ciasto z śliwkami - 5631 przepisów (strona:147/376)

Muffiny ze śliwkami 138

końcu drugą połowę mąki z proszkiem. 3. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestkę i kroimy na cztery części. 4. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 ciastem i pionowo do ciasta wkładamy po 3-4 kawałki śliwki. 5. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut :-) Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki
Szybkie ciasto ze śliwkami 124

szukających przepisu na szybkie ciasto dla początkujących (przepis jest BARDZO łatwy) dla lubiących ciasta z sezonowe Składniki: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru pół szklanki śmietany 18% proszek do pieczenia - torebka (18g) 5 jajek 250g masła (lub 125g masła i 125g margaryny) kilogram śliwek Wykonanie: Rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do wystudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem(...)chwilę wyrobić, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.  Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć na cieście (skórką w stronę ciasta).  Piec ok.50-60minut w temperaturze 180 stopni.  Przepis pochodzi z książki "Ciasta" Siostry Leonilii z moimi drobnymi zmianami

Mania Wypiekania
Ucierane ciasto z truskawkami 185

pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża.  Ułożyć truskawki na wierzchu ciasta, delikatnie przyciskając. Jeśli użyjemy śliwek, należy je układać skórką do dołu, blisko siebie, a w dziurkę po pestce, wyspać cukier wymieszany z cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez

CookYourself
Chlebek bananowy ze śliwkami 249

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, śliwek oraz migdałów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek(...)Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany oraz posiekane migdały i śliwki. Migdały można zastąpić orzechami. Piec w temperaturze 165°C przez około 55 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 235

Przełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze śliwkami, hojnie obsypane kruszonką. składniki na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 3 czubate łyżki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 12 g świeżych drożdży  składniki na kruszonkę(...)łyżek cukru 1/2 szklanki mąki dodatkowo: około 400 g śliwek w ykonanie: Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, mleko, jajko i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam

babka w formie
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową 135

smaczne ciasto do kawy. Składniki: Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 6 jajek ( 3 całe i 3 żółtka) 50 gram drożdży świeżych Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Dodatkowo: śliwki Bułka tarta  tłuszcz Sposób przygotowania: Z drożdży(...)wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40 cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta. Składniki kruszonki zagnieć i obsyp nią ciasto.Ciasto piecz około godziny w temp.180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 16.09.2016r. 132

koperku   Marta Czekoladowe ciasto z cukinią   Diana  Wegańskie ciastka owsiane       Joanna   Potrawka z kury i czterech warzyw   Monika Makaron z pesto z liści rzodkiewki   Małgorzata  Wątró bka duszona z jabłkami   Justyna Makaron z twa rogiem i sosem malinowym   Agnieszka  Kukurydziana tarta ze śliwkami   Angelika  Muffiny(...)kaban osami   Bożena  Placki z ja błkiem i cynamonem   Diana  Zupa szczawiowa   Magdalena  Czekoladowy pudding ryżowy    Marzena Szybkie ciasto na zimno z pieczo nymi śliwkami         A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
Drożdżowy wianuszek z brązowym cukrem i śliwkami 150

piekę, a ostatnio nawet na słodko :) Dziś, przy okazji pieczenia bułek, postanowiłam zrobić z brązowym cukrem i śliwkami. A ze śliwek było tylko kilka, to trzeba było wymyślić jak je dobrze zagospodarować w tym cieście :D Składniki:ok. 250 g. mąki,pół szklanki mleka,5 dkg drożdży,1 łyżeczka białego cukru,szczypta soli,50 g. miękkiego masła,kilka(...)łyżek brązowego cukru,śliwki.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, dodać do drożdży - wymieszać. Mąkę przesiać i połowę połączyć z mlekiem i drożdżami. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia.Jak już podrośnie, dodać masło i zagnieść. Najlepiej zrobić to ręką, wtedy masło idealnie łączy się z ciastem. Na końcu wsypać resztę przesianej mąki i szczyptę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab ze śliwką w galarecie 219

oliwę. Powstałą marynatę nacieramy schab z każdej strony i na noc wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu schabu wąskim i długim nożem robimy przez środek nacięcie i wkładamy w nie śliwki. Tak powstałą pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy ok.1,5 godziny, co jakiś czas obracając(...)Cukiernia Pychotki A może Ci się przyda: 1. silikonowe foremki do muffinek w różnych kształtach, 2. nieprzywierająca wielokrotnego użytku mata do pieczenia , 3. pojemniczki na przyprawy , 4. wałek do ciasta francuskiego i mamy drożdżówki jak z cukierni, 5. maszynka do ciasteczek , 6. niezawodne magiczne gąbki , 7. jeżeli nie wychodzą Wam równe blaty ciasta przydatna może się okazać krajalnica do biszkoptu

