wkładamy do garnuszka, zalewamy rumem. Wstawiamy na ogień
Domowy Smak Jedzeniapiernika 1 płaska łyżeczka kakao kilka śliwek suszonych pokrojonych na mniejsze kawałeczki 1/2 łyżeczki sody 1. Miód z masłem roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Mąkę wraz z jajkiem, kwaśną śmietaną, sodą, przyprawą do piernika, cukrem, kakao i śliwkami umieszczamy w misce, następnie dolewamy miód z masłem i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki
Gotowanie...to proste !cieszą podniebienie szalenie, z dodatkiem czekolady deserowej i gorzkiej, ciemne, o kremowej konsystencji, nie za słodkie. Wspaniałe! Smaruję nimi pieczywo, dodaję do jogurtów, ciast i tortów, wyjadam łyżką kończąc słoik. Jeśli lubicie powidła ze śliwek – spróbujcie koniecznie przepis z czekoladą! Z przepisu wyszło: 3 słoiki o pojemności 180 ml. 1 słoik o pojemności 330 ml. SKŁADNIKI: 2 kg śliwek
Zasmakuj Kuchnicynamonu 1 łyżka kakao 2 jaja 3 łyżki masła 1 łyżka miodu 300 g śliwek Mieszamy ze soba suche składniki, dodajemy roztopione masło, miód i jaja i mieszamy całość, masa będzie dość gęsta. Śliwki pozbawiamy pestek, a następnie kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy całość Gotową masę nakładamy przy pomocy łyżki na papier do pieczenia
Cynamonowe szczęściedobry :-) Sezon na śliwki jeszcze chwilę i będzie się kończył, polecam wykorzystać je do muffinek. My zrobiłyśmy z kremem czekoladowym a'la nutella i śliwkami. Przepis na muffiny znalazłam tutaj ( klik ). Zamiast nutelli dałam krem czekoladowo - orzechowy i zmniejszyłam ilość cukru. Muffiny wyszły rewelacyjne, bardzo dobre, smakowały wszystkim. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 400 g śliwek węgierek(...)miski dajemy suche składniki: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i cukier, mieszamy. 3. Do suchych składników dajemy mokre, mieszamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 masą. Pieczemy około 20-25 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Studzimy
kruche babeczkiZagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut. Wypełnienie: 150 gram śliwek kalifornijskich 2 kieliszki wódki* 200 gram daktyli Bio Planet migdały posiekane w słupki Śliwki i daktyle namocz w osobnych garnkach we wrzącej
AZgotuj!miski i wystudzić. Wystudzoną masę miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki). Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrubym dnem wrzucamy śliwki, pokrojoną cebulę i ocet. Dusimy. Dodajemy tymianek, zagotowujemy. Przekładamy do słoików. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/chutney-ze-sliwek-czerwonej-cebulki/ MieszamWGarnku Artykuł Chutney ze śliwek i czerwonej cebulki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumiski i wystudzić. Wystudzoną masę miksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki). Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobnych zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone śliwki, rodzynki i migdały - tak aby zgadzała się gramatura z przepisu. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach około 55 minut. Ciasto upieczone i moim skromnym:) zdaniem wygląda bardzo smakowicie
Ukojenie PodniebieniaJest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam
Chocolate Muffin Blogsmażymy, aż się zeszkli, ewentualnie dodajemy trochę wody, żeby się nie spaliła usmażoną cebulę dodajemy do sera i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia szynkę kroimy w kostkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpowidła śliwkowe, szczyptę sody i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany i pieczemy około 25 minut. Jemy na zimno. Wiem, wiem- nic w tym cieście naszego (śliwkowa nutella była przez nas robiona, ale z kupnych śliwek). Ale ta tarta jest odpowiedzią na moje dzisiejsze nieszczęścia, a że wyszła zacna, to pragnę się nią podzielić. Kombinacja lekko wytrawnej czekolady z śliwką
les mirabelleswięc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę, ale mi się nie upiekła tak jak trzeba..więc dodatkowo jeszcze dopiekłam kilka minut
Moje domowe kucharzenie