ciasto z połówkami jabłek - 591 przepisów (strona:8/40)

Szarlotka z połówek jabłek 181

Naszło mnie ostatnio na ciastajabłkami i ogólnie na jabłka, których to mam pod dostatkiem, a że takie były już małe i lekko pomarszczone, postanowiłam upiec szarlotkę z połówek jabłek. Nawet nie myślałam, że tak fajnie wyjdzie i że będzie taka smaczna. Połówki jabłek

To co kocham
Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. 83

Szarlotka z połówkami jabłek, zwana też szarlotką cesarską to szybki, proste, a także tanie ciasto – idealne do kawy :) Przepis ten dostałam od Pani Stasi i tylko trochę go zmodyfikowałam o podmienienie margaryny na masło, a także zrobiłam więk The post Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
SERO-MAKO-SZARLOTKA 142

szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i przenieść na spód blachy (o wymiarach 20×28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek położyć płaską strona na desce i nożem wykonać nacięcia po wypukłej stronie. Od razu skropić sokiem z cytryny, żeby(...)minut. Migdały zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu). Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągnąć z piekarnika i posypać po wierzchu płatkami migdałowymi. Przełożyć na kratkę, ostudzić, pokroić i cieszyć się wyjątkowym wypiekiem łączącym w sobie sernik, makowiec i szarlotkę. Ciasto łatwo podzielić, przyjmując połówkę jabłka jako środek porcji (powinno ich być 12). 1 porcja to ok. 320 kcal

Dietolog
Czekoladowa Zefiryna 173

spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.  Dodatki:  8-9 średniej wielkości jabłek; 1 l mleka; 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (160g); 2-3 łyżki cukru; 2 cukry waniliowe; 1 mały słoik twardej marmolady (u mnie był dżem morelowy lekko kwaśny); Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek

In my kitchen
Pychotka z jabłkami. 88

lukier do dekoracji jajko do posmarowania ciasta Sposób wykonania :   M ąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Masło i smalec posiekaj na kawałki, wymieszaj rękami z mąką. Na środku mąki zrób dołek, dodaj do niego serek oraz roztrzepane widelcem jajko. Całość zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto włóż do foliowego woreczka i wsadź(...)skórki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Następnie wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie równe połowy. Jedną część ciasta rozwałkuj na trochę większą wielkość niż blaszka, przełóż na blachę , dociśnij do spodu i po bokach, tak, aby z ciasta na bokach powstał około 1 cm rant. Ciasto posyp lekko kaszą manną , poukładaj połówki jabłek ( najlepiej

Przepisy i porady kulinarne
Jabłecznik z połówkami jabłek 164

Sezon jabłkowy już dawno się zaczął a u mnie zagościł jabłecznik z połówkami jabłek. Mój pierwszy ale na pewno  nie ostatni. Świetny smak i do tego ciasto bez jajek. Polecam Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, przekrajamy na pół i wykrajamy gniazda nasienne. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki. Posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy połówki jabłek (zostawiamy małe odległości między nimi). Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Boki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Fit jabłka w cieście 242

mąki razowej 7-8 kwaśnych jabłek Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ja piekłam w tortownicy 26 cm), na cieście układamy obrane, pokrojone w połówki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Jabłka przykrywamy pozostałym ciastem i wkładamy do piekarnika

Cynamonowe szczęście
smaczna, łatwa drożdżówka na oleju z jabłkiem, śliwką... 54

hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Dwie silikonowe keksówki 20 cm i jedna 24 cm ( lub jedna duża forma 35x25 cm ), wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i i wyłożyć do foremek. Do ciasta powciskać obrane kawałki jabłek i połówki śliwek, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłecznik z połówkami jabłek 170

pokroiłam ciasto na plasterki i oprószonymi mąką dłońmi wylepiłam spód blaszki. Ciasto można też rozwałkować. Obrane jabłka kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Połówki jabłek układamy obok siebie na cieście. Posypujemy je cynamonem. Drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt wielkości formy (stolnicę delikatnie posypujemy mąką). Ciasto wykładamy na jabłka. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy

Smaki Na Talerzu
Jabłecznik z całymi jabłkami 184

łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Na grzbiecie każdej połówki jabłka robimy pionowej nacięcia. Jabłka układamy na cieście nacięciem do góry lekko je wciskając. Posypujemy  cynamonem. Ciasto pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygnie polewamy

My simple kitchen
Pleśniak z jabłkami i śliwkami 184

kawałki.  Podsmażyć z odrobiną cukru i cynamonu.  Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąc pestki. Duży kawałek jasnego ciasta wyłożyć na dnie.  Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie połówki śliwek.  Na owoce zetrzeć na grubej tarce jasne ciasto.  Białka ubić na sztywno z cukrem.  Wyłożyć na jasne ciasto.  Na wierzch zetrzeć

Sto kolorów kuchni
Szarlotka sypana 109

połówkami jabłek, czyli Szarlotka Cesarska , ale najłatwiejsza jest chyba szarlotka sypana. Podczas robienia szarlotki sypanej najwięcej czasu (oczywiście poza pieczeniem w piekarniku) poświęcimy na przygotowanie jabłek, to znaczy ich obranie i starcie na tarce. Najlepiej sprawdzą się jabłka kwaśne i soczyste. Ja użyłam odmiany szara reneta. Przygotowując szarlotkę sypaną nie potrzebujemy miksera, nie musimy zagniatać ciasta oraz

Danka Pichci
PYSZNE CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁEK 1583

części. Jedną część ciasta bierzemy i wyklejamy nią blaszkę do pieczenia. Jabłka myjemy,obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na połówki.Te połówki jabłek układamy na blaszce wyłożonej ciastem,wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta wałkujemy i nakładamy na jabłka.Pamiętajmy o podsypaniu mąką blatu jak będziemy wałkować ciasto,może się kleić.Ciasto wstawiamy

Mała w garnku miesza
Ciasto z połówkami jabłek-jabłecznik inaczej 432

waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać,dodać masło,serek,jajko i zagnieść gładkie ciasto-w razie potrzeby podsypać mąką ,żeby się nie lepiło. Ciasto dzielimy na 2 części jedną rozwałkowujemy na spód blaszki 35-25cm.. na ciasto układamy obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek i na wierzch kładziemy rozwałkowaną drugą połowę ciasta . Pieczemy w 180 stopniach

Swojskie jedzonko