Cukiernia Pychotki
Czekoladowe drożdżowe babeczki ze śliwkami 188

zwykłe drożdżowe ciasto może nabrać zupełnie innego charakteru :) Wystarczy niewielki dodatek kakao :) U mnie to ciasto przybrało formę babeczek, z soczystą śliwką w środku, posypane kruszonką. Również czekoladową :) Zapach podczas pieczenia - nie do opisania.. Takie mało co nieco, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek :) Składniki na około 10 babeczek: 220 g mąki pszennej 10 g kakao(...)masłem, wyrabiając między palcami na kruszonkę. Standardową formę na muffinki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Gdy ciasto wyrośnie, krótko je wyrobić. Podzielić na 10 równych części ( każda o wadze około 50 g ). Formować kulki, następnie każdą kulkę spłaszczać a na środku kłaść śliwkę ( lub kawałek śliwki, jeśli są one dużych rozmiarów ), obtoczoną w mące ziemniaczanej. Dokładnie zlepiać. Bułeczki wkładać

Opowieści z piekarnika
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 173

stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny(...)sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około 15 minut

Kolizje Smaków
GALETTE Z OWOCAMI 116

potrzebujesz formy a nierówny wygląd brzegów jest wręcz wymagany. Tarta rustykalna z morelami, śliwkami i truskawkami to świetny pomysł na szybki deser z kruchego ciasta z dodatkiem owoców. Galette z truskawkami, morelami i śliwkami SKŁADNIKI: 2 i ½ szklanki mąki 2 żółtka 3 łyżki bardzo zimnej wody 100 g zimnego masła szczypta soli 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1 żółtko(...)szczyptą soli i cukrem pudrem. Zimne masło siekam nożem na mniejsze kawałki, dodaję do mieszanki mąki z cukrem, siekam nożem. Dodaję 2 żółtka oraz bardzo zimną wodę, szybko zagniatam ciasto. Na początku powstaje jakby kruszonka, jednak po chwili otrzymasz połączone ciasto, które uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Ciasto odłóż na 35 minut do lodówki. Po 30 minutach chłodzenia

Zasmakuj Kuchni
DROŻDŻOWE ZAWIJANE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI JABŁKAMI RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI 298

Puszyste, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych  i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag  świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka(...)rosło-obrałam jabłka ze skórki i pokroiłam w kostkę. Skropiłam je sokiem z połowy cytryny. Następnie pokroiłam na mniejsze kawałki śliwki. Dodałam je do jabłek. Kolej na rodzynki i płatki migdałów.  Wsypałam cukier i cynamon.  Wymieszałam. Ciasto wyjęłam z miski i przez chwilę wyrabiałam. Miskę oprószyłam mąką, włożyłam ciasto i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto

potrawyregionalne
Piernik z suszonymi śliwkami 384

Mięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie

Oryginalny smak
Christmas Fruit Cake - Świąteczne ciasto z suszonych owoców 240

osobiście najbardziej lubię je bez żadnych dodatków by nic nie zakłócało mi obłędnego smaku suszonych owoców i alkoholu. Moja wersja zawiera również polską nutę - śliwkę węgierkę, która fantastycznie wplata się w słodycz pozostałych bakalii, nadając ciastu niepowtarzalny smak i aromat. Najtrudniejsze w pieczeniu tego ciasta jest oparcie się pokusie(...)zjedzenia go tuż po upieczeniu... dlatego zwykle piekę je na tydzień lub dwa przed świętami i ukrywam przed domownikami :-) Spróbujcie bo naprawdę warto!   Ciasto: 500 g rodzynek sułtanek 300 g suszonej lub wędzonej śliwki węgierki 200 g suszonych moreli 200 g suszonych fig 100 g obranych migdałów 100 g orzechów laskowych 100 g kandyzowanej skórki z limonki

maniapieczenia