ciasto z porzeczką - 2746 przepisów (strona:59/184)

Tort z owocami i kremem śmietanowym 260

jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni, dżem z czarnej porzeczki - najlepiej z kawałkami owoców, 150g świeżych malin. Dekoracja: ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, świeże borówki, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, kwiatki z lukru(...)cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone.  Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki ( około 3-4 łyżeczki ) i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy maliny (owoce

W kuchni u Moniki
Kruche babeczki z budyniem i owocami 140

szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka szczypta soli 3 łyżki cukru  2 opakowania budyniu waniliowego owoce sezonowe: truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, brzoskwinie, borówki 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe

Szefowa kuchni
Babeczki z czerwoną porzeczką pod bezową pierzynką 130

Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej wraz z letnim mlekiem. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą. Do papilotek nakładaj po łyżce ciasta, a następnie górę posyp łyżką porzeczek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Na sam koniec wsyp skrobię i wlej sok z cytryny. Bezę wykładaj

Food Square
Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki 154

umytych i wyparzonych słoików i natychmiast zamykamy (można obrócić do góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? :) Post Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Biszkopt rzucany z porzeczkami i malinami - dieta bezmleczna 248

Truskawki się skończyły, a razem z nimi kontrowersje na ich temat . Teraz na tapecie super kwaśne porzeczki i słodkie maliny.  Dużo tego kupiłam. Na pewno za dużo na jedno ciasto i tym sposobem starczyło jeszcze na kompot.      Lubię czuć w cieście smak mleka, a jeszcze bardziej masła (masło poprawia smak niemal każdego dania, a mój ukochany(...)maliny i porzeczki Co robić? 1. Nastawić piekarnik na 170 C w opcji góra - dół 2. Oddzielić białka od żółtek. Białka porządnie ubić na sztywną pianę. 3. Ustawić mikser na najniższe obroty i stopniowo dosypywać cukier. 4. Mąkę jedną i drugą przesiać i zmieszać, dodawać po 1-2 łyżki na przemian z żółtkami do uzyskania gładkiego ciasta. 5. Dno foremki

Matka Żywicielka
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką 1679

pyszne, znikające ze stołu w błyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty :) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę. Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek

In my kitchen
Kruche z pianką i owocami 233

białek 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 szt budyń waniliowy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 500 g mieszanych owoców-truskawki,rabarbar,czarna porzeczka cukier puder do oprószenia  Przygotowanie:   Ciasto kruche;  Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao włożyć do miski z robota kuchennego i zmiksować na jednolitą masę.Ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek.Podzielić

Ala piecze i gotuje
Bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami 142

dżem będą w osobnym poście. Obiecuję, że będzie baaardzo porzeczkowo i smacznie. Potrzebne nam: *ciasto: - 1/2 kg mąki pszennej - 3 żółtka - 100 g masła - 50 g drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru (ja użyłam waniliowego) - 2/3 szklanki mleka - szczypta soli *nadzienie: - 1/2 kg czarnych porzeczek - cukier waniliowy *dodatkowo: - cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Robimy zaczyn - drożdże mieszamy z łyżką cukru(...)wysypaną mąką stolnicę, wyrabiamy 2-3 minuty i wkładamy do wysypanej mąką miski na około godzinę (oczywiście ponownie przykrywamy ściereczką). W międzyczasie porzeczki myjemy i przebieramy, po czym łączymy z kilkoma łyżkami cukru waniliowego. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków. Każdy lekko rozwałkowujemy, w środek nakładamy nadzienie i zasklepiamy ciasto formując bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem

W poszukiwaniu inspiracji
Sezamowiec 677

słodkie. A jeśli nie zapomnicie dodać kwaśnego dżemu tak jak ja to już na pewno będzie w sam raz, a do tego będzie jeszcze lepiej wyglądać. Składniki: (blacha 35x25) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 250 g masła  5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa sezamowa: 1 pełna szklanka sezamu(...)cukru 200 g wiórków kokosowych Masa chałwowa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 150 g chałwy (najlepiej waniliowej) Ponadto: 250 g kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki (ja niestety zapomniałam nałożyć na ciasto) Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i posiekać nożem do momentu, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto

talerz przyjemności
Mazurek z masą mleczną i bakaliami 330

proszku 150 g cukru kryształu 100 g masła 50 ml wody 1 łyżka cukru waniliowego dżem z czarnej / czerwonej porzeczki bakalie / czekolada do dekoracji Sposób wykonania: 1. Zimne masło posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto wyłożyć(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko wylepić też brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 190 st. C przez 20 minut. 2. Po wystudzeniu ciasto cienko posmarować kwaśnym dżemem - u mnie z czarnej porzeczki. 3. Zrobić masę: masło rozpuścić, mleko w proszku zmiksować z cukrami na sucho po czym dodać rozpuszczone masło i gorącą wodę. Całość dokładnie zmiksować. Gotową masę

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówka z serkiem waniliowym i malinami 125

buszu bo to cholerstwo zdążyło urosnąć wyżej niż moja blond czupryna sięga. Ale koniec końców maliny zawsze się znajdą :) Od pary dni chodziło za mną ciasto drożdżowe. Najpierw miało być z czarnymi porzeczkami. Później myślałam nad czerwonymi porzeczkami. Jednak po ostatniej przeprawie po "buszu" padło ostatecznie na maliny. Z kremowym waniliowym serkiem. I kwaśnym lukrem cytrynowym. Poezja. Polecam na słodki

My simple kitchen
Pudełko zdrowych skarbów cz.16 - Health Box (health-box.pl) 117

także jeszcze w styczniu bardzo nam się przyda 😍 Sprawdźcie TUTAJ jak to działa Health Box. W naszym grudniowym boxie znalazło się: * Ekologiczna galaretka z czarnej porzeczki – Dary Natury * Podlaska przyprawa do pierników i innych ciast – Dary Natury * Mix Superfoods - Biokulturalni * Baton ananas i kokos – Baton Warszawski * Mąka kukurydziana – Pan Zdrówko *Ciasteczka Avenki – Krasoń ____________________________________________________ Ekologiczna galaretka z czarnej porzeczki Skład(...)czarna porzeczka owoc* 50%, cukier trzcinowy*, agar-agar*. *produkt rolnictwa ekologicznego Po otwarciu słoiczka spodziewałyśmy się wspomnianej w nazwie galaretki ale na   szczęście okazało się, że jest to mus owocowy, gładki i dość gęsty. Przede wszystkim jest bardzo słodki a kwaśność owoców wyczuwalna jest zaraz po ataku słodyczy. Osobiście wolimy odwrotną kolejność ale mimo to jest bardzo smacznie. Świetnie

Candy Pandas
CIASTO LEŚNY MECH 568

szpinaku!:) Moi goście nie mieli kompletnie pojęcia, że jedzą szpinakowe ciasto, dopóki im tego nie powiedziałam, gdy już skończyli jeść:D Miny, jakie zrobili - bezcenne:)) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!) 3 jajka 1  1/3 szklanki cukru 1 cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 16 g 1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego(...)mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru Skórka otarta z 1 limonki 2 łyżeczki soku z limonki DODATKOWO: 1 granat (lub w sezonie jagody, borówki, jeżyny, maliny, porzeczki albo inne drobne owoce) WYKONANIE: CIASTO: Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia. Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie nie było, ale dla pewności podgrzalam

Słodko-Słony Świat Ilony
Czekoladowy tort Goplana 145

gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru pudru 1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki PONCZ DO NASĄCZENIA: 1 szklanka naparu z czarnej herbaty 4 łyżeczki brązowego cukru 150 ml likieru migdałowego DEKORACJA: Ażurki z deserowej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady z fistaszkami Goplana PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Oddzielić  żółtka od białek, białka ubić z cukrem na lśniącą pianę połączyć(...)lodówki. Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić

Wanilia i Kardamon
Pychotka, czyli Pani Walewska 692

czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą

Calzonella.com